Американски колеж - девета тема

• 85 407
  • 738
  •   1
Отговори
# 240

Не е като да е нямало кандидат с 19 т. на есе в резервите. Преди си играх да си правя таблици, определено комбинацията силен тест+слабо есе гарантираше по-висок шанс на прием, отколкото обратното.

Само че в някои години тестовете са по-лесни, резултатите на тях са близки и есето става по-определящо.
Имам чувството, че има програма с плъзгачи "логическо мислене", "адаптивност" и т.н. И всяка година от колежа някой ги наглася на търсения за момента микс от качества и разпечатва съответните задания Simple Smile
Да видим от тазгодишната реколта препчета, какъв миш-маш ще приготви колежа Smiley

# 241
Не всички в АК са математици... а и някои приети с много точки на есе и малко на математическата част на теста
Не е като да е нямало кандидат с 19 т. на есе в резервите. Преди си играх да си правя таблици, определено комбинацията силен тест+слабо есе гарантираше по-висок шанс на прием, отколкото обратното.
Теста не е само "математическата част" на теста... И понякога може да "дръпнеш" от другите му части + много добро есе и... си вътре.
С всичкото си писане днес исках да наблегна само на: Не абсолютизирайте курсовете, математиката или каквото и да е! Децата е добре да се развиват не само в БЕЛ и Мат (че заради точно тези НВО в седми клас забравят да погледнат каквото и да е друго!) и да са с богата обща култура и с отворени очи за всичко около тях.

# 242
Може и така да е, но едва ли има добър състезател по математика, който да не е бил приет. Поне в годината, когато дъщеря ми влезе, челото беше окупирано от математици.

# 243
Може и така да е, но едва ли има добър състезател по математика, който да не е бил приет. Поне в годината, когато дъщеря ми влезе, челото беше окупирано от математици.
А нужно ли е да си в челото при приема Rolling Eyes за някои е важно да са приети и да развиват своите си способности...
И има състезатели, прегрели точно на този изпит, защото са свикнали да "разписват решенията", а не "поглеждаш-решаваш/не решаваш-бягаш на следващото" и подценили писмената част.

# 244
SmileySmiley
Много ви моля да направите психопрофил за бъдещите кандидати за гимназия! За нас, родителите с по-малки деца, ще е много ценно.  Simple Smile

За теб винаги, LUCY:

Американски колеж

СМГ

НЕГ

Smiley

# 245
Хах, това е яко.  Laughing Може ли тълкувание на картинката на НЕГ?

Препоръчвам ви да изгледате това видео, засяга въпросите, които коментирахте в предишни постинги: https://www.youtube.com/watch?v=vM5Y83AobQw

# 246
  • София
Какъв равен старт между ДУ в малък провинцилен град и ДУ в София или Пловдив (изобщо не слагам ЧУ в кюпа)? Племенницата ми учи в първия вид: учителите говорят на диалект (речник <900 думи); на работата отбиват престой, не преподават; децата нищо не научават и скучаят в час; на РС входната такса е 100 лв, то дограми ли се сменяха, щори ли, и т.н. Никакъв учебен процес.

Водихме я след 8 клас с нас в Лондон (учи в паралелка с усилено изучаване на АЕ).  Не успя едно изречение да каже ...

# 247
Хах, това е яко.  Laughing Може ли тълкувание на картинката на НЕГ?

Както писах - за теб винаги! Wink

"The fish does not say a thing, because the fish knows everything!"
Grinning

# 248
  • София
Какъв равен старт между ДУ в малък провинцилен град и ДУ в София или Пловдив (изобщо не слагам ЧУ в кюпа)? Племенницата ми учи в първия вид: учителите говорят на диалект (речник <900 думи); на работата отбиват престой, не преподават; децата нищо не научават и скучаят в час...
Това исках да кажа и аз. Но не ме разбраха, вероятно по причина, че не са се сблъсквали с такава среда или просто имат изключителни деца. Няма равен старт, като моля да се има предвид, че тук в никакъв случай не говоря за мен, моето дете или моята паника. Твърде далеч съм все още от паника, но и това вероятно ще дойде Simple Smile

# 249
Есе, което получихме по емайл от АК преди изпита:

УСПЕХ!
Успехът не е късмет. Успехът е начинание – нещо, което планираш, предприемаш и постигаш.

Дойде времето да го предприемеш.

Успехът рядко се постига в рамките на минути, в свирепа битка. Обикновено той се случва естествено и незабележимо, осигурен от качества и умения, които често дори не подозираме, че сме придобили.

Така ще бъде и на 19 март.

Въпрос след въпрос, задача след задача – просто трябва да продължаваш, да минеш на следващата, после на следващата и така, докато естествено и незабележимо изпитът изтече.

Качествата и уменията, които естествено, последователно и незабележимо дори за себе си сте разкрили в задача след задача, ще определят дали успехът е постигнат. До следващата възможност.

Успех!

И още:

Има и друго - изпитът е само един ден от живота Ви. Само една възможност. Нека всяка възможност да Ви радва, а не да Ви плаши.
Този изпит съществува, за да покажете какво можете. Вие сте в центъра на всичко. Бъдете смели и се изявете!

Последна редакция: вт, 03 окт 2017, 18:23 от Ezhko

# 250
  • гр. София
Какъв равен старт между ДУ в малък провинцилен град и ДУ в София или Пловдив (изобщо не слагам ЧУ в кюпа)? Племенницата ми учи в първия вид: учителите говорят на диалект (речник <900 думи); на работата отбиват престой, не преподават; децата нищо не научават и скучаят в час; на РС входната такса е 100 лв, то дограми ли се сменяха, щори ли, и т.н. Никакъв учебен процес.

Ако детето е мотивирано, може да успее да се справи с изпита за АКС, без значение в какво училище учи преди Колежа! През 2004 г., моята голяма дъщеря, която учеше в малък провинциален град, в който имаше само едно училище, успя да се справи с теста за прием в АКС и след това го завърши успешно!!! По-малкият ми син през 2014 г. също кандидатства в Колежа, но той до 7-ми клас учеше в СМГ. Така, че мога да споделя как се справя дете, идващо от училище в малък провинциален град и дете, идващо от СМГ.

# 251
  • София
Говорех за масовото състояние на ДУ образование в отдалечените градчета, а  не на образоването лично във Вашето семейство. Ако бях ЧС, щях да попитам защо сте сменили малкия далечен провинциален град със София, та малкото ви дете в учило в СМГ...не питам, защото знам отговора.

# 252
Sharky, в малките градчета съществуват други възможности за получаване на достатъчно добро средно образование. Не ги подценявай!

# 253
  • София
Свекито ми е  била учителка, преди да се пенсионира, имам гледната точка "зад кулисите". И за "другите" начини не им се работи...

# 254
  • В офиса
Но конкуренцията за изпита в момента е много далече от онези над 10 човека за място, които са били през 90-тте години на миналия век. От кандидатстващи 180 момчета приемат 100, за момичетата съотношението е малко над 2:1. Така че всяко будно и мотивирано дете от малък провинциален град има реални шансове, дори по-големи, в сравнение с едно немотивирано дете от ЧУ. От една страна силно одобрявам стипендиите по доходи, защото така се дава възможност на много деца от малки населени места да учат в колежа. От друга страна си мисля, че е грешка липсата на стипендии за успех, или за постижения. Освен това не знам дали американците си дават сметка, че не могат да приложат 1:1 методологията за стипендии в български условия, където поне 1/4, а сигурно и повече, от населението работи в сивия сектор и реално е с много по-различни доходи от официално декларираните.

Общи условия

Активация на акаунт