СМГ "Паисий Хилендарски" - тема 6

• 71 979
  • 735
  •   1
Отговори
# 270
# 271
Черна Станция,
Скрит текст:
няма  особен смисъл да спорим всеки път за едно и също. Немски, френски, холандски университети не са в  топ листата по други причини, а не заради по-слабо ниво на обучение. Някога и линка ти метнах към официално четиво по темата. Явно не си си направила труда да го прочетеш... Във въпросните класации огромна тежест ( на много места в нета  може да се види какъв е  процентът при изготвянето на рейтинга) има research-ът,  който в част от упоменатите държави ( за Германия със сигурност знам, предполагам Холандия и Франция също са така) се провежда от нека ги наречем извънуниверситетски институции като примерно Института Макс Планк. Рейтингите се правят по разни критерии и в никой от тях не е водещо академичното ниво. Иначе малко става противоречиво, водеща икономика като немската все трябва пък  да е подплатена с доста добро университетско образование, иначе все специалисти от топ университетите  на Англия трябва да наема.. И като заговорихме за различни критерии, виж най-новата класация от 2017  по друг критерий, а не research - "Тhe most innovative universities in Europe". 23 немски университета в топ 100, на второ място са английските  и френските с по 17 участника, а иначе на челно място в списъка е  белгийски университет....
 И още нещо - играеш го  малко по тънката лайсна, никой и никъде не е  нарекъл децата от СМГ "неудачници" ( а и как би могъл на бялото черно да каже), та да правиш такъв паралел какво би станало, ако отидеш в друга тема с подобно твърдение.. Изказването "и другаде  има можещи, знаещи и успешни деца" не опровергава наличието на много такива в СМГ. А пък това, че защитаваш позицията си в темата за СМГ като най, а не другаде, напомня нещо..И колкото и да не ми е приятно да го призная, получава се с постовете ти  точно това, което иначе се критикува сериозно в темата за АК. Самата ти си казвала, че се включваш в нея предимно при неистини като тези, че най-доброто училище е Колежът , децата в него имат най-добра подготовка за следучилищния живот, а оттам и шансове за реализация. Ми то по тази логика и те си ги пишат тези неща в своята си тема, не в друга.. И не би следвало да се дразним, нали? Ама реагираме, защо ли? Всякаквите обобщения къде и кой е по-по-най  са неуместни.

Да, ама както се усещаш, СМГ се състезава с АК по една писта - англоезични университети главно. Затова може да ме срещнеш и там, но в темата за НЕГ не съм стъпвала изобщо, нали? Освен това винаги подчертавам, че СМГ е най-доброто за деца с определена насоченост, нямам претенции да обявявам СМГ за пенкилер. Даже съвсем наскоро писах, че не може да има най-добра гимназия по принцип, а всяка може да претендира само в своята си ниша. Както виждаш, съвсем коректна съм.
Пък за топ университетите казах вече - не съм аз измислила класациите, но ми харесват. Не е моя вината, че са тракива, каквито са Mr. Green

# 272
Да, ама както се усещаш, СМГ се състезава с АК по една писта - англоезични университети главно.
...не може да има най-добра гимназия по принцип, а всяка може да претендира само в своята си ниша.
Противоречиш си.
Ако се състезават на една писта - винаги има победител.
Ако е кой подготвя най-успешни състезатели по математика - СМГ бие.
Ако е къде се получава най-добра подготовка въобще - АК е много напред.
Писти много. Но в СМГ е само една - състезателната математика. Ако има други писти, те са непредвидени изключения...
А сега спри да "състезаваш" нещата...Ако трябва да посоча един проблем с подготовката на учениците в СМГ - това е  придобитата отвратителна нагласа да се "състезаваш". И то като кон с капаци по една и съща кръгова писта.
В днешния свят успех се постига с работа в екип (да се различава от присламчване към чужд успех). А на това в СМГ не учат... Успех се постига не с еднократен "щурм"...Успехът е път, а не място. И на това не учат в СМГ...Никой не е отменил съревноваването. Но как да се съревноваваш (да не се бърка със състезаваш) без това да разруши екипа? И на това не учат в СМГ. А тесногръди примадони трябват все по-малко. Обикновено ги забиват в кюбикълите да преживят механични проблеми.

Доскоро в СМГ наблягаха на специалираната подготовка на математически таланти и го правеха добре. Сега почват да не знаят какво са: езикова гимназия или подготве за различни матури и "кандидатствания". Разбирам ги - без много ученици няма как да осигурят минимума финансиране, необходимо им за оцеляване. Но дали това, което ще оцелее, ще остане математическа гимназия? И дали няма да накърни някои частни интереси при това? И дали вследствие няма да последва класическата, френската и НПМГ? Не съм оптимист.

# 273
Противоречиш си.
Ако се състезават на една писта - винаги има победител.
Не, няма противоречие. Споменах това за пистата конкретно във връзка с кандидатстването в англоезични университети, а не изобщо за подготовката. В това кандидатстване СМГ и АК са на една писта. И щом искаш да има победител, има. И това не е АК Mr. Green

Ако е къде се получава най-добра подготовка въобще - АК е много напред.
Писти много. Но в СМГ е само една - състезателната математика. Ако има други писти, те са непредвидени изключения...
Тук определено имам забележки, ама няма как да бъде доказано нито твоето, нито моето твърдение Twisted Evil  АК определено е напред по език например, ама това се наваксва с курсове. Може би са с по-дълбоки знания по биология, география и история, ама от това пък полза няма като цяло. И в този аспект всякакви твърдения, че АК бил много по-напред, на светлинни години по-напред, пъти по-напред и прочее са смешни.

Ако трябва да посоча един проблем с подготовката на учениците в СМГ - това е  придобитата отвратителна нагласа да се "състезаваш". И то като кон с капаци по една и съща кръгова писта.
Кога стана въглищар, кога ти почерня задникът, че си такъв експертин? Shocked

В днешния свят успех се постига с работа в екип (да се различава от присламчване към чужд успех). А на това в СМГ не учат... Успех се постига не с еднократен "щурм"...Успехът е път, а не място. И на това не учат в СМГ...Никой не е отменил съревноваването. Но как да се съревноваваш (да не се бърка със състезаваш) без това да разруши екипа? И на това не учат в СМГ. А тесногръди примадони трябват все по-малко. Обикновено ги забиват в кюбикълите да преживят механични проблеми.
И това е само злобна нападка и нищо друго. Обоснови това с "тесногръдите примадони", а? Освен, че ти е кеф да си начешеш езика с някоя обида, нещо което аз не съм си позволявала никога. А на работа в екип децата се учат предостатъчно - знаеш ли на колко отборни състезания се явяват децата от СМГ? И че сами си определят стратегия и тактика и всеки работи за екипа, а не за себе си? Разпределят си ролите според качествата на всеки и според типа на състезанието и никой не се бори да изпъкне. Ходят заедно и на ски лагери именно за да заздравяват колектива. Имат си група в ФБ, където си помагат за задачи и проблеми. Изобщо никой не се състезава безогледно с останалите за да излезе с едни гърди напред на всяка цена.

Чудно  ми е как за няколко години в ниските класове на СМГ стана такъв експерт, та и толкова злоба събра, за да се аргументираш само с голи обиди? #Crazy

# 274
Дори в ниските класове се дават не малко групови проекти. В 8 клас,  също има.
 Удобно се пропускат много факти,  но свободни съчинения-бол.

# 275
Може би са с по-дълбоки знания по биология, география и история, ама от това пък полза няма като цяло.

Точно типа "прагматично" изказване илюстриращ определението "тесногръдо". А относно "примадона" - възпитава се заедно със "състезателния" дух... Добре, че повечето деца не поемат това, на което сегашната система ги учи.
Но това не е заслуга на училището и системата в него нали?
И къде по дяволите видя злоба??? Може би болка?

Дори в ниските класове се дават не малко групови проекти. В 8 клас,  също има.
 Удобно се пропускат много факти,  но свободни съчинения-бол.

Броят ме експерт в управлението на проекти и то не къде да е... Имам деца в АК и имах в СМГ.
Съжалявам, но в СМГ идея нямат какво е проект и с какво се замезва...За съжаление.

# 276
  • София
Писанията с обиди на Ежко въобще ги пропускам, но Черна Станция, как реши, че принципно  биология, география, история не са от кой знае какво  значение?  За вторите два, може би донякъде..За кого не е важна примерно биологията? За теб, за детето ти и следователно принципно? В една друга тема чета и стисках палци на момиче от СМГ по конкретен въпрос, девойката е изявен състезател по биология ( дай боже ако спечелят медал на олимпиадата, за което стискам палци, СМГ ще се хвали, нали, макар да казваш, че биологията не е важна), с това смята явно и да се реализира. Дали пък  не й е важна баш биологията, без значение къде учи? Ами ориентиралите се към медицина, биотехнологии, молекулярна медицина, генетика, били те от СМГ или АК (понеже има такива гарантирано и на двете места), за тях също ли не е важна?  Свеждаш някак всичко единствено и само до мат...

Последна редакция: пн, 24 юли 2017, 12:09 от пенсионирана русалка

# 277
Писанията с обиди на Ежко въобще ги пропускам, но Черна Станция, как реши, че принципно  биология, география, история не са от кой знае какво  значение? За кого не са важни тези предмети? За теб, за детето ти и следователно принципно? В една друга тема чета и стисках палци на момиче от СМГ по един друг въпрос (не му е мястото тук), ама  девойката е изявен състезател по биология, с това смята и да се реализира. Дали пък  не й е важна баш биологията, без значение къде учи? Ами ориентиралите се към медицина, били те от СМГ или АК (понеже има такива), за тях също ли не е важна?  Свеждаш някак всичко единствено и само до мат...

Реших, защото като цяло са малко такива деца в СМГ. А ако ги има, ще си наваксат като всички. Все едно, каквото и да е нивото в училище, пак не стига за кандидатстване. Но да попитам, щеше ли да е доволно това момиче, ако я натоварваха с ненужни детайли на ниво кандидатстване в университе и по география и история например? Не са я карали насила да ходи и на школа по състезателна математика, нали?

Не свеждам всичко до математика, но все пак СМГ е математическо училище и там по правило ходят деца, които не мислят да се реализират с история, биология и география, а с математика, физика, информатика... Точно за тези деца прекаляването с детайлите по история, география и биология е ненужно. С което не казвам, че в СМГ е някакъв супер айляк и нищо не се учи по тези предмети. А който иска супер ниво по друга дисциплина, да ходи в друго училище.

Аз все пак съм завършила НЕГ, при това по времето, когато уж нивото е било по-високо. Ми не помня да е било някакво супер ниво по биология, което да позволява кандидатстване медицина без уроци. Учихме горе-долу толкова, колкото и в СМГ сега. Определено не виждам някаква огромна разлика, да не говорим за пъти, светлинни години и т.н.  Сега, според твърденията на родители на деца от АК допускам, че в АК учат като студенти в МУ, но то пък е хептен безсмислено за масата деца. И аз имах шестица по биология, но от толкова детайли сега НИЩО не помня. Какво му е доброто на такова учене? newsm78

Цитат
И къде по дяволите видя злоба??? Може би болка?
Да се чувствам ли поканена в темата за АК със същия вид "болка"? Wink  И каква ли ще е реакцията, след като за много по-малко "болка" ме обвиняваха в хейтърство Twisted Evil

# 278
А на работа в екип децата се учат предостатъчно - знаеш ли на колко отборни състезания се явяват децата от СМГ?

На колко? Защото аз не знам за много отборни състезания, освен в Шумен и в Созопол кои имат и отборна част?
Но дори и да има много отборни, излиза, че учат състезателите, а останалите 100 деца? Или за тях няма защо да ги учиме да работят в екип, те не заслужават?
Работата в екип изобщо не е застъпена в БГ образованието, не е вината в СМГ. Всички имаме колеги, които това им е огромен проблем и как няма като нито училище, нито университе набляга на това...

# 279
Не свеждам всичко до математика, но все пак СМГ е математическо училище и там по правило ходят деца, които не мислят да се реализират с история, биология и география, а с математика, физика, информатика... Точно за тези деца прекаляването с детайлите по история, география и биология е ненужно.
Детайли, като например модела "Свят 2" създаден от математици в Станфорд? Съчетаващ именно География, История и Биология. И полагащ основите на Ротарианските клубове? Как да те убедя, че възгледа "Биология, География и История не са полезни" е тесногръд до ужас????

Да се чувствам ли поканена в темата за АК със същия вид "болка"? Wink  И каква ли ще е реакцията, след като за много по-малко "болка" ме обвиняваха в хейтърство Twisted Evil
От къде да се появи при тебе болка? Да си имала дете там? Да познаваш прекрасни учители с мизерни заплати оттам? Да виждаш да пречат безсъвестно на АК на държавно ниво?

Последна редакция: пн, 24 юли 2017, 12:45 от Ezhko

# 280
От къде да се появи при тебе болка? Да си имала дете там? Да познаваш прекрасни учители с мизерни заплати оттам? Да виждаш да пречат безсъвестно на АК на държавно ниво?

Ще се намери, ще се намери, не се бой. Само искам да знам поканена ли съм, че не му е тук мястото да бистря АК. И ми е чудно как ще се възприеме в онзи форум болката ми newsm62

Обаче, понеже сме в темата за СМГ, искам да ти кажа, че мненията ти (поне последните) са обидни за децата, а не за МОН и държавата Thinking

# 281
  • София
А тя медицината  понеже се учи само тук, ЧС.. Историята с ходене на уроци още от 11 клас  е валидна само за нашите медицински университети. И то не защото кандидатстващите (добрите сред тях) нямат нужните знания,  а защото по нашенски трябва да ходиш при верния човек, който  е запознат с формата и изискванията, ако искш отлични оценки. За медицина  и проиводните й навън обаче ( в топ университетите в Англия бг деца медицина не могат да учат), тоест за Германия и Австрия,  децата определено не  ходят на уроци, но биха се радвали и възползвали на макс от едно много добро ниво на подготовка в училище и по мат, и по билогия, и по химия, защото освен разните практики (ако има правени  такива), освен отличния успех (над 5,90) и сертифкатите за език, немалко бонус точки за бала  им носи специализиран изпит за медици, в който има застъпени въпроси и от мат, и от биология, и от химия... За физиката не съм сигурна, но преполагам и тя е засегната. И СМГ в този смисъл (АК също) си е баш подходящо училище, дори и ученикът да не иска да продължи с математика, физика и информатика. С две думи - изказването  ти да учи другаде  такова дете не е съвсем на място..Поне според мен. Може да харесваш математиката, да ти върви на ниво доста над стандартното, да учиш с кеф  в СМГ, ако те поставят 5 години по-късно да избираш, пак на нея да се спреш , но все пак  да не поемеш в тази посока после.

Последна редакция: пн, 24 юли 2017, 12:55 от пенсионирана русалка

# 282
В езиковите гимназии темите изучавани по съответния предмет на чужд език не са ли в съкратен вариант?

# 283
Обаче, понеже сме в темата за СМГ, искам да ти кажа, че мненията ти (поне последните) са обидни за децата, а не за МОН и държавата Thinking

Последните ми мнения съм ги чул първо от възпитаници на СМГ в екипа ми...И това, което ни обижда не са фактите, а че никой и не мисли да направи нещо по въпроса.
Как би се почувствала, когато млад колега, след дискусия със възпитаник на АК (да имаме и такива и онакива), възкликне: "И защо нас не ни учат на това????". И то не веднъж?

# 284

Последните ми мнения съм ги чул първо от възпитаници на СМГ в екипа ми...И това, което ни обижда не са фактите, а че никой и не мисли да направи нещо по въпроса.
Как би се почувствала, когато млад колега, след дискусия със възпитаник на АК (да имаме и такива и онакива), възкликне: "И защо нас не ни учат на това????". И то не веднъж?

Ами не знам. От де да знам какво не са учили някого и дали наистина не са го учили или той не е искал да се научи? Иначе никога не съм казвала, че АК е лошо училище, нали? Но и АК си има тъмни страни и определено не е за всеки. За много деца ще е убийствено да отидат там. И точка по въпроса, че това не е темата за АК.

Общи условия

Активация на акаунт