СМГ "Паисий Хилендарски" - тема 6

• 71 959
  • 735
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Не помня състезание, на което синът ми да не е ходил в периода 5-7 клас. Но също и не помня да е бил освободен дори и от едно домашно или да е имало ден след състезание, в който да е бил освободен от училище. Имам чувството, че говорите за друго училище.

# 316
Не помня състезание, на което синът ми да не е ходил в периода 5-7 клас. Но също и не помня да е бил освободен дори и от едно домашно или да е имало ден след състезание, в който да е бил освободен от училище. Имам чувството, че говорите за друго училище.
[/u]

Ето и моето като твоето е изпуска часове само в петък, когато заминават на състезание. Никога не са били освободени в понеделник.
Ама то цялата тема вече няма нищо общо с училището.

# 317
  • София
[/u]

Ето и моето като твоето е изпуска часове само в петък, когато заминават на състезание. Никога не са били освободени в понеделник.
Ама то цялата тема вече няма нищо общо с училището.
Да, направо се чудя къде учат нашите и къде - тези, пренебрегнатите и тези, освобождаваните от домашни.  Rolling Eyes.

# 318
Ezhko: По скоро ръководя тези, които се занимават с проекти. И ако си в "моя" концерн, може аз да съм ти водил курсовете.  Cool

Господине, като гледам колко сте активен във форумите, се опасявам да не сте останали без проекти и да не се опитвате да ни спретнете тук един на майките мазохистки с деца не"състезатели" в СМГ? Ако е така - успяхте! Вече още сме още по-големи защитници на любимото училище, макар и да комплексира децата ни!

# 319
Ezhko: По скоро ръководя тези, които се занимават с проекти. И ако си в "моя" концерн, може аз да съм ти водил курсовете.  Cool

Господине, като гледам колко сте активен във форумите, се опасявам да не сте останали без проекти и да не се опитвате да ни спретнете тук един на майките мазохистки с деца не"състезатели" в СМГ? Ако е така - успяхте! Вече още сме още по-големи защитници на любимото училище, макар и да комплексира децата ни!
Ezhko

Последна редакция: вт, 25 юли 2017, 18:19 от အဘ

# 320

Абсолютно и тотално съгласен с горното. Далеч не всички родители/деца в СМГ са такива, но наличните са достатъчно гласовити. Обаче първопричината да има такива въобще и изобщо някой да им обръща внимание е "състезателния дух"...
Стига с този дух, как пък чак сега от теб разбрах, че има такъв и е толкова страшен...

По повод "специалното отношение" към състезателите. Такова има, но не там, където го търсите. И отношението практически не вреди на "обикновените" деца, но е безумно вредно за самите "състезатели".
Илюстрирам: Например "състезателите" се освобождават от часове в деня след състезанието и от домашните - също. Което е вредно защото:
- часовете в деня не са само по математика (губи се материал)
- създава се безотговорния навик да се минава "по тънката лайсна". "Аз бях на състезание..." С други думи, върших нещо, което ми е приятно, затова ме освободете от ангажимент, който не ми е чак толкова "необходим". А как това отношение би се приело от другите в екипа, които трябва да предадат проекта ДНЕС?!? (пардон, в СМГ няма проекти. Но после, след СМГ?!?)
- създават се "примадони", мислещи, че правилата не са за всички. "Всички имат домашно по биология, но не и по-специалните".
Ама това са си установени правила. Не е някакво самоволно решение, а правило. И това правило си е съвсем резонно, защото децата имат нужда и от почивка, а не да карат 12 дена на педали без дори един почивен ден. Това и КТ не го позволява Twisted Evil Независимо дали на децата им е приятно да се състезават, състезанието и пътят са си стрес и след тях е нужна почивка. А материал не се губи - позволява се един неприсъствен ден, но после на теста трябва да си знаеш всичко. Т.е. детето трябва само да си научи материала.

Скрит текст:
Разбирам, че се занимаваш с проекти, но и аз съм се занимавала и съм обучавана в специализираните курсове по ръководене на проекти в един от най-големите световни концерни.  
По скоро ръководя тези, които се занимават с проекти. И ако си в "моя" концерн, може аз да съм ти водил курсовете.  Sunglasses
Няма начин Mr. Green Нито си на подходящата възраст, нито с подходящата националност Sunglasses
... много често всеки, специализирал се в дадена област, гледа на другите като галфони, които нищо не разбират. Ти сега правиш същото, защото разбирането за проект в учебната дейност не съвпада с разбирането в твоята област.
Бъркаш нивото. Отдавна съм над дребнавите академични спорове около "най-добрата академична методология"   Confused
Пиша за главните въпроси, които един проект (независимо от вид и мащаб) решава:
- Защо правим нещото и защо именно него, а не нещо друго.
Това не е предмет на проекта, а на предпроектните дейности. Дали да строим АЕЦ или не, не е работа на ръководителя на проект. Той започва работа след като решението вече е взето. Даже не е задължително и проектът да е печеливш, може да е замислен с планова загуба.
- Кой плаща, кой яде, ...кой готви и как да задоволим противоречивите интереси на всички тях най-добре, имайки предвид възможностите им.
- Как да убедим орел, рак и щука да теглят интердисциплинарно в една посока?
- и т.н.
Всичко това го има, но не те определят основните характеристики, определящи дали нещо е проект. Тях ги написах вече.

Ми нима в един училищен проект го няма всичко това?
Не и в "проектите" типични за Българските ДУ
Аз нямам представа от всички български училища, но според мен изброеното го е имало поне там, където аз съм се допряла до образованието.
Какво не ти харесва?  newsm78 Това, което според теб го няма, всъщност влиза в последния булет и просто е ненужно в учебния проект.
Това, което не ми харесва е , че нужните за живота след гимназията неща просто ги няма в "проектите" в българските ДУ и в частност - СМГ.
Ми то затова след гимназията идва и университет, не всичко се преподава в гимназията. Също така не съм забелязала чужденците на курсовете по PM, завършили чужди гимназии, да доминират над нас, простите българи. По-скоро мога да ти разкажа няколко случки, когато именно българите сме скривали топката на лекторите с мислене "out of the box". И винаги сме били сред най-умните в групата, макар да не сме от АК Twisted Evil

# 321
Ежко що не вземеш да приложиш Agile Project Management и на къс спринт не се съсредоточиш върху бъдещето на АК Simple Smile.
Разбирам че решението, което сте взели за това къде да учи детето явно не  с достатъчно +та,...някой взехме тези решения без да занимаваме всички с тях, явно сме били добри PM щот резултатите са умопомрачителни:)

Последна редакция: вт, 25 юли 2017, 20:31 от mivan

# 322
  • Sofiq
За мен спестеното домашно/урок за някой петък, не влиза в графата "специално отношение" и ако само това се е имало предвид, то смело може да се преглътне.
Не го разбрах това за "състезателния дух". Да, всички деца влизат в СМГ с резултати от няколко състезания, но от едни и същи. Очевидно щом са успели, значи имат такъв дух. Защо това да пречи някому?

# 323
Конкурентната среда, която се създава в СМГ според мен е движеща сила и калява децата за битките им и нататък в живота. Приемам го като нещо силно положително и не се притеснявам аз, а покрай мен не се притеснява и детето ми, то си откри силните страни, има си целите, които следва, уважава си приятелите, които са по-добри от него в състезанията от техните си области и в класа ни цари спокойствие и децата са един отбор, уважават се и няма драма. За мен това е благодарение на нашата класна.

А сега нещо различно - някой беше постнал линк към едно интервю на директора на СМГ и един абзац някак си ме смущава, затова го поствам:
"...Второ – Законът за образованието тогава е бил една страница, през 1991 г. е бил три страници, а сега може би ако се наредят всички законови и подзаконови рамки ще стигне от бюрото до тавана. Това е нещо, което няма как и да се изчете, няма как и да се научи, още повече да се спазва. Така че нещата се правят прекалено сложни....."  Thinking     

# 324
Четох, четох и не успях да се сдържа да не напиша. Макар синът да завърши друго училище с немски език, през целия гимназиален курс ходи на съботната школа в СМГ - по наша инициатива и по негово желание.  За мен това е най-доброто училище за деца със склонност към математика (заедно с НПМГ), има прекрасни препоадаватели (специално искам да посоча Илияна Цветкова, невероятен човек и преподавател!) и това, че имат отбори и ходят по състезания, е плюс и за всички останали деца, които не ходят. И мога да кажа, че без тази школа той по никакъв начин нямаше да има нивото на математика, което му отвори пътя за техническа специалност в Германия.

Колкото до този (за мен излишен) спор СМГ или АК, това са несравними училища - като методика, като визия и дух, и не на последно място - като разходи. И да не забравяме, че едното е държавно, а другото - частно, и това няма как да не се отрази на обучението в тях - и в двете посоки. Така че всеки си преценява личната ситуация и взема решение на тази база.

Специално за Ежко - уменията за PM се развиват прекрасно и извън АК, и това мога да го кажа от личен опит. Така че ако само това е причина някой да се насочи към АК, според мен не е основателна.

Последна редакция: ср, 26 юли 2017, 15:27 от Анонимен

# 325
Специално за Ежко - уменията за PM се развиват прекрасно и извън АК, и това мога да го кажа от личен опит. Така че ако само това е причина някой да се насочи към АК, според мен не е основателна.

Драга Попея, умения за PM могат да се развият навсякъде и не са нужни на всеки. Съжалявам, ако не съм бил ясен. Аз пиша за ОПИТА добит при УЧАСТИЕ в ПРОЕКТИ. Такъв опит е безценен според мен. И се надявам някой ден и българските ДУ да влязат в час по въпроса. Частните вече отдавна са, да не говорим за западните (било Финландски, било Английски, било Щатски и т.н.).

Конкурентната среда, която се създава в СМГ според мен е движеща сила и калява децата за битките им и нататък в живота. Приемам го като нещо силно положително ...

Живота може да е борба, но не е сражение...Училището следва да научи първо на сътрудничество, а после на съревнование. Иначе - в казана без дяволи...

Скрит текст:
ЧС, тука не е тема за обучение на РМ-и. Ако не искаш и за в бъдеще да оставяш водещия курса "без думи" , мога да ти дам час-два уроци pro bono.  "Но само с гледане месар не се става..." Peace

Последна редакция: ср, 26 юли 2017, 11:07 от Ezhko

# 326
Когато трима души от един и същи клас се озоват в един университет, в това няма нищо необичайно. Когато обаче той е Оксфорд, нещата стоят по-различно.
http://www.standartnews.com/balgariya-obrazovanie/v_nayelitniya_ … antsi-187363.html

Талантливите физици
https://nova.bg/news/view/2017/07/26/188730/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D … 0%B4%D0%B5%D0%BE/

# 327

Драга Попея, умения за PM могат да се развият навсякъде и не са нужни на всеки. Съжалявам, ако не съм бил ясен. Аз пиша за ОПИТА добит при УЧАСТИЕ в ПРОЕКТИ. Такъв опит е безценен според мен. И се надявам някой ден и българските ДУ да влязат в час по въпроса. Частните вече отдавна са, да не говорим за западните (било Финландски, било Английски, било Щатски и т.н.).

Драги Ежко, участието в проекти е предишната фаза на ПМ Simple Smile И за целта не е необходимо да си в частно училище - моят син, без да е бил в АК, има участия в няколко международни проекта в университета си в Германия, които хем му изграждат СВ, хем му осигуряват издръжката. Има и участия с презентации на международни конференции. И съм сигурна, че същото важи за децата на ЧС, русалка и други потребители с деца извън АК. Искам да кажа, че това не е някакво чудо невиждано, което се случва само в АК, а е вече стандартно в развитието на децата.

За мен твоята упоритост да отстояваш АК срещу СМГ е само израз на неувереност в правилността на вашето решение и необходимост да си го доказваш постоянно. Реализацията на децата в международен контекст и техните умения зависят 1) от самото дете и 2) от родителите. А начини за постигане на знания и умения винаги има извън училището, стига да има разбиране в семейството за необходимостта от тези знания и умения. А че някой е избрал да плаща в АК, това си е негов избор и за него си е правилен, но не е необходимо да убеждава другите, че техните избори не са правилни. Аз лично смятам, че има далеч по-разумни начини за инвестиране на няколко десетки хиляди евро от такса за АК (предвид съотношението разходи/ползи), но изобщо не налагам моето менние на другите и очаквам и от другите същото.

Отдалечихме се от темата, в случая исках да изразя своята благодарност към СМГ и специално към И. Цветкова за отличната работа.

Последна редакция: ср, 26 юли 2017, 11:50 от Анонимен

# 328
Искам да кажа, че това не е някакво чудо невиждано, което се случва само в АК, а е вече стандартно в развитието на децата.

Именно - стандартно. И като такова е редно да влезе най-после в ГИМНАЗИАЛНОТО образование в българските ДУ (в частност - СМГ).
УЧАСТИЕТО в проекти, а не изучаване на методите за управление на същите.

Мисля, че написах достатъчно за да бъда разбран правилно (от който иска). Останалите продължавайте да се "състезавате"...

# 329
Ежко, участието на отбора на СМГ в състезание от IMC е прекрасен пример за проект:
o   Това е уникално и нестандартно действие, различно от нормалната учебна дейност.
o   Има специфична цел с очакван резултат в края на проекта.
o   Времето е ограничено (от началото на подготовкта до самото състезание).
o   Ресурсите (вкл. финансирането) също са ограничени.
o   Създава се екип за изпълнение на задачата и се провеждат мероприятия за заздарвяване на екипния  
        дух.
o   Има ръководител на проекта и участници с конкретно дефинирани отговорности.

Какво искаш повече?  Grinning

Мисля, че написах достатъчно за да бъда разбран правилно (от който иска). Останалите продължавайте да се "състезавате"...

Само да попитам, ти за да издрапаш до своята сегашна висока позиция, не си ли се състезавал с колегите си нкуренти за същата? Или любезно си им правил път да те задминават по кариерната стълбица? 
И това състезание в същото време попречило ли е да си вършите успешно работата като колектив?

Общи условия

Активация на акаунт