НПМГ - 2

• 108 720
  • 785
  •   1
Отговори
# 90
НАРЕДБА № 10 от 01.09.2016 г. за организация на дейностите в училищното образование

Благодаря!

# 91
Ще се радвам ако родителите на децата от НПМГ споделят как протича учебният процес в класовете на техните деца. По кой предмет обучението е лежерно, и по кой е строго и натоварено.
Какво е натоварването като цяло? А нивото на преподаване?
И също каква е средата в класовете - Децата сплотяват ли се бързо? Дисциплината на какво ниво е?
Ходят ли децата ви на сипове и школи и кои са любимите им часове и извънкласни занимания?
Въпроси да иска човек Simple Smile

Та да се отчета и аз с първият отзив от класа на дъщеря ми - математика с английски:
Събрани впечатления  - из разказите на една тинейджърка Wink

- Нивото на класа е високо
 - Дисциплината е на ниво и отношенията между децата са нормални - няма ексцесии
 - Все още не се организират заедно по разни поводи - поне по думите на щерката Wink
 - Заниманията по английски са доста сериозни - диктовки, тестове почти всеки ден. Диктовките са дълги и сложни. За да се напишат упражненията се изисква първо да се изслуша аудио задача от сайта на учебника. Говорят на английски почти непрестанно в час - разиграват диалози, сценки. Изисква се яко учене !
 - Философията е любимият предмет на щерката (заедно със заниманията в школата по астрономия) - с госпожата постоянно дебатират върху сложни философски въпроси - на щерката не и е трудно да се подготвя по философия. Госпожата ги агитира да се изявяват и да участват във философски конкурси.
 - Информатика и инф. технологии - започнаха да програмират - засега тя не се чувства натоварена при подготовката на тези предмети (тоест лежерно го карат - без много домашни) - много е доволна от часовете си по програмиране - много и е интересно. Написали са калкулатор и са го пуснали в действие - девойката подскачаше от щастие като се прибра удома Wink
 - БЕЛ - лежерно е, но интересно.
 - математика - нямат много домашни, но има задачи,които тя трудно разбира. Все пак е доволна от класният си, защото си личало колко много си обича предмета. Напрактика имат 3 вида математика - училищна, фуч (факултативна), където надграждат училищната и школа по математика, където учат сложни теории, които въобще не се изучават в училище. Домашните са малко - по 5/10 задачи.
 - Школи - латински и астрономия - фаворит ни е астрономията - било супер интересно. Щяла да ходи на олимпиядата задължително. Латиниски - вече удома ни е трудно да разберем малката femina romana Wink

Последна редакция: ср, 01 ное 2017, 11:45 от zori80

# 92
  • нейде там, където ....
Мога да отбележа знанията или пропуските в тях, но не и да дам оценка на преподаването. Критериите на преподавателите по повечето предмети са според очакванията - ясни, точни и високи.  Laughing
Количеството домашни никога не ми е било показател за това дали заниманията по даден предмет са лежерни или напротив. Ефектът от тях се вижда на родителски срещи, в бележниците и в самите деца.

Класът е хубав, явно и дисциплината е добре - по разкази на очевидци  Mr. Green.

Допълнителни занимания има достатъчно - за всекиго по нещо, колкото и разностранни да са интересите на децата. В моя случай - убедена съм, че не знам всички, които посещава.

Като цяло - за мен гимназията е място с по-ограничено родителско присъствие. Намесвам се при поискване от страна на учител и/или на детето ми.  Peace

# 93
Хей JD,
благодаря за искренният коментар Simple Smile
Относно преподаването аз като лаик не мога да дам професионално мнение, но мога да имам някакво... особено ако имам вече наблюдения или пък аз самата съм преподавала някога на гимназисти Wink
Иначе за лежерността не може да се съди по домашните, но някак в  ситуацията при моите деца количеството на домашните е правопропорционално на лежерността, с която се подготвят по предметите Wink
Намесата споделям, че трябва да е рядкост, а изграждането на колкото е възможно по-пълна картина за това в каква среда е детето ти е нещо нормално да се случва от време на време Wink - най-вече разбира се на базата на редовно общуване с него.

# 94
  • нейде там, където ....
Лежерността при подготовката сега, може да е резултат от подготовката и знанията от минали години, както и от интереса на децата към темата.  Grinning

# 95
А дано Wink - ама аз като заклет песимист бих добавила като в оня виц - 'ама надали Wink '

# 96
На мен ще ми е интересно как аудиторията тук би коментирала следната ситуация: - Паралелка с разширено изучаване по английски език, която е в постоянни свободни часове по този предмет!!! Причината за това е сериозна контузия на препоравателката, заради което е и явно ще бъде в болнични за дълъг период. Аз лично не разбирам как ръководството не успява да се справи със ситуацията, така, че тази паралека да не е в тотален аут. Инцидентните замествания от г-жа Шошова не мисля, че са подходящо решение. Все си мисля, че  ако не успяват да намерят заместник отвън, то и с наличния състав би могло да се пренареди някак програмата, защото ако всички английски паралелки си поделят свободните часове ще е по-приемливо, отколкото една паралелка да поема всичката тежест на проблема.

# 97
Здрасти Agitak,
за биолозите ли става въпрос? Не се ли върна вашата преподавателка? Една позната, майка на дете от едната биологическа паралелка още миналата седмица алармира директорката. Директорката обяснила, че просто нямат достатъчно учители, които да заместват.

Последна редакция: пн, 06 ное 2017, 11:15 от zori80

# 98
Здрасти Agitak,
за биолозите ли става въпрос? Не се ли върна вашата преподавателка? Една позната, майка на дете от едната биологическа паралелка още миналата седмица алармира директорката. Директорката обяснила, че просто нямат достатъчно учители, който да заместват.
Да, за същата паралека става дума. И честно казано, не ми изглежда приемливо отговорът "нямаме достатъчно учители". Това не е оправдание една паралелка да е в тотален аут, а налага пренареждане на програмата с наличния състав учутели! Не съм ли права? До колкото съм запозната съз здравния проблем на отсъстващата учителка, очертава се наистина дълго отсъствие - може да отнеме и целия Първи срок.
По последна информация Шошова щяла да замества частично (според нейното свободно от други ангажименти време) , което за мен не е най-доброто решение. Знам, че програма трудно се пренарежда, ама не е невъзможно - още повече, че училището разполага с учители-програмисти... Т.е., става дума за решение това да се направи.

# 99
Ами тогава може би е добре да звъннете повече родители от засегнатата паралека и да се оплачете а пък ако някой от вас има предложение за решението на проблема можете директно да го споделите с директорката.
Например може да се пробва така да им се пренареди програмата на биолозите, че да се възползват от часовете по английски на математиците или на някоя друга паралелка с разширено изучаване (математиците са с интензивно изучаване на анг. - тоест имат по 18 часа седмично) - да това ще значи двойно повече деца в клас, но пък по-добре така отколкото един клас да изпуска толкова много материал. Може да се свика среща в училището и с помоща на алумни клуба да се търси решение на проблема.

Последна редакция: пн, 06 ное 2017, 13:28 от zori80

# 100
Agitak, защо не повдигнеш въпроса в групата на родителите във фейсбук? Може да успеем дружно да изгенирираме идеи и някак да помогнем - колкото повече хора мислят, толкова по-добре. Аз писах на Алумни клуба, но ще има повече тежест ако още хора им пишат...

# 101
Agitak, защо не повдигнеш въпроса в групата на родителите във фейсбук? Може да успеем дружно да изгенирираме идеи и някак да помогнем - колкото повече хора мислят, толкова по-добре. Аз писах на Алумни клуба, но ще има повече тежест ако още хора им пишат...

Добра новина от днешния учебен ден - госпожата по английски се е върнала в клас! Smile

# 102
  • София
Нашият класен каза на род. среща, че на всеки две седмици ще праща мейли до всеки родител с текущи оценки и отсъствия на децата. Също и информация за екскурзии.
Вие получихте ли вече такива мейли? Аз все още не съм.

# 103
Здравей krasengn,
коя е вашата паралелка? Класният на щерката (паралелка мат. с анг.) на родителската среща не е обещавал подобни неща...

# 104
  • София
8з е нашия клас, химия, физика и биология с немски език.

Общи условия

Активация на акаунт