Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-18

• 78 594
  • 730
  •   1
Отговори
# 105
Зависи от чупки и изложение на блока според мен. Зависи как е архитектурно замислен. При нас също има разлика в четристайните например. Едните имат по-дълга стая и съответно по-голяма квадратура с около 3-4 мера в нотариалния акт , а са по-надолу. Други , срещу нас блока пък имат тераса за тази разлика , но не са зелепени за друг блок и това позволява иначе са еднотипни.
За разликата в квадратурата иначе...старите блокове в нотариалните актове не се включват терасите, по-малка обща част или там стените се смятат и като цяло при оглед , а и реално са по-големи , като чиста жилищна площ. В новите апартаменти имаш примерно 100 кв.м. , но влезеш ли да разгледаш това все едно е 70 кв.м и така сравнено с подобен на квадратура стар апартамент ти се вижда маломерно.

Да разбирам, че има панели при които не се включват терасите и други при които се включват, така ли? След коя година става промяната, знаеш ли?

# 106
Квадратурите по обява ги слагат брокерите "на око", затова понякога за един и същи апратмент има разлики в отделните обяви, и почти винаги слагат балконите (пак на око). Иначе по нот. акт се пише площ без тераси чак до 90-те мисля, после се започва това с терасите, после с общите части и т.н. В повечето случаи например тристайните панелки по обяви ги пишат ангро 90 кв., а реално те са 84 по нот. акт - това е съвсем реална вътрешна площ и честно казано са доста по-просторни от повечето нови, заради по-умното разпределение, дори да махнем това, че в новото реалната жилищна площ е по-малка от тази по нот. акт.

# 107
Квадратурите по обява ги слагат брокерите "на око", затова понякога за един и същи апратмент има разлики в отделните обяви, и почти винаги слагат балконите (пак на око).

Да, пълно е с обяви за един и същ апартамент пише 45 кв.м. и 48 кв.м.

След 1987г. има промяна в разпределенията в панелните блокове но за квадратурата дали е намалявана не съм сигурен ако има някой по-запознат да пише.

# 108
Здравейте. Решили сме да купуваме парцел в близост до Пловдив. Може ли някой да ми препоръча брокер? Отидохме в една от водещите агенции, казахме си предпочитанията и за два месеца не са се обадили нито веднъж с оферта. Явно тази фирма вече не е толкова водеща. Като разглеждам по сайтовете обяви ми се зави свят колко много агенцийки има и не знам към кой да се обърнем, защото не ми се ще да си губя времето. Ако някой има скорошен опит- моля да сподели.

# 109
Да, мисля, че до 90-та година не влизат терасите в квадратурата, после някаква част от тях се вписваше, а накрая след тази година (не съм сигурна в годината) вече цялата площ на терасите влиза в квадратурата на жилището. При новото строителство влиза и част от преградните стени на стаите, както и мазета или тавани, обща площ процент и т.н. Сумарно по нотариален акт е 100 , ама иначе си е има-няма 70 , отговарящо на старите стандарти. Човек плаща това на нормална цена , за живеене в апартамента. Но.ако има по-запознати да споделят .
Аз съм продавала и съм купувала жилище (старо строителство преди години) На мен брокерите предлагащи апартамента винаги са искали да видят нот. акт и точно си е упоменавано на пазара. Когато купувах също нямаше разминаване в квадратурата на предлаганите апартаменти. Бях се включила в ново строителство директно без брокер от строител и лично съм уговаряла цената и скиците съм разглеждала. Та...той така ми обясняваше -от тази страна се взима от дебелината , от онази не знам какво си и накрая .... не са само терасите ми е мисълта разликата. Оттам и се чувстват излъгани някои клиенти , ако гледат ново и старо строителство с еднакво обявена квадратура.

# 110
Здравейте. Решили сме да купуваме парцел в близост до Пловдив. Може ли някой да ми препоръча брокер? Отидохме в една от водещите агенции, казахме си предпочитанията и за два месеца не са се обадили нито веднъж с оферта. Явно тази фирма вече не е толкова водеща. Като разглеждам по сайтовете обяви ми се зави свят колко много агенцийки има и не знам към кой да се обърнем, защото не ми се ще да си губя времето. Ако някой има скорошен опит- моля да сподели.
Препоръчвам ти да пуснеш обява във вестник "Позвънете" или " Софийски имоти"  Пиши, че търсиш да закупиш еди какво си жилище в кои квартали (изобщо изискванията си) Агенциите следят всяка обява и ловят клиенти. Те сами ще те потърсят и предложат огледи.

# 111
  • In transit
Квадратурите по обява ги слагат брокерите "на око", затова понякога за един и същи апратмент има разлики в отделните обяви, и почти винаги слагат балконите (пак на око).

Да, пълно е с обяви за един и същ апартамент пише 45 кв.м. и 48 кв.м.

След 1987г. има промяна в разпределенията в панелните блокове но за квадратурата дали е намалявана не съм сигурен ако има някой по-запознат да пише.

Ама това са свободните съчинения на брокерите. Срещала съм един и същи апартамент с квадратура между 60 до 80м2. Това го правят защото като е по-голяма квадратурата излиза, че е по-евтин като цена на квадрат.
Един дядо в олх си беше пуснал апартамента като 80м2, при условие, че самия апартамент е 58м2, но човека беше включил и двете паркоместа в общата квадратура. Joy

# 112
Аз съм сумирала квадратите на всяко едно помещение на панелен апартамент и пак не се получава общата квадратура по нотариален акт. Защо?

# 113
  • In transit
Стените включи ли ги? Аз засичах, че при една и съща квадратура апартамент, който е краен е с 5м2 по-малко реална жилищна площ от среден такъв.

# 114
Стените включи ли ги? Аз засичах, че при една и съща квадратура апартамент, който е краен е с 5м2 по-малко реална жилищна площ от среден такъв.
Аз живея в блок с по 4 апартамента на етаж. Всеки е с различна квадратура, разпределение и изложение. Така е във всички блокове според мен , на етаж апартаментите са различни по тези показатели. Можеш да сравняваш апартаменти един над друг, но не и един до друг. Не съм виждала блок с по два еднакви апартамента на етаж , може да се водят двустайни примерно , но разпределението е различно и съответно квадратурата.
Стените се включват при новото строителство не само външните , но и вътрешните , но някаква част от тухлите не помня колко беше.

# 115
На мен са ми казвали, че от външна стена се включва половината, а от вътрешна се включва цялата. Под външна се има предвид външна за апартамента. Тоест ако от другата страна е входа или съседа, смяташ половината.

# 116
  • In transit
На мен са ми казвали, че от външна стена се включва половината, а от вътрешна се включва цялата. Под външна се има предвид външна за апартамента. Тоест ако от другата страна е входа или съседа, смяташ половината.
Точно обратното, външните се смятат целите, а вътрешните половината, другата половина са при съседа. Simple Smile

# 117
Щом казваш. За мен вътрешна (при смятането) е стена която разделя стаи в апартамента, а външна е такава, която разделя твоята собственост от чужда собственост. И по тази логика на външната се плаща само половината, а вътрешната си е изцяло твоя.

# 118
И аз така мисля

# 119
Външните  (стените на блока) са по-дебели от вътрешните в блока и апартаментите  . Те не се поемат изцяло в квадратурата и цената съответно от собственика. Делят се в общи части на всички останали апартаменти (така знам и ми беше обяснено). По тази причина на мен ми харесва , когато не е и на калкан залепено до друг блок. По-малко съседи , по-малко надничане и шум в жилището , по-спокойно. Възможно е да се смята, че е по-студен зимата , но за мен е относително това. По-голяма самостоятелност имаш. Но аз съм "особен" случай май. Привърженик съм на по-малко съседи около мен и на последен етаж (без мансарди, ателиета и всякакви накачулени неща над мен) Живяла съм и в среден апартамент (тухлена кооперация стабилна ) , но го продадох именно заради съседи. Разделени балкони със стъклена скосена преграда, наднича се в жилището ми , не ми е спокойно, чува се всичко (терасите бяха много широки и хубави ) изнесена печка навън и ми омирисваше хола непрекъснато, всички разговори се чуваха , бе все едно съм на пикник на поляна се чувствах. Над мен художник на свободна практика , пие  непрекъснато и приятели такива до малките часове стоят (всичко се чуваше, а музиката направо дънеше) Спокойствието няма цена , да се прибереш , да си починеш . Ходела съм по градинките да имам малко тишина. До там бях стигнала и го продадохме.

Общи условия

Активация на акаунт