Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-18

• 78 724
  • 730
  •   1
Отговори
# 210
Пазарът е до голяма степен ирационален и въпросът "защо" много често не върши никаква работа, както и изложените аргументи.  Като цяло в икономиката теорията и обосновките работят много добре за да обяснят защо нещо е станало, след като вече е станало, но рядко успяват да предвидят какво ще стане Twisted Evil

Освен това има разлика между балон и пик на цените. По принцип пазарът се движи межу пикове и спадове, но те са в някакъв нормален диапазон. Т.е. ако цените спаднат от 1100 евро на 1000 евро това е корекция/спад, но не и балон. Балонът не спада, а се пука и тогава имаме срив на цените. Аз чак срив не си представям, от там и балон едва ли има. Пък и последният срив на цените от 2008 не се дължи толкова на балон, колкото на икономическата криза, която се разрази баш тогава. Ако и сега ни се стовари нещо подобно пак ще има срив, но не поради изброените от теб причини.

# 211
А и има разлика 2008г банките как отпускаха кредити и на кого и сега как го правят. Точно от тях започна кризата.
Освен това от 2008 заплатите се вдигнаха, а цените на имотите само падаха. Сега цените на имотите тръгнаха нагоре и се изравниха с тези от 2008. А доходите в сравнение  с тогава са с 50-100% по-високи.
Но пак не се знае какво ще стане.

Последна редакция: ср, 09 авг 2017, 09:40 от Freyda

# 212
А и има разлика 2008г банките как отпускаха кредити и на кого и сега как го правят. Точно от тях започна кризата.
Освен това от 2008 заплатите се вдигнаха, а цените на имотите само падаха. Сега цените на имотите тръгнаха нагоре и се изравниха с тези от 2008. А доходите в сравнение  с тогава са с 50-100% по-високи.

Миналата седмица БНБ е предупредила банките да внимават на кого отпускат кредити. Явно има от какво да се притесняваме.

# 213
Някой питаше как се справят хората с ненужните вещи и боклуци. Моя приятелка когато си продаде апартамента новите собственици го искаха на голи стени, еми изчакаха да минат от тези с каруците които обикалят кофите и срещу вещите в апартамента изчистиха всичко.

# 214
За боклуците моя приятелка се повъртя из квартала, когато минават циганите с каруци - дойдоха, изнесоха всичко, мисля, че им е платила символична сума. Част от нещата са били стари, но горе-долу запазени и са били доволни, че могат да ги ползват. Разни стари техники и пр. са ги изнесли веднага, за да ги закарат на вторични и даже са били много доволни, после като минаваха я питаха няма ли още за разчистване.

За цените - и аз не мисля, че е чак балон. Ето, 2007-2008 г. се говореше за балон, наистина паднаха, обаче аз чаках, чаках да паднат осезаемо, за да могат да си позволя покупка - ами не паднаха чак толкова. Така че който има нужда, не бих го съветвала да чака. За инвестиция е друго. Исторически погледнато с някакви големи или малки корекции, цените вървят нагоре. Логично е да поскъпват в големите градове, защото все повече хора се пренасят да живеят там, или купуват, за да има къде да спят децата като студенти, или им трябва, ако пътуват често. Имам познати, които живеят в малък град, с всички деца, баби, дядовци, нямат намерене да се местят, но си купиха и апартамент в София, понеже не искат да плащат хотели като идват.

Да питам за мнение - апартамент на пресечка на Пиротска, съвсем близо до Нац. център по наркомании. Сам по себе си е хубав, но ме притеснява мястото и засега се отказах. Струва ми се хем опасно, хем далеч от метрото, хем близо до зоните, в които щъкат много цигани (живяла съм в Св. Троица и Красна поляна, беше ужасно). Дали съм сбъркала?

# 215
Ние си платихме на кърти-чисти-извозва да дойдат и да изкарат всичко. Оставихме си само един стар гардероб за временно ползване, докато ремонтираме спалнята и си вземем наш. Ако има много вградени, заковани, не знам как монтирани в стената шкафове и джаджи, може да излезе доста. При нас имаше много такива екстри и доста мебели та се разделихме с около 300-400 лв.

Относно последния етаж: аз съм много доволна. Тихо и спокойно ни е, течове няма и гледката е супер. Теч може да се появи и без да си на последен етаж. Аз лично предпочитам сами да си ремонтираме покрива в един момент (да чукна на дърво да не е скоро), отколкото да се разправям с разни сърдити съседи, които за нищо на света не искат да си разбият баня/кухня.

# 216
  • София
....

Да питам за мнение - апартамент на пресечка на Пиротска, съвсем близо до Нац. център по наркомании. Сам по себе си е хубав, но ме притеснява мястото и засега се отказах. Струва ми се хем опасно, хем далеч от метрото, хем близо до зоните, в които щъкат много цигани (живяла съм в Св. Троица и Красна поляна, беше ужасно). Дали съм сбъркала?

Сетих се, че преди време живущите в близост до Центъра по наркомании правиха подписка за преместването му, но развитие по въпроса не знам да има. Rolling Eyes Според мен си взела правилното решение. Peace

# 217
Освен това от 2008 заплатите се вдигнаха, а цените на имотите само падаха. Сега цените на имотите тръгнаха нагоре и се изравниха с тези от 2008. А доходите в сравнение  с тогава са с 50-100% по-високи.
Извинявай, не те разбрах. Как така са се изравнили?
Тогава си купихме офиса за 600 евро на кв.м. Сега е 1000 там - говоря за Пиротска наблизо до Наркоманията

Или 2006 г. ли беше?

Последна редакция: ср, 09 авг 2017, 16:23 от rumka833

# 218
Благодаря ви! Няма да съжалявам,сега се порових и аз. Около 1000 евро излиза, апартаментът е бил за ремонт, купен е от човек, който май не живее в София и не я познава. Ремонтирал го е с идеята така да изкарва пари, след това да купи друг, да ремонтира и продава и т.н. Това му е първия. Не знам как е успял да нацели точно това място.

# 219
Освен това от 2008 заплатите се вдигнаха, а цените на имотите само падаха. Сега цените на имотите тръгнаха нагоре и се изравниха с тези от 2008. А доходите в сравнение  с тогава са с 50-100% по-високи.
Извинявай, не те разбрах. Как така са се изравнили?
Тогава си купихме офиса за 600 евро на кв.м. Сега е 1000 там - говоря за Пиротска наблизо до Наркоманията

Или 2006 г. ли беше?

Аз говоря за Варна, не знам за София, там е друга България. Примерите са ми пред очите, ама да не разтягам локумите.

# 220
Чак доходите да са се вдигнали със 100% от 2008 ма на сам, не бих казала. Пенсиите със сигурност не са, майчински и детски също, а в сивия сектор никога не се е знаело кое, колко.

# 221
  • София
Благодаря ви! Няма да съжалявам,сега се порових и аз. Около 1000 евро излиза, апартаментът е бил за ремонт, купен е от човек, който май не живее в София и не я познава. Ремонтирал го е с идеята така да изкарва пари, след това да купи друг, да ремонтира и продава и т.н. Това му е първия. Не знам как е успял да нацели точно това място.
Това ме подсеща за друго, спомняте ли си за „Блокът на смелите“. Съвсем наскоро разбрах, че го реновират. Има обяви в интернет за апартаменти там.

# 222
А какво мислите за района около Лъвов мост, между Сливница и гарата. На мен ми харесва, че има метро, автобуси, трамваи, близо е до магазини и център. Не ми харесва само около женския пазар циганията, но наистина ли районът е опасен?

# 223
Аз не го харесвам. Преди работех там и карах нощни смени. Не се чувствах добре докато си стигна до колата вечер, въпреки че има районно точно по пътя през който минавах. А това беше преди големия емиграндски поток. Аз не бих си купила нищо там...

# 224
  • София
А какво мислите за района около Лъвов мост, между Сливница и гарата. На мен ми харесва, че има метро, автобуси, трамваи, близо е до магазини и център. Не ми харесва само около женския пазар циганията, но наистина ли районът е опасен?

Хубаво е през деня, след залез слънце не бих минала оттам.  ---- -----

Общи условия

Активация на акаунт