Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-18

• 78 734
  • 730
  •   1
Отговори
# 240
По-малки разходи за нотариус може да има само в тези варианти:
1. Нотариуса е близък и сваля от неговата такса (не от данъците, а от това, което взима за него)
2. Сделката се изповяда на по- ниска цена. Аз не бих се съгласила на това, защото после не съм защитена.
Освен таксите за прехвърляне има и такса, ако ипотекирате имотът. От тази такса може да се спести само ако ипотеката е законна, а не договорна.
Ние също купуваме и продавачът иска определен нотариус и май сделката ще пропадне заради това и още няколко малки неща....

Знаеш ли, единият от имотите продавачът ни настояваше да е негов нотариус. Първоначално не бяхме много навити, през главата ни минаваха все някакви мисли.
Разпитахме и се оказа, че същият този нотариус е бил много компетентен, поне в очите на нашия продавач. Оправял му е други имотни сделки, които друг нотариус преди това, е бил забатачил. В този случай, човекът не искаше да минава отново през непознати възможности за проблеми.
Тогава ние се съгласихме, но сега при вас не знам какъв е случаят.
Ако е само изборът на нотариус - помислете си, дали си заслужава да се развали сделката.

Проблемите са много, бяхме се разбрали за всички условия и изведнъж те поискаха нотариус, от който се бяха отказали, капаро, от което се бяха отказали и отказаха договор, на който се бяха съгласили. Освен това ние се запознахме с въпросния нотариус и съжалявам, но не може да ни казва, че сме д*педавци. Каквото стане, според мен определен имот не се взима на всяка цена, не може на всичко да си съгласен...

# 241
Здравейте,
Пак съм тук с молба за съвет. Харесахме жилище, подписахме предварителен договор и чакаме.....Чакаме, защото продавача е чужденец и се събират необходимите документи. Чакайки започнаха съмнения, дали всичко е ок, дали нещо не е нередно, защото този апартамент е бил купен от настоящия собственик преди три месеца и тя много бързо е решила да го продаде. Дали според вас могат да изскочат подводни камъни или филмът е само в нашата глава?

# 242
Винаги може да има подводни камъни. Много добре проверете дали човекът, който е продал апартамента на сегашния собственик, е имал право да го продаде. Правилото е, че човек не може да продава нещо, което не е негово и всички договори след това стават невалидни. Може да има още много неща, но като казахте 3 месеца, това веднага изкача. Ако предварителният Ви договор е добър не би трябвало да има проблеми. Отваряйте си очите и си намерете някой, който знае как да провери дали всички продажби последните 10 години са ок. Иначе дори и да го купите, 10 години ще треперите някой да не каже, че му живеете в апартамента. Това, че законът Ви защитава е мит...за жалост.

# 243
Сделката ще минава през наш нотариус, дългогодишен приятел, той си е изискал необходимите документи и разчитаме, че ще огледа всичко. Апартамента е строен 2011г. , ние се явяваме 3ти собственик. Това за закона и защитата и аз не го вярвам, особено що се касае до чужди граждани.

# 244
Здравейте, имате ли идея колко взема от комисиона брокер от Адрес?
3.6 процента. Никога не бих работила с Адрес, неведнъж в темата е обсъждано колко обвързващи са им договорите, особено за купувачите. Смятам, че човекът с парите е редно да поставя условия, а не която и да е агенция.

# 245
Сделката ще минава през наш нотариус, дългогодишен приятел, той си е изискал необходимите документи и разчитаме, че ще огледа всичко. Апартамента е строен 2011г. , ние се явяваме 3ти собственик. Това за закона и защитата и аз не го вярвам, особено що се касае до чужди граждани.
Дано всичко е ок. Аз не разчитам на нотариуси, защото те само гледат документите, не проверяват истинността им и дали са фалшифицирани. Щом е построен през 2011г. трябва да се провери и земята дали всичко е ок, разрешително за строеж и т.н.
Честно казано, аз съм голяма паника, защото мен много ме стряскаха и филмът при нас е пълен...не сте длъжни да проверявате всичко, но мисля, че е добре да знаете рисковете.

# 246
Благодаря за отговорите и съветите. Аз също мисля и премислям, не мисля, че е паника, при който и да е. Просто не става въпрос за хляб от магазина. Надявам се и пожелавам на всички купуващи, нещата да минат гладко.

# 247
Аз считам, че няма да паднат. Или поне няма да е значително, ако изобщо паднат. Ти защо мислиш, че ще падат - нещо конкретно ли имаш предвид, или просто се надяваш?

Момичета и момчета, отдавна ви чета и може и да съм писала нещо в тази тема, не си спомням.
Спомням си обаче, че писах на Tomeva  и тя веднага ми отговори и ми свърши необходимата работа, за което много й благодаря! Hug

Непрекъснато се учудвам на цените, които споделяте. Защо?
1.Защото не знам заплатите да са се вдигнали, а цените на всичко се качват.
2. Защото 3 от 5 човека след средното или по време на висшето си образование напускат Б-я.
3.Защото възрастни пък и не чак толкова възрастни хора умират все по-често или се изнасят в чужбина.
4.Защото веднъж не сте споменали колко е м2 по строителни норми/в Съюза на архитектите има такава оценка, а мисля и на други места/
5.Стопяваме се като нация, цените растат.
Е, кой тогава се е затичал да купува?
За мен това е напълно нереално. Не един човек е споделял, че от месеци търси жилище, а не намира, все едни и същи оферти стоят. Виждам и доста незавършени сгради, не само в София. Необитаеми също.
Знам контра аргументите, така че Peace Peace Peace
Аз определено смятам, че това е поредния балон. И ще се спука.
 Peace

rumka 833, извинявай че използвах твоя пост за моите писания. Praynig

Здравей,

Ако си забелязала, цените растат, но растат само в няколко големи града, като най-осезаемо е в София. Просто много хора се изсипват в София, на година по 3-4000 души идват, което води до търсене на апартаменти и оттам до вдигане на цените. Да, има хора, които решават да си пробват късмета в чужбина, но те не си продават апартаментите, защото повечето не са и тръгнали с нагласата да остават завинаги там.
Както каза цените на всичко се покачват, тоест в даден момент се покачват и цените на апартаментите( и те са стока). Ако отвориш НСИ, ще видиш че от 2008 до сега има 20 процента официална инфлация. Неофициално е повече.
Питаш кой се е затичал да купува. Ами затичаха се много хора, които имат пари кеш( над половин милион и нагоре), защото прецениха че банките не са сигурни и ги е страх за парите и решиха да ги бутнат в имоти - ново строителство, това си пролича и от това, че всичко се изкупваше много бързо на зелено от читавите строители, за които си сигурен, че ще довършат строителството, оттам се вдигна цената на новото строителство.  Също така хора с пари от по малки градове купуват в София, Пловдив, Варна, защото виждат че в малките градове няма много бъдеще. А собствениците на старо строителство си повярваха и взеха, че и те вдигнаха цената, поради малко по големия интерес от хора отказващи се от новото стоителство поради финансови причини и се получи това вдигане на цените и при тях.
Аз смятам(лично мнение), че цените на ново строителство в близките 5 години едва ли ще паднат в София. На старото строителство не знам, може и да паднат, не мисля че има някакво сериозно търсене на старо строителство и виждам как обяви за старо строителство се застояват по сайтовете доста време и не се продават.Старо строителство купуват обикновенно хора, които нямат пари, оттам и слабо търсене.
А колкото до лихвите, като гледам отчетите на БНБ за банковата система, изглежда че банките са пълни с пари и няма толкова голямо кредитиране, откъдето си мисля че и лихвите няма как да се вдигнат в следващата поне година, година и половина, или ако има някакво вдигане ще бъде с много малко.

# 248
Здравейте,
Пак съм тук с молба за съвет. Харесахме жилище, подписахме предварителен договор и чакаме.....Чакаме, защото продавача е чужденец и се събират необходимите документи. Чакайки започнаха съмнения, дали всичко е ок, дали нещо не е нередно, защото този апартамент е бил купен от настоящия собственик преди три месеца и тя много бързо е решила да го продаде. Дали според вас могат да изскочат подводни камъни или филмът е само в нашата глава?
Била съм в подобно положение и знам точно какво си мислите, и как се чувставате. Честно, четях и пишех във форума, писах на лично на томева. Наех си личен адвокат, който прегледа документите ми и, бих казала извадих късмет, сделката мина. Стреса е гаден, брокерите не им дремеше в случая. Не знам какво да посъветвам. Това, че се препродава след 3месеца може да е заради недостатъци на имота, чисто физически, не е задължително документално нещо да куца. Обаче проверете си документите, защото ако излезе нещо в самото жилище, после може и вие да го продадете, но ако се окаже че, е забатачено документално, тогава няма отърване.

# 249
  • София, Bulgaria
Здравейте,

Надявам се всичко да бъде наред и да направите добра сделка, но за друг път да си знаете, преди предварителен договор се гледат и събират документи, а не след. И не,  след като купувачът е платил не малка сума като капаро.
Разбираемо е, стигне ли се до сделка се гледат само документи, а без тях няма как да има и правно становище.
Може да се направи резервация с минимална сума, докато се подготви сделката.
Да не говорим, че понякога има казуси, които по закон може да се направи сделка, но Вие като купувачи, да прецените, че в бъдеще би имало някакъв риск и да не искате да влизате в такава сделка.

Последна редакция: чт, 10 авг 2017, 14:59 от tomeva

# 250
Това, че се препродава след 3месеца може да е заради недостатъци на имота, чисто физически, не е задължително документално нещо да куца. Обаче проверете си документите, защото ако излезе нещо в самото жилище, после може и вие да го продадете, но ако се окаже че, е забатачено документално, тогава няма отърване.

A може и нищо да му няма на имота, а просто човекът да е имал едни свободни пари и да ги е вложил, а после изведнъж да му се е случило нещо и да са му потрябвали пари в борой. И какво да прави - продава. И на мен ми се случи същото - имахме ненужни пари в брой и ги сложихме в нещо ценно, но после съвсем скоро след това си купихме апартамента без да сме очаквали и се наложи да продаваме за да си платим пък апартамента. Животът ни поднася какво ли не и не е непременно капан и зложелателство.

# 251
От адрес миналата седмица ми казаха 3%.
Миналата година роднини си купуваха апартамент и си наеха брокер за целта. Беше им казала 2,8% и до колкото знам тя си се оправяше ако някой имот се продава също чрез брокер.

# 252
От адрес миналата седмица ми казаха 3%.
Миналата година роднини си купуваха апартамент и си наеха брокер за целта. Беше им казала 2,8% и до колкото знам тя си се оправяше ако някой имот се продава също чрез брокер.
Да 3% е, но слагат и ДДС. Така става 3,6% от всяка страна.

# 253
А какво мислите за района около Лъвов мост, между Сливница и гарата. На мен ми харесва, че има метро, автобуси, трамваи, близо е до магазини и център. Не ми харесва само около женския пазар циганията, но наистина ли районът е опасен?
Kakvo   имаш предвид под "опасен" Вярно е, че поради емигрантите братовчед ми отказва да минава по някой улици, ама всичко е въпрос на "гледна точка" Лично аз, имах дом там, продадох го отдавна. Сега като гледам цените в известен смисъл съжалявам, ама няма как да сме на само на  + винагни.
Yellow Heart
Заради мигрантите и ромите наоколо, иначе много ми се иска някой да похвали мястото. На мен лично ми харесва повече от Ливадите примерно като инфраструктура и локация примерно.

имайте предвид, че на много хора представите за София и центъра са основно,  когато минават от там с трамвая да гонят влака и не бързайте да се стряскате, като ви плашат с мигранти и роми.
Иначе, мигранти няма от доста време насам, района си е на 10 мин от топ-гига-ултра центъра, транспорта е ясен, вътре по пресечките е  тихо и спокойно. За сравнение с ливади, вади, долини и всякакви подобни неосоц "панелни"   комплекси изобщо е смешно да се говори.

# 254
А какво мислите за района около Лъвов мост, между Сливница и гарата. На мен ми харесва, че има метро, автобуси, трамваи, близо е до магазини и център. Не ми харесва само около женския пазар циганията, но наистина ли районът е опасен?
Kakvo   имаш предвид под "опасен" Вярно е, че поради емигрантите братовчед ми отказва да минава по някой улици, ама всичко е въпрос на "гледна точка" Лично аз, имах дом там, продадох го отдавна. Сега като гледам цените в известен смисъл съжалявам, ама няма как да сме на само на  + винагни.
Yellow Heart
Заради мигрантите и ромите наоколо, иначе много ми се иска някой да похвали мястото. На мен лично ми харесва повече от Ливадите примерно като инфраструктура и локация примерно.

имайте предвид, че на много хора представите за София и центъра са основно,  когато минават от там с трамвая да гонят влака и не бързайте да се стряскате, като ви плашат с мигранти и роми.
Иначе, мигранти няма от доста време насам, района си е на 10 мин от топ-гига-ултра центъра, транспорта е ясен, вътре по пресечките е  тихо и спокойно. За сравнение с ливади, вади, долини и всякакви подобни неосоц "панелни"   комплекси изобщо е смешно да се говори.
И аз така мисля, и ми се иска още някой от района да се включи. Иначе благодаря за мненията до момента 😊

Общи условия

Активация на акаунт