Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-18

• 78 471
  • 730
  •   1
Отговори
# 615
Тук в БГ копторите са масово явление. А относно ремонтираните когато пише готов за нанасяне обикновено банята и тоалетната с плочки от соца, кухнята с лята мивка с някоя ваденка на цветенце, а мебелите 50 годишни кютюци, които верно са много издръжливи  Joy. А когато пише луксозно ремонтиран, обикновено е с най-евтините китайски врати, частично подменена дограма Вива и някоя мебел от Виденов. Относно новото строителство, никъде го няма това по БДС, то този български стандарт само в БГ си го има явно. В други държави новото строителство си е до ключ. Та винаги ще си набутан ако вземеш ремонтиран, но понякога нямаш избор като няма къде да се живее. Ние взехме 3 стаен коптор и цяла година се бутаме при свекървата и понякога се чудя дали не трябваше да взема двустаен ставащ за живеене за същите пари, за да можем да влезем и после пак щеше да се прави цялостен ремонт, но щяхме да си спестим стреса.

Абсолютно  Peace  Но докато има хора, които купуват в такова състояние и при тези цени, така ще е
Човек купува когато има нужда, и няма време да чака цените да паднат. Все едно да ти трябва палто за зимата, но да чакаш намаленията март месец. Само че в случая март винаги има сезонно намаление, а при имотите нищо не се знае.

# 616
Според мен падането на лихвите по ипотечните, много вдигна цените. Иначе тези коптори, никой не би ги купил.

# 617
Според мен падането на лихвите по ипотечните, много вдигна цените. Иначе тези коптори, никой не би ги купил.
Ама естествено че е така, но въпроса е може ли да не се купува и да се чакат по добри времена. Т.е. да спазваме ли максимата "За бога братя не купувайте". Например младо семейство с дете искащи да се устроят, трябва ли да чакат Н години  и детето им да израсне по квартири, да загубят време през което да плащат кредита и пари на вятъра за наеми? И след 10 г идва един спад на цените, те купуват нещо хубаво, защото има избор, но са на по 40, детето пораснало и след 5-6 години ще отиде да учи някъде в друг град или чужбина и какво печелиш ... Пропиляното време струва повече според мен.

# 618
Разбира се, че щом е необходимо жилището е по добре да се купи, макар и малко по скъпо. За инвестиции момента е неподходящ, защото дори и да имаш пари кеш, цените са надути тъй като строителите знаят, че ипотеките са супер изгодни и ще си продадат маломерните епруветки на  високи цени.

# 619
  • In transit
Лъки, не е само от лихвите. Тези жилища, които се купуват и вдигат цената не се купуват от хора с кредит. Но покрай тях всички си вдигат цените и се опитват да вземат максималното на имота си. Нали виждам различни имоти за колко време се продават и дали се продават. Около Чаталджа са подлудели и купуват много стари тухли за тотален ремонт за около 90-100 000 евро. Това за около 90м2.

# 620
И аз съм на мнение, че като ти трябва и имаш възможност - купи си, живей си спокойно (е, с кредит понякога, ама банката не гони като наемодател), прави си го както искаш, да няма обикаляне посред зима или в жегата с дете на ръце да търсиш квартири. Голяма работа, че сега били по-високи цените, отколкото преди две години. Сега си успял, сега си купил. По принцип да влагаш много пари в имоти, с идеята наемите да ти носят доход често е голяма заблуда, като тръгнат разправии с неплатени сметки, ремонти и т.н.

Аз бих се примирила да поживея известно време в неудобство, защото искам да сменя кухнята или нещо подобно, обаче последните ми огледи са такива тотални коптори... И всички бяха с наематели, млади хора. В единия апартамента не е видял никакъв ремонт от построяването си - само две сменени шкафчета в кухнята. Както е бетонната замазка, на пода навсякъде е залепен стар соц балатум, дограмата стара - вярно, боядисана и чисти прозорци, ама стара. В банята никога не са лепени плочки, което от една страна е плюс, но това са 30 години от построяването, едно поколение израсло в него, а едни плочки няма.

В предишния имаше мебели, по-стари от блока, сигурно са си прехвърляли боклуците там, да не ги хвърлят, а да ги ползват наемателите. Ужас просто. А като се започне - тук ще бутнете стена, там ще изградите друга, кухнята на терасата и накрая като в "Кучешко сърце" - в банята ще приемате гости, в спалнята ще ядете.

Срещу нас в стария панелен блок продадоха в кризата един на последен етаж - никой май не живее, а от години не са пипнали нито дограма, нито нещо да направят.

# 621
При нас не е до нужда, а до правилен момент. Имаш възможност, действаш. Ако се стигне до нужда, значи си закъснял. Но разбира се не е лесно с плановете.
Точно на 7-8-9 години НЯКОГА лукс сме ходили и не бих живяла в такова. Има нужда от къртене на някога луксозните плочки, което го прави безсмислена "инвестиция". В повечето случаи в падналите бомби са на мозайка, доколкото знам може отгоре да се слага теракот и други настилки и моето любимо - балатум и мокет Simple Smile Отдолу си е цимент, чиста работа.

# 622
И всички бяха с наематели, млади хора. В единия апартамента не е видял никакъв ремонт от построяването си
По този повод - нямаше и месец откакто умря съседката, всичко беше оп.кано и другото естествено, и наследника и му намери веднага наематели.
От село на 45 км от имота.
Всеки ден да пътуваха, щеше да им е по евтино от наема. 40 мин. са до там и 7 л газ.

А отделно, не мога да си представя да се нанеса, аз лично в описаното жилище.

Не мога да си го причиня.
По добре под някой мост....

# 623
Е, ти пък сега.
Те са почистили вероятно.

# 624

да ти кажа, аз попаднах на топ-топ локация, хубава квадратура и разпределение като за цената си, ама пък кокошарник вътре. Взех си две такива Wink
някой път хубавите локации вървят с кокошарския вид на имотите, инак не биха били на такива привлекателни локации
аз на ПЪРВО място гледам локацията. На ВТОРО общите части. на ТРЕТО място гледам самия апартамент: съотношение квадратура/цена, вътрешно разпределение, и прочие

Трите най-важни правила при недвижимите имоти са:
1. Локация
2. Локация
3. Локация

Wink

# 625

да ти кажа, аз попаднах на топ-топ локация, хубава квадратура и разпределение като за цената си, ама пък кокошарник вътре. Взех си две такива Wink
Дай малко детайли, де. Цена, локация, квадратура...

# 626
Свърши тя, взех ги преди 4 години Wink

# 627
Не се брои, аз за сега говоря.

# 628
Йессс

Снимките ме радват.
Поставени хартийки върху проекта.
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b15022029220237 … k=30i5kd&f1=1
Няма пейнт няма кЮмпЮтри
и да приготвиш 100000 к

Отново Йесссс

# 629
Не се брои, аз за сега говоря.

Преди 4 години не беше кой знае колко по-различно от сега Wink
И тогава имаше кокошарници, и сега ги има.
И тогава имаше НС, и сега го има.
И тогава ми се виждаха всичките скъпи, и сега ми се виждат.
И тогава на топ локациите не се стараеха да правят ремонти за 5 000 евро, защото наследниците им се бяха изпокарали, и никой не щеше да се бръкне за ремонта, и сега така.
И тогава конкретните кокошарници си стояха във вида, в който ги видяха очите ми, 15 години - без никой да отключи и да ги проветри.
Няма кой знае каква разлика за мен.
Пък и о - времето е едно такова, преходно понятие Wink

Общи условия

Активация на акаунт