Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-18

• 78 701
  • 730
  •   1
Отговори
# 345
Няма "ниски" и "високи" цени, защото всичко е относително. Люлин и с тези цени е от евтините квартали на София. А че на теб ти се струват неоправдано високи, е само твоето субективно мнение за тях.  Ако имотите в Люлин  се купуват на тези цени, значи, това са цените в Люлин

Вече разбрахме всички, че ти не искаш за момента и значи, не си участник в пазара. Когато  отиде пазарът там, където виждаш, че отива, може и да станеш участник на него.

1. Ами ако прегледаш обявите има и по-хубави квартали с подобни на Люлин цени, не си измислям ей така...
2.Ти в момента участваш ли в пазара?

# 346
Върнах се от поредния разочароващ оглед и вече ми се плаче. Аз ли имам странни критерии, продавачите ли - нещо, което по моя преценка е за тотален ремонт, се предлага "Може само да го освежите", предложение тук да бутнеш една стена, там да направиш друга, това да преместиш, онова да смениш... Под освежаване разбирам да е имало ремонт преди години и да се нуждае от един латекс, нови кухненски шкафове или подобно. Ама с вид от 70-те и 80-те години, даже не и от 90-те?

Вярно, ще ти го продадат по-евтино, но накрая сметката ти все е същата. Просто се чудя как за над 30 може да не направиш един елементарен ремонт поне?

# 347
мами, не се карайте. Винаги този, дето продава, смята, че го дава евтино. Пък другия смята, че го взема скъпо.
Моите приятели продават в Люлин ап. Пуснаха го първоначално за 57, сега на 62 имат 2 купувача. И брокерката им казала, че и за повече могат да искат, и пак ще се продаде.
За мен не е ненормално да не искаш цена, все пак имот даваш, не баница на пазара.
В периода от преди 2 месеца ли колко, като го обявиха, до сега - цените много се вдигнаха, имайте го предвид.

Значи 62 в Люлин е ок, а 59 в Дружба е скъпо.

# 348
Скрит текст:
Няма "ниски" и "високи" цени, защото всичко е относително. Люлин и с тези цени е от евтините квартали на София. А че на теб ти се струват неоправдано високи, е само твоето субективно мнение за тях.  Ако имотите в Люлин  се купуват на тези цени, значи, това са цените в Люлин

Вече разбрахме всички, че ти не искаш за момента и значи, не си участник в пазара. Когато  отиде пазарът там, където виждаш, че отива, може и да станеш участник на него.

1. Ами ако прегледаш обявите има и по-хубави квартали с подобни на Люлин цени, не си измислям ей така...

1. Кои са тези квартали и как реши, че са по-хубави от Люлин? Люлин е 200 000 души в 9 микрорайона, разликите вътре в цени и локация са сериозни. Същото важи и за болшинството от районите в София. Има Кръстов авада, която я пишат Лозенец, има и УАСГ, който също го пишат Лозенец, ама разликата е 30-40 %. Да не говорим, че само по обяви реална представа за цените ням ад адобиеш предвид огромното количество стари несвалени,  дублиращи се, но с разлики в цените, и откровено фалшиви обяви.
2. Не. Но имаме достатъчно собствени имоти, така че не правя сметка на другите за колко продават имота си и не се оплаквам, че са алчни и самозабравили се.  Това е несериозно и непродуктивно. Ако не ти харесва ситуацията, чакаш да стане по-добра за теб.

Последна редакция: вт, 15 авг 2017, 17:22 от Анонимен

# 349

Значи 62 в Люлин е ок, а 59 в Дружба е скъпо.

Може и да е така, а може и да не е. Зависи от много неща. Люлин са 9 микрорайона с големи разлики, а частите до метрото и без роми си държат цена. Ако е в Дружба до Езерото, наистина е скъпо (пише че има трамвай, което ме навежда на тази мисъл).

Изобщо само по една обява ей така,  без да се знаят подробностите по имота, трудно може да се правят изводи. Който се интересува, се обажда и пита, и разбира.

Назад някой питаше за бабата, дето щяла да живее до смъртта си - правото на ползване се записва в НА, разбира се.

# 350
Няма "ниски" и "високи" цени, защото всичко е относително. Люлин и с тези цени е от евтините квартали на София. А че на теб ти се струват неоправдано високи, е само твоето субективно мнение за тях.  Ако имотите в Люлин  се купуват на тези цени, значи, това са цените в Люлин

В кой квартал има 100 кв.чисто, на които им е направен ремонт за 20е, и да струва 62 е. Терасата от 40 кв. Отделно от онези 100?
Благодаря ти.

# 351
Хвърлям по едно око и на цените в София, и истината е, че в хубавите квартали под 100 к, няма читав апартамент. Снощи гледах един с "потенциал", с ужасен преход и за ремонт 80 000евро...ами ужасно са високи цените, не знам как може цял живот да изплащаш две стаи и кухня...

Ами ако доходът ви е такъв, че цял живот ще изплащате 80 хил. евра, то очевидно имотът не трябва да се купува. С по-сериозни доходи не би било проблем.

# 352
В Студентски град съм често, живяла съм като студентка 6 години, имам познати, които имат апартаменти там и такива, които са под наем - ужасно е: замърсено и пренаселено, няма къде да се паркира въобще, шумно и неприятно.
Едните ми познати живеят за Фантастико - денонощна шумотевица, заведения, пияни студенти, без паркомясто или гараж - абсурд да намериш къде да спреш. Другите са зад Зимния дворец в карето до НСА - същите оплаквания. Други познати бяха на огледи в новите блокове зад семейните общежития (пак зад Зимния дворец, но в посока Околовръстното и Симеоновско) - пак същото. А цените са 600 евро на квадрат, че дори и по-ниски.
Може ли линк за тия цени ?Или пишете колкото да се намирате на работа? Mr. Green

Последна редакция: вт, 15 авг 2017, 21:39 от valsodar_rn

# 353
Линк не мога да ти дам,  но като излизаш от Кауфланд, в дясно има два новостроящи блока,между общежитията, с реклама на цени от 650Е на кв.м.
И други сгради съм виждала в строеж с такива реклами,  но в момента не се сещам къде точно.
Разходи се из Студентски град най- добре и ще добиеш представа за цените на имотите и защо са такива.

# 354
Хвърлям по едно око и на цените в София, и истината е, че в хубавите квартали под 100 к, няма читав апартамент. Снощи гледах един с "потенциал", с ужасен преход и за ремонт 80 000евро...ами ужасно са високи цените, не знам как може цял живот да изплащаш две стаи и кухня...

Ами ако доходът ви е такъв, че цял живот ще изплащате 80 хил. евра, то очевидно имотът не трябва да се купува. С по-сериозни доходи не би било проблем.
Aз със моите доходи съм си купила, и то така, че да не изплащам. Wink  Запитвам се за хората които пазаруват имоти в момента, понеже средните доходи в България позволяват изплащане на 80к, поне 20-30 години. Оглеждам се с инвестиционна цел, не на всяка цена...пък и е добре, човек да е в час с пазара.

# 355
Като повдигнахте въпроса, и аз си мислех - какви пари трябва да получава семейството, че да си изплати жилище.

Аз си мисля, че НС 2-стайни е малко за семейство с 2 деца. Пък и за семейство с 1 дете ми се вижда малко.
Но, при тези цени - все пак хората трябва да купуват и да живеят някъде.

Та .... за 20 г. за да се изплати 80 к., при положение, че си дал 20% - заедно с лихвите като дойде към 120 к.
значи трябва да плаща семейството по 1000 лв. на месец. Значи средно, всеки от родителите трябва да взема 1000 лв. , за да си изплащат ипотеката, и някак да свързват двата края. Защото 1000 лв за семейство с 2 деца в София, примерно, не ми се виждат кой знае колко много.

Амо ако вземат по-малко пари?
Да не би всеки да е програмист в тази София?

Нз ...

# 356
Като повдигнахте въпроса, и аз си мислех - какви пари трябва да получава семейството, че да си изплати жилище.

Аз си мисля, че НС 2-стайни е малко за семейство с 2 деца. Пък и за семейство с 1 дете ми се вижда малко.
Но, при тези цени - все пак хората трябва да купуват и да живеят някъде.

Та .... за 20 г. за да се изплати 80 к., при положение, че си дал 20% - заедно с лихвите като дойде към 120 к.
значи трябва да плаща семейството по 1000 лв. на месец. Значи средно, всеки от родителите трябва да взема 1000 лв. , за да си изплащат ипотеката, и някак да свързват двата края. Защото 1000 лв за семейство с 2 деца в София, примерно, не ми се виждат кой знае колко много.

Амо ако вземат по-малко пари?
Да не би всеки да е програмист в тази София?

Нз ...
Именно. Кой купува в момента? Който има нужда от жилище за живеене, или по голямо от наличното.
Млади семейства с дете, или с дете на път. Търсят жилище с 2 спални, нали да си има детето стая...като се запознаят с пазара и падат на 2стаен, който пак е едни 70-80 като драснеш чертата. Вноските са към 700-1000лева...то да не е само ипотеката, сметките си вървят...Според мен ако общия доход е под 3000лева, кредит е непосилен. Другото е мизерстване.

# 357
Аха. Може и без деца да са, но да искат да имат. Реално хората купуват масово 2-стайни, защото за по-голямо жилище не могат да получат кредит.
Ей на, и аз така. Исках да кандидатствам за кредит за нещо, обачеее ... в банката като чуят магическата дума "в майчинство" и хах .. все едно си чумав...
Дадоха ми 3000 лв кредитен лимит.

Та, почвам да градя кредитна история. Ползвам, връщам, ползвам, връщам... Едно време, когато живях в щатите - това се гледаше като база дали да ти дадат кредит - кредитната ти история. Не се гледаше дали си в майчинство. (е, то и там майчинството е 6 седмици, но при все, не дискриминираха). Та тъй ... извинявам се за отклонението Wink

# 358
Нашият го теглим за 25год, плащаме около 30% от апартамента. Нямаме деца, искахме с 3 спални, но нямаме шанс, с 2 ще е. Вноската ще ни е 550лв, можем и повече да си позволим, но предпочитаме да заделяме и да погасяваме предсрочно когато можем, отколкото в някакъв момент вноската да ни е непосилна.
Надяваме се да спечелим от лотарията без да си купуваме билетчета.

# 359
Линк не мога да ти дам,  но като излизаш от Кауфланд, в дясно има два новостроящи блока,между общежитията, с реклама на цени от 650Е на кв.м.
И други сгради съм виждала в строеж с такива реклами,  но в момента не се сещам къде точно.
Разходи се из Студентски град най- добре и ще добиеш представа за цените на имотите и защо са такива.
Обикалял съм и то доста.Едно пише на фасадата а като попиташ друго излиза...Smiley

Общи условия

Активация на акаунт