Майчинството счетоводно-74

• 51 812
  • 763
  •   1
Отговори
# 150
След като си информирал работодателя за бременност, имат ли право да те уволнят?   не На постоянен безсрочен договор съм, изпитателния срок отдавна съм го минала, уведомила съм ги с документ от АГ. Въпросът е че след уведомяването ме тормозят психически, наложи се да изляза болнични 10дни, заради проблеми с бъбреците, и сега са постоянни нападения и арогантно отношение + натякване че такива кадри не им трябват. До преди бременността пък бях образец за отговорен служител Grinning  Не съм си взимала платената отпуска, исках да си я пусна ( не цялата, само 4 дни), но не ми я удобриха и нямало да си пускам отпуска. Мисля да си взимам всеки месец по 10 дни болнични, личния лекар няма проблем да ми ги дава... Те ще се отразят ли на майчинството?
Ако през последните 18 мес. си на една и съща заплати си вземи болнични без прекъсване. Няма да се отрази на "майчинството". Ще си спестиш и психическия тормоз.

# 151
Здравейте,

Случаят е, че до момента имам 12 дни болничен от началото на бременността, после се върнах на работа, но сега отново се наложи да изляза в болничен за месец. Ако всичко е наред би трябвало да се върна на работа в средата на септември и се надявам до термин да не ми се налага отново да излизам в болнични.. макар че ме водят рискова бременност.

Искам да попитам ще се отразят ли тези болнични на майчинството, ако излизам в болничен и се връщам после на работа?

# 152
Здравейте, първата година от майчинството изтече на 13.08. Вчера са ми превели 180 лв от НОИ, те за кой период са и какво майчинство да очаквам в началото на септември?

# 153
  • София-Младост

Здравейте, първата година от майчинството изтече на 13.08. Вчера са ми превели 180 лв от НОИ, те за кой период са и какво майчинство да очаквам в началото на септември?
Както казваше един колега "сега ще взема лилявото кълбо и ще ти кажа".
Извадете си един ПИК и си следете сумите, които получавате.
Обезщетението за отглеждане на дете за втората година е 340лв.
До сега МРЗ ли ти е било обезщетението?
Ако да, то тези 180лв. пасват точно на 9 работни дни до 13.08.

# 154
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,

Случаят е, че до момента имам 12 дни болничен от началото на бременността, после се върнах на работа, но сега отново се наложи да изляза в болничен за месец. Ако всичко е наред би трябвало да се върна на работа в средата на септември и се надявам до термин да не ми се налага отново да излизам в болнични.. макар че ме водят рискова бременност.

Искам да попитам ще се отразят ли тези болнични на майчинството, ако излизам в болничен и се връщам после на работа?

Зависи от осигурителния доход през 18 - те месеца, предхождащи месеца, в който се ползва болничен. Ако той не варира, то ползването на отпуск по болест няма да окаже съществено влияние, в противен случай - да.

# 155

Както казваше един колега "сега ще взема лилявото кълбо и ще ти кажа".
Извадете си един ПИК и си следете сумите, които получавате.
Обезщетението за отглеждане на дете за втората година е 340лв.
До сега МРЗ ли ти е било обезщетението?
Ако да, то тези 180лв. пасват точно на 9 работни дни до 13.08.
Не съм се изразила правилно. Аз имам ПИК и следя, пише, че е за периода до 14.08. Мисълта ми е септември само половината на 340 лв ли ще взема?

# 156
206.96 лева за периода 14.08.-31.08. - 14 раб. дни ще е обезщетението за гледане на дете до 2 год. възраст.

# 157
Благодаря Simple Smile

# 158
  • Пловдив
Благодаря за отговорите Hands Plus1  Вариране  за последните 18 месеца има, и е следното: до септември 2017 ме осигуряваха на Х сума, а след това на малко по-висока, но разликата е в 100лв. Т.е. последните близо 12 месеца се осигурявам на по-висок доход. Но щом може непрекъснат болничен е чудесно... Въпросът е дали няма да решат набързо да ме махнат Confused

# 159
Силвия, може болничен непрекъснат до 180 дни от ЛКК. Ако си на постоянен трудов договор, то трябва основание, за да те освободят от работа. Уведомила ли си работодателя за бременността официално?

# 160
  • София
Напълно те разбирам, защото по време и на двете ми първи бременности съм излизала в дълги болнични, заради психическия тормоз от прекия ми ръководител и разни други хора. Болничния ми го издаваше всеки месец комисия и така до 45 дни преди раждане. Докато си в болничен няма как да те уволнят. Виждам, че на местоположение пише Мюнхен... Ти къде работиш?
Естествено, след това ще си търсиш нова работа, но е по-важно бебочето да е живо и здраво. Успех!

# 161
Здравейте,
Имам нужда от консултация по следния въпрос. В момента съм в майчинство (2-рата година),от 05.08,но сега  съм отново бременна. При първа възможност ще си взема болничен от лекарката,но питането ми е какво трябва да представя на работа за да ми прекратят това майчинство и да си ползвам болничния? И трябва ли да се явявам на работа за ден-два за да ми възстановят заплатата и болничния или не?
Благодаря предварително за съдействието;)

# 162
Искам да попитам, макар въпросът ми да не е точно за тук, но имате ли представа задължително ли е да се ползва платения годишен отпск до края на годината?

# 163
Здравейте,
Имам нужда от консултация по следния въпрос. В момента съм в майчинство (2-рата година),от 05.08,но сега  съм отново бременна. При първа възможност ще си взема болничен от лекарката,но питането ми е какво трябва да представя на работа за да ми прекратят това майчинство и да си ползвам болничния? И трябва ли да се явявам на работа за ден-два за да ми възстановят заплатата и болничния или не?
Благодаря предварително за съдействието;)

Вземах БЛ и го носиш при работодателя. Той прекратява ползването на отпуск за гледане на дете. Подава се декларация за промяна на обстоятелствата.

Искам да попитам, макар въпросът ми да не е точно за тук, но имате ли представа задължително ли е да се ползва платения годишен отпск до края на годината?

Поне 10 дни трябва да се ползва, ако не съществува невъзможност за ползването му, т.е. примерно ползваш друг вид отпуск.

# 164
  • Пловдив
Напълно те разбирам, защото по време и на двете ми първи бременности съм излизала в дълги болнични, заради психическия тормоз от прекия ми ръководител и разни други хора. Болничния ми го издаваше всеки месец комисия и така до 45 дни преди раждане. Докато си в болничен няма как да те уволнят. Виждам, че на местоположение пише Мюнхен... Ти къде работиш?
Естествено, след това ще си търсиш нова работа, но е по-важно бебочето да е живо и здраво. Успех!
Така решихме и с личния- ще дава болнични и това е..  А иначе аз от Германия се прибрах отдавна, в Пловдив живея, забравила съм да си обновя профила Simple Smile Благодаря за отговора! Дано всичко да си мине наред

Общи условия

Активация на акаунт