Майчинството счетоводно-74

• 52 545
  • 763
  •   1
Отговори
# 435
  • Бургас
Благодаря  bouquet

# 436
Здлавейте. Бихте ли ми казали как стои въпросът с докторантура и майчинство? В момента съм втора година редовен докторант и взимам стипендия от 450лв на месец. Отделно се водя и на граждански договор. Можете ли да ми кажете дали ще имам право да получавам някакво майчинство. Имам и трудов стаж от близо 2 години от преди да забременея и да изляза в майчинство с първото ми дете, ако има значение.

# 437
Здравейте! Назначена съм по срочен трудов договор по чл.68,ал.1, т.2 от КТ, които е с определен срок на изтичане. Бременната съм в 16 седмица. Питане ми е : Имам ли право на обещетение за майчинство ако договора ми изчете преди настъпване на термина? Имам право на обещетение за отглеждане на дете ако договора изтече преди настъпване на 45 дни за излизане в болничен ? След изтичане на срока на договора ако съм в болничен какво може да се случи? Може ли да немога да получават майчинство ?

# 438
Здлавейте. Бихте ли ми казали как стои въпросът с докторантура и майчинство? В момента съм втора година редовен докторант и взимам стипендия от 450лв на месец. Отделно се водя и на граждански договор. Можете ли да ми кажете дали ще имам право да получавам някакво майчинство. Имам и трудов стаж от близо 2 години от преди да забременея и да изляза в майчинство с първото ми дете, ако има значение.
Като докторант на стипендия и граждански договор не може да получавате майчинство до 2 год.
Към началото на болничния за 45 дни трябва да сте осигурено лице - труд. договор, самоосигуряващо се, служебно правоотношение.

Здравейте! Назначена съм по срочен трудов договор по чл.68,ал.1, т.2 от КТ, които е с определен срок на изтичане. Бременната съм в 16 седмица. Питане ми е : Имам ли право на обещетение за майчинство ако договора ми изчете преди настъпване на термина?  не Имам право на обещетение за отглеждане на дете ако договора изтече преди настъпване на 45 дни за излизане в болничен ? да, до изтичане на 41 кал. дни от началото на 45 дневния болничен След изтичане на срока на договора ако съм в болничен какво може да се случи? Може ли да немога да получават майчинство ?

# 439
  • Harmanli, Bulgaria
Здравейте, искам да попитам, когато се предаде болничният лист за 45-те дни, колко време след това се превеждат парите по банковата сметка? Смисъл изчакват да минат тези 45 дни или по-рано? Благодаря Simple Smile

# 440
  • София-Младост
Здравейте, искам да попитам, когато се предаде болничният лист за 45-те дни, колко време след това се превеждат парите по банковата сметка? Смисъл изчакват да минат тези 45 дни или по-рано? Благодаря Simple Smile
10 работни дни от подаването му в НОИ от работодателя.

# 441
  • Harmanli, Bulgaria
Благодаря за бързия отговор Blush

# 442
Здравейте, моля помагайте по-компетентните мами! В болничен съм от както разбрах че съм бременна, поради естеството ми на работа (потенциално опасна професия). Другата седмица обаче ще пътувам в чужбина и някъде в нета ми се мерна че лице в болничен не можело да напуска страната. Знаете ли дали това е истина и дали важи само за болничен по болест или и за моя случай? И какво ще стане, няма да ме пуснат на границата ли, или пък ще ме пуснат но ще търпя някакви санкции?

# 443
Здравейте отново.

Искам да попитам нещо друго. Терминът ми е средата на юни. Мога ли да си продължа докторантурата засега, после февруари или март да прекъсна и да ме назначат на трудов договор. Ще мога ли в тази ситуация да взимам майчинство?

# 444
Здравейте отново.

Искам да попитам нещо друго. Терминът ми е средата на юни. Мога ли да си продължа докторантурата засега, после февруари или март да прекъсна и да ме назначат на трудов договор. Ще мога ли в тази ситуация да взимам майчинство?

Зависи дали имате определеният минимален стаж на трудов договор.

# 445
Да имам го.

# 446
  • София-Младост
Здравейте, моля помагайте по-компетентните мами! В болничен съм от както разбрах че съм бременна, поради естеството ми на работа (потенциално опасна професия). Другата седмица обаче ще пътувам в чужбина и някъде в нета ми се мерна че лице в болничен не можело да напуска страната. Знаете ли дали това е истина и дали важи само за болничен по болест или и за моя случай? И какво ще стане, няма да ме пуснат на границата ли, или пък ще ме пуснат но ще търпя някакви санкции?
https://ekspertis.bg/document/view/qanda/136038/0/

# 447

Как и защо изобщо работодателя ви ще разбере, че сте в чужбина и на летището съответно, че сте в болничен?

# 448
Ти се водиш в болничен за общо заболяване до 45- дневния болничен преди термин. Никой няма да те проверява на летището дали си в болнични. Можеш да си пътуваш спокойно.

# 449
Здравейте, може ли някой да ми разясни каква е по принцип процедурата за изплащане на натрупания по време на майчинството отпуск?
Трябва да подпиша в петък документите за напускане по взаимно съгласие, поискаха ми банкова сметка, на която да ми преведат парите за отпуските - но такова плащане все още няма...
Въпросът ми е тези пари минават ли през някаква институция, за да се осчетоводят и има ли проблем да ми ги изплатят на ръка в петък... Опасявам се от варианта да се подпиша и превод за отпуските да не последва... Thinking

Общи условия

Активация на акаунт