По - ниска минимална заплата от 460 лв ?!?

• 30 460
  • 524
  •   1
Отговори
# 270
  • В заешката дупка

Относно МРЗ: "The minimum wage is supposed to help the poorer, less skilled and younger workers in the economy. But it doesn't -- it gets them fired."

Лесно може да бъде намерен цитат, който да твърди точно обратното.*

Идеята, че минималната заплата задължително води до увеличаване на безработоцата почива на опростен едносекторен модел търсене-предлагане. Затова и е атакуван от доста икономисти. Не само на теоретично ниво. По-важното всъщност е, че има проучвания, които показват, че реално безработицата може и да не се увеличава при въвеждане на минимална заплата. Въпросът напрактика се свежда до това не дали да я има, а да бъде адекватно определена така, че да носи положителен ефект без да води след себе си безработица.

Реално в повечето развити страни минимална заплата съществува по един или друг начин. В едни е държавно установена със закон. В други, Австрия, Дания, Финландия, Италия и Швеция, примерно, се установява чрез колективните договаряния.

* "Minimum wage rises don’t necessarily cost jobs in theory, and a growing body of evidence suggests they don’t cost jobs in practice."

# 271
А някой вързал ли ги е да стоят там?
А ако си остане тази минимална заплата, по-добре ли ще им е?

Ами те не седят там. Повечето поне напуснаха и това е една от причините този район съвсем да го няма. Което не е добре не само за региона, и за България не е. Останалите вероятно си имат причини да стоят - кой от дълг към възрастни роднини, кой по друга причина. Тепърва ще сърбаме тази попара.

# 272
  • София
Чека, никой не твърди, че задължително води до увеличаване на безработицата, а че е възможно.
Би ли ми дала пример за положителен ефект, моля?

# 273
  • Пловдив
Ами положителният ефект би трябвало да е очевидният - ненаемане на работници за по-малко пари от тези. Разбира се, ако е съчетано с контрол за точното отчитане на работното време.

Сега, ясно, че кое как работи, се вижда най-добре на практика, иначе дори икономистите (да не говорим за форумджиите и другите лаладжии като нас тук) могат само да си предполагат. И да описват и обясняват със задна дата.

Аз, макар че съм фенка като цяло на идеята за пазарното саморегулиране и съм обратното на фенка на идеята за чорбаджията изедник, също мисля, че умерена намеса в трудовите отношения от страна на държавата е нещо добро. Умерена, не прекалена. Не за друго, а защото по някаква причина в природата предлагащите работа винаги са по-малко от потенциалните работници (т.е. винаги има някаква безработица), което, ясно е, поставя работодателите в по-изгодна ситуация. Съответно това неравновесие според мен трябва да се уравновесява от неща като минимална заплата, минимален отпуск и ограничени основания за уволнение. Тези неща плюс контрол за спазването им и за правилното отчитане на обявеното работно време.

# 274
  • Пловдив
Ооо мерси направо ме успокоите. Да работя държавна работа. За момента няма как да си сменя работата, не ми е възможно. Цък.
Значи си заслужаваш 400-те лева. Заплатата ти е 400, но явно имаш други бонуси за да стоиш на това работно място.

# 275
Ооо мерси направо ме успокоите. Да работя държавна работа. За момента няма как да си сменя работата, не ми е възможно. Цък.
Значи си заслужаваш 400-те лева. Заплатата ти е 400, но явно имаш други бонуси за да стоиш на това работно място.

Ами да, чакам дете... 😏 И за твое сведение, не вземам бонуси. Не беше удачно да напускам бременна, нали? Така се случиха нещата. Знам, че не съм единствената, много хора имат такъв доход. Въпросът е, че не винаги човек може с лека ръка да напусне. Нали трябва да се намери първо подходяща работа, като не съм успяла да я намеря до сега, трябва да се задоволя с това, което получавам.

# 276
  • В заешката дупка
Чека, никой не твърди, че задължително води до увеличаване на безработицата, а че е възможно.
Би ли ми дала пример за положителен ефект, моля?

Аз не видях нито ти, нито пък в цитата, който си дала, да споменават, че това е възможност. Нито пък да се споменава за друга. Затова уточнявам.

Наистина ли ме питаш за положителен ефект? Мисля, че ще се сетиш и сама. Или пък ще намериш да прочетеш ако те интересуват по-задълбочено евентуалните ефекти - и в социален, и в икономически аспект.

Последна редакция: вт, 22 авг 2017, 22:09 от ЧеКа

# 277
  • Пловдив

Ами да, чакам дете... 😏 И за твое сведение, не вземам бонуси. Не беше удачно да напускам бременна, нали? Така се случиха нещата. Знам, че не съм единствената, много хора имат такъв доход. Въпросът е, че не винаги човек може с лека ръка да напусне. Нали трябва да се намери първо подходяща работа, като не съм успяла да я намеря до сега, трябва да се задоволя с това, което получавам.
Под "бонуси" нямам предвид финансови. Може да е приятно работно място, може да е допълнителен бонус като служебен телефон, може да е по-кратко работно време, може да е храна осигурявана от работодателя, много неща може да са.

СЕГА чакаш дете, като си намери тази работа за 400 лв пак ли чакаше? Като видя колко е заплатата защо не почна работа колкото да имаш някакъв доход и активно не си търсеше друга? Нещо безинициативно ми се вижда поведението ти.

# 278
  • София
е, щото пък, като разберат, че е бременна, тутакси ще я наемат на по-платената работа! Пак добре, че има работа и я осигуряват, иначе без майчинство ще остане.

# 279
  • Пловдив
Андариел - трябвало е да я намери преди да забременее. Не след.

# 280
  • София
И как става тая работа? По магичен път? По подразбиране? Нито е сигурно, че щеше да намери по-добра работа, нито бебетата стават по поръчка. Ти очакваш две несигурни събития да са строго планирани. Е, да, ама в реалния живот рядко става така. Нито работата на по-висока заплаата е под път и над път, нито бебетата винаги са планирани. Трябвало това, трябвало онова! Грънци! Ако ставаше така, както трябва, половината население да го нямаше на бял свят.

# 281
  • Пловдив
Ми аз от къде да знам бе Андариел - аз си намерих работа за около 3 месеца търсене. От Джобс.бг, без "връзки". И заплатата не е 400лв. Е толкова ли не може човек да не прави секс без презерватив за 5-6 месеца докато си намери работа?

Така се случи, че три познати си търсихме работа по едно и също време, в различни области. В момента нито една от трите не е на 400. За между 3 и 6 месеца всяка намери.

# 282
  • София
И? Какво като ти си си намерила работа и си чакала да си намериш, за да забрременееш? А ако не си беше намерила работа или беше забременяла случайно, въпеки презерватива, щото малшанс - изхлузил се? Или просто не искаш да чакаш още шест месеца, защото вече си чакал шестнайссет и не се получава?
 Невероятно е как човек си мисли, че само неговият начин е правилен и щом на него са му се срещнали нещата по един начин, значи и за другите трябва да е същото, защото нали, ние сме постъпили правилно и сме много умни и планиращи. Планирането дава усещане за контрол, но понякога просто не си заслужава или случайноостта си казва думата.

# 283
  • Пловдив
Аз си нямам проблем с работата. Жената си има - неин си е. Значи това и е бонуса в тази работа. И пак казвам - заслужава си 400-те лева. Направила е избор, сега мърмори. Аз съм направила други избори, имам други проблеми.

# 284
  • София
Викаш, хак да й е! Да си е търсиила друга работа, да е намерила, пък и да естискала краката за голямата заплата.

Общи условия

Активация на акаунт