Изследване на ХОРМОНИ – 15 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 86 347
  • 737
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Един въпрос към Денис Simple Smile

Деншс, имаш ли представа при хашимото след раждане по кое време се приема еутирокс спрямо кърменето?
Сутрин рано, след сън и да има интервал няколко часа / напр. 4/, между приема и кърменето.

megisch
Да, при тези рефер. граници, да е около 40 Peace
Контроли пускай в една и съща лаборатория, за да се вижда как нарастват нивата.

# 586
Благодаря, Денис!

# 587
Здравейте! Нова съм в темата. Извинявам се предварително, ако въпросът ми не е за тук. Но имам колебание при какъв вид специалист да отида. Трябва да мина през личния да си взема направление и понеже съм сигурна, че ще ми даде само 1 брой, честно си признавам, че не мога да му се доверя на 100% при неговата преценка. От септември месец започнаха да ми излизат големи, болезнени и неизбиващи подкожни пъпки по ръба на челюстта. Нямат минаване. Дори и вече след като мине зачервяване и болка, остава като топче и не изчезват напълно. Цикълът ми е редовен 27-28 дни, овулация около 14 ден. Но има промяна в него. Стана изключително болезнен, нетърпими болки само в първия ден. Като количество също стана по-оскъден. Забелязах последния месец окосмяване в ареолата. Дълги и черни косми, също така и в областта на брадичката и в долната част на бузите. Не знам за къде да искам направление гинеколог или ендокринолог.
Изследвай всички базови хормони, които са посочени на 1 стр. , без АМХ и Инхибин В - те ще покажат дали има хормонален проблем и при какъв лекар трябва да отидеш.
Другият вариант е - при дерматолог, той ще прецени дали проблема е за АГ - а АГ дали трябва да се консултираш с Ендокринолог.

Благодаря за мнението ти, denis!

# 588
Скрит текст:
Тъмнозелена Hug
Дай рефер. граници , моля
Само на някои са посочени:
FT4   14.42   pmol/L   12.00 - 22.00
TSH   3.89   mkIU/ml   0.27 - 4.20

LH   8.71   mUI/ml   
FSH   7.64   mUI/ml   
Testosteron   1.23   nmol/L   0.29 - 1.67
Estradiol   126.30   pmol/L   
Prolactin   838.40   mkIU/mL   102.00 - 496.00

На естрадиола четох, че е 231-606 pmol/l във фолик.фаза, но не знам колко е достоверен източникът.
Връщам се сега от джи пи-то, смята, че има леко проблем и с щитовидната. Май наистина при различни специалисти трябва да се ходи. Бих казала първо на гинеколог /почти съм убедена, че става въпрос за ПКЯ/, след това на ендокринолог. Или обратното?
ТСХ е висок, трябва да е около 2.0, сега показва Хипофункция на ЩЖ.
Изследвайте ТАТ и МАТ  -проблем с Им.С-ма може да е причина за алопецията.
ЛХ и ФСХ показват ПКЯ
Пролактинът е висок - може причината да е ТСХ, но е добре да се провери и Андростендионът.
Трябва консултация с Ендокринолог и АГ, а за алопецията и с дерматолог.

ПП. Добре е обаче да се изследват всички базови хормони - посочени на 1 стр., без АМХ и Инхибин В.
Тази алопеция е много неприятна, дано да откриете проблема - в повечето случаи е, или Им.С-ма или стрес. Кортизолът също е добре да се провери.
Благодаря, Денис! Първо през дерматолог минахме, той назначи изследванията. Смятам да направим останалите изследвания, които препоръчваш и тогава да отидем при гинеколог и ендокринолог. Мисля, че ще е по-добре да имаме повече данни, които да тълкуват. А трябва ли да се изследва допълнително за ИР? Кръвната картина е наред, урината също, пуснахме и гликиран хемоглобин - 5,5% при реф.ст-ст до 6,4. Достатъчни ли са като индикатор или само HOMA - IR ще покаже? Не знам дали да не изчакаме до средата на цикъла за още едно изследване на пролактина...

# 589
Здравей, denis,
Имам следния въпрос, ако може да ми отговориш. Припомням, че на този цикъл ми бе установен ЗФ 27 мм. Бях си пуснала хормони на 3 ден от МЦ, като резултатите поставям и тук, за да не ги ровиш назад по страниците на темата:
Prolactin  318.20 mIU/l - реф. стойности 125.00 - 635.00
LH  9.06 IU/l  -  фол. 2,4 - 12,6
FSH 10.12 IU/l  -   фол. 3,5 - 12,5
Estradiol  108.10 pmol/l - фол. 46 - 607
Progesterone  0.806 nmol/l  - фол. 0,18-2,84
Testosterone 1.24 nmol/l - реф. стойности 0.22 - 2.90

Правих тестове за ову - два положителни на 16 и 17 ден от МЦ, както и мерих орално БТ - има някакво покачване, но не знам дали е имало ову /графиката ми е в подписа, ако искаш да я погледнеш/.
Та въпросите ми са: има ли смисъл да изследвам прогестерон и Е2 на 7 ден и ако да, при двата положителни теста за ову от кой ден да броя 7 дни?
И един малко невеж въпрос - знам, че има отделна тема за графиките, но моята още не е съвсем завършена, та възможно ли е при ЗФ графиката да изглежда сякаш има ову, а в действителност да няма такава? Защото ако ЗФ синтезира прогестерон, не би ли трябвало БТ да е постоянно висока и да няма двуфазност в графиката?
За този ЗФ да пробвам ли с инофолик, ще спомогне ли обратното му развитие?
Много благодаря и се извинявам за дългия пост и многото въпроси.

# 590
  • Варна
Аз искам да попитам къде е добре да се направи спермограма - може ли в Лаборекспрес примерно или задължително трябва да е в репродуктивна клиника?

Последна редакция: чт, 25 яну 2018, 10:24 от loter

# 591
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
Тъмнозелена Hug
Дай рефер. граници , моля
Само на някои са посочени:
FT4   14.42   pmol/L   12.00 - 22.00
TSH   3.89   mkIU/ml   0.27 - 4.20

LH   8.71   mUI/ml   
FSH   7.64   mUI/ml   
Testosteron   1.23   nmol/L   0.29 - 1.67
Estradiol   126.30   pmol/L   
Prolactin   838.40   mkIU/mL   102.00 - 496.00

На естрадиола четох, че е 231-606 pmol/l във фолик.фаза, но не знам колко е достоверен източникът.
Връщам се сега от джи пи-то, смята, че има леко проблем и с щитовидната. Май наистина при различни специалисти трябва да се ходи. Бих казала първо на гинеколог /почти съм убедена, че става въпрос за ПКЯ/, след това на ендокринолог. Или обратното?
ТСХ е висок, трябва да е около 2.0, сега показва Хипофункция на ЩЖ.
Изследвайте ТАТ и МАТ  -проблем с Им.С-ма може да е причина за алопецията.
ЛХ и ФСХ показват ПКЯ
Пролактинът е висок - може причината да е ТСХ, но е добре да се провери и Андростендионът.
Трябва консултация с Ендокринолог и АГ, а за алопецията и с дерматолог.

ПП. Добре е обаче да се изследват всички базови хормони - посочени на 1 стр., без АМХ и Инхибин В.
Тази алопеция е много неприятна, дано да откриете проблема - в повечето случаи е, или Им.С-ма или стрес. Кортизолът също е добре да се провери.
Благодаря, Денис! Първо през дерматолог минахме, той назначи изследванията. Смятам да направим останалите изследвания, които препоръчваш и тогава да отидем при гинеколог и ендокринолог. Мисля, че ще е по-добре да имаме повече данни, които да тълкуват. А трябва ли да се изследва допълнително за ИР? Кръвната картина е наред, урината също, пуснахме и гликиран хемоглобин - 5,5% при реф.ст-ст до 6,4. Достатъчни ли са като индикатор или само HOMA - IR ще покаже? Не знам дали да не изчакаме до средата на цикъла за още едно изследване на пролактина...
Колкото повече изследвания има лекаря, толкова по-лесно ще се насочи към евентуална причина за проблема.
Инсулин + Глюкоза, на гладно са достатъчни за начало - ако има съмнение за ИР, лекаря ще назначи обременяване с глюкоза.
Повторете Пролактина  Peace
ТАТ и МАТ, също - важни са

Здравей, denis,
Скрит текст:
Имам следния въпрос, ако може да ми отговориш. Припомням, че на този цикъл ми бе установен ЗФ 27 мм. Бях си пуснала хормони на 3 ден от МЦ, като резултатите поставям и тук, за да не ги ровиш назад по страниците на темата:
Prolactin  318.20 mIU/l - реф. стойности 125.00 - 635.00
LH  9.06 IU/l  -  фол. 2,4 - 12,6
FSH 10.12 IU/l  -   фол. 3,5 - 12,5
Estradiol  108.10 pmol/l - фол. 46 - 607
Progesterone  0.806 nmol/l  - фол. 0,18-2,84
Testosterone 1.24 nmol/l - реф. стойности 0.22 - 2.90

Правих тестове за ову - два положителни на 16 и 17 ден от МЦ, както и мерих орално БТ - има някакво покачване, но не знам дали е имало ову /графиката ми е в подписа, ако искаш да я погледнеш/.
Та въпросите ми са: има ли смисъл да изследвам прогестерон и Е2 на 7 ден и ако да, при двата положителни теста за ову от кой ден да броя 7 дни?
И един малко невеж въпрос - знам, че има отделна тема за графиките, но моята още не е съвсем завършена, та възможно ли е при ЗФ графиката да изглежда сякаш има ову, а в действителност да няма такава? Защото ако ЗФ синтезира прогестерон, не би ли трябвало БТ да е постоянно висока и да няма двуфазност в графиката?
За този ЗФ да пробвам ли с инофолик, ще спомогне ли обратното му развитие?
Много благодаря и се извинявам за дългия пост и многото въпроси.

Здравей!
Графиката е хубава и дори не показва да има проблем /вкл. ЗФ/, което може да означава, че ЗФ търпи обратно развитие, напр. / но, само УЗ може да докаже това/.
Според мен, е имало О. на 17 ден от МЦ - ако БТ се задържи висока.
Ако имаш възможност пусни Прогестерон + Е2, на 24 ден от МЦ.
При ЗФ - графиката може да покаже, но може и да си е напълно нормална, ако има все пак О. / както е при теб/
ЗФ не синтезира прогестерон - само естрогени. При ЛУФ или лутеинова киста се синтезира прогестерон.
Инофоликът е само от полза, но може и да не е достатъчен. Приемай 2х2грама, 1 час преди или 2 часа след кафе, на гладно. Включи вит. Е, В-комплекс, Омега 3, МВИ, NAC - ако имаш.

Аз искам да попитам къде е добре да се направи спермограма - може ли в Лаборекспрес примерно или задължително трябва да е в репродуктивна клиника?
СГ - задължително в клиника по репр. медицина Peace

Последна редакция: чт, 25 яну 2018, 12:56 от denis.

# 592
Denis, изключително много ти благодаря! Нямам търпение да е отърва от тоз ЗФ и да се нормализира тая пуста ову Simple Smile

Редактирам, защото забравих да кажа, че с ММ от няколко месеца пием ПРЕГНАКЕЪР ЗАЧЕВАНЕ ЗА НЕГО И НЕЯ таблетки на Витабиотикс, които съдържат част от посочените от теб вит, но не мога да преценя дали дозата им във всяка таблетка е оптимална и достатъчна. Ако смяташ, че няма да ми навреди допълнителен прием на изброените от теб, ще си ги купя всичките и ще си пия и Прегнакеър Simple Smile

Последна редакция: чт, 25 яну 2018, 14:04 от oblacheee

# 593
Здравейте,
ако ми позволите отново да се включа с молба за кратък коментар (преди среща с лекар)

Оценка на яйчников резерв
3 ден от МЦ, възраст 38
LH 5,6 mIU/ml  [ж.фол.фаза 2,4-12,6
                            [ овул фаза 14.0-96
                            [лут фаза 0,5-16,9
                            [менопауза 15,9-54,0
FSH 8,6 mIU/ml [ж.фол.фаза 2,5-10,2
                            [ овул фаза 3,4-33,4
                            [лут фаза 1,5-9,1
                            [менопауза 23-116,3

Estradiol 341,6 pmol/l [ж.фол.ф 46-607
                            [ овул фаза 315-1828
                            [лут фаза 161-7746
                            [менопауза до 201

Prolactin 235,36 mU/I [127,2-633,88]
Анти-Мюлеров хормон 0.78 ng/ml [0,03-7,15]

И по повод индентифициране на инсулинова резистентност

Глюкоза 4,64 mm/l
имунореактивен инсулин 6,81 mIU/ml

Предварително благодаря

Последна редакция: чт, 25 яну 2018, 14:26 от monicat

# 594
  • Пловдив
Здравейте момичета! Мила Денис, моля те за помощ и ти благодаря предварително!
Изследвания на трети ден от цикъла
LH - 3.8 (2.40-12.60)
FSH - 8.16 (3.5-12.5)
ESTRADIOL - 42.48 (12.5-166)
AMH - 2.2 - (0.946-6.7)
INHIBIH B - 73 - (45-120)
17OH PROGESTERON - 3.21- (0.20-2)
ANDROSTENDION - 5.9 - (0.75-3.10)
DHEAS - 12.82- (2.68-9.23)
TESTOSTERONE - 1.68- (0.22-2.90)

Денис, възможно ли е зачеване и нормална бременност с тези хормони?
Как въобще изглеждат нещата?
Благодаря ти!

# 595
  • София
Денис, привет, би ли могла да препоръчаш добра комбинация на витамини от групата B (B комплекс) - производител, марка?

И какво ще кажеш за ето тази добавка - http://fertilaid.bg/producti/Produkti-za-jeni-6/FH-PRO-za-jeni-61?
Освен, че цената е космическа, съдържа ли поне всичко необходимо за репродуктивното здраве и подготовката за забременяване?

Последна редакция: чт, 25 яну 2018, 17:59 от Jacky33

# 596
Здравейте , Денис би ли коментирала и мойте резултати на втори ден от МЦ
LH 4.73U/I         ref 2.40- 12 .6
FSH 4.47 U/I            3.5 - 12.5
Естрадиол  27.48 pg/ml    12.5 - 165

Ще пускам и още пролактин , инсулин , глюкоза , тсх , тат, мат ,фт3 ,фт4 , витамин д и б12 но постепенно , ако се сещате за още нещо може да добавите . Ще сменям лекаря и искам да отида подготвена .
Благодаря

# 597
  • София
Denis,
Скрит текст:
изключително много ти благодаря! Нямам търпение да е отърва от тоз ЗФ и да се нормализира тая пуста ову Simple Smile

Редактирам, защото забравих да кажа, че с ММ от няколко месеца пием ПРЕГНАКЕЪР ЗАЧЕВАНЕ ЗА НЕГО И НЕЯ таблетки на Витабиотикс, които съдържат част от посочените от теб вит, но не мога да преценя дали дозата им във всяка таблетка е оптимална и достатъчна. Ако смяташ, че няма да ми навреди допълнителен прием на изброените от теб, ще си ги купя всичките и ще си пия и Прегнакеър Simple Smile
Изключи тези добавки, които се припокриват  и са в по-високи дози.

Здравейте,
Скрит текст:
ако ми позволите отново да се включа с молба за кратък коментар (преди среща с лекар)

Оценка на яйчников резерв
3 ден от МЦ, възраст 38
LH 5,6 mIU/ml  [ж.фол.фаза 2,4-12,6
                            [ овул фаза 14.0-96
                            [лут фаза 0,5-16,9
                            [менопауза 15,9-54,0
FSH 8,6 mIU/ml [ж.фол.фаза 2,5-10,2
                            [ овул фаза 3,4-33,4
                            [лут фаза 1,5-9,1
                            [менопауза 23-116,3

Estradiol 341,6 pmol/l [ж.фол.ф 46-607
                            [ овул фаза 315-1828
                            [лут фаза 161-7746
                            [менопауза до 201

Prolactin 235,36 mU/I [127,2-633,88]
Анти-Мюлеров хормон 0.78 ng/ml [0,03-7,15]

И по повод индентифициране на инсулинова резистентност

Глюкоза 4,64 mm/l
имунореактивен инсулин 6,81 mIU/ml

Предварително благодаря
Здравей!
Е2 и ФСХ са високи и може да показват ЗФ/киста. Ако е така, хормоните не са много обективни.
Пролактинът е добре. АМХ показва НЯР - нямате време и  трябва да се действа бързо  Peace
Шанс, винаги има - не се отчайвай.
Нямаш ИР.

Здравейте
Скрит текст:
момичета! Мила Денис, моля те за помощ и ти благодаря предварително!
Изследвания на трети ден от цикъла
LH - 3.8 (2.40-12.60)
FSH - 8.16 (3.5-12.5)
ESTRADIOL - 42.48 (12.5-166)
AMH - 2.2 - (0.946-6.7)
INHIBIH B - 73 - (45-120)
17OH PROGESTERON - 3.21- (0.20-2)
ANDROSTENDION - 5.9 - (0.75-3.10)
DHEAS - 12.82- (2.68-9.23)
TESTOSTERONE - 1.68- (0.22-2.90)

Денис, възможно ли е зачеване и нормална бременност с тези хормони?
Как въобще изглеждат нещата?
Благодаря ти!
Здравей!
Имаш високи нива на андрогените и най-вероятно, това е причина и за по-високия ФСХ.
ЯР е добре - има шанс, действайте.
За да няма проблем със зачеване, износване и бебчо, андрогените трябва да се нормализират.
Консултирай се с Ендокринолог - за проблем с НбЖ.
Всичко се коригира, не се притеснявай.

Денис,
Скрит текст:
привет, би ли могла да препоръчаш добра комбинация на витамини от групата B (B комплекс) - производител, марка?

И какво ще кажеш за ето тази добавка - http://fertilaid.bg/producti/Produkti-za-jeni-6/FH-PRO-za-jeni-61?
Освен, че цената е космическа, съдържа ли поне всичко необходимо за репродуктивното здраве и подготовката за забременяване?
Здравей!
Избери си продукт В-комплекс и ми го покажи - не следя какво се предлага в БГ.
FH Pro е хубав продукт, но не всички дози са добри.

Здравейте ,
Скрит текст:
Денис би ли коментирала и мойте резултати на втори ден от МЦ
LH 4.73U/I         ref 2.40- 12 .6
FSH 4.47 U/I            3.5 - 12.5
Естрадиол  27.48 pg/ml    12.5 - 165

Ще пускам и още пролактин , инсулин , глюкоза , тсх , тат, мат ,фт3 ,фт4 , витамин д и б12 но постепенно , ако се сещате за още нещо може да добавите . Ще сменям лекаря и искам да отида подготвена .
Благодаря
Здравей!
Супер са!

Последна редакция: пт, 26 яну 2018, 13:13 от denis.

# 598
Denis много благодаря за коментара Flowers Sunflower

# 599
Преди година , бяха доста зле и ти Денис ме посъветва да пия инозитол и  други добавки ,да мина на хранителен режим и ето  година по -късно резултатите са както ти казваш супер. Надявам се и другите да са така когато ги направя . Така че едно голямо БЛАГОДАРЯ от сърце ❤

Общи условия

Активация на акаунт