МОН - промените продължават

• 140 460
  • 1 526
  •   1
Отговори
# 1 290
Два часа седмично при три профилиращи. Виж ал. 2. Ако предметите са четири, изискванията за брой часове по задължителни и избираеми модули, водят до това, че всичките 720 часа отиват само за ПП.

# 1 291
Втората матура по който си избере детето профил ли ще е или само по профилът, определен на национално ниво?

# 1 292
  • София
Аз пак се връщам към дипломата за средно образование. Grinning Едва тези дни се замислих по този въпрос. Pensive И колкото повече мисля и чета, толкова повече стигам до извода, че няма как дипломата за средно образование да включва само предметите, изучавани във втори гимназиален етап, независимо от мъглявата нормативна база и още по-мъглявият отговор на МОН, които навеждат точно на това. Какво ме кара да мисля така:
Първо: Дипломата за средно образование удостоверява целия период на средното образование, който е от 8-ми до 12-ти клас, вкл. Не можем да скочим от завършено основно образование направо в 11-ти клас, нали така? Няма логика в диплома, удостоверяваща  целия гимназиален етап на образование, да са включени само 6-те предмета, изучавани в 11-ти и 12-ти клас като ЗП и още максимум 2, изучавани като профилирана подготовка /защото първите два профила влизат и в раздел А и в раздел Б от учебния план/. Ако си избрал като трети и четвърти профил БЕЛ и МАТ, то тогава дипломата ще включва само 6 предмета и нито един разказвателен, което ми се вижда абсурдно.
Второ: В Наредба № 8 за информацията и документите за системата на предучилищното и училищното образование /Приложение № 4/ фигурират 3 документа, удостоверяващи етапи на гимназиално образование: Удостоверение за завършен първи гимназиален етап, Удостоверение за завършен втори гимназиален етап и Диплома за средно образование. Това също навежда на извода, че дипломата ще обобщи резултатите от двата гимназиални етапа и ще включи резултатите от цялото 5 годишно обучение за придобиване на средно образование, т.е. ще съдържа оценките и хорариума за всички изучавани предмети и през първи и през втори гимназиален етап. Следователно и общият успех от дипломата ще се изчислява като средно аритметично от всички предмети, изучавани в гимназията, а не само изучаваните във втори гимназиален етап /ЗП, ПП и ДЗИ/.
Ако горните ми разсъждения са окажат верни, тогава притесненията ми относно хорариум и кандидатстване в чужди университети отпадат и се появяват други - ако някой си е мислил, че може да се поотпусне и да не се напъва много за оценки до 11-ти клас, да помисли пак. Joy

# 1 293
ЗПУО Чл. 132. ....
(2) Зрелостниците, обучавани по училищен учебен план, който осигурява профилирана подготовка, придобиват средно образование след успешно полагане на задължителен държавен зрелостен изпит по учебния предмет Български език и литература и на задължителен държавен зрелостен изпит по профилиращ учебен предмет.

Не виждам да пише, че трябва да е от определените на национално ниво.
Санака, основното образование също е разделено на два етапа, но в свидетелството за завършено основно образование влизат само оценките от прогимназиалния.
Този текст ме навежда на мисълта, че удостоверението за втори гимназиален етап не се издава на всички.
Чл. 138. (1) Зрелостник, който не се е явил или не е положил успешно някои от изпитите по чл. 132, ал. 2 или някои от изпитите по чл. 132, ал. 3, по свое желание получава удостоверение за завършен втори гимназиален етап на средно образование, което дава право на професионално обучение. Удостоверението за завършен втори
гимназиален етап не дава право за продължаване на образованието.
И изобщо, не е зле да изготвят по един образец на документите и да го публикуват, за да не разчитаме само на описанията в наредбите. Не знам в НЕИСПУО дали няма такъв. Някой, ако има достъп до системата, може да сподели.

Последна редакция: сб, 28 юли 2018, 19:48 от Анонимен

# 1 294
  • Русе
 Това е извадка от отговора ,който получих от МОН, Jan 5 2018

Ама не се надявайте да ви стане нещо ясно

"Чл. 30 от Наредба № 11 дава отговор на въпроса Ви - окончателните оценки при завършване на средно образование са само от втори гимназиален етап, т.е. ХI и ХII клас. В този смисъл напомняме, че разпоредбите в нормативната уредба са свързани и се четат като такива. Няма как в една разпоредба да намерите цялата интересуваща Ви информация.
Не е коректно твърдението, че във втори гимназиален етап няма рамков учебен план. Рамковите учебни планове обхващат класовете от VIII до ХII. В тези класове учебни предмети от областта на природните науки и общестевните науки не се изучаватв задължителните часове, а само в избираемите (в случай че учениците са избрали профил, в който се вкючват тези предмети). Дипломите ще отразяват предметите, които са изучавани в избираемите часове. Достъпът ще е равен, тъй като вторият задължителен зрелостен изпит ще бъде по профилиращ предмет или върху професионалната подготовка (в зависимост от вида на обазованието - профилирано или професионално). Университетите са автономни да определят балообразуването си (кои предмети да включат при формиране на бала) - това може да са оценките от ДЗИ, но не е задължително"

# 1 295
  • Майничка
... ако някой си е мислил, че може да се поотпусне и да не се напъва много за оценки до 11-ти клас, да помисли пак. Joy

Това последното, пришки на езика ми излязоха да го обяснявам на осмокласниците през изминалата учебна година. Laughing

Amber, допускам, че от МОН имат предвид българските университети. Повечето чужди, както и досега, вероятно ще искат академична справка за периода, освен диплома.

# 1 296
gargamela, имаш ли представа как е точното наименование на справката, защото в наредбата справка се появява точно два пъти и ми се струва, че се отнася за учениците, които завършват по старите учебни планове и програми, а има толкова много документи, че ще ми отнеме много време, докато им изчета реквизитите?

# 1 297
  • София
Amber, точно това имах предвид - отговорът на МОН се нуждае от повече тълкуване, от колкото самата нормативна база. Joy Ни едно изречение няма връзка с предходното и като цяло, не можеш да си направиш какъвто и да е извод, извън очевадния - тия са завършени идиоти. Rolling Eyes

# 1 298
  • София
Дидева, абсолютно съм съгласна за образеца. Търсих такъв, но нямам достъп до НЕСИ Joy , а би трябвало вече да са утвърдили образци. Да вземат да публикуват един, вместо да гадаем по нормативна база, логика и боб. Joy

# 1 299
ЗПУО Чл. 132. ....
(2) Зрелостниците, обучавани по училищен учебен план, който осигурява профилирана подготовка, придобиват средно образование след успешно полагане на задължителен държавен зрелостен изпит по учебния предмет Български език и литература и на задължителен държавен зрелостен изпит по профилиращ учебен предмет.

Не виждам да пише, че трябва да е от определените на национално ниво.
Санака, основното образование също е разделено на два етапа, но в свидетелството за завършено основно образование влизат само оценките от прогимназиалния.
Този текст ме навежда на мисълта, че удостоверението за втори гимназиален етап не се издава на всички.
Чл. 138. (1) Зрелостник, който не се е явил или не е положил успешно някои от изпитите по чл. 132, ал. 2 или някои от изпитите по чл. 132, ал. 3, по свое желание получава удостоверение за завършен втори гимназиален етап на средно образование, което дава право на професионално обучение. Удостоверението за завършен втори
гимназиален етап не дава право за продължаване на образованието.
И изобщо, не е зле да изготвят по един образец на документите и да го публикуват, за да не разчитаме само на описанията в наредбите. Не знам в НЕИСПУО дали няма такъв. Някой, ако има достъп до системата, може да сподели.

Обаче в НАРЕДБА № 11 от 01.09.2016 г. друго пише 
Чл. 28. (1) Оценките по всеки учебен предмет при завършване на
прогимназиалния етап на основното образование са годишните оценки по
учебния предмет, изучаван във всеки от класовете - V, VI и VII, от
прогимназиалния етап в задължителните и в избираемите учебни часове, а в
спортните училища - и във факултативните учебни часове по учебен предмет от
специализираната подготовка.
(2) Когато ученикът е освободен по здравословни причини от изучаването
на учебния предмет физическо възпитание и спорт или на учебен предмет от
специализираната подготовка в спортно училище и през двата срока на
определен клас, срещу учебния предмет за съответния клас в задължителната
училищна документация се записва „освободен".
(3) Оценките по ал. 1 се записват в свидетелството за основно
образование

# 1 300
Кое е другото?

# 1 301
От 1 до 4 клас завършват начален етап на основното образование, не знам защо не съм го написала.Така че имат документ че са завършили начален етап и после получават за основно образование.

# 1 302
Не виждам разлика. Написала съм, че основната степен е разделена на два етапа, но в свидетелството за основно образование влизат само оценките от прогимназиален етап и това е абсолютно вярно.
Както основната степен е разделена на два етапа - начален и прогимназиален, така и гимназиалната е разделена на първи и втори гимназиален етап. В първия случай учениците получават в края на етапите съответно удостоверение за завършен начален етап на основно образование (1-4 клас, съдържа оценки от 4. клас) и свидетелство за основно образование ( 5-7 клас, съдържа оценки от 5-7 клас). Във втория -  удостоверение за завършен първи гимназиален етап ( 8-10 клас, съдържа окончателни оценки за периода) и диплома за средно образование ( опитваме се да разберем какво съдържа, вероятно окончателните оценки от втори гимназиален етап и тези от ДЗИ, но все още сме в процес на гадаене).

# 1 303
Аз също смятам, че би трябвало в дипломата за завършено средно образование да са вписани изучаваните предмети през целия курс на обучение - като хорариум и като оценки. От една страна средното ни образование за випуск 2003 и следващите продължава 5 години и всички те следва да бъдат отразени по съответния начин. От друга страна оценките от избраните профилиращи предмети в 11 и 12 клас биха ощетили много децата при бъдещото им професионално ориентиране, още повече предвид неяснотите при приемането им след 7 клас.
Какво би станало ако едно дете от езикова гимназия в 11 клас иска да учи медицина, а училището не предлага профилираща подготовка по химия и/или биология? Логичният отговор е да смени училището или да се яви на допълнителна матура.
И двете разрешения предполагат доста допълнителни затруднения, но в крайна сметка са възможни.
Какво би станало обаче, ако това решение дойде не в 11 клас, а след завършването на детето? По сегашната система човек, завършвайки средното си образование, може да започне да учи една специалност, а ако после установи, че това не е за него, да се преориентира радикално. Което е хубаво, защото това ще го работи цял живот.
Излиза, че след реформата това вече няма да е възможно. Няма да имаш оценка в дипломата по определение предмети, няма да можеш да се явиш на допълнителна матура, след като вече си завършил и ще бъдеш ограничен завинаги от решението, което си взел кои профилиращи предмети да избереш в 10 клас. Да казвам ли за част от децата колко зряло е това решение в този момент?

# 1 304
Разпоредбите на МОН са много странни винаги

В седми клас се получава свидетелство с оценки, които не "свидетелстват" за нищо- имам предвид оценките от 5,6 клас.
В 12 клас получават диплом с оценки от 2 етап, обаче има замисъл да се търсят и играят някаква роля оценки, които не фигурират в диплом за среднобобразование, тези от първи етап

Не за първи път се влага един първоначален замисъл, а после сами си го " дотамъняват"

Стриктно погледнато, диплом за средно образование отразява оценки от втори гимназиален етап. Дали и как някой университет ще взема оценки от първи,  няма кой да каже.Но с оглед нормативната уредба, на мен ми се вижда малко вероятно

Общи условия

Активация на акаунт