Ключовете ми бяха в ръката и отклоних поглед от жената само за 2 секунди докато допра чипа до входната врата, за да отключа и вече я нямаше когато пак погледнах. В следващите два дни имах неприятности и по едно време веднага си казах - ето, това е бил някакъв демон и ми е изпратил злини.
Веднага се разсмях на мислите си. Какъв ти демон в тесни дънки и бжово яке, обувки с дебели токове. Вероятно жената се е посмяла на мой гръб като е видяла паниката ми и затова така ме е загледала.
Преди 5-6 години работех в една агенция за недвижими имоти. Винаги съм имала слабост към тези стари къщи и един ден в разгара на лятото, в един горещ следобед взимам фотоапарата и обявички за лепене с листчета за късане от обявата с телефона ми, които да разлепя и тръгвам по една улица в гръцка махала ( от Варна съм) . Улицата граничи с морската градина и от нея я дели само двулентово шосе, а по самата улица от край до край има само такива стари къщи. Големи, дву и три етажни, с различна архитектура. Повечето от тях са отдадени под наем на разни посолства и големи фирми, но една от тях е изоставена. Страхотна къща ви казвам, отпред с колонади, тип испанска хасиенда, с открити овални веранди, на три етажа, бяла, обвита богато с бръшлян, а отпред два вековни бора. Красота. Сама съм на улицата, половин час я обикалям, опитвам се да вляза в двора от двете врати , но са заключени с вериги и катинари.Накрая решавам да снимам от където мога. Направих поне 30 снимки , беше ми странно приятно, все едно бях в друго време. По улицата жив човек няма, само от време на време минава по някоя кола. Наснимах се и се върнах в офиса. Свалих снимките на компа, написах си блестяща рецензия и тръгвам да подрязвам снимките за да ги кача на сайта на агенцията към обявата. Увеличавам ги и... Викам колежката и й казвам - Ела да видиш къщата. А тя застава зад мен, поглежда и прихва ( нарочно не й казах, какво виждам аз ) - Ама, Еленке, те са те гледали докато си ги снимала.
На половината снимки в прозорците се виждаха композиции от лица и фигури. На мъже, на жени, ядосани, тъжни, жена седнала, мъж зад нея, на следващата снимка двама мъже , жената я няма, но за сметка на това се вижда на другия прозорец.... Абе лудница. Показах ги после на доста хора, и да, виждаха ги. И най интересното беше, че преди да си тръгна лепнах една обява от вътрешната страна на вратата, за да не ми я скъса някой от конкурентна фирма. Идеята беше, ако някой влиза легално в двора, да я види. След два дни минах от там и две листчета с телефона ми бяха откъснати. После сума и време чаках някой призрак да ми звънне
Честно
Ама никой не звънна де
Просто снимките, офертите , обявите, всичко остава в агенцията. На всякъде е така. Е, имах ги за известно време в пощата си, но в един период не влизах там и всичко ми се затри. Между другото се замислям дали да не отида това лято да я снимам пак тази къща. Между другото я има качена в няколко сайта. Даже наскоро я гледах в един за стари къщи във Варна. Била е собственост на двама братя фабриканти, производители на олио. После заминали за Америка и къщата останала. Но явно е била притежание и на други в последствие, защото в нея са снимани сцени от българския филм " Една жена на 33" с Ирен Кривошиева. А в момента се продава за милион и двеста евро. Като човекът който успее да я купи, трябва да приготви поне още половин милион за реставрации и реновиране вътре. Непродаваема бих казала, което е много жалко. Така ще я оставят да се разруши, а е прекрасна.