Перилни препарати и омекотители – 48

• 74 666
  • 761
  •   1
Отговори
# 315
Прочетох една интересна новина за известно разместване в перилния бизнес и не мога да не я споделя, защото става въпрос за едни от най-популярните марки.
През юли Procter & Gamble са продали на немската компания Dalli Werke (след продажбата на румънския си завод през 2015 г.) марките Dash и Bonux. Dalli получава правата върху марката Dash за Германия, Австрия и Швейцария, а правата върху Bonux получава за цяла Европа с изключение на Турция.
Странно ми е, че P&G се отказват от едни от най-успешните си марки в средния и ниския ценови сегмент.
Каква ще е съдбата на Бонукс, кой знае. Дали ще изчезне, дали ще бъде променен, дали Dalli ще успее да задържи позициите му, предстои да видим.

# 316
Другата седмица в Кауфлан Ариел 40 пранета на малко под 13 лева.... различни видове пише.

Това, че се сменя собственика ли, означава ли, че могат да сменят и състава на праховете? Да не стане така, че Бонукс да стане някакъв супер-трупер готин прах....няма лошо де.

# 317
Новият собственик на марката може да прави каквото си поиска. Разбира се, едва ли на наложен на пазара продукт ще му сменят ценовия сегмент. Dalli са специалисти да произвеждат великолепни продукти на ниски цени, така че... дано да доживея да видя.

# 318
Това какво и къде един собственик има право да прави с една закупена от него марка е предмет на договора, който предполагам е конфиденциален, така че бих казал не знаем нищо.
Защо P&G се отказват от тези марки е също трудно да се каже, бих могъл да се опитам да разбера нещо, но надали е важно. Възможно е да са решили да вложат повече ресурс в средния клас с марката "Tide", която напоследък май се позагуби на нашия пазар. P&G до момента бяха единствени от големите, които поддържаха три марки в региона, вероятно са видяли, че това не се възвръща като пазарен дял.

Интересно, благодаря за споделената информация!

# 319
Понеже пропуснах в предното мнение, сега слагам линк към статията за който се интересува. На немски е.
http://www.aachener-nachrichten.de/mobile/lokales/stolberg/dalli … mt-dash-1.1664621

# 320
Понеже не следя цените,изгодно ли е ариела от другата седмица в кауфланд?Също и омо-то от лидл?Кое е по-добре да взимам за напред?

# 321
Понеже не следя цените,изгодно ли е ариела от другата седмица в кауфланд?Също и омо-то от лидл?Кое е по-добре да взимам за напред?
Ариел на прах  Peace

# 322
  • Враца
Дано има Ариел прах за цветно!  Praynig

# 323

Изгоден е Ариела, и то доста. Редовната цена за 20 кг пране се движи над 10 лв-10-11 лв. А в К излиза за 6 и нещо..
Омо от Лидл - по-добре не.

# 324
Понеже пропуснах в предното мнение, сега слагам линк към статията за който се интересува. На немски е.
http://www.aachener-nachrichten.de/mobile/lokales/stolberg/dalli … mt-dash-1.1664621

Благодаря за линка!
Поразрових се в достъпните данни и решението ми се струва логично. Европейските пазари вече поне пет години са почти без растеж, а доколкото го има той е за сметка на субективни фактори (увеличаване на броя на малките домакинства). За сметка на това, развиващите се пазари експлоадират. Индия е най-фрапиращият пример. За 2015 г. пазарът на детергенти за перални машини е нарастнал с 19% спрямо 2014! Индия е с популация от 1.3 милиарда и въпреки че само около 10% от домакинствата притежават машини, това никак не е малко.
Unilever традиционно доминират индийския пазар. Предполагам, че P&G виждайки пазарната експлозия там са решили да прехвърлят повече ресурс за сметка на наситения вече европейски пазар.
Други подобни примери са Индонезия и Бразилия, където има близък до двуцифрения растеж.

На този фон, съвсем логично ми се струва и растящото присъствие на Henkel в Eвропа, за сметка на другите двама големи играчи. Henkel са традиционно силни тук за сметка на третия свят, обратно на Unilever. За последните десетина години Henkel хвърлиха и доста пари на северноамериканския пазар. За сметка на това, никак не са силни в Азия.

С две думи, пазарът (освен в Европа) е доста динамичен и тече процес на преразпределение.

# 325
  • оттам, откъдето започва България
Тогава не знам какъв състав е имал прахът и не ме е интересувало, но белите чаршафи на майка ми са снежно бели и сега, а 30 години са минали.
Може пък да е до врътливата пералня Рига, или там каквато и да е била.

Перилните практики са били (бяха) различни преди 30-40 г. Температурите са били по-високи. а и сравнително често са ползвали хлорни избелители-белина. Хората все са намирали начин да си поддържат бялото-бяло. Сега е по-лесно от всякога, трябва само да знаеш кой прапарат и коя машина да си купиш, колко да сложиш и кое копче да завъртиш/натиснеш.
А, не, белина не е ползвала майка ми, тъй като първо се въртяха белите дрехи, а след тях цветните.
Ползваше понякога синка при изплакването, но не вярвам тя да задържа белотата на прането с години.

Сега аз й купувам прах за пране, че тя не е претенциозна. Пере със стара автоматична пералня, но прането си е отлично.

# 326
  • София
Купих най-сетне дълготърсения нов препарат за почистване на перални на dm, собствена марка. Като го зачетох, ми направиха впечатление 2 неща:

1. Пише, че е за почистване на отлагания от мръсотия и перилни препарати. Не се споменава котлен камък.
2. При почистването сашето се слага направо в барабана, а с кърпичката се изтрива гумата на пералнята. За чекмеджето не е предвидено почистване (или аз не видях), както и за тръбите, водещи от чекмеджето към барабана.

Иначе цената му е супер изгодна, едно почистване излиза по 2,50 лв. Пише също, че трябва да се прави през 2-3 месеца.
Още не съм го пробвала, че пак тръгвам на път, но като се върна, ще дам отзиви.
Но може би по-добър си остава препарата на Лидл, който пак е на тази цена, но си е предвидено почистване и на чекмеджето, както е при останалите препарати за перални.

# 327
Тя Гес беше обяснявала кое кво съдържа, от тези препарати, ама пусто не помня...
Котления камък може би механично се отръсква чрез центрофугата.
А да ти изчисти отлаганията от прахове и гелове, не е малко според мен...

Чекмеджето вчера го киснах в един препарат против варовик, който взех от Лидл за левче - обло шише, доста рядка течност вътре и без това се чудех къде да го ползвам.

# 328
  • Русе
Тя Гес беше обяснявала кое кво съдържа, от тези препарати, ама пусто не помня...
Котления камък може би механично се отръсква чрез центрофугата.
А да ти изчисти отлаганията от прахове и гелове, не е малко според мен...

Чекмеджето вчера го киснах в един препарат против варовик, който взех от Лидл за левче - обло шише, доста рядка течност вътре и без това се чудех къде да го ползвам.
Що така, бе джанъм? Мека ли ви е водата?
Аз оня ден си чистих чекмеджето на пералнята и дюзите отгоре с оцет. Пуснах и един празен цикъл на 95 градуса с прах за бяло, че в момента сме на село и няма от къде да търся почистващ препарат.
Прах си 2 големи родопски одеала(не заедно, разбира се) с праха за деликатни тъкани и вълна на ДМ, сложих и омекотител. Ползвах програма за синтетика на 30 градуса, защото на програма за вълна щяха да се перат без вода, нали е за 2,5 - 3 кг. Извадих одеалата меки и пухкави. Днес при същите условия пуснах някакво изкуствено одеало, от времето на соц-а. Като го изваждах от пералнята, чак скрибучеше в ръцете ми.

# 329
Ами, къде ти мека...но препарата е един такъв течен, много се губи от него, не е удобен за работа-та за това. Друго си е със Саното антикалк- фъш-фъш и си готов-интелигентна работа  Laughing А с това изливаш, то се разтича и отива на май..та си, изобще-тегава работа.

Общи условия

Активация на акаунт