НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 116

• 52 862
  • 740
  •   1
Отговори
# 525
  • Scotland
Kameloth, аз ще съм най-щастливата ако тази теория не  е вярна. Да, бих се радвала да ми дадеш линкове да чета. Самата аз съм изчела тонове книги и статии по темата и мненията са противоречиви. Ще се радвам да не е вярна, защото така се храня ( със залитания) от над година, в опит да се преборя с Хашимото. За мен, обаче, е важно месото да е само 20%, а зеленчуците (макар и тези от списъка с разрешени) да са 80%. При мазнините спазвам правилото 70% (мазнини) към 30% зеленчук. Когато не е спазено това правило, при мен, настъпва запек, а не смятам, че това е нормално състояние за организма.
Африканчо, на твоя човек изследвани ли са му  Ft3 и антитела (ТАТ и МАТ) ? И без наличието на автоимунно заболяване, книгата на Изабела Уенц, която скоро ще се появи и на български, е прекрасно четиво.

# 526
  • SA
Jinxey, ето няколко статии на Крис Кресър ( има и подкаст) по тази тема:
https://chriskresser.com/the-ph-myth-part-1/
https://chriskresser.com/the-acid-alkaline-myth-part-2/
https://chriskresser.com/dispelling-the-acid-alkaline-myth/

Обикновено коментарите под статиите в неговия сайт са също интересни и често там попадам на линкове с полезна информация.

За съотношението месо/ зеленчуци - основно в групи, хранещи се по АИП, съм срещала да спазват конкретни пропорции, но не зная откъде произлиза тази информация. Тези 20% - калорийното съдържание ли се има предвид, или обема/ теглото?
В изследванията, които е постнала Африканчо има ТАТ и МАТ - завишени са, макар и леко на първия тест.

# 527
  • Scotland
Kameloth, благодаря за линковете! Всъщност теорията за 20:80 не произлиза от АИП, тя е по-скоро свързана с алкално-киселинния баланс Simple Smile Иначе, да, за обем става въпрос - зеленчуците да са 4 пъти повече в чинията.
Да, сега погледнах и другите изследвания. Има автоимунен процес Sad 

# 528
  • SA
Ами зеленчуци е хубаво да се ядат, вкусни са и разнообразяват храненето, важни са за доброто състояние на чревната флора. Но някои автори, особено про-веган настроени, силно преувеличават възможността им да променят алкално-киселинното равновесие в тялото.
А темата за запека е доста обширна и не при всички хора причината е една и съща.

# 529
Как ги смятате тези въглехидрати и грамове? Не ми се иска нито да броя, нито да влизам в този омагьосан кръг,но пък ако се налага,поне да знам къде ми е грешката и колко горе-долу приемам.Гледам, обсъждате някакви приложения, но изобщо не съм в час с тях.
НИщо не смятам, Мис. За мен това не е диета, а начин на хранене. Не искам да се затормозявам. Искам при условие, че имам някакви ограничения да се насладя на храната.
И вчера го написах, но явно не си разбрала смисъла. Хапваш от позволените храни и си свиркаш. Ядеш докато се заситиш.
И пак давам съвет- Следващия път наготви скумрийка. Тя е по- мазничка и повече за нашия начин на хранене.

# 530
  • Варна
Здрвейте!
Днес правя 1 месец на НВ-ВМХ Heart Exl Вече съм 54кг,талията май не я меря всеки път на едно и също място,но е видимо по-малка 83см и ханша 100см.

Мис Каролин аз вече не смятам,но използвах MyFitnespal,а по-назад има и линк към премиум версията може да опиташ  в началото,но не се вманиачавай като мен. Joy

# 531
  • SA
Айнщайн, браво! За месец имаш чудесни резултати - минус 3-4 кг и намалена обиколка на талията с 5 см. Надявам се, че се и храниш достатъчно, без да гладуваш. Продължавай си така и не се вторачвай в ежедневни измервания. Предвид, че си малка и проблемите ти не са многогодишни, вярвам, че за теб ще е лесно да достигнеш нормално тегло и да го поддържаш с лекота.
Хайде, другия месец може да ни покажеш и снимки ( ако искаш), да ти се порадваме.

# 532
  • UK
Айнщайн, браво!
Аз тихичко да се похваля, че и при мен има резултати, аз съм от април на режима, с поликистоза и освен първоначалните бързи 2 кг вода, дълго време после нямах резултати. Сега не съм се теглила, но дънките ми се поизпразниха, коремът се прибра и едни 2 см на бедрата изчезнаха. Оплаквах се как ми се стрият краката  и откачам в жегите заради това, купих си клинове за под роклите, сега вече усещането е съвсем друго. Струваше, че даже походката ми се беше променила, сега всичко е нормално. 2 см пък колко важни. Другите мерки не си ги помня, сега съм записала всичко, ще се кача на кантара във вторник, когато тръгваме на 3 седмична почивка в България. Страх ме е отсега да не разваля хубавите резултати. Казала съм на всички роднини, че ще наблягам на скарата.  Simple Smile

# 533
  • Варна
Айнщайн, браво! За месец имаш чудесни резултати - минус 3-4 кг и намалена обиколка на талията с 5 см. Надявам се, че се и храниш достатъчно, без да гладуваш. Продължавай си така и не се вторачвай в ежедневни измервания. Предвид, че си малка и проблемите ти не са многогодишни, вярвам, че за теб ще е лесно да достигнеш нормално тегло и да го поддържаш с лекота.
Хайде, другия месец може да ни покажеш и снимки ( ако искаш), да ти се порадваме.

Храня се достатъчно.Аз не се меря всеки ден меря се всеки понеделник,но нали днес правя 1 месец и реших пак да се изтегля и измеря,че да запиша резултата.Вчера щях да качвам,но реших да изчакам и ще кача една снимка на последния учебен с големия си корем и в началото на учебната година надявам се без никакъв корем Relaxed
Отивам да нападам скумрийката,че много огладнях Yum

# 534
Аз пък си мисля, че в началото на режима е хубаво да се гледа кое колко В има, че дори и да се смята. Така се възпитава нещо като обща култура по темата. Преди режима не съм знаела кое горе-долу колко е, а да не говорим колко В приемам, хапвайки, например, гарнитура от ориз със зеленчуци. Вече ми е по-лесно и имайки предвид, че се стремя на около 50 гр. В на ден, знам колко мога да си позволя.

Имаше някакъв сайт някъде, който визуално показваше по 100 гр. от кое колко В дава, но... кой знае къде съм го запазила Simple Smile

Камелот, благодаря за простото и синтезирано обяснение за черния дроб и ензимите. Наскоро се наложи да обяснявам на човек със сериозно омазняване защо салатите, които яде, не са добър вариант в неговият случай. Общо взето спорих със стената, но ми е близък и сега ще му пратя обяснението ти Simple Smile

# 535
Много хубави резултати чета, не само откъм кг и мерки, но и за здравословни състояния, подобрени при този режим. Това е много повече, отколкото всичките килограми дето заедно сме свалили.  bouquet Дано все повече болни да откриват този режим и да се отърват от диабет, ПКЯ и други. Макар, че има много хора, които ще предпочетат да пият хапчета и да си бият инсулин, вместо да ограничат въглехидратите.

Аз да се похваля, че забелязах, че гънките отзад на гърба са ми изчезнали безследно  Mr. Green Преди като седнех с добре изправен гръб ми се получаваха две мазни гънки, снощи даже се извих назад колкото мога, обаче въпреки това от гънките няма и следа. Гладко е като дъга  Party  Няма вече шарпей синдром, ура!
С други мерки и теглилки не мога да се похваля, кантара мърда съвсем леко, а мерки не се навивам да вземам, че със сигурност няма да ги взема правилно, но то по дрехите най-добре се усеща, а и в огледалото ...ах, огледалото! Никога преди не съм се спирала пред огледалото всеки път като мина покрай него!  Flutter Спирам се, въртя се, оглеждам и се чудя как е възможно с толкова нищожно количество свалени кг да има такава трансформация. Този режим е чудо някакво и много се радвам, че го открих и се моля да успея да карам на него цял живот (разбира се, с малки прекъсвания от въглехидратни дни, но чак след като се изчистя още по-добре).

# 536
  • В полите на Пирин планина
Браво! Чудесни постове - Консерва, Айнщайн, dejie.

# 537
dejie я помня, че в началото беше на косъм да се откаже. Беше се отчаяла, че резултатите не идват. Радвам се, че сега се чувства ок в собствената си кожа....и дрехи Grinning

# 538
  • София
И от мен  bouquet за хубавите резултати! Особено на Айнщайн!

# 539
  • София - Варна
Благодаря за отговорите. bouquet

Общи условия

Активация на акаунт