Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 5 авг. 2017, 20:44 ч.

Професия рентгенов лаборант

 • 4 296
 • 9
 •   1
Отговори
 • Мнения: 4
Здравейте всички,
съвсем скоро се регистрирах в сайта с целта да разбера повече по въпроси, които ме вълнуват много, но информация в нета почти няма. Затова съм много объркана :

Какво представлява работата на ренгенов лаборант ?
На кои предмети трябва да наблегна в училище, защото вече съм 11 клас?
Какви изпити трябва да държа...?

Благодаря предварително! Всяка информация ще ми бъде полезна.

Последна редакция: нд, 06 авг 2017, 01:15 от Не се сърди, човече

# 1
 • София
 • Мнения: 5 953
С биология се кандидатства. Учи се в медицинските колежи и университети.
И понеже пишеш, че си нов потребител, един съвет. Когато пишеш "информация в бета почти няма", гледай това наистина да е така.
Специално по тези ти въпроси информация има толкова, че до края на 12-ти клас няма да успееш да я прочетеш. 😉
Елементарен сърч ще ти изкара даже подробна програма на предметите, които се изучават в тази програма

# 2
 • Мнения: 260
Само с Биология, но бала е много висок и затова ще ти трябва доста добра подготовка по Биология за 8,9 и 10 клас. Ако кандидатстваш в МУ Варна, може да си закупиш и конспект понеже там изпита е под формата на тест. За Пловдив и София бала е за успешно влизане е 17-18, което не е много.

# 3
 • София
 • Мнения: 3 258
РенТген
https://en.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_R%C3%B6ntgen
Не го възприемай като заяждане, а като набавяне на базова информация.

# 4
 • Мнения: 324
Работата на рентгеновия лаборант е интересна и много важна.  Добият ренгенов лаборант знае как да направи максимално добре даден вид рентгеново изследване, така че да подпомогне разчитането от рентгенолога, който от своя страна да даде възможно най-пълна информация на лекуващия специалист за лечението на пациента.  В някои случаи (инвазивни методи на лечение), рентгеновия лаборант е този, който измисля трудните проекции, съобразени с уникалната анатомия на всеки пациент, така че инвазионистът да може да върши работата си по най-щадящия за болния, начин.
Ренгеновия лаборант е много повече от човека, който прави снимки на гръдния кош или счупената ръка, да речем.
Провежда изследванията със скенер и ядрено - магнитен резонанс - солидни машини, даващи още по-голяма информация за увреждането на костите, органите и тъканите в човешкото тяло. Понякога тези изследвания се правят с вкарването на контрастна материя в пациента - съответно рентг. лаборант трябва да умее да осигури венозен път, за да направи изследването. Мнозина се плашат от рентгеновите лъчи, но ако се спазват всички правила за защита, вредите се минимализират до нищожна степен, особено , когато се работи в конвенционално рентгеново отделение или кабинет, където лаборантите (наричани по-правилно на английски: x-ray technicians) провеждат дадено изследване зад дебело предпазно стъкло. Ако трябва да са при пациента, ползва се гумено-оловна престилка, очила, важни са и други фактори, които ще научиш, ако решиш да се занимаваш с това. Аз не съм ренгенов лаборант, но работя на място, където се извършват много по- продължителни рентгенови изследвания, а и лечение под ренгенов контрол, съответно и облъчването е по-голямо, но така се налага, защото е важна част от работата ми...
Рентгеновите лаборанти работят на 7ч. работен ден и са втора категория за пенсиониране, т.е. по-рано от нормалното заради йонизиращата среда. Преминават ежегодно задължителни профилактични прегледи, също така, ползват по-голям отпуск, но напоследък в частните болници, чувам, че това не навсякъде се спазва, но не по-малко от 25 дни годишно. В държавните болници, отпускът им достига 42+ дни като плюсът е  в зависимост от трудовия стаж.

Поздравления, ако това си избрала да учиш. В София, това се учи в колежа "Й.Филаретова", приемния изпит...не съм сигурна, че вече е с биология, но ако си от София имаш време да провериш на място.  Успех!
Ако мога с още инфо да ти помогна - насреща съм...

Последна редакция: нд, 06 авг 2017, 17:20 от Ben_gy

# 5
 • Мнения: 4
Благодаря ти от сърце  за отделеното време това ми беше най- полезната информация до сега. Бих искала да се занимавам с това, Пловдив за мен е най- добре да се развивам😊 Приемният изпит ме притеснява най- много (не мисля, че ще успея с биология😄)тъй като има слухове, че става и с етика...... Моля ако имаш информация сподели.

# 6
 • Мнения: 260
Аз не знам да има такава алтернатива, а ако има, то не мисля, че трябва да я има. Бала в момента е елементарен и дори жени с 3,50 влизат на първо класиране, а Биологията също е на тест както е във Варна. Аз без качествена подготовка бях изкарал Отличен 5,92. Те са 4 задачи като четвъртата са ти 4 теми от които ти може да напишеш нещо кратко, но значително и ти се поставят максималните точки, а едната тема е примерно да напишеш за иРНК какво знаеш, втората ти е 1ви закон на Мендел и разни подобни.

# 7
 • Мнения: 324
Благодаря ти от сърце  за отделеното време това ми беше най- полезната информация до сега. Бих искала да се занимавам с това, Пловдив за мен е най- добре да се развивам😊 Приемният изпит ме притеснява най- много (не мисля, че ще успея с биология😄)тъй като има слухове, че става и с етика...... Моля ако имаш информация сподели.
Миналата година (2016/2017учебна), дъщерята на колежка влезе да учи за медицинска сестра и приемния изпит беше по етика, да. Писмено и устно,  в София. Не знам как е сега в другите колежи и дали за другите специалности има някакви други изпити, но във всеки случай са го направили така, че да е максимално лесно да се влезе, предвид огромната нужда от такива кадри. Предполагам, че и затова приемния изпит за "Медицинска сестра" по биология е отпаднал. Друг е въпросът дали това е правилно. Нямам представа как е за специалността "Рентгенов лаборант", но едва ли е различно.
Като цяло, не мисля, че трябва да се притесняваш. Все пак, провери как стоят нещата в конкретния колеж, където искаш да учиш.  Simple Smile

Последна редакция: нд, 06 авг 2017, 21:28 от Ben_gy

# 8
 • Мнения: 1
Здравейте всички,
съвсем скоро се регистрирах в сайта с целта да разбера повече по въпроси, които ме вълнуват много, но информация в нета почти няма. Затова съм много объркана :

Какво представлява работата на ренгенов лаборант ?
На кои предмети трябва да наблегна в училище, защото вече съм 11 клас?
Какви изпити трябва да държа...?

Благодаря предварително! Всяка информация ще ми бъде полезна.
Здравей, аз съм последна година в медицинския колеж в Пловдив. Изпитът беше есе на тема от учебник по Етика, като всичко това го обявяват на сайта на университета. Ако имаш добра оценка от ДЗИ по БЕЛ и Биология, и изкараш над 5,50 по етика, си вътре. Всичко друго се научава в процеса на обучение. Още е от 1вата година влизаме в отделенията по образна диагностика и работим в рентгена. Ако  самата професия те влече и учиш, няма от какво да се притесняваш. Анатомията и да не я учиш в средното образование, тук със сигурност ще я научиш, за да минеш 1ви курс, а и за да ти бъде по-лесно с центражите после. Wink

# 9
 • Мнения: 10
Заплатите на рентг.лаборанти в големите градове какви са?

Общи условия

Активация на акаунт