Коя банка ползвате и какви такси ви удържат?

• 172 987
  • 1 663
  •   1
Отговори
# 615
  • инфантилно и разглезено хлапе
Този "феномен" е познат още от турско робство - на българина е в гените му да си преклонява главата и да си трайка пред всякакви чужди агресори, паразити, и изедници...  

---------------------

Бaнĸитe c пeчaлбa oт нaд 1 милиapд лeвa oт нaчaлoтo нa 2021-a

Πeчaлбaтa нa бaнĸoвaтa cиcтeмa ĸъм 30 ceптeмвpи 2021 г. дocтигa 1.1 млpд. лв. или c 390 млн. лв. (55.6%) пoвeчe cпpямo oтчeтeнaтa зa дeвeтмeceчиeтo нa 2020 гoдинa. Toвa пишe в oфициaлнoтo cъoбщeниe нa БHБ зa cъcтoяниeтo нa бaнĸoвия ceĸтop зa дeвeттe мeceцa нa гoдинaтa.

Дoĸoлĸoтo ĸpeдититe ca ocнoвeн изтoчниĸ нa дoxoди зa бaнĸитe в Бългapия e интepecнo ĸaĸ пpи yвeличeниe oт cpeднo 3.5% нa oбeмa им, пeчaлбaтa нa бaнĸитe oтcĸaчa нaгope близo 18 пъти пo бъpзo. Πpи тoвa бeз зa тoзи пepиoд дa ce нaблюдaвa няĸaĸвo cepиoзнo пocĸъпвaнe нa зaeмитe ĸaĸтo зa гpaждaнитe тaĸa и зa фиpмитe.

Дaннитe зa cъcтoяниeтo нa бaнĸoвия ceĸтop зa дeвeттe мeceцa нa 2021-a пoĸaзвaт, чe yвeличeниeтo нa нeтнитe пpиxoди oт лиxви нe игpae cepиoзнa poля.

Дocтa пo cepиoзeн e pъcтa нa нeтнитe пocтъплeния oт тaĸcи и ĸoмиcиoни - cъc 145.32 млн. лeвa (oт 758.25 млн. лeвa нa 903.57 млн. лeвa). Яcнo e чe тoй ce дължи пo-cĸopo нa пpoдължaвaщoтo пoвишeниe нa тeзи тaĸcи и пo-мaлĸo нa yвeличaвaнe нa oбopoтитe, ĸoитo минaвaт пpeз бaнĸитe.

------------------------------

Тъй като почти всички банки в България са клонове на чужди корпорации, от тези колосални печалби ползата за българската икономика е никаква...

# 616
Това не е вярно. Само 4 банки, опериращи като в България, са клонове на чужди банки. И четирите са корпоративни и не работят с физически лица. Всички други 18 банки са регистрирани като местни финансови институции.
Отделно, дори и банките, регистрирани като клонове, внасят данъци тук. Така са длъжни да правят.

# 617
  • инфантилно и разглезено хлапе
Личи си, че много ги "разбираш" нещата... Smiley

Я ни кажи тогава, от останалите "български" банки колко от акционерите на дружествата са българи, колко данъци плащат в България, и къде им отива печалбата, която най-нагло обират с разни измислени такси от заспалото население?

"УниКредит Булбанк" изнася в Италия 300 млн. лв. печалба
През миналата година трезорът изпрати към Италия цялата си печалба от 291.5 млн. лв. През 2015 г. на акционерите бе разпределена половината от положителния финансов резултат, а през 2014 г. - една трета.

Втора по печалба през 2017 г. е Банка ДСК с положителен резултат в размер на 254.6 млн. лв. Въпреки че общото събрание на банката предстои, очакванията са и тя да разпредели цялата си печалба към акционерите в Унгария.

# 618
Да, така е, на теория плащат данък печалба, но на практика другия път.
Като си разпределят дивиденти, всичко заминава в чужбина. Не само банките, всички предприятия с чуждестранен капитал.

Пропуснала съм съобщението за новите такси на ПИБ, ще ходя да видя какво пак са вдигнали. А е мигнал човек, а са му праснали нова такса.

# 619
Дивиденти се разпределят след внасяне на корпоративен данък. Дивиденти се изплащат от печалба, а не от приход. Така че, няма как изплащането на дивиденти на акционер в чужбина да ощети държавата от дължимия корпоративен данък.
И не съм казала, че банките са български, а че са регистрирани в България като банки, а не като клон. Това не ги прави български.

# 620
Имам и онлайн банкиране и там също не бях уведомена по никакъв начин, нито беше в секцията им Новини.
https://dskbank.bg/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%B8-% … D0%BD%D0%B8%D1%8F
Само за Уведомления относно промени в Тарифата и Общи условия. Длъжни са минимум 60 дни предварително да уведомят за промените. Веднъж в месеца е достатъчно да поглеждаш за промени, за да няма неприятни изненади.

# 621
След месец доста банки си вдигат тарифите  х2 и х3 за различните операции, няколко вече сложиха комисин % от теглената  сума, дори на техен банкомат.
Основно таксите касаят касовите операции. В тази част мен не ме бърка.
Тегленето от банкомат също не ме бърка, но все още много хора теглят от банкомат и ще останат неприятно изненадани. Засега ДСК, УниКредит Булбанк и ПИБ са обявили, че таксата ще е % от изтеглената сума, а не фиксирана, както беше досега.
Хващам се за този пост, защото споменава тегленето от банкомат. И сега казуса ми:
ЦКБ е банката, в която ми превеждат заплатата и нямам възможност да тегля повече от 400 лв наведнъж. Обясниха ми, че това е заради модела АТМ и ако отида на друг (т.е. на друга банка) ще мога да изтегля наведнъж максимума ми за деня - 2000 лв. На всяко теглене от банкомат на ЦКБ ми вземат 0.30 ст, т.е. ако изтегля 1500 лв, давам 1.20 лв такса банкомат. Дайте съвет мога ли и как да редуцирам тази такса? Чужд банкомат не ми е опция, защото там таксата също няма да е малка.

# 622
Откривате месечен депозит, като гледате падежът да е след датата за получаване на заплатата. Правите си онлайн банкиране безплатно. Прехвърляте заплатата в депозита онлайн и теглите на каса на падеж без такса.

# 623
Благодаря, Bradley! Онлайн банкиране имам, обаче нямам възможност да стигна до каса. Тръгвам за работа доста преди банките да отворят и се прибирам след като работното им време е свършило.

# 624
Може да се направи същото в друга банка, която работи в Мол до късно.

# 625
Малко ме съмнява дали и на чужд банкомат ще стане да се тегли повече от 400 лв - сами са посочили на сайта си, че лимита за теглене на дебитни карти Visa/Mastercard е 400 лв, на Bcard са посочили 2000 лв.. Може да пробвате на някой от техните нови банкомати, които имат и депозитна функция /тук има списък с такива https://www.ccbank.bg/bg/files/972-spisyk-s-bankomati-s-depozitn … kcija-cash-in.pdf /.

# 626
На мен мошениците от ДСК ми взимат 2.30лв за такава сума. Ама като гледам всички си трайкат.

# 627
Аз почти никакъв кеш не ползвам и не ми се налага да тегля, вече почти навсякъде може да се плати с карта.

# 628
Аз не обичам да си държа парите в банки, само ме ограбват. Ако можех, щях и заплатата да си я получавам в кеш.

# 629
Аз почти никакъв кеш не ползвам и не ми се налага да тегля, вече почти навсякъде може да се плати с карта.
Bradley, ти сигурно живееш в столицата. За пример само - във верига аптеки "Марешки" не можеш да плащаш с карта, в Изипей също. Иначе и аз съм фен на безкешовото разплащане.

Общи условия

Активация на акаунт