За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 7-а тема

• 101 965
  • 754
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Благодаря ти,  Пепи!
Мерги, моят не е готов. Когато стане /70-90 дни пише, първият ми е от края на юли/ мога да ти пиша и да ти подаря бутилка. Ако все още ще ти трябва.

# 406
Благодаря ти,  Пепи!
Мерги, моят не е готов. Когато стане /70-90 дни пише, първият ми е от края на юли/ мога да ти пиша и да ти подаря бутилка. Ако все още ще ти трябва.

Благодаря ти, надявам се да съм се справила до тогава.Сега ползвам купешки и има ефект, но ми се струва, че с домашен ще и по-добре. Още веднъж благодаря за отзивчивостта😊

# 407
Благодаря! Точно тази е.
Аз малко я поизмених и вместо да ги варя, ги слагам във  фурната на водна баня и заливам с горещата марината. Завивам с одяало за няколко часа. Издънки до сега няма.

# 408
Имам около 3кг арония. Можели да споделите какво може да се направи от нея?
За пръв път се сблъсквам с нея. Подариха ми я на гроздчета. Ще я изроня.

# 409
Само сироп  правя от аронията. Съседът знам,че прави и вино,но как точно-не съм питала.Чувала съм,че сладкото  не ставало само от арония-добавя се и друг плод(напр.ябълка) .
Ако друг не се включи с идея,довечера ще напиша за сиропа.
Допълвам:рецептата за сиропа съм я писала мин.год.в тази тема(през моб.версия-на стр.5, пост 66)
Съседите също сушат плодчетата за чай.

Последна редакция: пн, 13 авг 2018, 13:30 от denyil

# 410
  • София
От около 2 кг арония направих сироп. След като изцедих плодчетата, ги смесих с малини и боровинки общо около килограм. Добавих 2 кг.захар и сварих сладко 'горски плод'. Стана много хубаво, без да се отличава аронията от другите плодове на вкус.

# 411
Благодаря ви!
Копирах и поста на denyil за сиропа, може и на някой друг да му подарят
Сироп от арония
Аронията се измива няколко пъти през гевгир,слага се в голяма тенджера и се залива с вода 2-3 пръста над плода.Ако има вишневи листа,се слага едно клонче за аромат.Похлупва се и се вари,докато плодчетата се разпукат и леко омекнат.Течността се прецежда и отново се слага да ври,като се прибавя на 1l.сок-600/700гр.захар и 1пак.лимонена киселина.Пълнят се бутилки с горещия сироп и се оставят да изстинат на капачка.

# 412
Не вярвам Батето да се разсърди,че ще сложа линк и за неговите предложения Simple Smile
http://batimiti.blogspot.com/2016/08/blog-post_9.html?m=1

# 413
Голямо въртене с аронията! Батето, респект! НЕма да си играя толкова, та ако ще да е чудо невиждано!!! Simple Smile Имах малко плодчета и докато си лежаха в чинийката и докато ги изядем, успяха да изсъхнат. А касиса тази година го сложих (с все дръжките) в пликчета и в камерата и ядем по малко.

# 414
  • София /Абсурдистан
Миналата година правих сладко от арония с екстра фикс на Йоткер. Не съм добявяла други плодове, стана си супер сладкото.

# 415
  • София
Станах фен на Батето Simple Smile Има ли профил тук?

Започнах сушенето на домати,  в мощен дехидратор с 9 тави.
Миналата година ги залях със зехтин, отгоре и малко сол наръсих. За мен много апетитно, но едното дете отказа да ги помирише,  много тежка миризма се получава, напомня... запръжка.
Суша ги на 46-42градуса, една касетка домати се свива до един буркан Simple Smile
Имам ли по-опитни тук? Какво ново да измисля, освен да ги съхранявам във фризер или хладилник? Няма перфектна степен на изсушаване - или са пресушени, или имат някой воднист участък, което отново налага пресушаване...

# 416
има перфектна, просто трябва да я хванеш Simple Smile На година най-много една тава улучвам, но за нас не е п роблем и по-сухи, и по-мокри да останат. Нали им вадиш семките?  Тогава месестата част остава еднакво дебела и се суши еднакво.
Сухите съхранявам в торби - то няма какво да им стане. По-мокрите поливам със зехтин, или олио  и държа в камерата.   Предпочитанията ми са към олиото - от гроздови семки е абсолютно неутрално на аромат и освен за сладкиши и салати, заливам и тук с него. И доматите трябва да са абсолютно изстинали, като заливаш, ако искаш - пробвай с една част, но остави по-влажни, това 1 буркан от 1 касетка означава съвсем сухи.

# 417
  • в полите на Балкана
Аз суша домати. Съхранявам ги в буркан в мазето. Сушат се идеално в дехидрататор. Отделям по-мокрите и си ги хапваме веднага или ги правя с чесън и зехтин. Соля ги пресни, така се овкусяват по-добре.

# 418
  • София
Благодаря! Много елементарни неща, но трябва някой да ти ги каже! Нито съм махала семките, нито съм се сетила още пресни да ги посоля...
Пепчо, моля те, препоръчай марка масло от гроздови семки, никога не съм купувала.

# 419
 Дел алма и Косто Доро  ползвам

Общи условия

Активация на акаунт