Деца с очни проблеми - тема 9

• 117 912
  • 686
  •   1
Отговори
# 660
Може ли да споделите последствията и алтернативите? Защото с очила не можем явно да спрем покачването на диоптър.

# 661
Имам изменения по роговицата. Офталмолози смятат, че са се появили от носенето на лещи. Лекар от Пловдив събира статистики, ще ги представи на някой конгрес скоро. Аз дори очаквах до сега да го е направил.И макар, че се оперирах и с вътреочните лещи диоптъра падна, заради неправилното пречупване на светлината образа не е ясен. Сега тези изменения трябва да се коригират с лазер. Още не съм събрала смелост.

# 662
Добре, но ако я оставим с очила, трябва всяка година да правим нови и не знаем доколко ще се покачи диоптърът. Наистина нямаме опция.

# 663
И аз имам такава позната, която впоследствие спря да носи лещи ( вече трябваше да пази очите). Моето дете също качва , въпреки специалните очила. И ми беше много странно, че нито един лекар не предупреждава , че лещите могат да създадат този проблем. Като попитах кое е по - добре очила или лещи ми казват и двете.

# 664
Благодаря, аз специално ще попитам като отидем на прегледа за изменения в роговицата.

# 665
Аз започнах да нося лещи по препоръка на руските лекари, които идваха в Албена/1988г./. Някои странични ефекти се развиват с години.  Диоптърът ми беше -14 на ДО и -12 на ЛО. На дясното дали-14 или -12 щях да сложа леща беше все едно.  Когато се реших на операция, при допълнителните изследвания се откри проблема. Просто апарат откри много голям астигматизъм и не можеше да го измери. И тогава разбрах, че става въпрос за придобит астигматизъм.  Роговицата ми е с правилна форма, но повърхността й е изменена.
Може аз да съм изтеглила късата клечка.
Хубавото беше,  че дясното око при изследванията показа, че има потенциал за добро зрение с вътреочна леща.

# 666
  • Русе
Здравейте, и аз съм с изменена роговица-форма и дебелина, нарича се кератоконус. Една от причините може да е носенето на контактни лещи, но може да има и други причини.
Може би е необходима консултация с няколко лекари, да чуете няколко мнения.
А детето как ще се справя със слагане, махане на лещите?

# 667
vesserusss по консултите с лекари, оставям с впечатление,  че искат да разграничат двете състояния.

Има си начини да се научи дете да маха и слага лещите. На мен ми беше трудно свалянето, но след обяснение от лекар  бързо свикнах. Хигиената е много важна също.

Последна редакция: нд, 25 май 2025, 19:42 от Димис

# 668
Здравейте,

Извинявам се за глупавия въпрос, но има ли някакъв трик да не се изпотяват очилата 😊 от вчера детето е с очила и постоянно са запотени, то нали уж да вижда по-добре, а тя нищо не вижда. Също така ще продължаваме да закриваме за няколко часа очите, като ги редуваме и ми се иска да не слагам повече лепенки, а да закривам стъклото, но не знам как се казват тези неща, които се прикрепят и от къде да взема за такива малки очила (детето е на почти 2г).

# 669
Аз ползвам олкудер и го купувам от оптика.

# 670
Здравейте, включвам се в темата, заради моето момче, което е на почти 2 г. и 8 месеца. Забелязахме, че изкривява едното око в определени моменти (не постоянно) и решихме да го заведем на офталмолог. До момента никой не е забелязал състоянието му, въпреки че е ходил 2 пъти заради конюнктивит. В нашия град няма детски специалист, но го заведохме просто за насока като междувременно съм записала час при проф. Оскар, който ни предстои следващия месец.
Офталмологът установи, че има конвергентен конкомитентен страбизъм (изкривяване навътре). Амблиопия, дължаща се на анопсия (мързеливи око, дължащо се на слабо зрение) и като заключение хиперметропия (далекогледство). Грубо измерените диоптри са +4 на проблемното ляво око и +1 на дясното, но това е съвсем ориентировъчно, защото е измерено на апарат, като той дори не гледаше постоянно в него, не сме му разширявали зениците. Въпросният офталмолог ни препоръча доц. Чернодринска, а аз най вероятно ще запазя час и при нея.
Искам да ви попитам, тъй като със сигурност има и други дечица минали по този път, добре ли сме се насочили към тези 2ма специалисти? Притеснява ме това, че вчера ни промениха часа при проф. Оскар за 17,50 (часът ни е в Софиямед), дали се разширяват зениците на първия преглед, колко време отнема това и дали ще има време, поради късния час?

# 671
Миналия месец бяхме при доц. Чернодринска. Разширява два пъти зениците, като след второто чакахме около 40-50 мин. , т.е. предвидете си около час и нещо да чакате. Ние като цяло сме доволни от нея и ще продължаваме да ходим там, преди това сме посещавали двама офталмолози, които ни дадоха две коренно различни насоки и за това търсихме трето мнение. Хареса ми това, че не предлага директно операция, а опитва консервативно лечение.

Здравейте, включвам се в темата, заради моето момче, което е на почти 2 г. и 8 месеца. Забелязахме, че изкривява едното око в определени моменти (не постоянно) и решихме да го заведем на офталмолог. До момента никой не е забелязал състоянието му, въпреки че е ходил 2 пъти заради конюнктивит. В нашия град няма детски специалист, но го заведохме просто за насока като междувременно съм записала час при проф. Оскар, който ни предстои следващия месец.
Офталмологът установи, че има конвергентен конкомитентен страбизъм (изкривяване навътре). Амблиопия, дължаща се на анопсия (мързеливи око, дължащо се на слабо зрение) и като заключение хиперметропия (далекогледство). Грубо измерените диоптри са +4 на проблемното ляво око и +1 на дясното, но това е съвсем ориентировъчно, защото е измерено на апарат, като той дори не гледаше постоянно в него, не сме му разширявали зениците. Въпросният офталмолог ни препоръча доц. Чернодринска, а аз най вероятно ще запазя час и при нея.
Искам да ви попитам, тъй като със сигурност има и други дечица минали по този път, добре ли сме се насочили към тези 2ма специалисти? Притеснява ме това, че вчера ни промениха часа при проф. Оскар за 17,50 (часът ни е в Софиямед), дали се разширяват зениците на първия преглед, колко време отнема това и дали ще има време, поради късния час?

# 672
Здравейте, пиша за моя син отново след поредния преглед. Синът ни започна преди година да носи очила, откриха му голяма разлика в очите между диоптрите и заради тва имаше амблиопия. Започнахме с  5% острота на слабото оченце, и сега се оказа, че сме на 80% острота за една година сме вдигнали чрез носене на лепенка на силното око. Синът ни сега е на 5 и половина, тоест малко късно открихме проблема.
Сега огромният проблем остава 3Д зрението. Казаха, че очите работят заедно и има някакво двуочно виждане, но 3Д зрението е мн слабо. Не вижда на сферите издаденото, тестът с пеперудата го прави.

Сега ще почваме основно върху 3Д да работим, ще търсим в Александровска какво се предлага като упражнения, тук съм чела запризматични очила, изобщо всичко ще пробваме каквото има. Ние ппц правим за двете очи някакви упражнения вкъщи с червено-зелени очила, но сега ще се заемем наистина максимално професионално и интензивно. Лекарите са скептични за развитието на 3Д зрението, защото е малко голям, но аз смятам, че ще има подобрение, особено сега като вече очите са сравнително близо едно до друго като острота.
Ще отбележа, че в Германия се отрича работенето за 3Д двуочно виждане, смятат, че това самостоятелно се развивало при фокусиране, но аз ще пробвам всичко, за което прочетем. Аз съм чела и проучвания, че дори гледане на 3Д филми помага за двуочното виждане.
Казаха ни да намалим малко носенето на лепенка, за да има време да гледа и с двете очи. Малко ме е страх, но сега това е приоритетът.
Много се гордея с детето си Heart и много ви благодаря за помощта в темата!
 Успех на всички мами и дечица!

Само да пиша, че детето ми е ходело и в Германия по регулярни прегледи, и в Александровска, и в Германия в университетската болница в Тюбинген с най-добрата клиника за детско зрение. Най-много от всички сме доволни от Александровска болница -- доцент Велева. Тя измери най-добре очилата на сина ни, като гледа не само с капки, но и след капките специално направи втори преглед да измери със стъкълца да избере най-добрите очила за сина ни и от тогава детето ни много бързо започна да вдига острота. Смъкна диоптрите и сложи повече астигматизъм. Тя ни и посъветва да не чакаме в началото, а веднага да почнем да закриваме, защото зрението е много слабо и така спечелихме няколко месеца време. В Германия ни бяха посъветвали да изчакаме 3 месеца преди да почнем да закриваме. Ние продължаваме навсякъде да го водим, препоръките като цяло са сходни, но именно тя подбра най-правилно очилата на сина ни и тя в началото без да ни напряга доста интензивно ни посъветва да почваме с лепенките, да не се маем. Също така в Германия ни бяха казали, че 60-70 процента финален резултат щяло да бъде добър резултат за него, докато тя беше много по-оптимистична и ето, че сме вече 80% и аз вярвам, че ще стигнем 100% острота и с двете и ще имаме и супер двуочно зрение Simple Smile).

Последна редакция: вт, 17 юни 2025, 15:25 от MariyaHris

# 673
  • София
Моето дете след операциите за страбизъм мина на апарат за стимулиране на 3 измерното виждане в Александровка. Нямаше никакво и беше на 8 години. След седмица или 10 дена на апарата вижда вече триизмерно

# 674
Поздравления за резултатите! И триизмерното зрение ще дойде, трябва постоянство. Има ефект от упражненията според мен.  Трябва само търпение.

Общи условия

Активация на акаунт