Деца с очни проблеми - тема 9

• 113 936
  • 677
  •   1
Отговори
# 645
А имате ли проблем с носенето на очилата? Моето дете беше само на 1г и 2 м, когато сложи очила, но нямахме никакви проблеми да свикне да ги носи. То реално ще вижда по-добре с тях и едва ли няма да ги иска. Успех

Носи ги по 20-30 минути и ги маха и почва протест под формата на плач и викове, ако и ги сложим пак. След извстно време, което е различно - от няколко минути до час даже, отново дава да и ги сложим и всичко се повтаря. Пак казвам, има ги от вчера и не очаквам за 24 чяса да свикне изцяло с тях, но търся съвет как да подпомогна процеса.

# 646
Някой от родителите има ли с очила?
Евентуално да слага и той и да се занимавате с разглеждане на книжки, картинки, за да усети, че с очила вижда по-добре 
Аз със сина нямах проблеми,  но при него беше различно състоянието и двамата родители сме с очила.  Ние като семейството с очни проблеми сме за учебници.

# 647
Здравейте, пак пиша за моето дете, което е с амблиопия. Бяхме в университетската болница в Тюбинген за преглед, но нищо особено ново не направиха.

Писаха, че от 0.05 острота (в самото начало е измерен с 5% острота в Германия) е станал вече 0.6 острота със слабото око с очила. Със силното око го измериха 1 (с очила).

Сега това, което не мога да разбера са резултатите от стереозрението.  Дали и в България са същите изследванията? Пише, че е показал звезда и кола на едното изследване. Титмус-муха позитивен (Titmus-Fliege positiv), Ringe eher negativ -- обръчи /пръстени -- негативен. Баголини тест позитивен.

Някой запознат ли е с този тест? Това, което ми обясниха е, че детето няма добре развито стереозрение, но имал някакво стереозрение, но не очакват да се развие докрай, защото било късно...
Може ли някой да ми обясни резултатите от тестовете за стереозрение, ако в България са същите?

За министрабизъм не успяват да го рпегледат обстойно, защото не гледа в лампичката както трябва, но смятат, че няма, защото се бил подобрил много.

Последна редакция: чт, 08 май 2025, 09:39 от MariyaHris

# 648
Стереозрението показва,  че образът възприеман от двете очи в мозъка става един.
При сина ми, което беше с придобито кривогледство беше често изследвано.
В България теста е като книга. На едната страна има голяма муха. Детето със Стереозрение я вижда като хвърчаща във въздуха.  Детето без Стереозрение я вижда като кацнала.
На другата страница са кръгчета, които са групирани като цветя. Всяко кръгче е различно изпъкнало. Започва от най-изпъкнало и постепенно изпъкналостта намалява.

Звезда и кола не съм виждала по тестовете. / може и да е друг вид/Не мога да коментирам и Баголини теста.

В няколко теми съм описвала,  че в нашето семейство сме с различна очна патология.  Мъжът ми е с вродено кривогледство, не е направена оперативна корекция до край и НЯМА стереозрение.  Работи като машинен техник и изработва детайли с точност до милиметри.
Хората без стереозрение не възприемат 3Д образите като такива, а като обикновени. Момчетата без стереозрение не могат да кандидатстват във военни училища и учреждения.
Незнам дали обясних добре .

# 649
Доколкото успявам да разбера, синът ми е направил тестът с мухата добре, но при кръгчетата нищо не е направил. Това какво значи? Каква е разликата между кръгчета и муха?

Не ни препоръчаха никакви техники и терапии за стереозрението. Пише, че ако се фокусирал на един обект с двете очи, автоматично ще тренира стереозрение, но ни казаха там, че стереовиждането се развивало на по-ранна възраст...

Препоръчват единствено да си продължим с оклузията...

Последна редакция: чт, 08 май 2025, 15:25 от MariyaHris

# 650
Мухата е най-изпъкнала е пространството, нея най-лесно я виждат. Синът ми и нея не виждаше хвърчаща. Тогава изписаха призматични очила / изписват се при малък ъгъл на кривене на окото, неподлежащ на операция/
Кръгчетата ги възприе постепенно с времето.  И сега се взира дълго на последното цвете/там изпъкването е най-малко/. Всичко това отне години. Прави и упражнения за стимулиране на двуочното зрение и при него имаше ефект.  Някои от съвременните офталмолози ги отричат.
Колкото по- голяма е остротата, толкова по- лесно ще се развие стереозрението. Аз мисля,  че ще компенсира с времето.
На колко години е детето?

# 651
На 5 сме...за съжаление, времето лети. Преди година установихме, че детето има сериозни проблеми с очите. Но за мое щастие, не успяхме да разберем точно колко сериозни -- не знаехме какво е острота и мислихме, че проблемът е диоптъра. Та докато разберем какво му има, вече беше почнал да се оправя Simple Smile) Ние почнахме с много ниска острота и голямата ни борба засега беше там. Сега обаче трябва да се  борим за стереозрението, защото, според лекаря, се развивало по-рано и не даде големи надежди...
То много неща се отричат, ама да ти кажа сега теориите са, че нямало значение дали 6 часа се носи лепенката или 8 или 10. Но синът ми вдигна остротата рязко чак след носене на лепенка над 8 часа на ден. Така, че ми се ще и упражнения за стереозрението да пробваме. При него самото носене на лепенката също пречи на тренирането на стереозрението....
Времето е срещу нас, обаче...При нас засега не са говорили изобщо за стереозрение, заради ниската острота на окото, но сега явно вече почва да става актуално.

# 652
Синът ми беше на 8 години, когато правихме упражненията. Докторката не вярваше, че ще възстанови стереозрението без призматични очила.
ММ е без стереозрение, много пъти съм писала.
Вярвай, че ще стане! Прегръдки и пожелания за търпение от мен!

# 653
Здравейте, реших да се допитам отново до вас.
От двете му очета явно се стичат някакви неща, които аз не виждам. Но са лепкави, и за - супер кратко време около очите му става черно от мръсотия. Той си пипа очите, плюнчи пръста и ги търка.
Няма други оплаквания на вънпен вид, но това с черните неща много взе да ме притеснява.
Четох че може да е на вирусна основа, дори херпес. Изкара и херпес, и варицела - които отминаха.
Но след като варицелата отмина неотдавна, това нещо се завърна с пълна мощ. И преди варицелата беше само на едното око, а сега е от двете страни.

Виждали ли сте нещо такова? Бих могла да снимам? Благодаря ви.

# 654
Ами аз си мисля, че може да е и нещо бактериално. При нас конюнктивит имаше подобна симптоматика. Трябва непременно да отидете на лекар, но можете да промивате междувременно с тонимер.

# 655
Здравейте, реших да се допитам отново до вас.
От двете му очета явно се стичат някакви неща, които аз не виждам. Но са лепкави, и за - супер кратко време около очите му става черно от мръсотия. Той си пипа очите, плюнчи пръста и ги търка.
Няма други оплаквания на вънпен вид, но това с черните неща много взе да ме притеснява.
Четох че може да е на вирусна основа, дори херпес. Изкара и херпес, и варицела - които отминаха.
Но след като варицелата отмина неотдавна, това нещо се завърна с пълна мощ. И преди варицелата беше само на едното око, а сега е от двете страни.

Виждали ли сте нещо такова? Бих могла да снимам? Благодаря ви.
Потърсете лекар за изкледване.
Ако не е на бактериална/ вирусно основа, може да е алергия.

# 656
Здравейте!

Въпроса ми е към майките на деца с вродено кривогледство (страбизъм). При вашите деца имало ли е сензорни проблеми, късно прохождане, проблеми с равновесието или друг вид забавяне, дължащо се на кривогледството? На каква възраст направихте първа операция и наложиха ли се последващи?

# 657
freaky84 моето дете беше с придобито кривогледство, но мога да отговоря до някъде на въпросите.
При децата, дори и с придобито кривогледство може да има проблеми с ориентиране в пространството. Тези проблеми,  бих казала, че се осъзнават от родителите след време,  когато детето започне да се ориентира и нервно психически да се развива по-бързо.
Моментът за операция е когато двете очи са с достатъчна острота.
Дали ще има само една операция зависи от ъгъла и начина на кривене на очите. Когато е по-голям ъгъла на кривене се правят обикновено две операции.  Когато кривенето е навън и надолу също е наложителна операцията.  Ако ъгъла на кривене е малък навътре обикновено се компенсира през пубертета.
Незнам дали обясних ясно, по ми е лесно да чертая и обяснявам.
Пожелавам търпение и успех!

# 658
Да Ви споделя какво се случва. Дъщеря ми беше с 3.5 диоптър на далече и за една година със специални очила, за предпазване от повишаване, стана на -4. Сега ще ходим на преглед в клиника Вижън в София, 500 лв.е прегледът, за лещи. Не знам как на дете на 8 години ще сложат лещи. Има ли някой да сподели личен опит.

# 659
Носих лещи от 12 г. до миналата година.  В ония години беше трудно в провинцията с разтворите. Диоптри не съм качвала, но моите бяха много високи. Сега оправям пораженията от лещите. Накратко родителите ми са направили това, което е било правилно за времето си, но с течение на годините се оказва,  че има последици. От моя гледна точка не бих сложила лещи на детето си.

Общи условия

Активация на акаунт