Деца с очни проблеми - тема 9

• 117 926
  • 686
  •   1
Отговори
# 630
Криси6 очилата може и да нямат диоптър.  Може да са само с градуси за астигматизъм или с призми. За призми мисля,  че сте малки. Моят син вече му коригират само градусите за астигматизъм.

# 631
Извинявам се, че пиша отново аз, но според наблюденията ви има ли шанс децата, диагностицирани с кривогледство да се коригират. Може въпросът ми да е глупав, защото всеки случай се развива различно и пътят е дълъг, но прочетох толкова много случаи за неуспешни операции, за другите методи също, че загубих надежда….

# 632
Криси6 нормално е да си изплашена и объркана. Повярвай има по-страшни състояния от това. Всичко, през което минах със сина си ме научи на търпение. Объркана бях, плакала съм,  смених лекаря, научих хитрости от оптиките. Синът ми беше изпълнителен и вече е младеж, следващ мечтите си. В детството си се ограничаваше в игрите, за да пази очилата си, но като тинейджър изгради приятелства, изживя първата си любов, насочи се към професия.
Детето е малко, медицината напредва. Ще намерите решение.  Остави детето да изживее детството си. Слушай лекарите и се зареди с търпение.
Споделяй и питай - всеки ще ти даде съвет и ще сподели опит!

# 633
Моята си криви окото и носи очила с диоптър на 6години е от две години носи очила.На една приятелка малка е на 3 и тя е така и тя носи очила.А и закриваме по два часа здравото око.Във Варна казаха,че засега така ще процедираме.
При кого ходите във Варна?Искам да ви попитам ,сина ми е на 5 години.Има мързеливо око,закриваме здравото око.Последния преглед докторката ни каза ,че вероятно лятото ще го оперира..Има ли някакъв проблем ,че е лятото?И някой който е минал през тази операция ,какво представлява и за колко време се възстанови детето ви?

# 634
Клиника Света Петка при доктор Филева.Може ли да споделите(ако е удобно),защо искат да го оперират,защото аз като питах за операциа казаха,че с очилата могат да се коригират нещата.

# 635
Описвала съм операцията няколко пъти в темите.
Операция за кривогледство се прави при ъгъл на кривене повече от 15 гр. Моментът за такава операция е  когато окото възвърне зрителната си острота. Това се постига със закриване на здравото око. Ако болното око няма необходимото зрение за офталмолозите операцията е козметична.
Операцията не може да бъде лазерна. Прави се под пълна упойка.  Очните мускули трябва да са максимално отпуснати. Поради тази причина се инжектират лекарства отпускащи мускулите вкл.   и на белите дробове.  Детето трябва да е интубирано т.е диша с апарат. Обикновено ги преспиват с вещество,  подавано чрез маска и тогава слагат абокат.  Така стреса е по-малък за детето.
Излизането от упойка е друг стресов момент за родителите.  Щом детето диша само, значи е излязло от упойка. Когато родителите видят спящо дете и питат дали е под упойка,  страх ги е   че спи. По-добре да спи, отколкото да плаче за вода и да се чудите как да го залъгвате,  защото вода не се дава докато не се събуди хубаво/или поне 2 ч след упойка по мед. стандарти/. Има деца, които сънуват и говорят или буйстват/като моето/, не се плашете, някои медикаменти имат такива странични действия. Превръзката се маха обикновено на другия ден и се слагат капки. Очилата се носят докато очните мускули зарастнат на новото място или докато лекаря прецени.
Това,  което ще ви е необходимо/казвам го , като човек минал през това/ - еднократна пелена, която ще засталете под главичката. Така дори да повърне чаршафите ще са запазени. Обезболяващи сиропи - вземете това което давате за температура.  От тръбата за обдишване гърлото го чувстват пресъхнало - вземете таблетки за смучене или любими бонбони, но ще дадете когато се уверите, че детето е добре събудено. Марлички  за да намокрите устните му, ако поиска вода, а все още е под упойка. Лека храна /мляко, сок/  за след операцията.
Пиша това с уточнението,  че операцията беше преди 15 г в държавна болница.  Аз съм от друг град и останах в болницата,  колкото беше необходимо- приеха ни ден преди операцията и ни изписаха на втория ден, защото окото беше кръвонаседнато. Незнам ако сте от града, как процедират.
Незнам какво ви притеснява за операция лятото.  Аз виждам два "проблема"  - слънцето ще е силно и ще дразни детето, поне първия ден. Втория проблем е, че лятото оперативните рани са по-податливи на инфекции, но пък ще има антибиотични капки. Все пак вероятността от замърсяване е по-голяма. Моето дете беше оперирано зимата, за да не излиза навън много. Аз така избрах, но проблема беше да го опазя от вируси и да е здрав.
Ако имате въпроси и мога да отговоря ще го направя.
Успех!

# 636
Здравейте,

Детенцето ни е със страбизъм и вече около 9 месеца закриваме по схема очите с лепенки (кривогледството е и на двете очи). Схемата е 4 дни закриваме едното за по 3 часа дневно, 2 дни другото и един ден почива. Първоначално офталмолога каза, че е повече в дясно, на прегледа след 6 месеца закриване каза, че повече в ляво и обърнахме схемата. От известно време забелязвам, че започна да мести едното око, докато другото стои неподвижно, което ме притеснява. Също така преди ги кривеше само, когато гледа встрани, а сега криви и нагоре от време на време. Мерихме диоптър, но е нещо минимално, което ни каза, че е нормално за възрастта. Смятате ли, че е нормално, предвид закриването? Офталмолога ни беше казал да не се притесняваме ако започне да ги криви повече.

# 637
freaky84 ъгълът на кривене се определя и измерва при гледане направо, хоризонтално.  Носът на офталмолога е най-гледания. Всичко друго е родителско наблюдение.

# 638
Димис, а благодаря ти много за споделянето на огромния ти опит със щастлив край в темата.
Искам да попитам, възможно ли е астигматизмът да се е получил от лепенката при нас? Сега слабото му око ще бъде коригирано с 4.5 диоптра и 1.5 астигматизъм, при което постига рекордната за нас над 50% острота. Но ме тревожи този пораснал астигматизъм.

Би ли казала при каква острота ви препоръчаха очилата с призми, доколкото помня от твои постове, това е вече за  подобряване на сливането при двуочно виждане, а не за вдигане на остротата, значи ли, че очите трябва да са със сходна острота за тези призми?
Ние другата седмица ще сме в университетска болница в Тюбинген и там ми се иска да разпитам за тези призми. В Александровска не ни казаха нищо за тях.

# 639
MariyaHris астигматизмът е вродена неправилна форма на роговицата.  Променя се при растежа на детето.  Екраните и устройствата не влияят на развитието му. При мен се появи т.нар "неправилен" астигматизъм - формата на роговицата е правилна, но повърхността й изглежда като лунен пейзаж, оттам има неправилно пречупване на светлината и неясен образ. Оттават го на дългото носене на контактни лещи.  Откриха го при изследването за операцията ми за поставяне на вътреочни лещи. /аз бях с голям диоптър късогледство/.  Сега трябва да се подложа на лазерна корекция,  но още го обмислям. Отклоних се малко, извинявай.
Призматичните очила ги предписаха,  когато за втори път изкриви окото.  Нямаше загуба на острота, бързо се усетих, но раздвояваше образа. Ъгълът на кривене беше по-малък от 15 гр. и лекарката не искаше да оперира, а изписа тези призматични очила.Аз бях проучила болница в Турция,  но мъжа ми не беше съгласен.
В този момент ми обясниха, че такъв малък ъгъл не се оперира,  защото през пубертета главата и очните орбити растат с различен интензитет . За мен призматичните очила имат и лекуващ ефект - помагат мускула да се отпусне.
Синът ми е вече на 20 г. и корекцията на очилата му се изразява в промяна на астигматизма, явно още расте.
Успех!

# 640
Здравейте, може ли, който е бил пациент на доктор Галина Димитрова да ме посъветва къде да запазя час за преглед- в болницата Александровска или в частен кабинет?
Знаете ли ориентировъчно цената за преглед ?

Благодаря предварително.

# 641
  • София
Здравейте, може ли, който е бил пациент на доктор Галина Димитрова да ме посъветва къде да запазя час за преглед- в болницата Александровска или в частен кабинет?
Знаете ли ориентировъчно цената за преглед ?

Благодаря предварително.

В Александровска също е платен прегледа. Преди цената беше 100 лв и още 20 лв за разширяване на зениците. Като се обадите на регистратура питайте за цените, че информацията ми е от преди почти 2 години.

# 642
Ние в Александровска при друг лекар платихме общо 130 лв и после 23 или нещо такова за вторичен. Но сме много доволни от кабинета в Александровска и най-вече от обстойния преглед и подход.

# 643
Здравейте, дъщеря ми е на 1 г. И 6 м. и след преглед се установи доста висок диоптър и на двете очи (+8/+8.5). От вчера има и очила и в тази връзка моля за съвет как да я накарам да ги носи. Наясно съм, че иска време и че ще трябва да е постепенно, но ще съм благодарна, ако някоя мама сподели опит с носенето на очила при толкова малко дете.

# 644
А имате ли проблем с носенето на очилата? Моето дете беше само на 1г и 2 м, когато сложи очила, но нямахме никакви проблеми да свикне да ги носи. То реално ще вижда по-добре с тях и едва ли няма да ги иска. Успех

Общи условия

Активация на акаунт