Деца с очни проблеми - тема 9

• 117 989
  • 686
  •   1
Отговори
# 600
Има ли нещо общо астигматизмът с екранното време?

# 601
Има ли нещо общо астигматизмът с екранното време?
Не. Астигматизъм се проявява, когато формата на роговицата е неправилна.  Така се ражда човек. 
Другата форма  на астегматизма е когато повърхността на роговицата се промени вследствие на външни фактори- чести възпаления, дискомфорт от носене на контактни лещи.

# 602
Отдавна не съм влизала в темата. Детето ми е с кривогледство от бебе, но вече е почти пълнолетна госпожица. Кривогледството го задържа на едно равнище още когато беше на 10-11г. От тогава обаче всяка година има промяна в диоптъра, поради това, че сега расте. Преди ходихме при д-р Барбукова във Варна. Ние сме от Русе и последните години я водя при русенски очни лекари, но така и не успяхме да намерим нашия лекар. При нас прегледите се правят някакси много набързо. Иска ми се отново да отидем при доктор Антония Барбукова във Варна, но нещо не мога да я открия на телефоните, които имам. Имам един стационарен телефон на частния кабинет, в който работи /това е една кооперация на първия етаж с аптека/. Този стационарен телефон ми дава, че е изключен. Имам и мобилен телефон, на който никой не вдига. Ще помоля, ако някой има телефон, на който да запиша час да ми го изпрати.

Бяхме на преглед при нея преди 2 седмици - записахме се на номер 0892239991
на съвсем ново място беше - ул. Баба Тонка 1 , Варна
Успех

# 603
  • Русе
Благодаря за телефоните на д-р Барбукова. Малко трудно се свързах, но успях да си взема час. По здравна каса имаше чак за края на април

# 604
Благодаря за телефоните на д-р Барбукова. Малко трудно се свързах, но успях да си взема час. По здравна каса имаше чак за края на април
Така е. Много дълго се чака за час по ЗК.  Понякога ни е викала и в Очна болница на преглед. Там освен,  че е платен, ако е в операционна не се спазват часовете. С малко дете е трудно това чакане.

# 605
Здравейте. Ще разкажа нашата история, ако може да е в помощ на някого.
Моят син се роди със страбизъм по неизяснени причини. Още на 6 месеца го заведохме при д-р Димитрова в Токуда. Назначи лечение с лепенки по 2ч. дневно. Детето стана някъде на 1.6 и тя каза че ще носи очила и като стане на 3 г. ще го оперира поне 2 пъти, защото кривенето е доста.
Идеята детето да ходи като олигофренче още година и половина не ми хареса (кривенето беше много голямо навътре) и разбрахме че д-р Оскар оперира много малки деца, та веднага записахме час при него. Той видя детето и веднага назначи операция за следващия месец, каза че е желателно до 1.6 да се направи първата, защото мозъкът свиква в това състояние, детето се развива бавно, не може да събере един образ в главата си и идват само негативи. Оперирахме детето и ефектът беше уау. Имаше остатъчно кривене, но предвид началното положение си беше страхотно. Не говорим вече и за това, че веднага проговори, стана по-смел и всички забелязваха колосална разлика. Както казах, остана кривене и след година направихме отново операция, която оправи остатъчното кривене. За мой ужас детето започна да криви едното око нагоре! Което не го беше правил преди. През този период той ту носеше очила, ту ги сваляше. След като година носеше очила с малък диоптър, кривенето без тях остана, с очила не кривеше. Отидохме на трета операция, която според мен абсолютно нищо не оправи, едното око си хвърчи нагоре... Навътре и навън не криви, само нагоре. Доктор Оскар каза че не може да прави повече операции, защото мускулите навсякъде са отпуснати и предписа очила с призма, като започнахме със 7, без диоптър са. Нямам представа какви са тези очила, не бях ги чувала, не знам и какво представляват. Поръчахме ги и чакаме да ги вземем. Притеснявам се че не пожелахме да ги изтъним, тъй като сумата много набъбна, а доколкото разбрах ще се сменят често. Дано не е проблем за детето, той вече е на 4 и половина и нашата сага с очите продължава 🤷🏻‍♀️

# 606
FreshAir  разбирам те напълно, както за състоянието на детето, така и за финансовата част в оптиките.  Зареди се с търпение и подкрепяй детето.
Прав е доктора за операциите. Не мога да коментирам дали само заради отпуснатите мускули или ъгъла на кривене е малък.  Обяснявала съм го из темите назад - през пубертета главата расте, като с нея растат и очните ябълки и се променят и очните мускули.  Как и накъде не може да се предскаже с точност.  Затова се изписват призматичните очила. С тях окото се центрира, като се стреми да намери точката в стъклото от която вижда ясно т.е така се отпуска мускула и тези очила имат лечебна цел. Моят син започна с 10 призми, когато беше на 8 г.   Махна призматичните очила, когато стана на 16 г. Призмите се намалят постепенно т.е сега ще носи 7 призми, след 6м да речем ще станат 5 призми, после 3 да речем.  Може до обяд да бъде с по-големите призми,  след обяд да слага по-малките известно време.   При сина ми стриктно офталмолога следеше стереозрението .
Стъклата на призматичните очила са дебели.  Не разбрах накъде са призмите - навън или навътре.
Не искам да те отчайвам, но трябва търпение и постоянство. Детето е малко. За моето докторката нямаше надежда за такова развитие. На такива години, с толкова големи призми нямаше случай.  Успяхме заедно.  Тя видя в нас загрижени родители и ни съдейства с оптиките, дори идваше и наблюдаваше оптичката. Аз бях готова за съдействие, дори и да беше решила да описва случая за доктурантура.
Ако имате въпроси- насреща съм.
Успех!

# 607
Здравейте и от мен!
Моето момиченце е на година и половина, като има кривене на очичките, за което носи очила 4 месеца, с цел отпускане на мускулите.
Кривенето си продължава, като редува очите.
Обяснението на Проф. Оскар, с който направихме консултация е на мнение, че при това редуване едното от очите не е активно, т.е не вижда в момента.
Диоптъра е осезаемо намален от +3,5 до 1,75 и +2.
Но той е категоричен, че операция е единствения вариант за трайно решение на кривенето.
Моите притеснения са дали това е разумно да се случи точно на тази възраст, предвид растежа и развитието с порастването на детето и дали няма да доведе до необходимост от още корекции в по-късен етап.

# 608
Детето се развива възприемайки света - колкото по- качествено,  толкова по-добро е нервно- психическото развитие.
FreshAir е написала, че нейното дете е започнало по- добре да се развива след операцията.  Виждат ли добре, децата са по- уверени в себе си.
Повече от една операция за коригиране на кривогледство се прави , когато ъгълът на кривене е по- голям/мисля,  че от 30градуса/. Това се прави с цел мозъка да свикне да възприема образа постепенно.
Професорът как установи, че едното око не вижда?
Целта на лечението е да се запази двуочното зрение т.е мозъка от двете очи да обединява образа в един. Ако мозъка не приема образа на кривящото око, то операцията след време ще е само козметична.
Много пъти съм писала из темите- ММ е с вродено кривогледство, което не е коригирано съвсем. В резултат няма двуочно зрение.  Работи детайли с точност до милиметри,  но 3Д картини/филми вижда като обикновени .

# 609
Искам само да споделя за нас и развитието ни. Детето ми е бил до 4 и половина годинки дефакто сляп с едното око. Дори след слагането на очилата имаше острота около 5% с това око. Развитието му винаги е било прекрасно в ментално отношение,. включително буквички, форми, цветове, реч, всичко. Но имаме проблем с груба моторика и с фината. И проблемът е, че особено сега с носенето на лепенка дълги периоди стана особено очевидно за грубата моторика. Не знам има ли връзка с лепенките, но имам чувството, че много изостанахме. Синът ми физически  много внимателно се движи и сякаш стана плах, на 5 годинки е и не  може като хората да скача на един крак, скача, но не по 10 пъти, а това е майлстоун, който се развива между 4 и 5, когато почнахме с лепенките.
С фината сме по-добре, но отново като че ли доста зле оцветява все още. Абе тревожа се.
Сега март месец ще ни преглеждат отново и се надявам да сме вдигнали много остротата и да  намалим носенето на лепенката, защото това много ни се отразява. Отделно, той започна много от рано да кара колело на две колела -- преди 4 годинки, а сега отдавна не му давам да кара, когато е с лепенка, а той е с лепенката кажи-речи по цял ден. Тоест, сляп беше по-добре, отколкото сега с тази лепенка.
Та при нас от терапията с оклузията май доста се влошиха нещата  с развитието и се изнервям вече. Имам идеята след прегледа да говорим за намаляване на часовете оклузия и да почнем ерготерапия, за да наваксаме....

# 610
MariyHris станал е плах и несигурен защото гледа с по-слабото око т.е не вижда добре. Преди е виждал с по- добре виждащото око, но сега като го закриете образа на предметите не е така ясен.  Но зрение се възстановява до 7 години.

# 611
Димис, то зрението хубаво се възстановява, но ние му ограбваме развитието с тази драстична оклузия...дано да е вдигнал слабото око до някакви приемливи рамки, защото страшно агресивно сме закривали последните 3 месеца...За съжаление, чак  началото на март ще знаем, още 10тина дни.

# 612
MariyaHris така е. Преди години имаше майка, която сподели,  че първия месец детето със закрито око само седнало на дивана  стояло.  Аз тепърва се сблъсквах с тази материя. Та тогава имаше майки, които предположиха, че детето не вижда и я съветваха да редят мозайки, кубчета.
Много са ощетени децата откъм занимания, спорт. Моят син не е спортувал, не е ходил на извънкласни занимания, винаги се е съобразявал с очилата и игрите. А е висок и можеше да е баскетболист. После в гимназията се включи в БЧК, в благотворителни инициативи и някак си намери местенце. Вече е студент и се справя добре сам в друг град. Ще се изградят като личности и вашите деца.  И на мен ми е било трудно,  чудила съм се дали е правилно решението, плакала съм.  Затова и пиша и споделям. В ония години в нас нямахме дори компютър, камо ли интернет.  На нощните смени се рових и четях. На прегледите запомнях, непознатите термини и ги проверявах после.  Не изтъквах, че работя в здравеопазването, за да слушам какво си коментират докторите, дори и да не е за моето дете. Където казвам половината неща ги знам от болници, не от учебници.

# 613
Детето се развива възприемайки света - колкото по- качествено,  толкова по-добро е нервно- психическото развитие.
FreshAir е написала, че нейното дете е започнало по- добре да се развива след операцията.  Виждат ли добре, децата са по- уверени в себе си.
Повече от една операция за коригиране на кривогледство се прави , когато ъгълът на кривене е по- голям/мисля,  че от 30градуса/. Това се прави с цел мозъка да свикне да възприема образа постепенно.
Професорът как установи, че едното око не вижда?
Целта на лечението е да се запази двуочното зрение т.е мозъка от двете очи да обединява образа в един. Ако мозъка не приема образа на кривящото око, то операцията след време ще е само козметична.
Много пъти съм писала из темите- ММ е с вродено кривогледство, което не е коригирано съвсем. В резултат няма двуочно зрение.  Работи детайли с точност до милиметри,  но 3Д картини/филми вижда като обикновени .

За щастие тя вижда и двете очи. При нея проблемът са твърде стегнатите мускули. Предполагам става въпрос за латералните, защото кривенето е на вътре.
Професора ни обясни, че всъщност, когато тя фокусира с дясното око, мускула придърпва лявото и съответно то не “гледа” в този момент и обратно.
Това с развитието също има своето логично обяснение, въпреки, че реално аз нямам тревоги в това направление, развива се съвсем в норма, но дали и до колко проблема с очите я забавя мисля никой няма как да каже.
Вероятно съм твърде емоционална. Просто изпитвам ужасен страх. Не мога да кажа, че са ни претупали, но имаше какво да се желае при прегледа, което до някъде поражда колебания дали трябва да бъде сега и дали това е единствения вариант.
Притеснява ме дали една успешна операция на този етап, не би се превъртала в излишна с порастването. Дали всъщност причината този лекар да е единствения, който оперира толкова малки деца не се крие в съображение за последващи проблеми от страна на колежите му..

# 614
DramaMamma защо не потърсите второ мнение ако се притеснявате.На единия от прегледите бях питала за операция,но ми казаха че още е рано да се говори ние също кривим лявото око навътре на 6 години е моята носи очила.

Общи условия

Активация на акаунт