Боран като К. Треплев в пиесата "Чайка" - снощи, от премиерата.
Нургюл в Исфахан, Иран, на снимките на новия ѝ филм.
.
. Дано всичко това е за добро, както обичат да казват в турските сериали
. Все още се ориентирам в епохата на Махмед Фатих и положението на султаната по онова време. Има доста информация и ми е нещо объркано в главата, трябва да си подредя фактите

- да, жената в сърцето на Кеманкеш е Кьосем. Да и на другия въпрос - Кьосем също има симпатии и известни чувства към Кеманкеш. Има лека градация в чувствата й (ще видиш по-нататък), но тя никога не си позволява да каже или направи нещо, с което да опетни паметта на Ахмед, въпреки изминалите години. Но показва, че Кеманкеш й е скъп на сърцето, пази го и го цени изключително много.
споделям мнението ти! Не се притеснявай да споделяш, аз съм на линия за коментари, предполагам, че и другите момичета. До колкото си спомням, Мурад се отказа от Абаз Мехмед за зет след като имаше съмнения за това, че взема подкупи за земи и върши измами, като ощетява местните хора. Но, много си права за Гевгерхан, аз също не разбрах защо Мурад постъпи така. Гевгерхан вече преживя няколко шока - първо: била е омъжена без любов за съпруга си, впоследствие станал Велик везир; после след като подрежда живота си, мъжът й го екзекутират заради предателство и впоследствие разбира за другата му жена и че има дете от нея. Мурад можеше да я направи щастлива с брак със Силяхдар, а на Атике да й обясни някои неща - че сестра й е преминала през много трудности и тя вместо да се държи като глезено дете, да разбере сестра си и да порасне. Според мен, Мурад обича много повече Атике и нейната заплаха му дойде в повече. Реши да избере любимата си сестра Атике пред Гевгерхан. Единствено така си го обяснявам - предпочитание към едната сестра и желание да накаже Силяхдар за евентуалното му непочтено държание и това, че не е споделил и е скрил от него. А Силяхдар просто се опитваше да бъде любезен и да се отнесе с почит и уважение към Атике, като се надяваше, че всичко това (настояването й, чувствата й, преследването от нейна страна) е временно увлечение на млада султанка. Не сподели и с Мурад, за да не дискредитира Атике пред брат й. За съжаление, егоистичните чувства на Атике доведоха до много лоши последици.
, няма за какво да се извиняваш - нали темата е за Кьосем. И ще продължи да е и за Кьосем.
, може и да не съм права, но мисля, че причините за нехаресването на еп. 1 на Фатих изобщо не са художествени. Ако бяха такива, нямаше да заснемат цял епизод и едва тогава да го изхвърлят. Няма да имаме възможност да сравним изхвърленото с новото, което ще ни предложат, но все пак мисля, че от посланията ще стане ясно по какъв път са тръгнали. Благодаря ти за споделеното за османските монети и за предоставения линк 
, с удоволствие продължавам да чета постовете ти за Кьосем. 

- да, точно така е. По онова време животът е значел малко, дори и животът на членовете на династията. Всичко се прави в името на империята, в името на властта. Точно за това, може би, ОИ остава цяла и просъществува толкова дълго, както и Османовата династия...но е явна цената. Както вече споделих неколкократно в темите, докато коментирахме двата сезона на Кьосем - до един момент ми беше изключително трудно да възприема жестокостта, с която османците са се отнасяли и с нашия народ, но впоследствие като видях как са избивали дори собствените си деца и братя (превантивно или в следствие само на слухове и страх)...си дадох сметка - ами какво остава за друговерци и раби, каквито са ни възприемали нас, българите и другите християни. Просто жестокостта в името на властта и влиянието е била голяма.
, - напълно съгласна! Просто недоумявам какво се случва в Турция. Страх, объркване и притеснение за бъдещето от светски настроените хора. Голословни приказки са тези за Ататюрк, потъпкани са всичките му постижения, а твърденията за него са просто за заблуда на множеството. Ататюрк и Мехмед Фатих един до друг...дааа, твърде дръзко и манипулативно!
- съгласна съм с теб! Четох за Баязид I Светкавицата (прадядото на Мехмед Фатих) и за разделянето на управлението на империята на част от синовете му. 
, благодаря ти за споделеното, за коментара за Кьосем - също!Препоръчани теми