Много харесвам разсъжденията ти. Съгласна съм с всяка твоя дума. Звучи много логично, още повече в светлината на намерението на Кьосем да свали Мурад от престола и да постави там Касим. 
, благодаря.

, както и надълго го обясних, смятам, че рейтингът се дължи на идеи, но за мен те са породени от самия сериал, от важния момент в сюжета. Не мисля, че зрителите в този момент си представят Ердоган в ролята на Ертугрул или султан. Това е твърде опростено. Многото зрители пред телевизорите говорят, че всички те се вълнуват от това, че в този момент един техен герой произнася за първи път по тези земи думата „държава“: кайъ са все още гости по тези места, малко племе, част от по-голяма държава. С присъствието си зрителите отбелязват, че споделят и се радват, че техният Герой е жив, враговете временно са победени, кризата е преодоляна и движението продължава . Това е исторически за тях момент. Държавата, която наследяват, е една и съща както за привържениците на Ататюрк, така и за тези на Ердоган, независимо от промяната на нейното държавно устройство и различното им отношение към нея като към минало. Идеите около създаването на тази държава обединяват многото хора.
, и аз не мисля, че зрителите си представят Ердоган в ролята на султан или Ертугрул и понеже не гледам сериала, а се изказвам, това е моята асоциативна връзка на точки 1, 2, 5 и 7 с действията на Ердоган в последните години, довели до драстични промени в Турция. Не е казал, но много ясно показа, че държавата е той. И понеже темата не е за него, се извинявам за политическата вметка. 

, аз лично харесвах Фария, харесвах и Баязид.
). Разбирам Баязид, разбирам наивността му, обичта му към майка му и впоследствие настройването му срещу Мурад. Баязид е добър човек, неслучайно Ибрахим му каза онези думи: "от братята ни, най-много обичах теб, защото сърцето ти беше изпълнено с обич и чистота". Баязид беше "сляп" за делата на майка си, подозираше, но отначало не можеше да повярва, после не искаше да повярва на всичко това, но обичтта към майка му, която го е отгледала до 10 годишна възраст беше огромна, както й мъката му по нея. Точно това е в основата на действията и грешките на Баязид. Кьосем не е могла да замести Гюлбахар, Баязид се е чувствал самотен, тъгувал е. Всички грешки, които той допусна бяха свързани или с наивността му или с онтношението му към родната му майка, а впоследствие и към Калика хатун. Баязид се обърна срещу Мурад след като Мурад го направи убиец, убиец на момичето, което обичаше. Ръцете му бяха изцапани с кръвта й и Баязид реши накрая, че той самият може да е по-добрата алтернатива на султан (в същото време имаше и брожения срещу политиката на Мурад и отношението му към народа, забраните и т.н.), също така той не можа да понесе и фалшивия предтекст за убийството - това, че продавала алкохол. Ясно беше, че таверната беше затворена веднага след обявяването на закона, ясно дадоха как тя и бившият готвач прибират нещата и затварят заведението. Да, традициите са били такива - шехзадетата-братя нямат право на нищо, но всичко случило се около Баязид предреши съдбата му. Факт е, че той не се блазнеше нито за трона, нито за властта, не драпаше да се "харесва на народа", както го обвини Касъм. Да, Баязид се превърна в предател, но накрая, а не беше такъв изначално, както се опитваше да го изкара Касъм. Чест му прави, че пое своята отговорност и се държа смело и мъжки. Хареса ми писмото му до Гюлбахар, там се разбира основното за харектера му.

, може би ти си права, когато директно направи връзка. Сега и аз мисля, че по подобен начин е и със зрителите. Не знам с какво друго свързват в главата си гордостта от създаването на своята държава? Дали разпознават в Ердоган съвременен супер-герой, подобен на сериалния, или само смътно усещат и искат това, дали, когато гледат „Ертугрул“ мислят и за политиката на Ердоган или пък гледат сериала и въобще не се сещат за Ердоган? Струва ми се, че не е само неговата политика, която стои някъде в съзнанието им. Причината за това е в постоянното позициониране на самия Ердоган на фона на „Ертугрул“: гриф „правилен“, одобрение, препоръки, покровителство над сериала, под ръка с актьорите, ифтар с продуцента-сценарист, дори от най-високо държавно ниво ще се утвърждава актьора за новия сериал „Възраждане. Осман“ като продължение на „Ертугрул“, след като самия „Ертугрул“ получи удължение с цял сезон. Двата сериала ще направят една мащабна, любима на народ и президент цялост „Възръждането“. (Доста неща звучат познато.) Така, и да искат, зрителите не могат да разделят „Ертугрул“ от Ердоган. А ентусиазмът от патриотичните чувства на многото проценти бива приватизиран. Ако хората виждат Ердоган пред „Ертугрул“, то е и защото самият той застава там и напомня за себе си.
, много хубаво време беше „Кьосем“.
много ще ми е интересно да прочета разсъжденията ви, написани след пресните впечатления от сериала. Само дано да имам време. Напълно съм съгласна с думите ти за Фария и Баязид. Аз също много ги харесвах и ми стана тъжно, когато ги убиха. На практика Баязид стана жертва на собствената си майка, на нейните амбиции за власт. В продължение на много време той чистосърдечно подкрепяше Мурад, обичаше по-малките си братя и никога, по никакъв начин не показа амбиции за трона. Поддаде се на манипулациите на Гюлбахар още преди пристигането й, когато тя му написа, че е болна, и оттам започна пътят му към смъртта.

, чакаме. 
Сега трябва да започна всичко отначало, но за да има къде да се пише, ще пусна новата тема с новото заглавие, но старото оформление. Просто знайте, че началният пост ще бъде редактиран. 

Препоръчани теми