Великолепният век Кьосем (Muhteşem Yüzyıl Kösem) №7

• 86 786
  • 751
  •   1
Отговори
# 390
Не няма. На този въпрос се отговаря през три поста.

# 391
Привет! Ясно, че целта на Кьосем е била да спрат братоубийствата, т.е. да защити синовете си, като се опита да им върже законово ръцете да не се избият. Но във всеки закон може да се намерят вратички и тя би трябвало да го знае най-добре. Осман с право се съмнява, че действията й са били насочени срещу него, че тя му няма доверие. Много се коментира опита за  убийство на принцовете, но на мен ми е жал за Мустафа, който отново беше изолиран затворен. Синовете на Кьосем стояли затворени 3 месеца, а Мустафа стоя сам затворен години.  После как Халиме и Дилруба да не са озлобени. За мен сцената с ареста на Мустафа и Халиме носи много по-силен заряд от сцената с опита за убийство на синовете на Ахмет. За момента адмирациите ми са за актьора, изпълняващ ролята на Мустафа, и за Аслъхан Гурбюз.

# 392
Здравейте,

До каква степен са лукави, хитри и прикрити хората на Сафие и как Осман не може да се усети, че любимият му учител е преднамерен с мисия да го съсипе и него и Кюсем. Дали въобще ще го разбере това Осман?!

Що се отнася за двете актриси Берен и Мерием, аз мисля, че няма база за сравнение. Само един факт е показателен и той е в хонорарите- Берен е една от най-важните и скъпоплатени актриси в турската киноиндустрия.
Берен има драматични роли с които е оставила дълбока диря.  За героинята й, която се самоубива в Забранения плод печели две поредни години наградата за женска роля в "Златната пеперуда“, а сцената със самоубийството я изиграва покъртително.
А за Фатмагюл е номинирана  за Най-добра актриса в драматичен сериал. Тя така се сля с героинята си Фатмагюл, че в един момент си мислех, че Берен не съществува, съществува само Фатмагюл.

Берен е една от малкото турски актриси, които се държат професионално за интимните сцени. Прави секс сцена с Мурат Й в "Мъките на есента" като Елена- гъркиня, с Къванч прави яка секс цена/колкото може да се нарече според турските критерии/ в Забранения плод.....

Това са част от силни, запомнящи се роли, изиграни по най-убедителният начин.

За Мерием чух, когато дойде от Германия за да участва във ВВ. Аз я харесах в сериала.  Особено в 1-2 сезон. После обаче проблемите им като че ли се бяха изписали на лицата им.
Много малко от чисто любопитство реших да я гледам в Кралицата на нощта с Мурат Й. Но нищо забележително. Не ме впечатли.

# 393
  • София
На мен Мерием ми харесваше как играе именно в последния сезон. И в първите ми харесваше, но накрая ми беше истинска много. Особено като изчакваше преди да каже нещо.
Отлагах последния сезон на ВВ много време. Не можех да гледам Сюлейман такъв, не го разбирах, не го намирах, не го харесвах, не го исках. На момента разбирах терзанията му, страдах с него, но в следващия се сещах, че той уби син. Най-любимият си. Бях гледала отделни части, следях темата без да пиша и чудесно знаех какво е станало, но не исках да гледам. Направих го преди месец и да ви кажа много съжалих.

Разбирам, че епохата е била такава, но все си мисля, че е имало как да се направи на моменти по-поносим. Берен мен ме изненада с играта си тук. Не очаквах да е така слаба. Самоубийството й в Забраненият плод беше покъртително, както и последните епизоди. Никога няма да забравя първият път, когато го гледах. Там също спирах след като умря тя. Не ме интересуваше кой какво прави, защото бях намразила всички останали. Във Фатмагюл пък бях поразена от преобразяването й. Именно заради това очаквах и тук да стане така, а то нищо. Има подобрение, но не ме пипа, не достига до мен. Мисля, че това ми липсва най-много - не мога да се обвържа с нито един персонаж, а ако не го направя ми е все едно какво гледам.

Актьорът, който играе Мустафа е безупречен. В серията, когато беше извън двореца беше толкова истински, днес също. Странно е, че към него изпитвам най-силна привързаност. Мъчно ми е за него, искам някой да му помогне. Колко ли е страдал в реалността и колко ли му е било трудно. Разбирам Осман на негово място и аз бих се съмнявала. За онази епоха постъпките му са разбираеми, просто Кьосем е изпреварила времето си. От днешна гледна точка и морална бих го осъдила.

# 394
Здравейте,

Кьосем написа и подпечата новия закон, за да защити както своите синове, така и всички бъдещи шехзадета. Да, можело е да се намерят вратички, но тя направи това, което можа за онова време и в рамките на силите си, тя действа...разбира се, че е очаквала да има проблеми, но смъртта на Ахмед дойде бързо и тя нямаше време да обмисли нещата в детайли, просто извърши най-доброто за ситуацията в онзи момент. Мустафа беше нужен, за да "узакони" новия ред. Кьосем беше наясно, че в един или друг момент ще се види и ще се разбере за психическите проблеми на Мустафа, няма как да не се забележи състоянието му и тогава везирите и религиозните лица биха поставили въпроса за възкачване на Осман на трона. Мисля, че Кьосем направи всичко възможно за Мустафа, но в крайна сметка, тя гледа най-вече синовете си и мисли за тяхното бъдеще, не може да е прекалено добра с всички, при условие, че има врагове, които не само не биха се държали добре с децата й, но видяхме, че въобще нямаше да ги пожалят дори.
За Осман - съгласна съм с мнението на Люксен, също и за написаното от нея за Кьосем. Кьосем е визионер и е изпреварила времето си както с начина си на мислене, така и с мащаба на идеите си и на амбициите си. Лично за мен Осман няма как да се усъмни в приказките на Лала Йомер, защото през неговите очи всичко се случва така, както му е говорил учителят. Учителят е бил до него от най-ранна възраст и той му има доверие, а това доверие трудно се руши.
За Мустафа - той стоя затворен с години, защото това реши Ахмед, вместо да го убие, тъй като бяха направени опити детето да бъде използвано срещу него и синовете му - опит за детронация, а преди това Халиме избяга с Мустафа и се съюзи с бунтовниците да отнемат властта на Ахмед и да поставят Мустафа на трона. За ситуацията на Мустафа е виновна майка му Халиме - Ахмед я предупреди още в самото начало в тъмницата, но тя не си взе поука. След като е готова за борба и да убива, трябва да е готова и за последствията от евентуално поражение. Мисля си, даже, че бяха прекалено толерантни с нея и децата й...такава каквато тя не е с децата на другите. Жал ми е за Мустафа, но за съжаление такива са били времената - толкова много дечица - шехзадета са били душени в съня им...просто ужасно!
За актрисите - в никакъв случай, за мен, Берен не е статична и безизразна...не е нужно да се пулиш, да ръкомахаш, да крещиш и да се зъбиш, за предадеш емоция. Дори напротив, за мен Берен има много изразителни мимики и жестовете й, без преиграване и размах, са изключително въздействащи и носещи информация. Не мисля, че Берен е прехвалена, още повече, че има опит и с чуждестранни актьори, в различни филми и проекти, талантът й е оценен подобаващо извън Турция.
Лично аз не сравнявам играта й в различните серили, защото няма смисъл - във всеки сериал тя е коренно различна. Тук е по-обрана, образът на Кьосем е такъв, така го виждат сценаристите  и така са решили да го представят. Кьосем султан - визионер, умна, смела, милосърдна, сърцата, разсъдлива, аналитична, често хладнокръвна, криеща емоциите си в голяма степен, защото всяка проява на емоция може да даде на враговете й възможност да напипат слабото й място. Както ще видите и във втори сезон - Кьосем учи децата си да посрещат неволите изправени и с високо вдигната глава, да не плачат, да не показват слабост, да са смели...тя има свое виждане за способностите, които трябва да притежава един управник и е безкомпромисна. Лично аз така видях Кьосем султан представена от Берен и Нургюл, както и от младата Анастасия, която с играта си даде заявка за по-нататъшния характер на Кьосем.

Последна редакция: пт, 08 сеп 2017, 02:06 от dana78

# 395
Много пъти сме казвали-няма 2 сезон с бг субтитри.Има с руски.Момичетата са дали линк за тях на първата страница ня темата.😊

# 396
Не е изпреварила времето си Кьосем. Продължавам да твърдя, че законът й е недобре обмислен. Опит да запази принцовете, без да дава ясна представа как да живеят толкова много принцове заедно. Затова или продължават да ги убиват,търсейки други причини, или ги държат в принудителна изолация, което няма как да не се отрази на психиката им. За мен по-добрият вариант все пак е създаден в европейските монархии, където роднините на владетеля могат да получат имения и възможности за развитие.

# 397
  • Пловдив
Веднага след Фермата ли ще почне втори сезон? Някой каза, че щели да го пускат другото лято, но не ми се вярва или по-скоро не ми се иска да е чак тогава Sad

# 398
Мерием, както и Берен гледах за първи път. И двете играха, както е написан сценария. Мерием напълно покри представата ми за Хюррем. Показа ни Александра - съвсем млада, дива и непокорна девойка, израснала в далечно малко селце, която освен него, безкрайните степи и гората, семейството си и любимия Лео, не познава нищо и никой друг. Именно от там носи свободолюбивия си, волен дух, който не й позволи да преклони глава, когато беше отвлечена - видяхме това още на кораба, докато пътуваше към Истанбул, после и при пристигането й в двореца. Новите порядки, непознати за нея, изискваха безусловно подчинение, но ние виждахме протеста й всеки път, когато насила я принуждаваха да им се подчини. Какъв е начинът по който се бунтува човек, изгубил свободата си завинаги. В моите представи е точно такъв, какъвто ни го показа Александра. До момента в който Нигяр калфа й обясни как се стига до върха сред това море от десетки красиви жени в харема. И тя разбра, че ако не направи избор в този момент, ще остане там, в тълпата от онези, които вегетират в празното си и безсмислено ежедневие. "Аз ще управлявам света" - от тук нататък целият й живот беше посветен на тази цел. Когато си изпълнен със стремеж, с воля да постигнеш голяма цел, не се предаваш, не се отклоняваш от избрания път. Александра премина през какви ли не изпитания, за да се превърне в Хюррем.
В отношенията й със Сюлейман имаше страст, каквато между Кьосем и Ахмет не ни показаха. Различни виждания на различни сценаристи. И сравненията са излишни. Хюррем прие заради любовта си да умре като погълна предложената й от Сюлейман отрова / приспивателно /, Ахмет целуваше Кьосем по бузата някъде към ухото или по челото. Как зрителят да усети страст и любов в играта на Берен в подобна сцена. Избрах само един пример, няма смисъл да търсим вина у актрисата.

Анастасия пристигна в двореца от съвсем друг свят, мястото, семейството, в които е израснала бяха съвсем различни от тези на Александра. От там са и различните маниери, поведение, различното възприемане на порядките в двореца. Изразните средства бяха различни, именно такива каквито ни ги показаха Мерием и Берен.
Много сме далеч от онова време, нашето мислене е на разстояние 5 века от онова време. Може да си задавам въпроса "какво бих направила аз в тази или онази ситуация", но отговорът винаги ще е грешен. С нашите мозъци е много, много трудно да го разберем, още по - малко - да го приемем. Затова е безсмислено да обвинявам хората, живели тогава. Те са постъпвали така, както ние - сега. И нас след 5 века ще ни обвиняват - бъдете сигурни. В какво - никой от нас даже идея няма. Наслаждавах се на двата сериала с ясната мисъл, че това е гледната точка на екипите, които са ги създали. Как е било в историята, е съвсем, съвсем различна тема. Показаха ни хронологията, важни събития, но всичко е пречупено през погледа на творци - тези, чиито имена са изписани на екрана.

# 399
Не е изпреварила времето си Кьосем. Продължавам да твърдя, че законът й е недобре обмислен. Опит да запази принцовете, без да дава ясна представа как да живеят толкова много принцове заедно. Затова или продължават да ги убиват,търсейки други причини, или ги държат в принудителна изолация, което няма как да не се отрази на психиката им. За мен по-добрият вариант все пак е създаден в европейските монархии, където роднините на владетеля могат да получат имения и възможности за развитие.

Във военна и деспотична монархия, където султанът държи абсолютната власт, европейският модел е меко казано невъзможен. В османската империя стриктно се следи да не се създава благородничество. И такова няма. Няма я тази прослойка, която да има благородническа кръв, наследствени имоти и власт, която да засенчва или да разклаща властта на падишаха. След смъртта на пашите и везирите имотите им се връщат на султана. Изобщо всичко е на султана. Само за дъщерите и сестрите му се правят изключение, но техните синове не се допускат до високи постове. В такъв случай...какво остава за принцовете, кой ще им позволи да имат собственост?
Кьосем тук я представят като корен на идеята, но дори в сериала се показва, че тази идея е подкрепена от първите държавни мъже и духовници, дори армията. Т.е нагласите за тази промяна ги има в обществото. А по отношение на реалната историческа картина, бях чела, че този закон също е древен и някога така се е предавала властта - към най-възрастният. После законът е сменен заради стабилността на държавата. А в 17 век не е възможно една жена, макар и толкова влиятелна, да смени устоите на цялата империя само заради собствените си виждания. Не може да се прави паралел между европейски монархии и ислямска държава. Докато в Европа имаме една силна църква, то в Османската империя падишахът е сянката на Бога. Изобщо системите и целите са много различни.
За мен Кьосем е умна жена, която попада във време на наследническа криза и тук е възможността й да маневрира.
Другата важна гледна точка за разбираните на функциите на тази държава, е че нейната основна роля е в завоюването на нови територии. Дори самото и идване тук е такова. Няма реални претенции за териториите. За това и в самото си начало на съществуване, бракове се сключват със знатни представителки на управляващите династии. Лесно можем да проследим брачната политика, която има за цял да потърси приемственост на властта. Мурад ще сключи брак с принцеса Кера-Тамара, сестра на цар Шишман, дъщеря на Йоан-Александър и вероятно баба на последния византийски император. И Кера-Тамара е приета с големи почести, заради знатното си потекло. Ще бъдат взети за жени при различни султани  византийски принцеси и сръбски. И след като властта е подплатена с династични бракове, което за това време е било много важно, винаги се е търсила връзка с авторитетен и признат владетел на определени земи, то Османската империя може спокойно да прилага своята политика, вярвания и практика. И отново ако направим паралел със Запада, то не можем да открием династия, която да управлява от създаването на една държава до самия и край. Не давам оценка на кое е правилно и кое не, а просто каква е била логиката им.

# 400
Тази година изобщо не вярвам да е 2 сезон.Даже съм почти сигурна,че няма да е.Ще се изненадам ако го излъчат.

# 401
Здравейте Hug

Напълно съм съгласна с El_di и с Лучия! Благодаря ви, момичета за прекрасните постове!:hugs:Blush
Законът на Кьосем не е добре обмислен, защото както вече писах - ситуацията я притискаше, събитията се развиха много бързо и тя нямаше време да реагира, обмисляйки всичко в детайли, а и не би могла. Тя просто направи това, което зависеше от нея и беше по силите й в точно този момент.
В допълнение на поста на El_di, според мен, в европейските монархии от основно значение е, че монархът е имал една законна съпруга и децата от нея са били преки и законни наследници; имало е разводи и извънбрачни връзки, но монархът не е имал няколко жени, чиито деца могат да са претенденти за трона. Децата от извънбрачните връзки са нямали право на трона, а за да се ожени отново, монархът е трябвало да се разведе и обичайно предишната съпруга е била изпращана в манастир или е живяла в имение, почти в изолация. И като цяло законните наследници са били малко на брой, за разлика от ОИ, където султанът е имал стотици наложници и десетки деца; наложниците са живеели под един покрив и са се борили за внимание и за влияние. Просто ситуациите са коренно различни.
Скрит текст:
Във втори сезон ще видим как Кьосем се опитва да направи точно това - да ограничи жените около сина си и да ограничи броя на децата му от различни жени.

И аз не мисля, че ще излъчат сега втори сезон, може би по-нататък или другата година. Но ще е хубава изненада, ако го пуснат още сега или в скоро време Simple Smile.

# 402
Кьосем може и да не обмисли добре закона ,но  кога да го мъдри при положение че на леглото в стаята лежеше мъртвия султан.Въпрос на време беше да се разчуе и отново да настъпи несигурност.Оправдавам Кьосем за тази и постъпка,в крайна сметка тя мислеше вече и като държавник ,но и като майка.Трудно е точно в такъв момент да взимаш важни решения касаещи цяла нация,трябва да си много силен когато любовта на живота ти лежи мъртъв ,вместо да се отдадеш на скръбта  ти да мислиш как да  предотвратиш един безумен закон
И на мен ми е жал за Мустафа /адмирации за актьора/, но и преди  ипсах и сега продължавам да съм убедена ,че единствения виновник за състоянието му е и си остава Халиме.Тя с действията си принуди Ахмед да  вземе това решение

# 403
Горкият Ахмед. Така го  притисна Халиме и толкова се  страхуваше от нея, че реши да се застрахова, държейки сина й като затворник. В лукс, но затворник. После Кьосем ще се подхилква, че бил малоумен и затова трябвало да го свалят от трона. Тя го качи там точно защото знаеше, че може да го свали във всеки един момент. Съжалявам, но Кьосем ми е противна с интригите си. И какво значение имат толкова султанските деца. Имали са ги много - избивали са ги, като се окажат излишни. Такава им е била системата, за разлика от европейската. Кьосем да беше мислила, преди да се върне обратно в харема и да роди толкова деца.

# 404
Дали ще роди Кьосем 9-10- 15 деца няма значение.Ако не са от нея ще ги роди друга или няколко други.Такъв им е бил обичая и колкото и да не го харесваме е факт.Даже султан Ахмед е бил скромен- имал е деца само от две жени.
И  да Халиме е виновна за Мустафа.Тя и нейната жажда за власт.Тя подтикна Ахмед да го затвори, заради непрекъснатите и интриги, заговори и опити за съюзничество с всеки който може да отстрани Ахмед.
Съгласи се даже да го качи на трона въпреки състоянието му, виждайки че е неспособен, беззащитен и уплашен.Толкова беше заслепена от желание за власт че не и пукаше че така му вреди още повече.
Халиме е в пъти по жестока от Кьосем, защото допусна Кьосем да защити децата си жертвайки  и използвайки нейното.Властта и беше по по скъпа от детето и.

Общи условия

Активация на акаунт