Въпроси за приемното семейство?

• 36 470
  • 297
  •   1
Отговори
# 210
И аз не разбирам защо изведнъж пак решихте, че има спор. Права е Дар за мен, просто споделям неща, с които се сблъсках в тази година и половина и се опитвам да покажа, че нещата не са само бели или само черни. Сравнение между приемна грижа и осиновяване не може да се прави, защото това са два процеса, които в основата си идейно са различни. Вярно е, че и в двата става въпрос за изваждане на деца от домовете, но положението на децата не е еднакво - едни са без откази и изоставени, други с откази, трети в някакво неясно и половичато положение и от там идва и разликата. Приемният родител е настойник, той изпълнява функции на човека, който се грижи за детето, но не е негов родител. И от там идва и различието. Лошото е, че в България така са се омотали нещата с положението на децата в институциите, няма яснота никаква за това ще се отнемат ли родителски права, няма ли да се отнемат, факт е, че за осиновяване често се предлагат и деца с ненапълно уредени документи, които могат да бъдат дадени и за приемна грижа. Изобщо кашата е пълна.
Дано този път съм успяла да се доизясня. В крайна сметка не виждам нищо лошо да се спори. Всеки има право на мнение и не виждам кое е лошото в това да не си съгласен с някого и да си го кажеш. Къде видяхте, че осъждам някого? Пак повтарям приемната грижа е нещо прекрасно и силно се надявам, че ще успее да набере сила. Дайте да не търсим под вола теле отново. Последното, което искам е да се превръща хубавата тема в простотия.

Последна редакция: вт, 15 яну 2008, 10:08 от ku[d]ku[d]yaka

# 211
Аз не казвам, че съдиш някого. Simple Smile Но се съмняваш, че приемната грижа може да бъде мост към осиновяването, Просто ми е интересно, как агенцията ти е дала подобна неофициална информация, като до сега няма нито едно осиновено приемно дете.
По принцип, ако биологичните родители след една година се откажат от детето, тогава за неговото осиновяване с предимство могат да кандидатстват приемните родители. Според мен това не е нечестно спрямо осиновителите, защото приемните родители минават същите процедури и така или иначе са чакали най-малко една година. Ако са без придимство, дали това ще е добре за самото дете? Ако решат да подготвят документи като осиновители, това ще означава да върнат детето обратно в дом, детето да бъде предложено на поредното семейство в регистъра и да бъде осиновено от други. Няма ли да е пагубно за детето да бъде оставено за втори път?
Но все пак приемната грижа е измислена за децата, които не могат да бъдат осиновени и промяната на обстоятелствата около тях е по-скоро изключение.
Цитат
...приемната грижа като мост към осиновяването.
Имахме предвид ситуациите, когато по една или друга причина, при начало на осиновителна процедура за дете, нещо се забави (подпис от биологичен баща и т.н.), за да може детето, вместо да стои още месеци в институцията, да влезе в новото си семейство и на по-късен етап да бъде законно осиновено.
Предполагам, че са отказали, не за да не се отвори врати за неправомерни действия, а за да се предпазят самите деца. В такива случаи винаги има опасност нещо да се обърка. Примерно, ако не подпише биологичния родител. Като цяло законите ни са предимно за детето и се предприемат само сигурни мерки. (Друг е въпроса, че законите все пак не са уредени както трябва, а и дори ясните и правилни изисквания не винаги се спазват).
Колкото до конкретно дете... може да се избира пол, възраст, етническа принадлежност и здравословно състояние, т.е. съвсем същите неща като при осиновяването. По закон няма възможност да се избере точно определено дете, но социалните го допускат като възможност, защото все пак идеята е да се изведат децата от институциите.

# 212

Цитат
...приемната грижа като мост към осиновяването.
Имахме предвид ситуациите, когато по една или друга причина, при начало на осиновителна процедура за дете, нещо се забави (подпис от биологичен баща и т.н.), за да може детето, вместо да стои още месеци в институцията, да влезе в новото си семейство и на по-късен етап да бъде законно осиновено.
Предполагам, че са отказали, не за да не се отвори врати за неправомерни действия, а за да се предпазят самите деца.

Не, не предполагай. Точно както съм го писала, това е повода. Да не забравяме, че има хора, на които законните процедури им се виждат неприятно дълги и нямат скрупули да ги заобиколят. Дори и сред осиновителите.

А относно, неподписването... точно този член цитира Кукуяка в сутрешния блок вчера. И точно този член, поставя осиновителите на деца с неизвестни родители или по-честото - неизвестен баща, в постоянна несигурност. Докато този член е в този си вид, няма как да предпазят децата.

Извинете ме за офф-топиците. Темата е за приемната грижа и така е хубаво да продължи.

# 213
Цитат
Не, не предполагай. Точно както съм го писала, това е повода.
Ужас!

Та относно приемната грижа. В наредбата ясно си е написано, че срока от подаване на заявлението до съставянето на доклада е до 4 месеца. Аз си подадох заявлението на 20 август миналата година, а все още не съм минала обучението, защото чакали да се съберем поне три желаещи. Е, вече знам, че сме три и до две седмици ще започнем, защото в момента проучват третата, но ми се струва доста нечестно. Вече трябваше да ме запознават с детето. Ами ако нямаше други желаещи? На всякъде ли чакат да се събере група от поне 3 кандидати? Пред вид, че живея в областта с най-много приемни семейства, не ми се мисли, колко ли чакат хората от другите области.

# 214
Никъде май не е казано в нормативен акт, че е задължително да се събере група, просто тук отново чиновниците са избрали собственото си удобство пред това, което е добро за детето.

# 215
Децата,които са били в приемни семейства( дъщеря ми се е запознала с такива по време на пребиваването си в Дома за временно задържане) кометирали там как са се държали с тях и общо взето  казали"Личи им , че са били обучавани!" WinkОбаче защо пак се е стигнало до задържането им от някъде, не знам, трябва да я поразпитам.
А какво да кажем ние простосмъртните необучавани! Mr. Green

# 216
Аист,моите уважения към теб и всички в този форум,но не мислите ли,че нито биологичните,нито осиновените,нито приемните деца са застраховани от ''задържане''?

# 217
Аз мога да обясня за по-голямата част от децата. Краткосрочната приемна грижа е до една година, след тази година детето отива при биологичните си родители, а в приемното семейство се настанява ново дете. Биологичните родители обаче, не винаги могат да се справят и още на втория месец оставят детето отново в дом (понякога дори още като наближи времето да си го вземат, се разколебават и се отказват). Докато се уреди съдбата на детето, то обикновено остава във временен дом. След това, ако в бившето му приемно семейство няма ново дете или ако има, но родителите изявят готовност да вземат и него, се връща при тях. В противен случай се настанява в дом за деца и отново започват да му се търсят подходящите приемни родители.
В България няма случай на дете, отнето от приемно семейство.

# 218
Аист,моите уважения към теб и всички в този форум,но не мислите ли,че нито биологичните,нито осиновените,нито приемните деца са застраховани от ''задържане''?
Естествено, че не мислим, че са застраховани.

# 219
Разбира се...Предполагах, че ще се изтълкува като критика. Нямах това предвид. Разбира се, че те може да са избягали отвсякъде, а някога да са били в приемно семейство. Просто ми стана интересно, че от деца  се коментира обучението.

# 220
Прозвуча като "Виждате ли, въпреки обучението си и вие не ставате за родители", за това и беше критиката. В домовете за временно настаняване не влизат само избягали деца. Там попадат всички деца, чиято съдба за момента е неизвестна. Деца, оставени от родителите си, деца, от отказали се осиновители, деца, чиито живот е бил застрашен, деца, за които родителите им системно не полагат грижи и деца без родители. Във Варна такъв дом е "Гаврош" и почти всички настанени деца в домове в областта са минали през него. Там по принцип трябва да чакат, докато им се оформят документите.
Колкото до това, че коментират обучението, децата също се запознават с изискванията, защото се търсят родители за детето, а не дете за родителите. След като се оформи нашият доклад, детето се запознава с основните неща в него. Това е с цел и то да може да избере между едно или друго семейство. Детето също има право да откаже предложените му родители.

# 221
Прозвуча като "Виждате ли, въпреки обучението си и вие не ставате за родители", за това и беше критиката. .....
........... Във Варна такъв дом е "Гаврош" и почти всички настанени деца в домове в областта са минали през него. Там по принцип трябва да чакат, докато им се оформят документите.
Ще ходя на пръсти, май не само осиновителите сме тънкообидни...Сега пък да не вземе да се обиди някой осиновител. Confused
Нямах предвид дом "Гаврош". Има и други такива-към полицията. Grinning

# 222
  • София
Трябва да се избегне възможността да се разиграват децата по този начин- от дом на дом и от семейство на семейство. Това мисля е най-страшната съдба за едно дете.В началото някъде мернах, че някаква кандидат приемна родителка не можела да си избере дете, все отказвала. Това не бива да се допуска, значи тази жена изобщо не става за това и подбудите и надали са безкористни.......Както има изстрадали деца, които са се затворили в черупките си и трудно се стига до тях, не се доверяват, създават сериозни проблеми, така има и разни без извинение ненормалници, които биха се кандидатирали за приемни, като единствена възможност за контакт с живо същество, комплексирани до толкова, че детето ще им е като буфер на лабилните нерви.Дано да не се допуска подобна фатална за децата грешка и подобни персони да бъдат отрязвани на момента.

# 223
При професионалната приемна грижа, родителите имат право на един отказ от дете. при втори се заличават от регистъра. При доброволна обаче, имат право да отказват колкото си искат. Споменатата жена е стара мома и иска момиченце между 9 и 13 години, да не е влязло в пубертета, за да не създава проблеми, като цялото свободно време ще му е предназначено за уроци, извънкласни занимания и отделно жената ще го учи да шие, плете и бродира. Не, че е лошо де, аз самата свиря на китара и пиано и шия гоблени и това ми доставя удоволствие и един вид почивка, но на мен никой не ми го е налагал.
Не съм сигурна тя ли е отказала повече деца или повече деца са отказали нея. Simple Smile

# 224
Цитат
Не, не предполагай. Точно както съм го писала, това е повода.
Ужас!

Та относно приемната грижа. В наредбата ясно си е написано, че срока от подаване на заявлението до съставянето на доклада е до 4 месеца. Аз си подадох заявлението на 20 август миналата година, а все още не съм минала обучението, защото чакали да се съберем поне три желаещи. Е, вече знам, че сме три и до две седмици ще започнем, защото в момента проучват третата, но ми се струва доста нечестно. Вече трябваше да ме запознават с детето. Ами ако нямаше други желаещи? На всякъде ли чакат да се събере група от поне 3 кандидати? Пред вид, че живея в областта с най-много приемни семейства, не ми се мисли, колко ли чакат хората от другите области.

пълно безобразие. от една страна се жалват, че няма кандидати за приемни семейства, от друга когато има ги мотаят. #2gunfire #2gunfire #2gunfire

Общи условия

Активация на акаунт