Въпроси за приемното семейство?

• 36 459
  • 297
  •   1
Отговори
# 225
При нас не беше така-ние бяхме единствените кандидати и обучението се състоя само за нас.То иначе сигурно никога нямаше да станем приемни родители:)

# 226
Кудкудяка,в никакъв случай не съм искала да ти чета постингите накриво или да нарушавам добрия тон на форума. Но ти не беше достатъчно ясна и затова исках да поговорим за това. Сега като видях за какво става дума,разбрах. Ако с нещо съм те обидила,моля за извинение.
Не знам кой какви наредби и документи чете.Това,което аз съм ви разказала е само на база въпроси и отговори със социалните служби. Доколкото съм информирана,няма да имам право да избирам дете. Ще ми бъде показана една снимка и аз ще трябва да кажа "да" или "не". Обясниха ми,че детето ще бъде избрано според това,което аз съм посочила като искане,но най-вече ще се съобразяват с нуждите на детето. По-скоро ще гледат дали ние сме подходящи родители за него.
На обучението ни дойде семейство с приемно дете. Малката е с отказ от майка си и е вписана в регистъра за осиновяване. Поне така разбрах,когато попитах дали биха осиновили това дете един ден.
Въпреки това точно преди няколко дни те се бяха срещнали с майката,която беше изявила желание да вижда дъщеря си. Детенцето изобщо не я познава. Изоставена е още като бебе.
Така,че вече съвсем се обърках,явно институциите в различните области работят различно,макар,че си мисля,че трябва да стъпват на една и съща нормативна база.

# 227
Да, майката или бащата могат да се откажат от отказа си до започване на досъдебното производство, както имахме тук такъв случай преди седмица-две.
Според мен част от наредбата по отношение на дългосрочното настаняване на дете е неясна, а именно:
"4) Дългосрочно настаняване се предприема за срок над една година за деца:
1. чиито родители са починали, неизвестни, лишени от родителски права или чиито родителски права са ограничени;
2. чиито родители без основателна причина трайно не полагат грижи за тях"
Децата, отговарящи на част от тези две точки също се дават за осиновяване. Пример за дете с неизвестни родители е бебенцето, намерено в Благоевград. А то ще бъде дадено за осиновяване, а не за приемна грижа. Дете с родители, трайно неполагащи грижи за него също скоро беше дадено за осиновяване. Затова казвам, че границата е размита и дава възможности за използване на приемната грижа с цел намиране дете на семейството, а не семейство на детето и последващо осиновяване.
Оставам си на мнението, че не трябва да се смесват двете неща, защото така се губи идейното им различие. Според мен е много погрешно социалните работници да говорят на кандидатите за приемни родители за евентуално осиновяване на детето, което ще отглеждат, защото това говори, че не разбират целта на приемната грижа. А частта от наредбата, която цитирах е просто поредното доказателство, че тези които създават нормативните актове отново са я карали през просото.

# 228
Тези две точки наистина са неясни, но в пета си пише:
5. чието осиновяване е невъзможно.
На мен почти на всяка среща ми повтаряха, че не мога да осиновя детето, защото приемната грижа е за деца, които не могат да бъдат осиновени, към момента на настаняването си. За моя огромна радост, никой до сега не се е опитал да ме разубеди или да ме накара да предпочета осиновяването. Просто ми обясняват разликите и ми отговарят на всички въпроси, дори и на тези, които не съм задала. Така примерно разбрах, че е препоръчително да запиша детето на ясла или детска градина, като детето ще се ползва с предимство. В доклада се описва района, в който живеем - дали е близо до детски и учебни заведения и до медицински център. Препоръчват и детето да посещава кръжоци или да е записано на уроци, които му харесват или за които има заложби.
Въпрос към приемните мами: Колко време след обучението ви показаха детето? Знам, че след обучението доклада трябва да мине през комисия и после да отиде в областния отдел "Закрила на детето" и ми е интересно колко време отнема това.

# 229
Да, има и точка 5, но тя не изключва останалите точки. Всяка точка определя положение на дете, в което то може да бъде дадено в приемно семейство. И при две от тях децата се дават за осиновяване. Точка 5 е просто едно от положенията. Затова твърдя, че деца, които могат да бъдат осиновени, също могат да се дадат и за приемна грижа. Самата наредба за приемната грижа определя много широки граници за децата, които могат да бъдат дадени в приемни семейства и не казва категорично, че деца, чието осиновяване е невъзможно не се дават в приемни семейства. Просто това е една от точките в наредбата, но никъде не се казва, че тя изключва останалите.
И сега да не бъда обвинена, че създавам излишни и безпочвени спорове, искам да кажа, че за мен тези неща са важни от гледна точка на дадената възможност при създаване на наредбата за различно интерпретиране от различните отдели, а това все пак касае разпореждането със съдбата на децата. Затова държах да се аргументирам защо според мен деца, които подлежат на осиновяване могат да бъдат дадени и за приемна грижа. А това има огромно значение и за разбирането на приемната грижа и осиновяването като на два различни вида грижа, които в основата си имат общ обект и това са децата и тяхното благоденствие.

# 230
Разбира се, трябва да бъдат два различни вида грижа. Ако децата, вписани в регистъра за осиновяване подлежат на приемна грижа, тогава е напълно възможно приемната грижа да стане мост към осиновяването и то за точно определено дете. Тогава вече интересите на осиновителите ще са нарушени.
Сега ще прегледам Закона за закрила на детето и правилника за прилагането му, за да разбера дали там няма поставени по-тесни граници, но доколото си спомням, не съм виждала подобно нещо.

# 231
Успя ли още някой да дочака финала на процедурата,за да стане приемно семейство?Намери ли още някое детенце семейство?

# 232
Така,ние сме вече приемно семейство,но все още се сблъсквам с проблеми,които ми е трудно да реша.Искаме да ходим с малката до Гърция на гости,да направим една екскурзия с тати с камиона,но се оказа,че е проблем издаването на паспорт и пълномощното от родителите.Майката е с психично заболяване и трябвало да има настойник за нея,но няма.По обясними причини-безпаричие и безхаберие.Може ли някой да ми даде някакъв съвет?Към кого да се обърна за помощ?

# 233
Честито! и много здраве и късмет на пълната ви къща Simple Smile

сега за проблема ... Ако майката е с психично заболяване, много е вероятно да е поставена под запрещение и затова да има нужда от настойник тя ... Все едно как са уредени нещата с нея, важното е, че не нейният настойник взима решенията за детето, а настойникът на детето. Дете, на което родителят е поставен под запрещение или е лишен от родителски права, трябва да има настойник! Пътуването в чужбина  е по-малкият проблем, но настойникът дава съгласие при лечение, да не дава господ нужда!
Така че проучете при социалните и в общината детето има ли настойник, ако няма какво трябва да се направи, за да получи. Принципно, настойникът се определя от органа по настойничество - към общината е - кметът или най-вероятно някое специано натоварено длъжностно лице. Определя се настойнически съвет измежду роднините и близките ... проверете, дали като приемно семейство се считате в кръга на близките и дали може да бъдете определяни като настойници. Само като приемно семейство не сте, трябва да ви определят изрично по съответния ред за такива. Но питайте, важно е детето да има адекватен законен представител!!
Аз знам нещата на теория, дано тук се обади някой практик Simple Smile
Успехи!

# 234
Провери ли в дома от който е взета? Обикновено директорите на домовете са настойници на децата без родители или на тези, които имат нужда от настойник, както е във вашия случай. Ако директора не е, в случая е грешка на дома или на съответния отдел "Закрила на детето". Все пак ако наистина няма настойник, законния такъв е майката.
Вие, като приемно семейство не можете да бъдете настойник на детето.
Надявам се всичко да се оправи!

# 235
Днес бях в закрилата и питах.Казаха,че майката трябва да мине на дело и да се определи сестра й за нейн настойник.Което ми се струва,че няма да направят.Иначе тя и бащата си имат родителски права и за всичко по-специално трябва да се иска тяхното съгласие.Не ми отговориха нищо конкретно,но не съм се отказала.Ще ги ръчкам до последно,защото само така май може да се постигне нещо.Поне тук е така!При едно приемно семейство в града и те забравили да пуснат искането за паричната помощ.Не,че досега съм получавала нещо,не ми и трябва,но въпросът е принципен.

# 236
В такъв случай не можеш ли да заведеш детето в Гърция само с подпис на майката? Щом не са назначили друг настойник е редно тя да подпише, нищо че е с психически проблеми. Ръчкай ги и ще решат проблема. Simple Smile Искането за помощ май не е към Закрила на детето, а към Социални грижи, а те никъде не работят както трябва. Тук поне оставиха много майки без детски, защото родителите не бяха представили бележка, че детето им учи, а те нямаше как да представят такава, защото тогава учителите бяха в стачка и училищата бяха затворени.

Сега аз пък да се похваля. С ръчкане успях да си издействам индивидуално обучение, а не да чакам да се събере група. /То и без това се оказа, че група няма да се събере скоро, тъй като едното семейство още не е успяло да си подготви документите и като цяло не е взело твърдо решение дали иска или не да стане приемно семейство./ Та утре или в понеделник трябва да отида във Варна и да се разберем кога да започна. Simple Smile

# 237
Чудесни новини!
Ето,че можело...само дето толкова време чака.

# 238
Браво!Много се радвам!След това,ще обменяме опит!Стискам палци по-бързо да се сдобиете с едно слънчице! Hug

# 239
Stillness ,Поздравления.
Колко дни е обучението,колко часа?Пиши за всички подробности.
Ние също имаме лек напредък,не смея да се похваля.Обещавам да кажа новините във вторник.Стискайте палци.

Общи условия

Активация на акаунт