Бързи здравословни въпроси и отговори – 8

• 50 005
  • 723
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Днес ми откриха още няколко камъка и утайка. Каза ми, че нещата са 50/50, мога цял живот да не получа криза, може и още утре да получа. Предложи операция, разбира се. И просто не знам какво да правя. Цената е доста висока - каза между 1000/ 1200 лв за безкръвната. Обясни ми какви са предимствата на планираната и спешната операция. Каза, че за момента нещата не са спешни и да помисля. Вие какво бихте направили? В момента дори мнения на непознати биха ми били полезни. Иначе понеделник ще си отида на прегледа, и след това ще отида при още един лекар, за който разбрах, че се славил като много добър специалист, но сега е в отпуска. И вероятно като чуя и техните мнения ще взема окончателно решение. Каза ми, че лекарства не могат да ми помогнат. За зехтина и лимона без да съм го питала каза въобще да не си помислям. За диета нищо не спомена, не че ще тръгна да се тъпча с пържено или алкохол, но ми стана странно.

# 256
Аз не бих се подложила на операция. Имаш ги камъните, но има огромна вероятност да не ти създадат никакви проблеми. Когато започнат да ти пречат или започнеш да правиш жлъчни кризи - тогава се подложи на операция. Сега е безпредметно според мен. Пък и все пак си е операция, винаги има рискове.

# 257
  • Варна
След като ми оперираха щитовидната жлеза имах адски косопад, реших че ще оплешивея. Взех си шампоан на Фитовал, за около 2 месеца нещата се нормализираха. Но пък не е ясно дали от шампоана или отганизма е бил стресиран. Спрях се на тази марка, тъй като преди години бях ползвала за пърхут и имаше ефект.

Това е шампоана:
https://apteka.framar.bg/30002089/%D1%84%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%B2 … 200-%D0%BC%D0%BB-

# 258
Подкрепям

# 259
  • София
Благодаря много за отговора.  Hug Това всъщност, за което не стана въпрос са какви са рисковете от операцията и като цяло как може да ми повлияе отстраняването на този орган, но предполагам тези неща трябва да се обсъдят с хирург.
Понеже пътувам сравнително често ме притеснява да не стане нещо, докато съм в чужбина например или докато съм сама с детето. Просто нямам представа как протичат тези кризи и какво да очаквам. Rolling Eyes

# 260
  • Варна
Благодаря много за отговора.  Hug Това всъщност, за което не стана въпрос са какви са рисковете от операцията и като цяло как може да ми повлияе отстраняването на този орган, но предполагам тези неща трябва да се обсъдят с хирург.
Понеже пътувам сравнително често ме притеснява да не стане нещо, докато съм в чужбина например или докато съм сама с детето. Просто нямам представа как протичат тези кризи и какво да очаквам. Rolling Eyes

Протичат с болка. Баща ми беше направил над 10 кризи докато го оперират.
Всяка операция има риск. И на мен ми бяха казали за щитовидната, че е рутинна и няма проблеми, но ела да ме видиш трета година как се задъхвам, пуфтя като парен локомотив, на една прахосмукачка сядам 3 пъти да почивам и пропуснах, че 6 месеца бях без глас.
Липсата на орган дава отражение на целия организъм. Не говорим когато е наложащо, тогава се избира по-малкото зло. Но на този етап не ти създава проблеми, обмисли го.

# 261
Още повече, че няма да елиминираш проблема с операцията. След това задължително диета и други неща...на този етап естествено, че по-добре с орган, отколкото без. Бе хората за един болен зъб се борят, ти с лека ръка орган отписваш. И дори не си имала кризи.
Хирурзите обичат да режат и да си взимат парите, поговори с оперирани пациенти, с гастроентеролог. Не бързай. И в чужбина са виждали жлъчни кризи, вземи си лекарства за всеки случай, почни диетата. Не е казано утре да се оперираш.

# 262
  • София
О, не е с бърза ръка, изобщо даже. Гледам да обмислям много внимателно нещата. Благодаря за всички отговори.

Днес при бях при гастроентеролог точно. Той ми каза, че ако получа криза веднага трябва да се оперирам по спешност,  това ме наплаши малко.
Иначе имам само една операция до сега - секцио и то не по желание. Въобще не умирам да ме режат. От понеделник не съм консумирала нищо забранено. Определено ще започна по-здравословен начин на живот.

А болките коремни ли са или в кръста?

Какви лекарства - болкоуспокояващи ли?

# 263
Днес ми откриха още няколко камъка и утайка. Каза ми, че нещата са 50/50, мога цял живот да не получа криза, може и още утре да получа. Предложи операция, разбира се. И просто не знам какво да правя. Цената е доста висока - каза между 1000/ 1200 лв за безкръвната. Обясни ми какви са предимствата на планираната и спешната операция. Каза, че за момента нещата не са спешни и да помисля. Вие какво бихте направили? В момента дори мнения на непознати биха ми били полезни. Иначе понеделник ще си отида на прегледа, и след това ще отида при още един лекар, за който разбрах, че се славил като много добър специалист, но сега е в отпуска. И вероятно като чуя и техните мнения ще взема окончателно решение. Каза ми, че лекарства не могат да ми помогнат. За зехтина и лимона без да съм го питала каза въобще да не си помислям. За диета нищо не спомена, не че ще тръгна да се тъпча с пържено или алкохол, но ми стана странно.
Бих отишла поне при още двама лекари, единият от които не прави операции. Много зачестиха случаите, особено при прехвалени лекари и в частни болници, на убеждаване "трябва да си направиш операцийка за хиляда лева", в които нито е належащо, нито е необходимо изобщо да се оперира.

# 264
  • София
Този, при който бях днес не прави операции.  Rolling Eyes

# 265
  • Варна
С една позната фармацевтка  коментирахме нещо за хирурзите, не помня какво. Само докато чу хирург и ми заявява " Ти пък при хирург, още докато му отвориш вратата на кабинета и той вече се чуди къде да те резне"  Joy.
Това в кръга на майтапа все пак, не може без тях, спасяват животи.

# 266
Не е майтап, Глухарче. Нали се казва "когато имаш чук, всичко изглежда като пирон.". За едно и също заболяване хирург, рехабилитатор и общопрактикуващ могат да ти предложат 3 различни решения.

# 267
  • София
Въпросът е да избереш най- правилното, което не е лесен избор.  Simple Smile

# 268
sea.sea, в медицината "най-правилно" мнооого рядко има. Избираш според наличната информация това, при което съотношението полза-риск ти се струва най-приемливо. Погледни например това.

# 269
Здравейте!

Пия Логест от два месеца - в събота (преди 5-6 дни) започнах трета опаковка. Знаете, започнах я като ми свърши месечния цикъл, което беше четвъртък-петък, в понеделник приятелят ми свърши в мен, бях пила вече две-три таблетки. Във вторник и сряда не ми беше добре и повръщах, може и да съм изхърлила таблетките. В сряда имах обилно бледорозово течение, а днес (четвъртък) ми дойде... не е стара кръв със сигурност. Чакам гинеколожката ми в понеделник да е на работа, за да я видя, но имате ли идея какво може да се случва? Възможно ли е да съм бременна? Благодаря предварително.

Общи условия

Активация на акаунт