Въпроси и отговори за хиперинсулинемията! - 16

• 51 889
  • 444
  •   1
Отговори
# 285
Момичета, при бременност, когато се прави натоварване с глюкоза, да пускам само глюкоза на 1ви и 2ри час или + инсулин? Някъде ми беше попаднало, че при бременност за гестационен диабет се пуска само глюкозата, но сега не мога да го намеря.
Иначе, може би е важно да спомена, че преди бременността ми установиха инсулинова резистентност, като глюкозата си беше в граници и в трите измервания, но инсулинът на втория час беше хвръкнал до небесата. Пих метфогама 2 месеца и влезе в граници и инсулина. После забременях и от тогава нищо не съм изследвала.

# 286
  • до едно тепе
Трябва да следиш КЗ всеки месец и да спазваш режим на хранене. Аз ОГТТ не съм правила изобщо по време на бременностите. Следих КЗ на гладно веднъж месечно и 2 пъти гликиран хемоглобин. Инсулин няма смисъл да се пуска. Според моя ендокринолог всяка бременна е с ИР. Свързано било с плацентата нещо. Не ми обясни подробно.

# 287
  • София
При бременност се пуска само ср. захар

# 288

Глюкоза да пусна значи, на 0-1-2 час ли или?

# 289
Аз също бях с ИР преди да забременея. Лекарства не съм пила, само режим и спорт.
Тук натоварването е задължително изследване по време на Б и се прави между 24та и 28ма седмица - пуска се само КЗ на 0 и на 120. В Бг мисля пускат и на 60мин.
Режим на хранене не бих казала, че спазвам. Определено внимавам с въглехидратите, но и не е толкова строго, както преди да забременея.

# 290
  • София

Глюкоза да пусна значи, на 0-1-2 час ли или?
Точно. Бременните са с физиологична ИР и за това няма смисъл да се пуска инсулин.

# 291

Може ли коментар на изследванията. Тежка ир ли е

Последна редакция: пн, 21 окт 2019, 22:37 от Ivailailieva22

# 292
  • София
Инсулина на гладно е висок. Той трябва да бъде около 5-6 (нищо че референтните стойности са дадени такива).
Обърнете се към ендокринолог.
Това не са нормални резултати

# 293
Здравейте, момичета.
Аз съм на 25г., 50 кг. и от няколко години получавам сърцебиене след хранене – особено но въглехидрати, гъбични инфекции и др. След като обиколих няколко лекаря и всеки ми даваше различни причини за тези мои оплаквания, но на мен все нещо не ми се връзваше реших да взема нещата в свои ръце и ето го резултата от ОГТТ:
Инсулин-1       Serum               6.01
Инсулин-2   Serum        72.89       
Инсулин-3   Serum        122.0

Оптимални стойности:
на гладно: <10.0 mU/L
на 30' и 60': пикови стойности
на 120': <50.0 mU/L

Глюкоза (1 )   Serum        5.70       
Глюкоза (2 )   Serum        12.01     
Глюкоза (3 )   Serum        9.77

ОГТТ разбира се го правих след консултация с лекар. Ендокриноложката при която ходих ми назначи Метфокон от 500mg 3x1, като постепенно достигна тази доза, беше приятно изненадана от факта, че не ми пречи да пазя диета ( която вече бях започнала) и да сe движа повече. Диетата не ми е без никакви въглехидрати - закусвам с 1 филийка хляб черен хляб и 3 часа по късно малко овесени ядки с кис. мляко и семена, а другите ми хранения са с месо, зеленчуци и понякога ядки.
Ще се радвам да чуя вашето мнение..
П.П. Имам леко поликистозни яйчници, но никога не съм имала проблеми с цикъла, освен че е силно болезнен.

# 294
А каква ти е диетата, понеже закуската ти не е ОК.

# 295
На прага на диабета, хляб и зърнени никак не са о. к.

# 296
А каква ти е диетата, понеже закуската ти не е ОК.
В диетата се стремя да огранича до колкото мога въглехидратите. На обяд хапвам зелена салата с месо или яйца, на вечеря също салата с месо или риба. Все още чета и опитвам някои неща. Според ендокриноложката ми мога да ям ориз и картофи 1, 2 пъти седмично, както и варива през ден, но аз не мисля така. Имам глюкомер и след хранене с ориз или картофи на 2 час захарта ми е над 8, което не мисля че е ок.

# 297
Да, не е ок. Ендокриноложката то кара по стари схеми и уверено те "тика" към диабета.

# 298
Колко хляб ядеш дневно?
Нали знаеш, че дали е черен, няма особена разлика в КЗ после.

# 299
Колко хляб ядеш дневно?
Нали знаеш, че дали е черен, няма особена разлика в КЗ после.

Ям само по 1 препечена филия сутрин с масло, куркума и 1 сварено яйце. КЗ на първия час ми е около 6,3, а на втория 5,6. Да, четох, че няма голяма разлика между берия и черния хляб, лично за себе си не съм си мерила КЗ след ядене на бял хляб.
Трудно ми е да се откажа от препечената филия сутрин, но ако трябва ще го направя, само да си намеря "моята" нисковъглехидратна закуска.

Общи условия

Активация на акаунт