За разпределянето на семейните задължения

• 14 153
  • 203
  •   1
Отговори
# 150
Заплати има публикувани за целият свят, но не съм видяла такива с 10 пъти по-голямо заплащане от стартова заплата до след няколко години работа. Ами то тогава целият свят щеше все това да учи и работи и ще стане както с икономистите навремето.

...Но иначе оттук нататък не очаквам, че след като поизгледах децата, другата задача ще е тристепенни менюта и къща без петънце- напротив, по-вероятно е да е работа, добре избрана, за да позволява баланс покрай децата и добро съотношение на задачи и заплащане.
Едното изключва ли другото? Или видът и дома са реално без значение за всички високо-интелигенти люде?
Кога порастват децата и са вече позигледани и самостоятелни?
Когато намериш такава професия, свирни и не бъди егоист. Разкажи ни и на нас тогава, че да не се трепем толкова от работа, а  да прогледнем извън 100те си задачки на квадрат!

# 151
Видът има значение, но не и ако трябва да се прекъснеш 50 пъти, за да оправиш по нещо. В един момент трябва да избираш кое да е- да си дочетеш страницата или да оправиш нещо за пореден път. И аз обичам оправеното, но не на всяка цена.

Децата са поизгледани, когато вече спрат да си застрашават живота в рамките на 3 крачки.

Дори като журналист може да имаш 10Х ръст на доходите. Аз започнах на 500 лева, в бранша ако си нишов и вървежен може да се постигне доста повече. При рекламисти, пиари- също. При всички професии. Или ще си редови копач с много задачи всеки ден, или правиш нещо незаменимо.

Бавачките? Може да гледаш деца, а може и да създадеш системата Киндиру и да продаваш франчайзи по цял свят, вкл. и в Пловдив. Въпрос на визия и ниво.

# 152
Не е вярно, европаразитите от държавния сектор взимат повече от айтита и са се окопали по-добре.

Юнкер взима 50 000 лв на месец, колко взима един CEO на успешна софтуерна компания като тия дето правят малоумните игрички във фейсбук? Или шеф от високо ниво в Google, Facebook и т.н.? Надолу са по-отчетливи разликите сигурно. В щатите може и по-малко да взимат, в Европа е по-оядена политическата система откъм формални доходи Simple Smile Идеята е да не са толкова подадливи на неформалните Stuck Out Tongue

# 153
Иначе говоря за своя случай, защото до момента основно задачата да се развива и да увеличи доходите беше за мъжа ми, докато при мен наистина нещата бяха запушени отвсякъде. Но иначе оттук нататък не очаквам, че след като поизгледах децата, другата задача ще е тристепенни менюта и къща без петънце- напротив, по-вероятно е да е работа, добре избрана, за да позволява баланс покрай децата и добро съотношение на задачи и заплащане.

Ами точно и аз нещо такова разбрах, но се чудя дали трябва да бъде точно такава логиката - дали не трябва да е точно обратната, че тъкмо като е потънала жената в децата, битовизмите, следродилната депресия, трудността след всичко това да се върне на работа и т.н.,точно тогава е най-добре да бъде подбутната. Примерно ние така направихме - аз последните 1-2 години бера плодовете от предишни усилия и не си давам чак толкова зор да раста, докато тя се върна на работа след първа година, веднага отиде на по-висока позиция (плюс хоризонтална промяна на работата), доста по-интересна и смислена и перспективна работа, която не беше толкова далечна от моята сфера и можех и аз малко да помагам в началото. Доходът й е все още по-нисък от моя, но нищо чудно да ме настигне след няколко години, че и задмине, плюс е по-стабилен, сферата (с IT елементи Stuck Out Tongue) е по-конвертируема, за кредитен рейтин направо ме е срам да говоря... Докато аз съм се забил в нишов бранш и е доста вероятно да се наложи да го сменям в близките години. Според мен след дълго майчинство би било адски трудно тепърва да се връща човек какво остава да прави кариера - ако беше станала домакиня, щеше да захвърли 7-8 години доста тежък къртовски труд като черепче, щеше да загуби самочувствие, рутина и т.н. А така имаме доста ясен план как ще се развива дори да направим второ дете.

Моята логика е, че ако единият е високо-квалифициран или с висок доход, по-скоро трябва да се даде тласък на другия и да се развиват успоредно и двамата. Защото иначе този с високия доход/квалификация може постоянно да си измисля реални или въображаеми творчески паузи, в които не бива да бъде безпокоен със злободневни въпроси...

# 154
Непонятни са ми тези сметки и бизнеси. Говорим за хора доста над нивото на обикновеното семейство из света.

Когато някой от вас създаде нещо подобно и може да разкаже как става от кухнята, а не само от гледане на как се справяли хората по света и у нас, да бъде така добър и да сподели.  Peace

А дали може и да слезем на земята при работещите двойки, изкарващи нормални доходи, онези във висините със сигурност няма да дойдат в СО да искат съвет Joy
Именно.

# 155
То е ясно, че са ти непонятни, но нали питаше как е следващото ниво- ми това е.

# 156
 Laughing
И ти ми показа следващото ниво? Или предпоследното?  Joy

Иначе говоря за своя случай, защото до момента основно задачата да се развива и да увеличи доходите беше за мъжа ми, докато при мен наистина нещата бяха запушени отвсякъде. Но иначе оттук нататък не очаквам, че след като поизгледах децата, другата задача ще е тристепенни менюта и къща без петънце- напротив, по-вероятно е да е работа, добре избрана, за да позволява баланс покрай децата и добро съотношение на задачи и заплащане.

Ами точно и аз нещо такова разбрах, но се чудя дали трябва да бъде точно такава логиката - дали не трябва да е точно обратната, че тъкмо като е потънала жената в децата, битовизмите, следродилната депресия, трудността след всичко това да се върне на работа и т.н.,точно тогава е най-добре да бъде подбутната. Примерно ние така направихме - аз последните 1-2 години бера плодовете от предишни усилия и не си давам чак толкова зор да раста, докато тя се върна на работа след първа година, веднага отиде на по-висока позиция (плюс хоризонтална промяна на работата), доста по-интересна и смислена и перспективна работа, която не беше толкова далечна от моята сфера и можех и аз малко да помагам в началото. Доходът й е все още по-нисък от моя, но нищо чудно да ме настигне след няколко години, че и задмине, плюс е по-стабилен, сферата (с IT елементи Stuck Out Tongue) е по-конвертируема, за кредитен рейтин направо ме е срам да говоря... Докато аз съм се забил в нишов бранш и е доста вероятно да се наложи да го сменям в близките години. Според мен след дълго майчинство би било адски трудно тепърва да се връща човек какво остава да прави кариера - ако беше станала домакиня, щеше да захвърли 7-8 години доста тежък къртовски труд като черепче, щеше да загуби самочувствие, рутина и т.н. А така имаме доста ясен план как ще се развива дори да направим второ дете.

Моята логика е, че ако единият е високо-квалифициран или с висок доход, по-скоро трябва да се даде тласък на другия и да се развиват успоредно и двамата. Защото иначе този с високия доход/квалификация може постоянно да си измисля реални или въображаеми творчески паузи, в които не бива да бъде безпокоен със злободневни въпроси...
Хм..
Тива според вас е по-добрият вариант от кое?
Май е губаво да говорим с някакви реални измерения, защото явно без това не може да се направи истинска съпоставка на това какво е добра заплата, в какъв бранш и какъв живот се живее с тези заплати.

# 157
Когато някой от вас създаде нещо подобно и може да разкаже как става от кухнята, а не само от гледане на как се справяли хората по света и у нас, да бъде така добър и да сподели.  Peace

Не е въпросът дали е възможно или не, ясно е че е възможно - от кухнята: може тук примерно

Въпросът е по-скоро кой на кого и кога трябва да помага с битовизмите и с миенето на наакани бебешки дупета. Че няма всички да станем като Мъск е ясно, но кариерното развитие не е някаква фантазия. Дали ще е 2 пъти или 10 пъти - това са подробности, дори да е 1.5 пъти, това за едно "нормално домакинство" не е никак малко.

# 158
  • София
Е, то и моят доход нарастна 15 пъти, откакто съм започнала работа и сега  с дете и отговорности се опитвам да не губя/и не губя темпо, макар и с цената на двойни усилия.

Не е нещо извънземно това.

Но битовизмите, затова са битовизми. Никой не трябва да си причинява да ги поема изцяло, освен ако не му е приятно.

# 159
Ассос, сподели повече за 15 пътното увеличение?

Не смятам, че битовизмите са приятни на някого.  hahaha hahaha

# 160
  • София
когато си надвиеш на масрафа кариерно и финансово, битовизмите лесно ги делегираш на трети лица. няма дилема как да се отървеш от тях.

# 161
Скрит текст:
 Laughing
И ти ми показа следващото ниво? Или предпоследното?  Joy

Хм..
Тива според вас е по-добрият вариант от кое?
Скрит текст:
Май е губаво да говорим с някакви реални измерения, защото явно без това не може да се направи истинска съпоставка на това какво е добра заплата, в какъв бранш и какъв живот се живее с тези заплати.

Според мен по-добър вариант от майчинството, което в България се получава през втората година, и много по-добър вариант от дълготрайно минаване в inactivity, защото искаме още едно дете в близката година-две и това би значело трайно излизане от квалифицирания пазар на труда, ако го нямаше връщането на работа сега. И това заради хипотетичната възможност аз да си повиша значително дохода (според мен невъзможно на този етап)? Аз каквото бях планирал, го направих и в тези условия на битовизми. 

Конкретни суми няма да обсъждам, не виждам и Вие да споделяте Вашите конкретни доходи. Единствените по-конкретни изказвания в темата бяха за дохода на бизнесмена и че 5000 не били "сериозни пари", което за мен е нелепо. За България са добър доход според мен като процентили. Казах вече, че единствения вариант, който виждам, при който се повишава 5 или 10 пъти дохода е преминаваме към работа като самонает. Аз не харесвам бизнеса, никога не бих се занимавал с локален бизнес, та няма как да разкажа "от кухнята", но имам познат, който направи тази стъпка и предвид публичните му бизнес начинания, съм склонен да повярвам и 5 и 10, че и повече пъти повишаване на заплатата. Човекът имаше късмет и необходимата липса на морал да използва максимално ресурси от предишната си работа, както и да прилъже големи западни компании за сериозни договори. Това мога да кажа по този въпрос, ако Ви интересува нещо конкретно - пояснете моля, какво Ви интересува, без ако може да се навлиза в лични детайли. 

# 162
бгтатко, без да навлизаме в детайли ще си говорим общи приказки до откат.

Не ви рабирам критерите за 2рата година майчинство, защото една жена може  и да не работи 5 години, но да учи през това време и пак да си повиши доходите. Бенефитите или ползите за децата са нещо, за което можем много да говорим и да оборим този ви аргумент. Но не е в това задачата.

Особено пък това за самонаетите е нелепо. Изкарват се повече пари, данъците са по-ниски, но рисковете са в пъти по-големи и печалбата не е това, което е след като се инвестира постоянно в бизнеса.

Да се лъже, мами и да си с липса на морал, не се говори в сделката въобще.

Последна редакция: вт, 29 авг 2017, 20:04 от Анонимен

# 163
когато си надвиеш на масрафа кариерно и финансово, битовизмите лесно ги делегираш на трети лица. няма дилема как да се отървеш от тях.

Познавам само едно такова домакинство, съпругът е милионер с много голям бизнес, имат прислуга за всичко, чистачки, готвачки, портиери, всичко. И пада яка първенющина и избиване на комплекси, безумно скъпото жилище е обзаведено абсурдно идиосинкретично - от една страна виси тайната вечеря, от друга абстрактно изкуство, от трета портрет на Ботева, от четвърта автограф на Пайнера (конкретните артефакти са измислени - всякакви прилики с реални "бизнесмени" са случайни), а чорбаджи седи на миндерчето и ръси някакви мъдри овчи мисли, ама мнооого овчи, все едно бисери падат, докато младата му женичка (на възрастта на дъщеря му от предишен брак) тръчка подир дечинята и дума на обелва, нищо, че си имат достатъчно прислуга да е еманципирана като британската кралица.

Всички други, дори да си викат чистачка веднъж седмично или дори всеки ден, сами си се справят с много неща по домакинството, както беше изтъкнато вече - за да забравиш напълно за битовизмите, трябва да имаш денонощна прислуга, пък това у нас не са дори 1ния %. Не че няма и такива млади успели хора, ама...  Плюс някои неща човек не иска да ги делегира - примерно да гледаш първите стъпки в живота на детето си, първите думи, първото "Агу" и всичко останало. Не бих искал точно това да го делегирам никому, дори да бях милиардер. Дори измиването на наакано дупе ми е мило, защото знам, че ще го измия старателно и няма да се подсече, а пък бавачката или лелката в яслата ще го избърше надве-натри с кърпички, колкото да съм доволен като цяло.

# 164
бгтатко, без да навлизаме в детайли ще си говорим общи приказки до откат.

Не ми е ясно какво конкретно Ви интересува. За ползите за детето е безкрайна темата, да си представим, че ползите за детето не са фактор в случая. Дадох пример при който по-високо квалифицираният с по-висок доход се включва по-активно, заради кариерната реализация на по-ниско квалифицирания с по-нисък доход. Което мисля е пряка контратеза на тезата, че когато жената е с малки деца и домакинство нагоре с краката, не трябва да занимава съпруга си с битовизми, за да не му спре кариерния растеж. От една страна спорите с това, което Siren твърди, от друга сякаш спорите с мен, който твърди точно обратното по въпроса с буквата Ф - обърквам се каква точно Ви е тезата, или спорим заради спорта в случая?

Общи условия

Активация на акаунт