За разпределянето на семейните задължения

• 14 138
  • 203
  •   1
Отговори
Здравейте,може и да има такава тема,признавам не съм търсила.Темата ми е провокирана от отношенията в едно приятелско Семейство.Имат три деца,най- малкото на 11.Жената е домакиня.Мъжа изкарва парите в семейството.Има собствен бизнес,наистина работи здраво.Извън работата му ,жената не го занимава с нищо в къщи.Боята за боядисване на детската е купена от 5 месеца,но нито той боядисва,нито наема някой да го направи.На кухненските шкафове чекмеджетата постоянно падат,тя ги намества,и до там.В същото време,той да види едно петънце на земята,пита защо не го е изчистила.Иначе я обича много,не е лишена от нищо,но когато го помоли да свърши в къщи нещо,непосилно за нея казва,,аз изкарвам парите".Искам да видя и безпристрастни мнения:Трябва ли щом мъжа изкарва парите,да не се занимава с нищо в къщи?

# 1
  • тук-там
Няма ли да свършва тази ваканция?  ooooh!
Вариантите са два! Peace
 или
1.  Мъжът не изкарва достатъчно пари.
или
2. Жената е уникално тъпа, за да не може да ги оползотвори!

Клоня към второто.... newsm78

# 2
Имаше сходна такава тема наскоро - за гладенето Simple Smile

И на мен ми е интересна темата и различните мнения, защото както бях писал и в тази за гладенето - баланс е изключително трудно да се намери.

Ако не е тайна - колко приблизително изкарва едно подобно домакинство с мъж бизнесмен и жена домакиня? И какво я спира тя да наеме бояджия или да извика дърводелец за какво беше там?

# 3
А кое е непосилното в боядисването на стая, та жена и три деца, най-малкото от които на 11, да не могат да го направят за ден? Или в обаждането по телефона на майстор, който за няколко часа и вероятно педесетина лева ще оправи шкафчетата?

# 4
  • Ямбол
Всяко семейство си взима решения как да се оправя с тези неща. Какво трябва да се прави в друго семейство просто не съществува.
Аз съм в семейство, в което и двамата носим доходи и никой не чака другия да се сети да свърши нещо или че му се пада като задължение. Другите много не ме интересуват, особено домакините. Като са си избрали тази част от семейството, да се оправят. Аз съм избрала друго, ако искам ще боядисвам, ако искам ще помоля мъжа ми да го свърши, ако искам ще се обадя на бояджия, ако искам ще стоя на небоядисано и не ми дреме кой как ще го тълкува, че и тема ако иска да пусне.

# 5
Няма ли да свършва тази ваканция?  ooooh!
Вариантите са два! Peace
 или
1.  Мъжът не изкарва достатъчно пари.
или
2. Жената е уникално тъпа, за да не може да ги оползотвори!

Клоня към второто.
... newsm78
Мдам. И все пак, какъв е този бизнесмен с разтропани кухненски шкафчета? Авторката трябваше повече да се постарае.

# 6
Очевидно тях ги устройва, какво значение има какво мислим ние?
Аз например мисля, че боядисването е лека и лесна задача, при 3 големи деца тя може да оправи стаята за половин ден.
И мен да ме чакат 4 човека вкъщи без да правят нищо, и аз ще се чудя защо не ме обслужват от до и ще се сърдя за всяко петънце.

# 7
И аз не разбирам какво й пречи да си пребоядиса сама или да се обади на майстор, щом имат финансовите възможности. Просто тя ревностно си пази ролята на домакиня - гледа децата, чисти и готви, отхвърляйки "мъжката" работа, което е и малко относително,  а той ревностно си пази ролята на бизнесмен - не пипва нищо вкъщи. Еми, освен да отиде трети човек у тях да се занимава с останалото  Laughing Намерили са се според мен, живи и здрави да са.  Hug

# 8
В същото време,той да види едно петънце на земята,пита защо не го е изчистила.Иначе я обича много,не е лишена от нищо,но когато го помоли да свърши в къщи нещо,непосилно за нея казва,,аз изкарвам парите".
Този мъж не обича тази жена. Който издребнява за подобни глупости и държи да се надува с изкарването на пари, няма нищо общо с жената, от която има деца.

# 9
  • Countryside
Изказването на мъжа е кофти, аз изкарвам парите ти си длъжна да гледаш децата и да шеташ до откат. Обаче и жената е виновна, да му се тросне малко да му светне ламБата. Като е такъв паралия да наеме гледачка, чистачка, готвачка и т.н. Ай сиктир от муньовци хем с претенции, хем без покритие.
Мъжка и женска работа няма, кой каквото може и иска прави, за другото има майстори.

# 10
Добре де, като изкарва толкова пари, какво и пречи да наеме някой, който да го свърши? Ако не изкарва достатъчно, тя защо не работи?
През година да са раждани децата, те би трябвало да са на 11, 13, 15. Значи майчинството и е приключило преди поне 8 години.

Ако си седя в къщи, не виждам причина да не чистя и да не се занимавам с плащане на сметки и подобни неща. Ако и двамата работим, няма как само единия да ги върши тези неща.

Много принцеси се навъдиха, които хем не искат да работят, хем и в къщи нищо не искат да правят. И не излизайте пак с това, колко е сложно да се гледат деца, защото те в един момент тръгват на градина и на училище. И да, не е лесно с графика, но пък и не си вързан 12 часа в офиса, защото аз не познавам много хора, които не работят яко и изкарват достатъчно пари.

# 11
На въпроса ,колко изкарва мъжа,не съм много навътре в нещата,но от нея знам 4-5 хиляди месечно.Тя е боядисвала многократно,но все пак си личи,че е боядисвано от жена.Едното от децата е с ресурсен учител,който му преподава и лятото.Има изоставане в развитието,затова тя не може да започне нормална работа.И все пак изкарва някакви пари от в къщи.

# 12
Добре де, като изкарва толкова пари, какво и пречи да наеме някой, който да го свърши? Ако не изкарва достатъчно, тя защо не работи?
През година да са раждани децата, те би трябвало да са на 11, 13, 15. Значи майчинството и е приключило преди поне 8 години.

Ако си седя в къщи, не виждам причина да цне чистя и да не се занимавам с плащане на сметки и подобни неща. Ако и двамата работим, няма как само единия да ги върши тези неща.

Много принцеси се навъдиха, които хем не искат да работят, хем и в къщи нищо не искат да правят. И не излизайте пак с това, колко е сложно да се гледат деца, защото те в един момент тръгват на градина и на училище. И да, не е лесно с графика, но пък и не си вързан 12 часа в офиса, защото аз не познавам много хора, които не работят яко и изкарват достатъчно пари.
Просто,когато се спомене от нея,че ще наеме майстор,той казва,,няма проблем,аз ще го свърша".Освен това,той не работи сам,има и работници.Вече е решила,че ще наеме майстор,пък каквото ще да става.

# 13
На въпроса ,колко изкарва мъжа,не съм много навътре в нещата,но от нея знам 4-5 хиляди месечно.

Според мен дори да изплащат кредити, пак биха могли да си позволят и майстор и някаква форма на домашна помощница, за да може съпругата му да направи нещо повече за себе си от това да е робиня-слугиня, пардон - "домакиня". Като всеки работен ден (вкл. и на бизнесмена), следва в някакъв момент и на домакинята работният ден да приключи, да се ползват уикенди и празници, но обикновено изобщо не става така.

При положение, че доходът е приличен дори за голямо домочадие, това, че се купува първо боя, пък после (след неизяснено време) се боядисва, говори за манталитет - да се спести максимално. Човек си наема майстор, който за 500лв. ще иде, ще купи боята и ще боядиса една стая за 2-3 дни с поправките на мазилката. Не складира кофи с боя и грунд в мазето с месеци. В това семейство според мен проблемът не е само до разпределение на задълженията, а до много лошо планиране на времето, разходите и т.н. За мен е немислимо един сериозен бизнесмен да не може да планира подобни неща, така че по-скоро в него е вината, макар че сигурно и тя с петната по пода и т.н. е такава домакиня, какъвто той е бизнесмен...

Във всеки случай тук наистина проблемът не е до разпределение, а до патриархален модел, в който мъжът-чобанин, който слагал хляба на масата се разпорежда с всичко, а жената-слугиня припка със ситни крачки след него и гледа да му угоди. При такъв модел какво разпределение може да има изобщо?     

# 14
Здравейте,може и да има такава тема,признавам не съм търсила.Темата ми е провокирана от отношенията в едно приятелско Семейство.Имат три деца,най- малкото на 11.Жената е домакиня.Мъжа изкарва парите в семейството.Има собствен бизнес,наистина работи здраво.Извън работата му ,жената не го занимава с нищо в къщи.Боята за боядисване на детската е купена от 5 месеца,но нито той боядисва,нито наема някой да го направи.На кухненските шкафове чекмеджетата постоянно падат,тя ги намества,и до там.В същото време,той да види едно петънце на земята,пита защо не го е изчистила.Иначе я обича много,не е лишена от нищо,но когато го помоли да свърши в къщи нещо,непосилно за нея казва,,аз изкарвам парите".Искам да видя и безпристрастни мнения:Трябва ли щом мъжа изкарва парите,да не се занимава с нищо в къщи?
Първото , за което се сещам на прима виста:
тя вика майстори, урежда всичко, после ги насочва към мъжа си, той да оправя сметките с тях.
Така ми се струва справедливо.

Общи условия

Активация на акаунт