За разпределянето на семейните задължения

• 14 155
  • 203
  •   1
Отговори
# 165
Моята теза е различна от тезите и на двама ви.

За мен жената трябва да е подкрепяна, също както и мъжът трябва да е подкрепян. Д са партньори и да се грижат заедно за дома и децата си като си разпределят нещата.

Когато децата са под 3-4 години е добре тя да може да си ги гледа и бащата въпреки всичко да се включва във всичко когато си е у дома и да не разчита, че има безплатен пероснал.

Когато децата поотраснат тя да може да работи почасово и да не се налага нейният доход да е основен и да важен за бюджета, а когато мъжът има нужда от подкрепа тя да е насреща и да поема повечето неща, но не винаги и не постоянно.

# 166
Всички ли семейства са в неравнопоставено положение: той изкарва парите, а тя домакинства и гледа децата ? Не познавате ли семейства, където и двамата имат равнопоставена по задължения, отговорност и заплата работа ? В такъв случай как се разпределят семейните задължения ? Не е нормално винаги жената да остава да гледа децата когато са малки, според мен. Нито е задължена само тя да пазарува, готви, чисти, глади и обгрижва мъжа и децата.

# 167
Явно, че не е съвсем така Simple Smile

За мен жената трябва да е подкрепяна, също както и мъжът трябва да е подкрепян. Д са партньори и да се грижат заедно за дома и децата си като си разпределят нещата.
Моята теза е същата

Когато децата са под 3-4 години е добре тя да може да си ги гледа
Това е съвсем отделен въпрос, който няма нищо общо с тази тема сега и е изцяло решение на родителите на детето - Вие си решавате за Вашето дете, ние си решаваме за нашето дете и за нас. За да се продължи подобна дискусия по обективен начин, трябва да минем на научно равнище, позовавайки се на утвърдени научни източници (peer-reviewed journals, high IF) от психология на развитието и други релевантни области. Което не виждам смисъл да правим тук, дори да се окаже, че е възможно. Другото е лично решение. Важното е, когато това решение се вземе, да се вземе и от двамата и после и двамата да се съобразяват с вече взетото решение и да си помагат взаимно в правилната посока

и бащата въпреки всичко да се включва във всичко когато си е у дома и да не разчита, че има безплатен пероснал.
Моята теза е същата, по начало моята теза беше за равно разпределение във времето на усилията, така че в идеалния случай и двамата да имат сходно време за почивка и за себе си.

Когато децата поотраснат тя да може да работи почасово и да не се налага нейният доход да е основен и да важен за бюджета, а когато мъжът има нужда от подкрепа тя да е насреща и да поема повечето неща, но не винаги и не постоянно.
Не виждам съществена разлика с моята теза, освен ако не твърдите, че жена няма право да иска да работи на пълен работен ден. Чe и двамата трябва да се подкрепят е моята теза. 

# 168
Всички ли семейства са в неравнопоставено положение: той изкарва парите, а тя домакинства и гледа децата ? Не познавате ли семейства, където и двамата имат равнопоставена по задължения, отговорност и заплата работа ? В такъв случай как се разпределят семейните задължения ? Не е нормално винаги жената да остава да гледа децата когато са малки, според мен. Нито е задължена само тя да пазарува, готви, чисти, глади и обгрижва мъжа и децата.

Ако мен питате - познавам само едно конвенционално семейство, където са напълно равнопоставени, двамата всъщност са колеги в една и съща IT фирма, не съм сигурен дали тя не беше на по-висока позиция от него. Не знам обаче как е организирано домакинството им, знам, че тя гледаше до 2 години детето и после се върна на работа, знам че много обича да готви - сериозно хоби от дълги години, блогърства по темата и т.н. Други детайли не знам, мисля че той има книжка и кара, тя не.

За всичко останало съм съгласен с Вас, при нас примерно така е организирано домакинството, както казвате, при други познати и приятелски семейства с деца по-скоро не е равнопоставено по задължения, макар че хората рядко говорят искрено по такива въпроси и е много трудно да се прецени. Затова и ме вълнува темата, понеже е доста трудно да се разпределят нещата съвсем справедливо и да се прецени при другите хора как е. При спор/каране е било изтъквано примерно за наш познат мъж, който е посягал и на съпругата си, че и на детето, че "много гледа детето" - очевидно от думите на (битата) съпруга, която го мрази и в червата си и се чуди как да му изневери с бившия си приятел, така излизало - че е много грижовен татко. Хората лъжат, много лъжат, особено пред приятели. Моето субективно усещане е, че съпругата ми е малко по-натоварена от мен в момента и искам да го компенсирам това максимално - от там и интереса ми по темата.

# 169
бгтатко81, няма универсална формула за семействата.

Определено да ме убеждават да се върна на работа с 1 или 2 годишно дете ще е началото на края.
 Както и ако имам мъж, който ще очаква и ще ме кара да му принасям и занасям, който нищо да не пипва у дома, а да не плаща на майстор, а и най-накрая да се извърти и да намира кусури.  Shocked

# 170
Barefoot Kontesa, прекрасно е човек да може да види и други гледни точки - мен пък ако ме убеждават, че е немислимо една майка да се върне на работа с 1 или 2 годишно дете, това би било съвсем краят Simple Smile Хубаво е, че повечето осъзнати хора успяват да си намерят подходяща половинка, която да им импонира на възгледите. Извън този принципен въпрос, който очевидно прави несравними Вашата и нашата "формули", мисля, че за конкретния случай и по принципния въпрос за разпределянето на задълженията, все пак сме на едно и също мнение.

# 171

Когато децата са под 3-4 години е добре тя да може да си ги гледа и бащата въпреки всичко да се включва във всичко когато си е у дома и да не разчита, че има безплатен пероснал.

Останах с впечатлението, че и тезата на бгтатко е подобна- двамата си удрят по едно рмо в зависимост кой кога има нужда и възможност. Той самият работи основно от дома и е поел пряко голяма част от грижата за детето. ОК. Бих се радвала един ден дъщеря ми да има подобен мъж.

# 172
Уиш, не е точно еднаква. Има малки, но много съществени разлики.

бгтатко, не знам какви са ви разпределенията у вас и не мога да кажа, че сме на едно и също мнение.

Последна редакция: ср, 30 авг 2017, 04:08 от Анонимен

# 173
  • София
И кои са разликите?

# 174
Да, има разлики, но не мисля, че са непреодолими. Ако възникнат такива в семейството, а те неминуемо възникват по един или друг повод, важното е да могат да бъдат обсъдени от двамата и двамата да са склонни да изслушат и обмислят гледната точка на другия. Тогава се достига и до взаимноприемливо решение.

# 175
Barefoot Kontesa, прекрасно е човек да може да види и други гледни точки - мен пък ако ме убеждават, че е немислимо една майка да се върне на работа с 1 или 2 годишно дете, това би било съвсем краят Simple Smile ..
Ето една и то много съществена за мен.

Това може да е валидно само ако съм самотна майка или сме соц. слаби и заплатата ми е жизнено важна за семейството. Иначе няма да имаме дете докато нямаме фин. стабилност, дома и средата за да си останем у дома няколко години спокойно.  Peace

Последна редакция: вт, 29 авг 2017, 21:49 от Анонимен

# 176
За мен това е също много съществен момент. Още повече, моето мнение за яслите и градините е твърде крайно. Но, ако мъжът е разумен и интелигентен човек, а бгтатко дава индикации за такъв, със сигурност няма да тропне по масата и да ревне:"Или ясла, или развод ми дай", а ще обсъди вариантите с жена си и ще изберат не просто взаимноприемливия, а този който е хем взаимноприемлив, хем в максимална степен в интерес на детето.

# 177
Периодът ми с дете на годинка винаги е бил толкова неприятен, че хич не съм си представяла точно тогава да тръгна на работа и да се грижа за кариера. Докато мъжът си стои на същите позиции...бе изобщо, преди петата година не ме търси много за работа.

# 178
Периодът ми с дете на годинка винаги е бил толкова неприятен, че хич не съм си представяла точно тогава да тръгна на работа и да се грижа за кариера. Докато мъжът си стои на същите позиции...бе изобщо, преди петата година не ме търси много за работа.
Проблемът е, че петата година на най-малкото ти дете, в твоя конкретен случай, ще е седмата, в която ти не работиш. Тогава, в добавка, ще си и по-близо до 40 отколкото до 30. Нищо лошо няма в това, но все още не се намират много работодатели, отворили обятия за такава комбинация.

# 179
Да ви кажа около мен няма нито един мъж, които да кара жена си да почва работа с малко дете. Всички искат и натискат жените си да си седят вкъщи. Обаче всички тия жени около третата година си пращат децата на градина.

Общи условия

Активация на акаунт