За разпределянето на семейните задължения

• 14 151
  • 203
  •   1
Отговори
# 180
Уиш, именно.
Много добре седнахме и си поговорихме преди 10 години кое как и защо така мислим да се случва. Ако не бяхме постигнали съгласие то щяхме да имаме дете по-късно и когато условията са изпълнени.

Ето и Сирен мисли така. Въпреки, че си е дала все пак 2 годишното на ясла, а когато коментирахме това пак си каза, че преди 5 годишнината на детето нямало да се върне на работа, но то е на ясла и целодневна градина, а  тя си е в къщи. Малко логиката й убягва, но се знаем вече и не й придирям.

Последна редакция: вт, 29 авг 2017, 22:43 от Анонимен

# 181
За мен това е също много съществен момент. Още повече, моето мнение за яслите и градините е твърде крайно. Но, ако мъжът е разумен и интелигентен човек, а бгтатко дава индикации за такъв, със сигурност няма да тропне по масата и да ревне:"Или ясла, или развод ми дай", а ще обсъди вариантите с жена си и ще изберат не просто взаимноприемливия, а този който е хем взаимноприемлив, хем в максимална степен в интерес на детето.

Не, разбира се, решението си беше изцяло нейно, можем спокойно и без лишения да си живеем и само на единия доход, но обичаме да не си правим много сметка за всичко, искаме по-голямо жилище без (много) компромиси с мястото и изпълнението, плюс тя наистина се чувства доста добре откакто се върна на работа. За разлика от преди... Но е факт, че този въпрос не сме го обсъждали на първа среща и ако беше казала, че вижда смисъла на живота си в това да гледа в следващите 10 години номер 1 и номер 2 (в началото дори 3 искахме), бих се съгласил естествено и бихме делили домашните задължения и грижата за детето. Simple Smile Все пак по други мнения по редица въпроси е можело да се екстраполира вероятно и мнението по този въпрос.  Аз съм наистина много доволен от решението, което взехме, макар че не ни е лесно. Но освен всичко друго имаме много повече теми за разговор, защото в общи линии битът ни е сходен - и двамата ходим на работа, дори някои елементи са подобни, имаме много теми по които да си говорим и лесно си влизаме един на друг в положението. Simple Smile А детето е безкрайно щастливо на яслата (доколкото изобщо ходи), защото там му дават да пипа каквото си поиска и да се заразява на воля с всякакви интересни болести, докато ние постоянно го ограничаваме в яденето на камъни, бъркането по устите и носовете ни, зариването с препикан от кученцата пясък и подобни много много любими забавления Stuck Out Tongue

# 182
Според мен домакинската работа би трябвало да се разпределя поравно. В крайна сметка живеем в свят, в който почти всяка втора жена работи, изкарва пари, грижи се за семейството си, изморява се в работата и има и други задължения, освен тези вкъщи.

# 183
Ох, успокоих се, че не съм се мазнил прекалено много... За мен принципно желанието за емпанципация от една страна, от друга желанието да имаш примерно 2 деца и да ги гледаш поне до 5тата им годинка вкъщи са силно несъвместими. Просто не виждам как един човек при равни други условия може да е конкурентен с 5-10 години прекъсване на активно учене (задочното докато човек гледа малко дете за мен не е много сериозно), стаж и работа на друг, който го няма това прекъсване. Това решение за "до 5тата година" автоматично значи, че в чисто социален план майката ще бъде доста по-ниско реализирана и като квалификация, и като доход... 

Но по никакъв начин това не променя мнението ми за деленето на работа, и също за конкретния случай, където децата са вече сравнително големи и ако жената има някакви останали житейски сили и не е напълно изчерпана и има желание да се развива - трябва да бъдат положени всички усилия и дори жертви да може да го направи. ако иска и има сили, разбира се

Сега след като се успокоих, че не съм прекален конформист и имаме коренни различия във възгледите си - пожелавам лека нощ на всички, защото е мой ред днес да дам лекарства, да аспирирам носле и да приспя бебенцето :Р

# 184
Бгтатко, уж си разбиращ мъж, а после едното било немислимо, другото несъпоставимонесъвместимо  и несериозно и т.н. Ясно ми беше от самото начало колко различни са ни вижданията, но са и малко мъжете, които имат налице всички критерии покрити за имането на дете и спокойна жена. Simple Smile

Последна редакция: вт, 29 авг 2017, 22:44 от Анонимен

# 185
  • София
Които имат твоите критерии, Контеса.
Ако половинката ми ме бе задължила да изкарам вкъщи до петата, пък дори и до третата година на детето, със сигурност щеше да ми види гърба.

# 186
Ассос, кои са моите критерии, различни от болшинството жени?
Не говорим той да те задължава да си останеше в къщи, а ти да искаш и да знаеш, че е по-добро за детето да у дома с родител, но той да настоява да работиш, защото неговата заплата не е достатъчно добра?

# 187
  • София
Как би приела, ако той изяви желание да остане вкъщи до петата година на детето/децата изцяло на твоя издръжка?

# 188
Как би приела, ако той изяви желание да остане вкъщи до петата година на детето/децата изцяло на твоя издръжка?
Никак, защото няма да съм с такъв мъж, че и деца да раждам.

Все още жената е тази, която поема всички негативи от бременност, раждане и отглеждане.

От доста скоро мъжете се включват активно в отглеждащата част, но за всичко друго жената има правото да предяви някакви претенции  и да иска да й е комфортно през тези периоди и да не й се налага да бяга на 5 фронта докато детето е под 4 години.

Ако един мъж не може да се справи с тези условия да е provider Simple Smile то не е нужно да има дете сега или пък да е с тази жена. Свободен избор.

Последна редакция: ср, 30 авг 2017, 04:08 от Анонимен

# 189
Не познавам мъж, които да иска да си стои у дома на издръжка на жена си. Имам две познати които са си у дома повече от десет години и двете искат да работят хубава работа, разбира се, не във фермата. Въобще въпросът не опира до пари.

# 190
  • София
Познавам мъже, които се справят по-добре от съпругите си. Но от предразсъдъци и глупост оставят на половинките тая важна задача.
За мен полът няма значение, а всекиму според възможностите или предпочитанията.

# 191
Моят мъж се грижеше по-добре за големият ми син когато беше по-малък. Аз сега се справям по-добре от него с математиката и английския-тоест в момента аз съм по-пълноценен родител за него. За мен грижата по-децата трябва да бъде разпределена между родителите, но това не означава в никакъв случай единият родител да се откаже от работата си, живота си и да си остане вкъщи пет, десет години. Сега ако това е негово искрено желание, но моите наблюдения са, че почти никой няма такова желание.
По отношение на домакинската работа или бих я делегирала или бих я свършила аз, ако това е повод за драма. Но бог знае какво качество не мога да предложа.
Виж децата редовно ги изпращам да ги възпитава баща им. Това е твърде голяма отговорност за мен, предпочитам да я делегирам на другия родител.

# 192
Ако един мъж не може да се справи с тези условия да е provider Simple Smile то не е нужно да има дете сега или пък да е с тази жена.

What does a man do? A man provides... Wink

# 193
Рядкост са мъжете, които остават в къщи с дете под година, но ги има.
Иначе детето, както и домът са общи и работат по тях би трябвало да е обща, но понеже явно не е се стига до  такива теми и питанки.

# 194
Въобще не мисля, че с прекъсване от 5 години човек е загубен. Особено в 21 век. Ако бях бачкала нон стоп, сега щях да съм научила един куп похвати и технологии, които вече са увяхнали. Работата не е презокеански кораб, да замине и да го изпуснеш. По-скоро е като влакчето на метрото- след 5-10 минути идва друго.

Хич не е интересно жената с малко дете да драпа за развитие, докато таткото помага у дома. Поне в моя случай мъжът ми имаше в пъти по-голям потенциал за подобрено заплащане. А и "развитие" е спорна дума, в някои професии може да хвърлиш много усилия, но почти да няма разлика в заплащането.

Общи условия

Активация на акаунт