Фотография - 85 тема

• 68 677
  • 767
  •   1
Отговори
# 390
Ирене, дълги години снимах с д90 и 50мм обектив по рок кръчми концерти на приятели. По тези места осветлението е отчайващо зле и трудно можеш да постигнеш кой знае какъв резултат с кропка. Това, което аз правех е, че опитвах да се възползвам от най-силната подсветка на прожекторите, като предварително си правех съответните настройки. Снимах изцяло на ръчен режим. Ако някоя ситуация много ми хареса, а е тъмно, рискувам с по-мрачна снимка, без да намалявам много скоростта, а после оправям експозицията във ФШ, тъй като снимах в RAW. Продължавай да експериментираш и ще усъвършенстваш снимките.

# 391
  • Бургас
Ирене, дълги години снимах с д90 и 50мм обектив по рок кръчми концерти на приятели. По тези места осветлението е отчайващо зле и трудно можеш да постигнеш кой знае какъв резултат с кропка. Това, което аз правех е, че опитвах да се възползвам от най-силната подсветка на прожекторите, като предварително си правех съответните настройки. Снимах изцяло на ръчен режим. Ако някоя ситуация много ми хареса, а е тъмно, рискувам с по-мрачна снимка, без да намалявам много скоростта, а после оправям експозицията във ФШ, тъй като снимах в RAW. Продължавай да експериментираш и ще усъвършенстваш снимките.

С какво ISО снимаше? Аз като го вдигна на 2000 и вече става на зърна като се разпъне снимката. Сега дебна в ebay някой евтин 55-200мм обектив Simple Smile

# 392
Ирене, няма да стане с 55-200. Трябва ти светъл и остър обектив. За д90 максималното ИСО е 800. Всичко отгоре е  много зърнесто. Пробвай с втора ръка 50мм/1.4. Бандите, които снимах бяха по-статични - ако твоите много подскачат ще ти трябва по-добра техника или външна светкавица, но с нея си има определени пинизи в снимането - не става, като я насочиш фронтално на автоматичен режим.

# 393
  • София
Не ти трябва 55-200 ако пак ще се пробваш на концерт. Oтчайващо тъмен е за такива експерименти. По-скоро дебни за някой от вариантите на 80-200/2.8. Както казват на едно друго място - стар, но златен:). https://www.kenrockwell.com/nikon/80200.htm

# 394
Не знам дали изобщо има смисъл от дълъг обектив за малки кръчми, където можеш да снимаш пред сцената без проблем.

# 395
  • София
Е, то за кварталната кръчма е по-добре да си купи светкавица и да ги стреля с нея:).

# 396
  • Mostly in my mind
Щом чак на исо 2000 ти шуми, много е добре даже. При моят старият, д5100, като вдигнах над 500 и ми шумеше адски.

# 397
  • Бургас
Ааа, не. Аз дългия обектив си го взимам да си снимам моето и роднински деца Simple Smile Все пак като начинаеща искам да пробвам различни неща, за да придобия усет за обективи, настройки и т.н. Иначе това с концертите си беше инцидентен случай, просто исках да пробвам, защота така или иначе имах достъп близо до сцената Simple Smile но за съжаление на този етап не мога да си позволя хубав светлосилен обектив.

Последна редакция: пт, 10 авг 2018, 18:34 от Irene Adler

# 398
  • София
А ползвате ли филтъра за шум при високо исо. Включва се от менюто точно за такива случаи.

П.П. Не казвам, че помага, просто питам.

Последна редакция: пт, 10 авг 2018, 18:40 от Mунчо

# 399
Те ...филтрите нямат ли същия ефект, като постобработката? Не ги ползвам, а заглаждам пикселите в Камера Роу на ФШ, но се замазва цялата снимка.

# 400
# 401
Не съм сигурна, че моят елементарен въпрос е точно за тази тема, но се нуждая от много бърз съвет, защото направих някои неща с настройките на моя сравнително прост фотоапарат, но сега не мога да ги канселирам, или не знам как, а на 15-ти пътувам на страхотна екскурзия.....

Фотоапаратът е Power Shot SX620HS - не знам какво и в коя директория нещо съм натиснала, но... сега функцията , която ми се появява е "рибешко око", + няколко други икони, за неща, които просто съм ги отваряла, за да видя за какво са... Резетнах към фабрични настройки, на когато натисна ОК за една секунда виждам "ръчичка", задраскана и със инфо "busy", ако натисна за 2-3 сек., започва нещо да ми отброява - предполагам, че може да е като часове за възстановяване на настройките, или кой знае какво, но 22 + часа....  В пълен шаш съм, а просто нямам физическо време, за по-подробни проверки - при натискане на all reset ми излиза, че не мога да променям избраните настройки на снимачен режим.... Струва ми се абсурдно, по-скоро, че аз съм абсолютна тъпанарка.

Моля, спасете давещия се, ахах.

# 402
  • Бургас
Една българска роза от мен...

# 403
jfjallen, провери в книжката на фотоапарата. Вероятно си променила фокусното разстояние или някакъв филтър за ефект „fisheye".

# 404
jfjallen, провери в книжката на фотоапарата. Вероятно си променила фокусното разстояние или някакъв филтър за ефект „fisheye".
Благодаря ти за отговора - четох книжката и на БГ, и на руски, а ММ и на английски /едни и същи са упътванията и не бяха полезни - fisheye e като икона, която аз не знаех за какво е/. След твоя пост, промених, т.е. изключих някакви опции за фокусно разстояние, синът ми "разцъка" по негов си начин менютата, и OMG, fish eys изчезнаха, т.е се върнах към старите настройки, с които си правя доста добри /любителски/ снимки, но за мен са достатъчни. Не съм очаквала, че за такова нещо мога да изпитам такова облекчение!

Общи условия

Активация на акаунт