Искам да кажа ... (136)_21.08-27.08

• 60 917
  • 1 090
  •   1
Отговори
# 540
  • ту тук, ту там
На мен диалектните изрази, които Джена ползва, ми напомнят много на родния край (който е и неин), където още се говори така, и ми става много мило едно такова. Все едно съм у дома! ❤
"Гиди сопа" например! ❤

# 541
  • София
Контеске, телевизорът е избран, просто е въпрос на организация да отидем и да го купим. А мъжът ми сигурно ще си остане с малък белег на челото. Аз чак след два дни разбрах, че човекът изобщо не се е спънал в самото шкафче, а ставайки от компютъра, се спънал в стола и политнал към тв-то. Това вече има логика, защото си личеше, че шкафът е съборен в следствие на "пОлет".  Grinning

Джъст, напълно се успокоих, даже вече и забравих за това премеждие. Благодаря, че попита.  Hug А часът за утре нямам никакво намерение да го използвам.

Аз май съм казвала и преди, че не обичам диалекти, архаизми и най-вече мьиекане, въпреки че върху това последното доста хора нямат контрол. Сигурно ако живеех в такъв регион и аз щях да си мьиекам, ко да се прай. Обаче като се съберем компания понякога ми е кеф нарочно да вмъкна някоя диалектна дума или фраза от северозападния край, просто за майтап. 

# 542
  • постоянно
И аз като много от вас алкохол кусвам само в компания , у дома не ми " върви " да си сипя едно вино сама.
Имам ракия от преди 20 години - тя тогава беше 12 годишна  Blush ( миналага година занесох една бутилка като бяхме на едно гости , домакинът каза най- хубавата ракия , която е пил  Mr. Green

За езиците - не съдя никого ,има хора в най-различни ситуации. Аз пратих детето си на целодневна Английска градина когато беше едва на 7 месеца. Оставях го в 7 и татко му го прибираше в 4 , а аз се прибирах след 6. Имали сме някакви си 2 часа да сме заедно като семейсвто , говорила съм и на Бг , но като цяло сме общували на английски като семейство. Нямали сме близки наблизо , които да са помагат и така.  Детето ми знае много малко Бългрски , за което разбира се ми е мъчно, повече разбира отколкото говори. Сега ( 10 години ) сам иска да го уча и говорим повече, а и виждам , че запомня думите добре . Разбира се започваме от 1/2/3
Сега с няс живее моят племенник , и когато са заедно го насърчавам да гледат БГ телевизия и да си говорят на БГ.  Надявам се по този начин да научи повече.

Само да кажа , че за децата езиковата бариера не  е толкова осезаема - наскоро се видяхме с едни Полски приятели , тяхното момиченце не говори Английски , но се забавляваха 3 часа в аква парка по начин по който приятели се забавляват. тя бъбри на Полски , той отговаря на Английски и двамата нямат сигурно понятие за какво става въпрос , но им беше приятно заедно. Беше много мило да ги глеаме отстрани.  

От много време искам да задам  този въпрос , но ме е срам да не ме помислите за идиот. Искам да  ползвам новата версия на форума , но на нея нянам бутон за сменяне на език , както имам на старата версия и не мога да превключа на БГ . Идеи некви ?  Blush Mr. Green Blush

Лято ,
 ти сега започна " Знам една история , ама няма да ви я кажа "  Crossing Arms

# 543
  • Sofia
Мекането не ме дразни вече. Дразнеше ме,докато меках и аз  Mr. Green. Харесвам колоритен изказ в писмен вид-повече, отколкото в устен, съобразен със събеседниците и аудиторията, разбира се.Т.е чувствайте се поласкани  Laughing
Тонка,аз питах за ТВ.
Имам да отмятам задачи, приканвам младежа да ме придружи, обаче-тц.Предпочита си да се цупи,че е без компютър  Crossing Arms.

# 544
Едва ли си спомняте, но скоро споделих за семейство с 4 деца, майката е българка, бащата немец.Живеят в Германия, децата не знаят дума български, а бабата за да общува с тях учела немски Rolling Eyes

# 545
Хър, в новата версия няма кредор. Ще трябва да си изтеглиш кирилица на компютъра или телефона.

# 546
  • Sofia
Хер,въобще не ти е идиотски въпросът.Сега влязох и аз през новата версия и не намирам бутон за смяна на език. (почесващо се човече).

# 547
  • постоянно
Едва ли си спомняте, но скоро споделих за семейство с 4 деца, майката е българка, бащата немец.Живеят в Германия, децата не знаят дума български, а бабата за да общува с тях учела немски Rolling Eyes
Моята майка научи толкова Английски думи от МС, както и той БГ от нея.
Баби , may I have some WATER?
Уотър ? Какво е то бабиното ?
Сам отива до чешмата и показва водата на баба си и казва :  this is Water
Ааааа, Уотър = що не кажеш Вода бе бабиното .
Той казва вода, а тя после Уотър  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

Но ако моята майка имаше възможността да е с нас по цял ден , детето ми щеше да говори БГ- for sure !
 Peace

# 548
  • В Космоса
Аз бях споделяла, че веднъж дъщеричката се беше ошашкала, че и аз с нея се притесних да не съм я травмираща нещо... Беше се напишкала, в следствие на пипане явно, защото ми каза че се погъделичка там и се напишкала и се беше разплакала, защото се случваше да и се карам, че имаше период, в който често мокреше гащите и аз се ядосвах, защото го правеше от мързел да иде до тоалетна и стискаше до последно. Та притеснила се да не и се карам тогава  казваше, че няма да прави така повече. Аз се усетих каква е работата  и и и казах, че няма нищо, о и аз много се смутих тогава и не и обясних нищо, не знам кога е подходящо за това...

# 549
  • Euskal Herria
Благодаря на всички за пожеланията ви!
Мари, цветето го правих от фондан и го оцветих. За пръв път ползвам тези бои, оказаха се страшно добри, толкова силни цветове дават. Снимките не се получиха хубави, беше доста мрачно, но това не е толкова важно. Няма да ги пращам за изложба Simple Smile. Почти всеки път импровизирам, рядко се придържам стриктно към дадена рецепта. Изключение беше вчера, когато правих захарната дантела. Тогава ползвах кухненската везна и точно спазвах пропорциите.
И да кажа, че харесаха тортата. Аз нали не ям, разчитам на останалите за мнение.

Признавам си, че на мен много повече ми допада начинът, по който пише Джена, отколкото постове с много английски думи, вмъкнати цитати на английски и пр. Приемам, само ако е в тема в съответния подфорум - "Родители в чужбина", там съфорумците идеално се разбират, когато ползват различни термини.

# 550
  • Sofia
Акашче,предполагам, че в нейния случай е било неосъзнато. Осъзнато става след 10-12 годишна възраст.
Хър,много сладки твоите хора-баба и внук  Hug.
Яна,ти съвсем ли не опитваш сладичко?  Rolling Eyes

# 551
Яна, прекрасна е тортата, а вътре каква е? Аз не харесвам фондан, но стават много красиви с него.

Аз много харесвам писането на Джена и на много други съфорумки. Няма нужда да видя името, за да знам кой е писал.

# 552
  • Euskal Herria
Джена, рядко ям, не че съм се ограничила или не обичам. Просто докато правя някоя торта, опитвам примерно от муса, ганаша или крема. След това може и въобще да не хапна от готовата торта.

Даун, отвън е бял ганаш, не фондан, а вътре блатовете са какаови с шоколадов мус между тях. Единствено цветето правих от фондан - за украса.

Чета новините и ей това умът ми не го побира! Наистина ли има такива родители?
http://news.plovdiv24.bg/742755.html

# 553
Янче, страхотна торта за прекрасен повод. Живи и здрави да сте, малко със закъснение.

Два дена да ме няма и сте се разнежили Mr. Green
Много сте готини, хубави истории прочетох Hug

# 554
  • постоянно
Мдаа,  това с гладът и жаждата незнам как да го коментирам.  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт