Искам да кажа ... (136)_21.08-27.08

• 60 191
  • 1 090
  •   1
Отговори
# 270
ДжеНко, вчера с щерката обсъждахме какво се прави ако намерим....примерно 1000 лв.

# 271
  • някъде ... тук ...
Лошото е, че има достатъчно родители, които смятат, че училището трябва да я свърши тая работа.
Дано все пак да има и други подобни проекти. Все е нещо.

Учим децата да помагат без значение от последващата реакция, било тя и скандал.
Правилото да не отварят на непознати важи, когато няма никой възрастен вкъщи.

# 272
  • Sofia
ДжеНко, вчера с щерката обсъждахме какво се прави ако намерим....примерно 1000 лв.
И? Постигнахте ли единомислие?  Rolling Eyes
Наши познати,оставят сина си от 7 годишен по цял ден сам вкъщи.Поръчват му храна,която се доставя с куриер.Той си отваря, плаща си и я получава.Аз бях така  Shocked.
Сесил, предпочитам да търся някаква златна среда между позволено и непозволено.Достатъчно често присъствам на разговори на приятелчета на сина ми-как "нашите" са егати задръстеняците, не ми дават това-онова,ама ще видят те... Tired. Освен ФБ има достатъчно други варианти да се намерят контакти с непознати. Прави ми впечатление,че момичетата повече се увличат да споделят,самоснимат,харесват и т.н. Покрай мен са все геймъри.

# 273
Mи....не. ММ вика как да отнесем парите в полицията, където са най- големите мошеници. Прав е, иначе. Ама не казва нищо и да ги задържим. А ся де. Ей такива неща говорихме.

# 274
  • Sofia
Ако не знам чии са парите, няма да ги върна  Naughty.По-скоро няма да ги взема,някой друг да им бере гайлето.Че то в полицията ще те разпитват и ще се обясняваш писмено и устно и току-виж преценят,че си ги откраднал. Тц,не си причинявам разправии.

# 275
  • някъде ... тук ...
Ние не обясняваме, че в полицията са мошеници. Недопустимо е за мен, както и за мъжа ми. Това е институция.
Намерени пари - в районното.
Естествено, ако са 20 лв и не е ясно на кого са, е ясно че няма да ги носим.

# 276
Много е сложен въпросът с "независимостта". Аз мисля доста по въпроса и макар, че уж сме близки пак се изненадвам понякога на нещата, които ми споделя. Не реагирам, както ми идва и гледам да го предразполагам към повече споделяне и говорене. Не обвинявам, а се стремя да представя гледна точка.

Писах, че в БГ го бяха завели на наргиле, че и трева бил пушил. Не му е харесало нито едно от двете. Сподели, обсъдихме го, знае, че няма да му крещя и не намира някаква емоция в подобни неща. Това не означава, че няма да се подхлъзне, но поне се надявам да съм в течение на случващото му се, за да мога някак да реагирам.

Колкото и да се говори, че днешните деца са някакви, истината е, че преди 20 години ние не бяхме по-различни. Аз се гърчех, че синът ми беше на почивка с баща си, а аз на неговите години бях на почивка с гадже.

И сега, всеки път като изсъскам, че до 10 трябва да се е прибрал се сещам как аз казвах на майка ми да заспива Simple Smile.  Аз съм щастлива, че той е доста по-кротък от мен.

# 277
  • sofia
Джена, за втория случай за помощ, който описа, останах безмълвна Anguished

Вкъщи не отварят на непознати.
Хубаво е да се учат да преценяват ситуацията, преди да реагират. Ето, ти си пуснала непознат, но на двора, не вътре в къщата.
Опитвам се да им давам по-отговорни задачи да свиква: само дребното беше вкъщи, а трябваше да доставят една доста голяма стълба. Оставих му парите и му обясних какво трябва да се направи и че ще му се обадя, кога да излезе и да отвори на куриера и му бях казала да покаже къде да се остави стълбата (на двора) Справи се детето, даже името си написал на формуляра за получаване, щото нямал подпис.

Големият има профил във фейса, който аз направих, но той упорито отказва да ползва. Скоро му направих профил в гугъл, заради някакви игри. Понеже малкият ползва моя, а трябвало още един.

# 278
  • Mediterraneo
Даун, запозната съм с това какво причинява HPV. Няма никаква възможност някой или нещо да ме убеди, че на този етап ваксината предпазва, напротив, остави, че не предпазва, ами и вреди. Това е друга тема. За моите деца съм решила, че няма да им я слагам.
Въпросът ми беше, че не съм срещала никъде нищо за ваксини за момчета/ мъже. Навсякъде пише, че не се използва. Това, което съм чела, е точно на обратния полюс- че може да предизвика злокачествени заболявания при мъжете, същата тази ваксина. А че се ползва от толкова години в САЩ и Канада- за момчета?!

Сесили, точно заради игрите й направих профил. Не вдявам драмата ти, ти си знаеш. За момента считам, че не злоупотребява със социалните мрежи, наблюдавам нещата и така. В училище всеки месец имат беседи относно опасностите в интернет, срещат се с психолози, полицаи и връстници, които са преживели нещо във връзка с интернет.
И да- златната среда между забранено и позволено е важна за подрастващите. От нас зависи да поставим границите. Твоите са едни, моите- други. Зависят от самото дете, мирогледа ни, социалната среда, училището и още много други неща. Така че обобщения не могат да се правят относно това кое е правилно и неправилно.

# 279
  • Sofia
Даун,това искам и аз, да ни има доверие,да знае,че няма да му се карам,а ще обсъдим,може да разчита на нас.
Като знам и аз на 16 как послъгвах и обикалях Българията с гадже, пък моите ме знаеха,че преспивам при приятелка, че и като катастрофирахме и се обадиха на мама, аз в инвалидна количка  Tired...умирах от страх, че ще ме изгонят от вкъщи. Добре,че сестра ми замазваше работата  Heart Eyes.
Има ваксини за момчета за папилома вируса  Peace.Проучвах преди няколко години.Нищо не съм предприела.Рядко се слагат,малко е информацията за и против.

# 280
Тарти, с какво вреди?

# 281
  • Mediterraneo
Ок, не съм се изказала добре. Имам предвид, че се слага от много скоро, не е добре проучена. След нашумелите смъртни случаи в Европа и развитието на тежки заболявания при други случаи, съм решила да не я слагам.
Всяка ваксина, пък нека не е жива, вкарва чужд генетичен материал и е само въпрос на късмет как ще реагира имунната ти система. Достатъчно ваксини слагаме, та да ги подлагам и на такива, които все още не са се доказали като строго ефективни( като за вариолата, например, тази за полиомиелита и пр).
И не на последно място- също както ваксината за менингита, тази ваксина не е срещу всички типове вируси, които причиняват заразата( профански казано).
Чела съм, че ваксината HPV е забранена в САЩ.
Нито една ваксина не дава 100% гаранция.
Спирам, че темата е обширна и не й е тук мястото.

# 282
Ок, не съм се изказала добре. Имам предвид, че се слага от много скоро, не е добре проучена. След нашумелите смъртни случаи в Европа и развитието на тежки заболявания при други случаи, съм решила да не я слагам.
Всяка ваксина, пък нека не е жива, вкарва чужд генетичен материал и е само въпрос на късмет как ще реагира имунната ти система. Достатъчно ваксини слагаме, та да ги подлагам и на такива, които все още не са се доказали като строго ефективни( като за вариолата, например, тази за полиомиелита и пр).
И не на последно място- също както ваксината за менингита
Чела съм, че ваксината HPV е забранена в САЩ.

Ами и аз мислих така, но всъщност се прилага от над 20 години в САЩ и Канада и от над 10 в Австралия. Няма странични реакции, по-различни от тези на другите ваксини и няма случаи на увреждания. Имам достъп до научни статии и реших, че ползите са повече от вредите.

Не е задължителна, така че е въпрос на избор, но се очудих, когато каза, че си запозната, а въпреки това не знаеш за ползата за момчетата.

# 283
Даун, няма "полза" има евентуално предпазване...и то много евентуално. Защото нямаш никаква гаранция, че ти ще си късметията който ще пипне точно този тип вирус, щам и т.н. от който предпазва ваксината....а не някой от другите 99% за които не предпазва.

# 284
  • Mediterraneo
Мне, не съм запозната с ползите при момчетата, защото не ме е интересувало. Запозната съм с вируса като цяло, не е като да не знам как се предава, какви са последиците и т.н. Това имах предвид. И да, както казва Сесили, ползи реално няма.
Ама ти си слагай ваксината като си решила, хубаво е, че не е задължителна, та имаш право на избор.

Общи условия

Активация на акаунт