15 годишен уби 11 годишно момиче. Скарали се къде да пушат наргиле...

• 66 442
  • 975
  •   1
Отговори
# 45
  • София
ти може да не си правила, аз и още сто човека тук мож да не сме правили, но си спомням каква беше нормата по селата - редовно започваха да дърпат по веднъж от тайна свита цигара момчетата горе долу на 11-12. Включително загаджването на по 12-13 на селската дискотека.

Децата винаги имат рисково поведение, те затова са деца, а не възрастни - ако можеха да съобразяват поведението си или да слушат какво им говорят . Честно да си кажа, на мен ми се изправя косата като си спомня колко рисково поведение имаха/хме като деца от моето поколение, безгрижно израснали пред блока, в квартала, кръстосвайки нагоре-надолу, ходене по строежи и каквото там дойде на ума. И родителите не знаеха, защото бяха по цял ден на работа, а особено лятно време повечето деца като избити електрони без надзор от възрастен - много знаеха родителите кой къде е скиторил цял ден. Просто сега има понятие "отговорен родител" и "отговорно родителство". И за да не из.езел че соча с пръст останалите, си признавам веднага, че и аз съм от тези обгрижващи майки, които искат да си опазят децата и все говорят ли, говорят какво може и какво не може.

# 46
11г. момиче не е виновна с нищо, нито че има социална мрежа, нито че прави приятели.
Виновен е 15г. , който не контролира гнева си и носи нож в джоба си.
Виновни са само родителите.
11-годишна тръгнала на гости с 15- годишен.
15- годишен разнася нож и не му мига окото, когато го използва.
Размити граници на добро и зло.
А не ми се повдига темата, какво прави 11- годишно дете навън с непознат.
Наргиле! Ако не бях толкова добре възпитана, щях подробно да поясня, къде да си заврат наргилето всички родители на непълнолетни, които смятат, че децата им са вече пораснали за наргилета-маргилета.
Прости родители и деца, жертви на простотията не собствените си родители.

# 47
11г. момиче не е виновна с нищо, нито че има социална мрежа, нито че прави приятели.
Виновен е 15г. , който не контролира гнева си и носи нож в джоба си.
Виновни са само родителите.
11-годишна тръгнала на гости с 15- годишен.
15- годишен разнася нож и не му мига окото, когато го използва.
Размити граници на добро и зло.
А не ми се повдига темата, какво прави 11- годишно дете навън с непознат.
Наргиле! Ако не бях толкова добре възпитана, щях подробно да поясня, къде да си заврат наргилето всички родители на непълнолетни, които смятат, че децата им са вече пораснали за наргилета-маргилета.
Прости родители и деца, жертви на простотията не собствените си родители.
Малко брутално, но съм съгласна. Само една добавка. Не са виновни само родителите. Болното, малоумно общество има не по-малка вина.

# 48
Колкото и да ми скачат майките - аз съм на мнение да се съкрати тая проклета ваканция. Аз лично не издържам вече. Не може цяла година да скапват децата от домашни - е поне на моето му е доста трудно, да препускат материала като за олимпиада и после три месеца и половина ваканция - да се чудят и да се маят какво да правят. Разбирам ваканцията да е един месец и по на често през годината да има по една седмица, както е в Германия. Материала да се взима полека лека. За мен тая система е тотално сбъркана.
През годината децата са организирани, имат спорт, домашни, екскурзии. Но аз лично три месеца и половина не мога да си контролирам детето. Признавам си. Дори мъжа ми мина само нощни смени, за да може да е с децата. Ама той може, не всички хора могат. Дай сега да обвиняваме родителите и жертвата. Всички сме виновни.

# 49
Лично аз не чакам обществото да ми възпитава и пази детето.
Обществото също е съставено от родители.

# 50
Лично аз не чакам обществото да ми възпитава и пази детето.
Обществото също е съставено от родители.
Indeed. Но обществото създава атмосферата, в която живеем, а в момента тя е отровна.

Ти да видиш, ваканцията била виновна. Колко жалко, че нямаме пансиони, в които да мятаме децата по 365 дни в годината и да не натоварват родителите с възпитанието им. Всъщност, като гледам акъла на някои родители, наистина жалко.

# 51
  • София
откъде дойде това с наргилето? Хванах новините на БНт и там нищо не споменаха за наргиле, дори за мотив не казаха, все още се изяснявала кореспонденцията между двамата. Били се срещали вече няколко пъти. Всичко това го каза една жена от отговорните фактори, не зная дали беше от следствието или от прокуратурата. След като установили самоличноостта на момичето, нещата бързо започнали да се изясняват. Но нищо не споменаха за мотив, наргиле.

Не знам, наистина ли сте забравили детството си, или се правите на ощипани. Навремето такива случки си оставаха в града или в квартала, освен комшиите никой не знаеше, защото не се тръбеше по телевизия, а и нямаше интернет. Местно престъпление на почва на битов конфликт от непълнолетен.

# 52
Ами цялото общество трябва да пази децата, защото дори подобно нещо да се случи на съседското дете, аз също страдам. Пък и никой не е застрахован от нищо в тоя скапан живот.
Поне на тия деца да се разреши да работят нещо, трябва да са заети с нещо, да имат някаква цел. Абе чудя се вашите 11-годишни какво правят по цял ден. Просто ми е интересно. Ако не работите, айде разбирам, цял ден сте заедно. Ама аз познавам само една майка на 11-годишно която не работи. Само една.

# 53
Анди, не знам какво е това битово престъпление. На мен на психопатия ми мирише- 15-годишен се скарал и ръгнал с нож.

Кристина, няма да имаш никаква полза, ако ти кажа какво прави по цял ден 11-годишната ми дъщеря, защото аз работя основно от дома, т.е. от лаптопа си и мога да си позволя разни неща. За тази цел обаче навремето съм направила съответните избори и стъпки.

# 54
  • София
леле, голяма драма какво правели децата поцял ден, та чак и ваканцията да се същращава, защото е зор гледането! Нищо й няма на ваканцията, а децата не са кой знае колко по-различни от всички нас навремето. Единствената разлика е, че сега сме в ролята на родители. Аз дори съм благодарна, че лятно време ваканцията е толкова, защото не бих искала децата ми, особено в малките класове, да висят толкова дълго в училище. И без това икат да направят училището нещо като социална услуга, та мерси, съвсем ще я втасаме, ако съкратят ваканцията - нито децата ще учат по-малко, нито ще има някаква полза за тях. Хипотетичната полза ще е за родителите, заради пищенето, че нямало кой да гледа децата. Ми, както се казва, който си има брада си търси и гребенче.
Какво, според теб, правят 11-годишните вкъщи? Едни цъкат игри, други висят в социалните мрежи, може и книги да четат, момичетата искат да сее мотаят по моловете, а момчетата да ритат топка. Но много от 11-годишните не са вкъщи, а на летни занимални. на практика пак нямат свободнно време, а все са организирани. Дори нямат време да се наспят като хората, защото сутрин ги карат в занималнята.

Уиш, на мен на нищо не ми мирише, защото не знаем нищо за случката. ако сее знае нещо, то го знаят следователите, но не и ние. Когато кажат нещо, тогава ще говорим на какво намирисва.

# 55
Добре де, как ви е спокойно като излизат навън. Аз разбирам, че развивам някаква параноя. Хайде за моя 10-годишен съм сигурна, че не поддържа контакти в социалните мрежи, защото ми е приятел във фейсбука, ползваме общ компютър и си е забравил паролата. Баба му сто пъти му е казала, че има хиляди педофили, които дебнат деца и съм почти сигурна, че не би си организирал среща с непознат. Но с това рисковете не се изчерпват.
Занималня и лятно училище ще се приемат като наказание. Ходи вече два пъти на море, решихме един сборник със задачи, но вече нямам търпение да почне училище.
Това лято отишъл да гледа, как едни деца от селото се къпят в реката. Той не искал да са къпе с тях и те го хвърлили във водата. Не е станало нищо кой знае какво. Върнал се в къщи мокър и унижен. Аз съм доволна, защото не исках да общува с тези деца, сто пъти съм му казвала, но той ходил да си купи сладолед и малко да се разходи. Реално не е станало нищо кой знае какво. Обаче съседа ми каза, че тази река имала и дълбоки вирове по два метра. Вярно плува, но знае ли човек, дали няма да му заплетат краката и да стане някоя трагедия, ей така от лигавщина. А иначе го е нямало у дома полови час. Та реално, аз как да съм спокойна. Дори и да напусна работа и да съм до него всяка минута, това няма ли да го увреди повече. Та децата са по цял ден сами навън. Никой не ходи никъде с майка си.

# 56
Не са сами по цял ден. Независимо дали съм в София или на друго място, пускаме децата да играят в определен близък и безопасен район, например двор на съседно училище, пешеходна зона в даден град, парк, двора на нашата или друга съседска къща или нещо подобно. Т.е., те хем са сами, хем родителите сме сравнително наблизо, за да можем да реагираме. Може да не сме всички родители там, но има поне един.

# 57
  • Sofia
Пази Боже да не си родител нито на единия,нито на другия  Tired. Мир на душата на убитото момиченце  Sad.
Аз съм неработеща майка на 12 годишен младеж. Сам не ходи никъде и постоянно съм упреквана от родителите ми,че е гледан като писано яйце...къде е златната среда,не знам,но ние така преценяваме с баща му.Като се обърне колата...пътища-много.
Съгласна съм,че ваканцията им е твърде дълга и вече пощръкляват от скука.
Моят,конкретно по цял ден кеси на компютъра с другари и играят игри. Излизането навън-срещи с приятели,спортуване, е съпроводено от родител.

# 58
  • София
Няма спокойствие, дори като ти е пред очите. Просто трябва да свикнеш, иначе ще се побъркаш. не казвам, че се свиква, но е неизбежно поне малко от малко да се примири човек.  Ако очакваш по-кратката ваканция да реши проблема с гледането, си на грешен път. Рисковото поведение си е рисково поведение - и в училище, и вкъщи, и на село. На училище могат да висят по отворените прозорци, или дасе пускат по парапетите. Ако се понапъна, мога да се сетя и други простотии, които се правят в училище, включително които и ние сме правили.

# 59
Няма спокойствие, дори като ти е пред очите. Просто трябва да свикнеш, иначе ще се побъркаш. не казвам, че се свиква, но е неизбежно поне малко от малко да се примири човек.  Ако очакваш по-кратката ваканция да реши проблема с гледането, си на грешен път. Рисковото поведение си е рисково поведение - и в училище, и вкъщи, и на село. На училище могат да висят по отворените прозорци, или дасе пускат по парапетите. Ако се понапъна, мога да се сетя и други простотии, които се правят в училище, включително които и ние сме правили.
+100. Няма какво да се напъваш да си спомняш. Тази пролет едно момиченце си умря от ритник в корема посред училище.

Общи условия

Активация на акаунт