15 годишен уби 11 годишно момиче. Скарали се къде да пушат наргиле...

• 66 365
  • 975
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Всеи очаква, но на 15 също убиват, при това в повечето случаи съвсем импулсивно.  Рядко е целенасочено и обмислено, но дори когато го обмислят, рядко съобразяват последиците. Колкото до ножа, периодично има такава мода и в някои субгрупи момчетата ходят с ножове. Защо и как не зная, но не е и задължително да са криминален контингент.
 (между другото, спомням си през моето детство как повечето момчета имаха джобни ножчета, дори аз имах по едно време - игра на ножка, дялане на пръчки от храсти и т.н., просто сечиво, а не с идеята, че е оръжие)

# 31
Разликата между сега и когато бях малка е че децата тогава не са се и замисляли за наранявания от този вид. Колкото и да е дъвкано, филмите и игрите с насилие си казват думата.
Новините днес (хронологично както да ги казали) - Григор Димитров, убийството на това момиче, смъртта на момиче паднало от строеж (няма резултати), стрелби и палежи в Сандански (не съм сигурна за града). Страхотно просто...
Колкото и да пазиш детето си, то излиза навън и всичко, на което си го научил, е забравено заради влиянието на външния свят.

# 32
Разликата между сега и когато бях малка е че децата тогава не са се и замисляли за наранявания от този вид.

Глупости. Винаги е имало подобни истории, дори през соца, просто новините не започваха с тях, а и нямаше интернет. Който чул клюките – научил, който не чул – не научил.
Вярно, преди години нямаше да се запознаят в социалните мрежи, а на улицата или в киното. И нямаше да ходят да пушат наргиле, а да играят на "Черен Петър". Ако някой изобщо се връзва на версията с наргилето.

# 33
  • София
Погледнах ФБ на семейството и някои неща будят недоумение у мен - под снимка на момичето има постове както от съпругата на бащата, така и от някакъв 30-годишен дегенерат с вид на затворник.Защо тогава поне не им е светнала червената лампа и да проведат сериозен разговор с порастващото момиче? И други неща ми направиха впечатление, но предвид случилото се е по-добре да не коментирам. 
Не съм съгласна да се абсолютизира влиянието на външния свят. Да, в един момент доминира, но основите, положени в семейството не се изтриват толкова лесно.

# 34
# 35
И това какво би трябвало да означава? Че "ние преди бяхме по-добри от тези сега"? така смята всяко следващо поколение.
Не, Анди. Означава, две неща:
1. Това поведение наистина е рисково.
2. Всеки от нас трябва хубавичко да си помисли и още по-хубавичко да наблюдава на какво е научил детето си и какви ги върши това детет. Гаранция няма за никого, но има определен тип поведение, при което рискът да ти се случат огромни неприятности е в пъти по-голям.
Българските деца са прекалено глезени и разпуснати,това са последствията.
Напълно съм съгласна. За съжаление.

# 36
Да бе, какви са тези наргилета? Толкова ли не могат да се крият по мазетата да пушат цигари, както са правели майките и бащите им на тяхната възраст?
Изтрещявате, дами и господа. И премествате фокуса върху подробностите, а не се концентрирате върху същността.
А тя е агресията около нас, включително и в този форум.
Хм, кои майки и бащи са пушели цигари на 11 година? Аз не познавам нито един такъв екземпляр.

# 37
Повечето ми съученици са опитвали за първи път много под тази възраст. Дядо ми, набор 1914, още не е ходел на училище, когато за първи път е запалил цигара.
Не се правете на светци, ами си спомнете детските години. Не е това начинът да предпазите децата си. Даже напротив, познавайки (и признавайки си) опасностите, бихте действали много по-адекватно.

# 38
Аз не мога да си обясня защо се обвиняват родителите за това, че не са я контролирали, момичето за това, че се е срещало с непознат, пушило е наргиле и пр. и се бяга от главния акцент - а именно, че 15-годишен размахва ножове, ръга момичета и ги убива. За мен това е социопат и вероятността да направи нещо подобно и в бъдеще клони към 100%.
Мир на праха ѝ.

# 39
Е, защо? Защото е по-лесно. Смеят ли да кажат нещо срещу родителите на 15-годишен, размахващ нож? Кой знае какво може да извади баща му...

# 40
Повечето ми съученици са опитвали за първи път много под тази възраст. Дядо ми, набор 1914, още не е ходел на училище, когато за първи път е запалил цигара.
Не се правете на светци, ами си спомнете детските години. Не е това начинът да предпазите децата си. Даже напротив, познавайки (и признавайки си) опасностите, бихте действали много по-адекватно.
Е, да, де. И аз това казвам. Обаче, съвсем честно, нито аз, нито съученици и познати сме правили такива неща на 11. Съвсем захлупени патета си бяхме.

Лана, и двете неща са важни. Да, трябва да има адекватно наказание за убиеца. Това никой нормален не би го оспорил. Но, освен това, определено трябва да си помислим как живеят децата ни и на какво ги учим.

# 41
Глупости. Винаги е имало подобни истории, дори през соца, просто новините не започваха с тях, а и нямаше интернет. Който чул клюките – научил, който не чул – не научил.
Вярно, преди години нямаше да се запознаят в социалните мрежи, а на улицата или в киното. И нямаше да ходят да пушат наргиле, а да играят на "Черен Петър". Ако някой изобщо се връзва на версията с наргилето.
Абсолютно. ТВУ-тата бяха пълно с подобни деца.
И а не вярвам, че е било за това къде да пушат наргиле.

# 42
  • В Космоса
На 11-12 и ние се криехме по таваните и въртяхме една цигара няколко момичета. 2-3 години по-късно вече пушехме сериозно.

# 43
Лана, и двете неща са важни. Да, трябва да има адекватно наказание за убиеца. Това никой нормален не би го оспорил. Но, освен това, определено трябва да си помислим как живеят децата ни и на какво ги учим.

Онзи ден с моя мъж (нямаме деца все още) задълбахме в темата за възпитанието на бъдещите ни отрочета, развитието им в тази държава, морала и ценностната ни система..
Аз почти се разплаках като ги изговорих тия неща..
Наистина, за момента, не виждам начин да гледам деца тук. Просто ми се струва абсурдно.
Ще полагам усилия да ги държа от всичко лошо, но да им показвам все пак какво Е лошото всъщност, за да може накрая, недай си Боже, някой да ги изрита в корема "на шега", да ги наръга "за майтапа", да ги пребие "за удоволствие". Не че не се случват и в чужбина такива неща, но не е като тук. Напоследък просто не знам какво става с хората, отвратителни са един към друг, а същото предават и на децата си.
Както и да е, не искам да го коментирам това повече, че пак ми става горчиво..

# 44
Lana.., мислиш, че по света е по-безопасно?
Направиш ли дете го обричаш на риск. Такъв е животът, където и да идете ще се случи каквото е писано.

Общи условия

Активация на акаунт