НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 117

• 67 683
  • 799
  •   1
Отговори
# 780
  • София - Варна
Грета Ей, ти с ИР ли си?
Аз знам, че и при дълго нелекувана хипофункция на ЩЖ се покачват триглицериди и въобще се повлиява негативно и холестеролният профил. Въобще красота...
Да, Тета, разбрах сега, стана ми ясно. Благодаря.
Ще пиша по-късно точно стойностите. Явно са били 1.70. Разбирам, че е зле. Но ще пиша с точност. Тази жена има и хипофункция на ЩЖ и не се лекува.

# 781
  • София
Всичко си имам аз. ИР. хипо, хашимото,...
Гледайте сега от миналата година и от сега, все на НВ-ВМХ:

Холестерол - общ      7.63  /   7.1   до 5.0
    HDL-Cholesterol     2.67  /    1.76 (до 1.75) 
    LDL-Cholesterol      4.54  /   4.51 (do 4.5)
    VLDL-Cholesterol    0.42  /   ---
Триглицериди           0.93  /   1.8 (0.5 ÷ 1.88)

Всичко е в mmol/l. Почвам да се чудя дали да не се обаждам на личната, тя веднага ще почне да ми лекува холестерола. Добавки ли да си търся за тия триглицериди?

# 782
Не че съм някакъв капацитет и експерт, но повишен холестерол и триглицериди са симптоми, а не заболяване, нуждаещо се от лечение.Логично е да се търси причината, предизвикваща повишението и да се атакува тя.Ако проблеми със щитовидната са такава, то нейното лечение би трябвало да вкара и холестерола и триглицеридите в норма.

# 783
  • На брега на реката
Пуснах си изследвание на Т4 и TSH и ми казаха, че ще ги следим, защото са повишени.
F4 - 1.53 ng/dL  0.800 - 1.29
TSH - 3.36 ulU/mL. 0.400 - 4.00

Моля, ако някой е запознат да помогне.
Стриктна съм с режима и не зная дали да отида на ендо или да изчакам и да направя след някой месец контрола и тогава.

# 784
  • София
Amour*, аз си лекувам щитовидната от 3 месеца и точно триглицеридите са по-зле от преди, когато лекувах само ИП.

Бобулина, отиди на ендо, това си е хипофункция на щитовидната. Аз тръгнах точно от такъв TSH, който уж е в норма. След година вече е почти двоен.

# 785
  • София - Варна
Бобулина, да, настоявай за лечение, както казва Грета Ей! И да следите ТСХ, файда нулева. Един път ще е 3, друг път - 2, после - 4. Такива работи. И ще става все по-зле, както е споделила и Грета.
Грета, 3 месеца нищо не са за лечение на ЩЖ. Може и година да трябва, докато си нацелиш нещата.

# 786
  • На брега на реката
Забравих да спомена, че съм на 48 години и от около година цикъла е нередовен. Ако това е от значение.

# 787
  • София
То въпросът е дали да се притеснявам за триглицеридите и да им наливам нещичко да паднат. Да не се разболея от още нещо като ги държа високи. Знам ли вече.

# 788
  • В полите на Пирин планина
Доколкото съм запомнила от темата триглицеридите се вдигат от въглехидратно хранене и са един вид индикатор, че нещо не е наред в организма.

# 789
  • София
Lady Brinne, въглехидрат не съм помирисвала от два месеца, освен от домашен домат. Преди това поне 2 години съм яла съвсем спорадично.

# 790
  • гражданин на света
Здравейте, аз след кратка отпуска, много работа на работа и ремонт в къщи, изтървах тема и половина Simple Smile. В цялото това бързане и пътуване си имах и недотам добри хранения, но в крайна сметка съм минус още един килограм и минус 1-2 см на големите обиколки (талия, ханш и бедро), в по-малките (бицепс, прасец) има-няма половин см, но там и това е доста. Да споделя какво направих миналата вечер. След ходене до Турция донесох на половинката кутия с килограм баклава. А аз обожавам турските сиропирани десерти, и ако бях Аз преди няколко месеца - щях да си изям цялата кутия без дори да ми мигне окото. Но нали вече съм ново Аз, което не яде захар и зърно (брашно) само я отворих няколко пъти и я помирисах и реших че с това ще приключа и търпеливо ще чакам да си я изяде. Да, ама не Rage Миналата вечер след работа посегнах към кутията, с ясното решение че ще ям, и очаквах след като два месеца не съм яла захар ще ми стане лошо от инсулиновия шок, ще ме заболи корема, ще имам главоболие, след ударното покачване на кр. захар след това ще има рязък спад свързан с виене на свят и треперене, ще задържа вода заради въглехидратите, абе очаквах "всички екстри". Даже се надявах да се получи така, за да се "отвратя" от сладкото и да не посягам скоро. Изядох 4 парченца, което според мен е 100-на грама (от които предполагам че 50-то са захар). И за втори път - да, ама не. Нищо не ми стана. Абсолютно нищо. Съвсем добре си бях, даже не вечерях след това, и изобщо не огладнях вечерта. И най-големия шок беше на следващата сутрин - кантара ме изненада с почти килограм надолу.
А сега някой може ли да ми каже защо така не получих никаква реакция от захарта, и дали има повод за притеснение.
П.С. За съжаление баклавата не ми беше вкусна, не защото нещо не й е наред, а защото явно ми се е изменил вкуса. На мирис много се усещаше маслото и получих по-голямо удовлетворение от помирисването й, отколкото от самото ядене. Няма да повторя скоро Simple Smile

# 791

Цветелина Стефанова, най-вероятно времето е още малко....На мен почна да ми става зле от сладко чак на втората година....може би трябва да мине достатъчно дълго време без захар, за да отвикне съвсем тялото от нея и да спре да произвежда ензими за преработката й.Но дали е така?  

Последна редакция: ср, 20 сеп 2017, 19:50 от Анонимен

# 792
  • на Мелмак
Чудесно 🤗
Има разлика ,но минимална и определено визуално не отговаря на почти 20 кг, може би около 5, според мен.
Бравос!

# 793
Благодаря, etty775 .    bouquet
Разликата е около 10 кг....

# 794
  • София - Варна
Amour*, аз си лекувам щитовидната от 3 месеца и точно триглицеридите са по-зле от преди, когато лекувах само ИП.

Бобулина, отиди на ендо, това си е хипофункция на щитовидната. Аз тръгнах точно от такъв TSH, който уж е в норма. След година вече е почти двоен.
Добре де, от хипофункция се знае, че се влошава холестеролният профил. Но може ли толкова много?
Грета, ти от колко години седиш в хипофункция?

Общи условия

Активация на акаунт