Тромбофилия - тема №4

• 77 313
  • 747
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Предписват моновитамини - в зависимост от това, от което имаш нужда (в резултат на изследванията), в комбинация с пълноценно хранене.

# 721
При положение, че на пазара таблетките с витамини и минерали за бременни не са с B9 мета и B12 мета, какво предписват на тези, които са с намалено усвояване на витамините от B групата?

А има ли изобщо такова напълно? Аз когато си правих генетичните в Геника, ми казаха, че е възможно да има проблем с усвояването на фолиева, но за Б6 и Б12 - само че може да има повишен риск при ниски количества, не може да се установи проблем с усвояването. Така ли е, или са ме баламосали нещо?

# 722
  • София
Ето ти да видиш как работи клетъчния фолатен метаболизъм.

# 723
Това е така, по-скоро питам възможно ли е да окрият намалено усвояване на друго. Или фолиевата предполага всичко останало? Или може ли фолиевата да е ок, а б12 примерно - не.

# 724
  • София
Напълно възможно е фолатът (Б9) да е ОК, но да имаш дефицит на Б12 и Б6 например. Това зависи и от начина на хранене, не само от мутациите. Затова се правят изследвания и въз основа на резултата се приемат добавки.

# 725
  • София
Здравейте, днес ми излязоха резултатите за фолиевата киселина и Б12, как ви се струват? Утре съм при Паскалева, на нея дали трябва да й показвам това изследване - може ли да вземе отношение? На 6-ти съм при Русев.

# 726
  • София
Нисичък е, ще ти изпишат за допълнителен прием.

# 727
  • София
И двете са ниски. Горната граница на Б12 е около 900-1000 (ако потърсиш инфо в нета на английски)

Допълвам:
Normal values are 200 to 900 picograms per milliliter (pg/mL).
https://medlineplus.gov/ency/article/003705.htm

Последна редакция: вт, 27 фев 2018, 19:54 от delisardeli

# 728
  • София
Здравейте, момичета! Преди една година имах мисед аборт, след това правих изследвания, оказа се че имам тромбофилия 4G/4G и намалено усвояване на фолиева киселина. Моят лекар ми изписа АП по 150 мг на ден и мета форма на ФК. Декември месец пак забременях след стимулация с фемара и прием на дуфастон от 14 ден и направих спонтанен аборт след 10 дни закъснение на цикъла, така и не го видяхме на ехограф. Иска ми се да чуя мнение за терапията с аспирина, която ми е изписана, както и дали беше правилно да пия дуфастон в комбинация с аспирин. Честно казано съм малко объркана, на 38г съм, започваме трета година с опитите за бебе, хем ми се иска малко психически да си почина от мислите за бебе, от друга страна възрастта е от значение.

# 729
  • София
Аз съм със същите мутации и ми е предписана терапия с НМХ всеки ден при следваща бременност. Консултирай се с някой който разбира от тромбофилии. Аспиринът е много вероятно да е недостатъчен, да е необходима комбинация с НМХ, в същото време 150мг е много. Като допълнение към мутациите прогестеронът увеличава кръвосъсирването.

При мутация в MTHFR се препоръчва следене на нивата на Б9 и Б12 и приемане на метилирани форми - фолат /Неофолик Мета вместо синтетична фолиева киселина за Б9 и метилкобаламин вместо синтетичния цианкобаламин за Б12.

На първа страница на темата има координати на специалисти. Аз препоръчвам Русев за първоначална консултация. След забременяване  стриктно следене на кръвотока от АГ което разбира от тромбофилии + консултация с хематолог.

# 730
  • София
Консултирах се с генетик относно тромбофилиите, изказа мнение, че този прием на аспирин, който ми е изписан е добре, а на въпроса ми за прием на б12 ми каза, че прием на б9 мета форма е достатъчен. Нещо не се чувствам спокойна след тази консумация и ти благодаря, Делисардели, ще погледна координатите.

# 731
  • София
Можеш да направиш и консултация с Паскалева, ако те притеснява високия прием на Ап. Прави се един тест ( Аспи тест), който показва дали дозата ти е ок или е в повече. И аз при бременност ще съм на Ап 150 , както и клексан 0,6 . И двете всеки ден.

# 732
  • София
Това, което ми каза моя АГ при второто забременяване и  ме притесни е, че ще ми увеличи АП по-натам, без да споменава за НМХ терапия. Тази терапия преди забременяването ли трябва да се определи по принцип?

# 733
  • София
АП ако е по-голямо количество може да повлияе зле на лигавицата.
А генетикът явно не е бил достатъчно запознат с витамините.
Ето как работи клетъчния фолатен метаболизъм.

Най-добре изследвай Б9 и Б12 - така ще разбереш най-добре каква е ситуацията при теб.

# 734
  • Sofia
Здравейте, искам и аз да споделя какво ми каза Паскалева ( имам 4 хетерозигота Паи, Мтхфр, фактор 13 и Асе) за нея това не е причина за А ми. В месеца на забременяване ми каза всеки ден да пия Ацетизал кардио 75мг , евентуално НМХ от 7-8 г. с, на 14ти ден след аспирина да отида за аспи тест. Отрече прием през ден. Единствено се чудя защо нмх да се почва чак 7-8 г.с , според нея той може да предизвика кървене. Не ми пусна никакви изследвания сега Sad малко съм в недоумение....

Общи условия

Активация на акаунт