Да родиш на 16

• 95 479
  • 1 411
  •   1
Отговори
# 555
Не, не познавам родители, които оставят дете за седмица или повече на тиин - брат сестра. За по час - два е едно, но да взема решения и да се разчита, че ще спазва график никак не го виждам.

И нещата не са черно - бели. Мисля, че и преди и сега да родиш на 14-15-16 години е не да имаш дете, а да роди на майка си/свектрва си бебе.

# 556
Дорис, никога ли не си виждала тийн да се грижи за брат/сестра. Доста родители или са принудени или злоупотребяват с подобно нещо...
Виждала съм. Цял живот ги обвиняват, че са ги поставили в това положение, че не са имали нормално детство, а е трябвало да пораснат без време.
Не познавам човек, който да е бил щастлив, че вместо да си изживее тийн годините е трябвало да се прави на възрастен.

# 557
  • София
От никоя гледна точка няма как ти да беше същото дете, ама родено по-късно. Първо, нямаше да си от същата тази яйцеклетка, която е узряла точно в този момент. После е нямало да бъдеш от точно този баща или от този баща, но от друг сперматозоид. Трето, майка ти нямаше да бъде момичето на 16 с точно този опит и точно с този живот, а момичето на 18 или 20 с друг опит и друг живот, най-вероятно и с друг мъж или без мъж, кой знае как щеше да й се е развил животът. Но дори да приемем, че ти се беше родила същата, тя нямаше да те отгледа по същия начин, по който те е отгледала, защото за две години мисленето й щеше да е съвсем различно. Изобщо нито ти щеше да си ти, нито майка ти щеше да е тази майка. Ти просто нямаше да съществуваш. Всеки изживят ден и час ни променя съвсем буквално, също кактто е фразата, че не можеш да влезеш два пъти в една и съща река. В общи линии нещата се случват така, както се случват - точно това дете се ражда или не се ражда точно от тези майка и баща в точно този момент и в никой друг и се формира такова, каквото е именно заради цялата тази съвкупност от обстоятелства. Всеки път, когато кажем "ако не бях родила... или не се бях родил..., това е като да искаш да подмениш историята си с някаква друга.
Малко като от фантастиката за паралелните вселени звучи, ама нищо. Та, в паралелната вселена може да има друг вариант на живота на тези родители и това дете, но в нашата вселена и в конкретния момент може да бъде само по един конкретен начин.

На чуждо 16-годишно момиче едва ли бих си оставила детето, особено ако е бебе. Но на 16-годишната му майка бих го оставила, защото колкото и да е неопитна и каквато ще да е, му е майка и все е започнала да се учи малко по малко да бъде майка. Трийсет-годишните, дето се вика зрели, та зрели жени, се учат да бъдат майки, трудно се адаптират към майчинството, реват и се тръшкат колко им е трудно, искат помощ, то не са баби, бавачки, мъже и не знам какво, значи за едно 16-годишно момиче по същия начин е нужно време да свикне и да се научи. А майка му ще го научи

# 558
Дорис, никога ли не си виждала тийн да се грижи за брат/сестра. Доста родители или са принудени или злоупотребяват с подобно нещо...
Виждала съм. Цял живот ги обвиняват, че са ги поставили в това положение, че не са имали нормално детство, а е трябвало да пораснат без време.
Не познавам човек, който да е бил щастлив, че вместо да си изживее тийн годините е трябвало да се прави на възрастен.

И аз съм виждала. Едната дори повтори стъпките на майка си - на 21 години с 3 деца. Еми, честито.

# 559
  • София
Ама, то не може да са зрели на 16 за секс, ама да не са зрели за деца! Как става тая работа? От секса се зачеват деца. И е редно да го знаят и възрастните, а не да разправят, че на 16 е ок да се сексят, обаче, ау, ужас, взели, че спретнали бебе!  Няма как хем да се тъпчеш с торти, хем да не дебелееш или да си безкрайно изненадан, че си надебелял.

# 560
На чуждо 16-годишно момиче едва ли бих си оставила детето, особено ако е бебе. Но на 16-годишната му майка бих го оставила, защото колкото и да е неопитна и каквато ще да е, му е майка и все е започнала да се учи малко по малко да бъде майка. Трийсет-годишните, дето се вика зрели, та зрели жени, се учат да бъдат майки, трудно се адаптират към майчинството, реват и се тръшкат колко им е трудно, искат помощ, то не са баби, бавачки, мъже и не знам какво, значи за едно 16-годишно момиче по същия начин е нужно време да свикне и да се научи. А майка му ще го научи

Ама ти като излезе от родилния дом кой те е учил? Прибра се с бебето и почна сама с мъжа си, защото си била порастла и зряла да ти се повери бебешки живот.
Сега си представи как тия две деца се прибират и къпят бебето или пък го лекуват ... мен леко ме плаши.
И след като родителите нямат думата дали да се роди или не детето то те и нямат ангажимента да го гледат и да учат кака му ... т.е. майка му да се грижи за него. Защо да са длъжни?

# 561
  • Sofia
Четейки и мислейки по постовете в точно тази тема,
и чакайки авторката отново да се включи,
знаете ли за коя статия се сетих?

Ето за тази - Гледай си твоята утроба!

До голяма степен текстът отразява и моето мнение по въпроса.
Всеки знае най-добре себе си и собственото си битие и житие.
Да, другите можем да вземем отношение и да посъветваме, но дотам.

# 562
Че те статистиките показват, че секс се прави от 12 годинши, масово на 14 и на 16 вече е почти нормално.
Тогава и 14 годишни майки ли да има?

В крайна сметка факта, че цикълът идва при 11 годишните момиченца не е просто число. Хормоните бушуват и страстите горят, но това не ги прави готови за майки. Мерака се определя от хормоните и се контролира /до някъде/ от възпитанието и акъла.

# 563
  • Tам през Атлантическия океан
Не, не познавам родители, които оставят дете за седмица или повече на тиин - брат сестра. За по час - два е едно, но да взема решения и да се разчита, че ще спазва график никак не го виждам.

И нещата не са черно - бели. Мисля, че и преди и сега да родиш на 14-15-16 години е не да имаш дете, а да роди на майка си/свектрва си бебе.
Аз па не познавам някой да си е оставил бебето! за седмица при родители  Simple Smile
по големи деца да Simple Smile

А и нали говорим за помощ , не за напълно отменяне на младата майка Wink

Що все залитаме от едната крайност в другата
ако ще 'контрираме' някой Simple Smile

# 564
  • София
Майка ми ме научи, за което съм й много благодарна, макар да й се дразнех на моменти. Бях на 28, когато родих първото и на 29 второтто. Майка ми стоя в София почти месец и ме научи на всичко, защото за мой късмет е и детска медицинска сестра, освен че ми е майка. Когато тя си замина, дойде свекърва ми за около две седмици. И двете ми бяха от голяма помощ, защото никога през живота си не бях гледала беме, да не говорим да бях държала в ръцете си новородено, дори не знаех как се сменя памперс. Чужди деца са ми оставяли на море, на плажа за някой час, но е съвсем друго, защото родителите бяха наблизо, а децата на по 7-8 години, и то все познати деца. Когато се роди първото, три месеца след това вече бях бременна с второто. Докато се учех как да бъда майка, както се казва, съм ги гледала по книга (но не от тези,популярните) - майка ми ми остави един неин учебник от медицинския техникум за кърмачетата и малките деца - кога какво правят, как се захранват, с какво се захранват, консултации, пикаене, акане..., и винаги можех да й се обадя и да я питам, ако нещо ме притесни. Не беше длъжна, дори не е обсъждан въпросът дали да момага, защото в моето родно семейство винаги се е помагало и когато му дойде времето и аз ще помагам, дори не бих се замислила дали съм длъжна или не съм длъжна.

Нима мислиш, че майката на бременното 16-годишно момиче ще я остави на произвола на съдбата след изписването и няма да си вземе отпуск след раждането, няма да помага всяка вечер или през почивните дни? На всичко може да я научи, стига да иска. Ако не иска, насила хубост не става, но тя и ще натиска за аборт или за оставяне на детето заосиновяване, ако изпуснат времето за аборта.

# 565
Тя белята, да не дава Господ, става за секунда... не трябва седмица. Ако едно момиче може да се грижи за брат/сестра защо да не може и за собственото си бебе.
Изобщо не одобрявам подобно нещо, казвам че се случва и то често.

# 566
Връзката на авторката с момчето е 'сериозна' т.е. и неговите родители и нейните знаят че са заедно.
Родителите и знаят с кого прекарва свободното си време , знаят приятелят и , знаят с кого е интимна )
Предполагам че и семействата им се познават )

Има и по-други връзки :0)
тинейджърката няма постоянен приятел , майката е в неведение с кого е , къде е Simple Smile
с кого е интимна Wink
При такива обстоятелства , едно такова момиче ако забременее ,
ще е наясно че е по-добре да направи аборт.

При описаният случай на авторката нещата са други Simple Smile
и мога да разбера желанието и да остави бебето )

# 567
Цитат
Майка ми стоя в София почти месец и ме научи на всичко
На 26 г. и 29 на мъжа ми, не ни е било нужно със седмици някой да ни учи. Двама възрастни да не могат да гледат едно бебе е преиграване.
Не ни е било нужно и някой да ни изхранва, нито да се чуди как да напусне работа заради нас или да търси допълнителна.
Също не е било нужно да тичам до тях за подпис, защото съм на 16 и не мога да решавам доста неща за самата мен, пък какво остава за бебе.

Цитат
Нима мислиш, че майката на бременното 16-годишно момиче ще я остави на произвола на съдбата след изписването и няма да си вземе отпуск след раждането, няма да помага всяка вечер или през почивните дни?
А денем детето само ще се гледа докато тя е на училище, а бабата на работа.

...Ако едно момиче може да се грижи за брат/сестра защо да не може и за собственото си бебе.
Кои са тези деца, които работят, за да изхранват братята и сестрите си и да им осигурят покрива над главите? Грижата за едно дете не е само да го гледаш и да му подаваш лъжицата, нещата в нея не падат от небето.

# 568
  • София
Ако идеята ти е да кажеш колко вие сте били оправни и зрели, а аз колко тъпа, ок, пИчелиш! Тъпа съм, мудна, неспособна, и майка ми ме е научила, вместо всичкото знание за майчинството да ми слезе с кърмата. (боже, все едно като майка ти да ти напише домашното)

Ами, не, нещата изобщо не са така, НСЧ. Двама възрастни, които не не са гледали бебе са в небрано лозе, ако трябва да се оправят сами. Човекът има едно много ценно вградено качество - учи по-младите, а младите се учат от по-възрастните. На това му казват предаване на опит. Много е полезно, защото е като шорткат - не ти се налага да откриваш топлата вода по трудния начин, ако някой може да ти каже, че просто трябва да налееш една тенджеравода и да я сложиш на огъня. Най-естесственото нещо на света не е дваамата родители да си вземат бебетоот родилното и да се окажат сами и да се учат по пътя на опита и грешката, а да се научат от по-възрастното поколение. Измислено е отдавна, още от очовечаването на хората и действа безотказно (дори другите примати са го открили преди нас, там също младите женски се учат даа бъдат майки от майките си и другите женски в групата). Освен практическата страна на нещата, това са и семейни връзки. На мен би ми било по-скоро чудно бабата да каже "вземайте си бебето и си отивайте вкъщи, аз нямам време да ви уча, оправяйте се".
При добро желание всяка майка може да научи дъщеря си и да й помогне да се научи как да бъде майка. Животът не е състезание "кой а по-по-най".
Майчинството не е само  инстинкт, а знание и умение, защото сме твърде сложни и крехки същества, за да ни остави природата като крокодилчета или като пиленца. А и на всичко отгоре имаме голям мозък, който също е предимство при ученето.

# 569
Цитат
На 26 г. и 29 на мъжа ми, не ни е било нужно със седмици някой да ни учи. Двама възрастни да не могат да гледат едно бебе е преиграване.

И мен никой не ме е учил/помагал  а МНОГО би ме се искало )
и бих го оценила )

Общи условия

Активация на акаунт