Да родиш на 16

• 94 514
  • 1 411
  •   1
Отговори
# 90
Ти ходи ли на гинеколог в крайна сметка?

Да родиш на 16 има плюсове. след като завършиш университет, другите ще се чудят как да градят кариери, да взимат майчинство, а ти вече ще имаш дете горе-долу първолаче. 

САМО ЧЕ! На 16 без подкрепа на родители си обречена. Приятелят ти не взима ли 1000+ заплата, без да плащате квартира, ситуацията е невъзможна за мен. На училище ще ходиш ли? Ако ще ходиш, трябва някой да ти гледа детето. А ако с приятеля ти се разделите и на 18 си самотна майка с 1-2 годишно дете без подкрепа на родител, без работа, без образование, пред завършване на гимназия, какво ще правиш? Много е важно да имаш подкрепата на родителите ти, защото си много млада и на тази възраст прекалено малко връзки са за цял живот. Обсъди с приятеля ти евентуална раздяла след време. И не се карай с вашите, не се прави на интересна и не се врътвай ако ти се скарат, защото ще се прецакаш.

# 91
От кога 18 годишните не учат, а ходят на работа?

# 92
  • София
Откогато имат много нисък успех...

Умният човек се учи от грешките на другите...

От друга страна няма нужда всички да са с висше и средно образование, че иначе кой ще мие подове по моловете.

# 93
  • Бургас
Решението ми е,да родя.
Изсипаха се доста негативни коментари,а моята дилема приключи вече.
Детето си мое,гаджето и решението също.Поговорих с приятелят ми и двамата,сме наясно и искаме да родя.Довечера аз ще говоря с моите,той с неговите родители.А вече какво ще става и къде ще живеем зависи от тях  Peace
Все пак,благодаря за всички съвети и отделеното време  bouquet
Много смело, браво! Успех!

А вече какво ще става и къде ще живеем зависи от тях
Имай предвид, че занапред много неща ще зависят от тях. Пълна независимост, свобода и автономност /във всеки едни аспект - физически, емоционален, финансов/ няма да имаш никога занапред, дори и поради факта, че родителството означава и това - някой зависи от теб и има нужда от теб. Каквото и да правиш в своите решения, винаги ще се съобразяваш с детето, после с приятеля си,  с родители си, с неговите  родители...Не знам дали осъзнаваш в пълна сила какво значи това -  от какво се отказваш, както в действително с какво се нагърбваш, но успех!

# 94
И аз съм казвала на сина ми ми приятелките му, ако направят беля и я е страх да говори с майка си, да дойдат да ми кажат на мен, няма да се сърдя, няма да им викам и да се ядосвам и ще им помогна. Само че под помощ винаги съм имала предвид да намеря читав лекар, за да не ходят да правят криминални аборти по някакви дупки.
Никога не ми е минавало през ума, че тези ми думи биха били изтълкувани някога като желание да гледам бебето на непълнолетния си син и приятелката му. Ще ревизирам разговорите за в бъдеще.

И аз казвам същото, но нямам предвид само лекар за аборт. Повече дори имам предвид, че ще застана зад тях, каквото и да решат.

Аз имам познати, които бяха в същата ситуация - тя на 16, той на 19 и влиза в казармата, която тогава беше задължителна. Ожениха се, завършиха и двамата висше - по настоящем тя е успешен адвокат, а той инженер. Родиха си и още едно дете. Е, малко ги хвана кризата на средната възраст и на 45+ си намериха гаджета и се разведоха, но това е друга тема. Истината е че без помощта на родителите им щеше да им много трудно тогава.

# 95
  • София
По-добре да роди рано,отколкото да остане яловица!

Ти не си с всичкия си.

# 96
Не съм чела предишни отговори,но за мен е твърде рано.. Жалко е много.. Убива се живот без да му бъде даден шанс,но за мен ще е грешка.. Аз родих на 22 и бебо в моемнта е на 9м и повярвай е адски трудно,на 16 едва ли осъзнаваш какво е да си майка.. А това е голямаааа отговорност.. Каквото и да си говорим-та ти не си се наживяла ,дет се вика.. Той -още по-малко.. Работата от негова страна е окей-но парите няма да стигат-щото те никога не стигат,а ти няма да взимаш и майчинство..! Детето заема цялото ежедневие и денонощие на майката-забравяш училище,излизания и тн,наистина, не мисля  че сте готови..  Не дай си Боже нещо стане се скарате,вашите не те подкрепят-къде отивате с детето?кой дава пари за храна,памперси-най-елементарно.. Не знам,ама е сложно-невъзможно Simple Smile

# 97
  • Варна
Темата, придвидимо, стана 'за и против аборта', а не какво да очаква (примерно) като роди. Тя и това пита, в интерес на истината. ОК, описахте детайлно негативите. А някоя "майка" няма ли да се изстъпи напред и да опише и позитивите или такива, викате, няма? Край с ходенето по кафета, моуове, 'живеене' и грабене от живота с пълни шепи. Пирон в ковчега, слагане на черната забрадка, преждевременно повяхване и горко оплакване над люлката тихо посред нощ.

О, ама разбира се, че има живот и след раждането на дете. Никой не е казал, че няма да има достъп до мола повече. Напротив, я колко млади майки там живеят и си отглеждат децата! Едната сменя памперс върху дрехи на щанда, втората изкарала гърнето да изходи детенцето точно на центъра на мола, третата заголила показно цица да кърми...къде беше, май в някой хипермаркет, че детето беше настанено в количка за пазаруване. И се чувстваше, хм, как беше точно, а да, привлекателна. Мда, определено е много як живота с малко дете на тия години, от нищо не се лишава мамата, то молове, кафета, тц тц тц. Какви пирони и забрадки, какви пет лева.

# 98
Авторке, може ли след като говорите с вашите родители пак да пишеш, че ще раждаш.

# 99
  • Варна
И на мен би ми било интересно да пише как са минали разговорите, но предполагам, че няма да го направи.

# 100
  • София
Тя ще роди. По-добре да пише след 3 години какво работи и къде е принца.

# 101
Темата, придвидимо, стана 'за и против аборта', а не какво да очаква (примерно) като роди. Тя и това пита, в интерес на истината. ОК, описахте детайлно негативите. А някоя "майка" няма ли да се изстъпи напред и да опише и позитивите или такива, викате, няма? Край с ходенето по кафета, моуове, 'живеене' и грабене от живота с пълни шепи. Пирон в ковчега, слагане на черната забрадка, преждевременно повяхване и горко оплакване над люлката тихо посред нощ.

О, ама разбира се, че има живот и след раждането на дете. Никой не е казал, че няма да има достъп до мола повече. Напротив, я колко млади майки там живеят и си отглеждат децата! Едната сменя памперс върху дрехи на щанда, втората изкарала гърнето да изходи детенцето точно на центъра на мола, третата заголила показно цица да кърми...къде беше, май в някой хипермаркет, че детето беше настанено в количка за пазаруване. И се чувстваше, хм, как беше точно, а да, привлекателна. Мда, определено е много як живота с малко дете на тия години, от нищо не се лишава мамата, то молове, кафета, тц тц тц. Какви пирони и забрадки, какви пет лева.

Бонуси има много,всяка сутрин-усмивката която ми дава,всяко ново нещо,което ми показва,нов звук,прохождане,зъбчета,всичко свързано с него е уникално чувство! Но извиянвай кафетата и моловете няма да са това,което са били.. Не че не излизаме,но първо се съобразявам с детето,кога къде защо.. А не кога на мен ми се ходи или аз какво искам! А на нея това ще й е многоо трудно-та тя е на 16! Стига..

# 102
От кога 18 годишните не учат, а ходят на работа?
Добре де,вече може би за 3ти път ще го кажа. УЧИ И РАБОТИ.
В крайна сметка,неговите родители никога няма да ни оставят на улицата,каквото и да стане.Аз ще продължа да уча на самостоятелна форма на  обучение.А след като завърша училището,бебето ще  е достатъчно голямо да тръгне на ясла/градина и аз да продължа да уча висше и да работя същевременно  Peace
Ще пиша след разговора,няма проблем.А и като цяло мисля да продължа да следя и пиша във форума.Тъй като не съм много наясно с предстоящата бременност и раждане,а тук има много теми и групи,към които да се включа.

# 103
  • Варна
Тия бонуси и аз ги имам. Ама родих на 35, когато имах собствен дом и обезпечени доходи. И знам, че ако недай боже утре остана без мъжа си по каквато и да е причина, съм абсолютно способна да си отгледам детето сама.

# 104
Дори да се абстрахираме от факта, че си на 16 и си зависима от вашите, пък явно ще си зависима и от гаджето, това "дете" е грешка. Аз лично не бих искала детето ми да е грешка, нито пък самата аз да съм такава.
Струва ми се абсурдно да искаш да го родиш, всичко е пред теб и нищо от това "всичко" няма да видиш с едно дете на ръце.
Имам приятелка, чиято майка я е родила на 16 заради такава грешка и цял живот се срамува от това..

Общи условия

Активация на акаунт