Да родиш на 16

• 95 124
  • 1 411
  •   1
Отговори
# 1 035

1.Искате ли една 16-годишна тийнеджърка, раждайки детето, да се справи успешно - включиително с помощта на родителите си или поне на майка си - да се изучи, да си гледа детето и т.н.?

Разбира се, че това бих пожелала на всички в подобна ситуация.
Хората обаче сме малко или много егоисти. Ако моята дъщеря един ден дойде и ми каже, че е бременна, решила е да ражда за да си живее като семейство с таткото и бебенцето да ги свърже завинаги, а от двете баби се очаква да помагат ( доста широко понятие ) хич, ама хич няма да съм Ок.
Докато зависиш от някой да живееш ти самата няма как да взимаш еднолични решения, още повече ако си и на негова отговорност ти самата според закона.

На бебе до годинка не му трябват курсове, да. Обаче му трябват памперси, АМ, каши, пюрета, .... За дрехите, които стават малки буквално за месец да не говорим. А големите покупки в началото като количка, креватче, ваничка, Сеага ще ми кажеш, че може и подарени и ще се съглася, но .... Големият съм го гледала с подаяния от родителите. Малката изцяло и само с наши средства. Разликата е огромна. На никой не пожелавам да попада в моята ситуация от преди 18 год.

# 1 036
Аз пък си мисля, че никоя жена а приори не взима решението дали ще е работеща или ще стои у дома. Това решение се взима в движение, според възможностите и според това кое поведение дава най-големи резултати. Доста домакини биха станали работещи при добра оферта, а доста работещи с охота биха стояли у дома, ако усетят, че е по-изгодно и че работата им няма добро съотношение стрес-доходи.

С едно дете до три години ако има двама възрастни, които да се сменят, може доста неща да се свършат, особено по отношение на курсове и учене.

Количка, креватче и ваничка може да имаш и за под 300 лева, нови. Е, сега ако се втелясаш за точно определен вид с някакъв космически матрак от косъм на еднорог, може и повече да излезе, но общо взето има евтини базови колички, сгъваеми кошари и матрачета за 70-на лева.

Първото си дете гледах без каши и пюрета, за следващите две таткото взимаше и се научиха да ги ядат, но можеше и без тях. И без АМ може всъщност. С третото дете 6 месеца имах разход само за памперси.

# 1 037
  • София
Какво "но..."? на моите в началото почти всичко им беше подарено или дадено за временно ползване. После и аз направих същото - дадох или подарих. Добре поддържани вещи и дрехи защо да не се използват при повече от едно бебе? Защото няма да отговарят на лъскав имидж ли? За теб може да са подаяния, но за мен и в двете роли - на ползаващия и даващия, си е било съвсем нормална помощ и никой не се е обиждал. В едно запазено бебешко креватче могат да се изгледат поне две бебета, да не говорим за неща като стерилизатор за шишета, везна и подобни, които се ползват само няколко месеца. После какво, да ги хвърли ли човек? Или здрава бебешка количка, която пак е използвана само няколко месеца? Също и дрешки - което е качествено, особено т.нар. по-официални, са напъно подаряеми на друго бебе. И не е дори до имане или нямане на пари, а до практичност. Ако ти е толкова важно да е ново, то начесваш своето самолюбие, а не това на бебето, защото на бебето му е все едно дали се вози в количка за няколко хиляди лева или не знам коя марка са му гащичките - това го правят възрастните за себе си и те да се покажат.

Колко еднолично взема човек решения, ако от тези решения зависят поне още няколко животи? Решения се вземат не за собствена угода, а с отговоррност и за останалите хора.

# 1 038
На мен ми прави впечатление, че когато някой не е на твоето мнение започваш да го анализираш. И да, продължавам да твърдя, че е некоректно да обясняваш колко е лесно да се отгледа едно дете, когато ти сама не си отгледала такова. Имам предвид без подкрепа. На мен не ми се е налагало майка ми да ме учи, тя си каза, че не може и че е забравила и от ден първи  сме се грижили само аз и баща му.

# 1 039
Въпросите са два и покриват два възможни резултата при решение да роди. Обаче отговорете честно, в крайна сметка отговорът ви няма да е фатален за никого, няма да ви натоварва лично, нито нищо.

1.Искате ли една 16-годишна тийнеджърка, раждайки детето, да се справи успешно - включиително с помощта на родителите си или поне на майка си - да се изучи, да си гледа детето и т.н.?

2. Искате ли една 16-годишна тийнейджърка, раждайки детето, да не се справи, майка й да й натяква... и изобщо да се провали?

Как ще се справи е въпрос на семейство и лични качества, затова само засегнатите могат да преценят как стоят нещата лично за тях.

Последна редакция: сб, 02 сеп 2017, 23:29 от Nickkie

# 1 040
  • София
Кажи ми какво искаш да напишаа. Ще мирясаш ли, ако напиша това, което искаш да прочетеш? къде ъм писала, че е лесно да се отгледа едно дете? Нали все ме обвиняват в обратното - колко трудно съм го изкарвала. Е, хайде де, уточнете се накрая какво съм казала - лесно ли е или трудно? Дай да те питам, ти колко породени деца си отгледала? Николко, нали?
 Развих сценарий какво бих направила аз. Не съм те карала да го правиш ти, нитонякоя друга тук. Дори се изненадвам леко, че според теб има противоречие, защото това, което пиша, напълно отговаря на личността ми и разбиранията ми. Вземала съм много по-тежки решения, и то именно за да са децата по-добре, независимо на мен какви негативи са ми донесли. Затова за мен е нормалноо, още повече, че съм го обмисляла още преди години, да помогна на детето си, независимо колко са тежки обстоятелствата. Аз дете курбан да става нямам. Кое не е ясно? Би било в разрез с моите разбирания и живот, ако отсека, че трява да го натиря на аборт, заради някакво хипотетично съсипване на живота, ако вземе, че роди. Ми, то, всяка жена ражда в един момент, но не всяка трябва да направи аборт. Не знам вече на какъв език и с какви думи да ти го обясня.

За шизофреничното и прочие, се сещам за няколко потребителки, на които съвсем доскоро им говореше и на тях колко са шезофренични и какви ли не. Най-прясно ми е за Мамасита, дори доста грубо се изрази за личния й живот. Също и за Кристина. Ако се понапъна, ще се сетя и за други. Това, че съм ти го спестявала до момента, не означава, че не съм го забелязала.

# 1 041
Много грозно нападаш Андариел, много. Всеки си знае ситуацият и никой не може да му влезе в обувките. Имидж, начесване на самолюбието, показност и подобни кифленски простотии не на мен. Достатъчно съм далече от тях. Не  мисля, че някога в този форум съм се *изхвърляла* с нещо подобно, че да си изсмукваш подобни умности. Купувам ново, взимам носено, също и давам. От и на сестра ми. От друг не взимам. Такова ми е усещането и представите ми и така живея и никой няма право да ме съди за това. Както аз не ти лепя определения за това, че си решила да отглеждаш децата си с втора употреба, а приемам че това е твой избор така ще те замоля да си си спестиш неуспешните опити да ме анализираш каква съм само заради това, че не приемам ( за себе си и моето дете ) да му слагам носени от друг обувки. Моля.
Споменатите от мен подаяния, няма да коментирам на дълго на широко. За да съм го казала така е така, а не с цел да засилва драматизма в думите ми. Акцента беше другаде, но който разбрал-разбрал.

Колко еднолично взема човек решения, ако от тези решения зависят поне още няколко животи? Решения се вземат не за собствена угода, а с отговоррност и за останалите хора.
Точно това твърдя и аз. Няма как зависим от мен пубер да ми дойде в готово решение, което ми променя живота ( моят ) и аз да съм ок. Както авторката на темата.

# 1 042
Анди, за шизофреничното, Антигона те обори с цитати, така че престани да ми навираш думи в клавиатурата. Нищо не искам да кажеш. Аз казвам, че теорията ти, на фона на предишни твои писания ми се струва лицемерна и не полезна на едно евентуално бременно момиче, което търси решение.

# 1 043
  • София
Добре, де, добре, съгласявам се! Щом казваш, че е шизофренично, коя съм аз, че да опонирам! още някакви претенции към мен има ли, да се съгласявам и с тях и да се приключи? не мога да отговарям за това как на теб ти се струват някакви неща, които съм написала, така че не ми приписвай интерпретациите си!

Іхр, виж си цитата - ти не искаш някой, който е зависим от теб да взема решения, които ще променят твоя живот. Няма дори да го коментирам, защото е красноречиво. Не те анализирам, все ми е тая.

# 1 044
Не ми извъртай думите Андариел.
Не желая зависимият от мен пубер да ми идва с ГОТОВО решение, няма нищо общо с

Іхр, виж си цитата - ти не искаш някой, който е зависим от теб да взема решения, които ще променят твоя живот. Няма дори да го коментирам, защото е красноречиво. Не те анализирам, все ми е тая.
разликата между моите думи и това, което казваш че твърдя е огромна.
Не анализираш - още по зле. Опитите за анализиране на опонента, било то и безуспешни, са доста по-приемливи от откритото желание да обидиш абсолютно непознат човек.

# 1 045
Ти и тя, дето не сте заработили 1 лв. години наред.

Това не е вярно и тези неща се пишат с цял да се дискредитира написаното от тях двете, точно толкова е невярно, че сирената си неглижира децата и започвам и аз да виждам злонамерено четене и злобно клюкарене.
Андариел си работи съвсем редовна професия, а Сирен е в отпуск по майчинство.

Издребняваш, Янечек. Хващаш се за буквата, а не за смисъла.
Андариел работи, съвсем отскоро, но децата ѝ вече завършват гимназия. Прави сметка колко години е била в "майчинство". Неплатено.

Сирената и тя не се е презорила. Вече е на 35, съмнявам се дали има 3 години стаж, при 3 деца. Изобщо след първото не знам дали е работила.

Какво не е вярно, че и злонамерено?

Моята теза, от самото ми включване в темата, е една. Не трябва хора без собствени доходи да стават родители. А на 16 е от ясно по-ясно, че нямат такива.
За морал и други неща не съм споменала нищо.
Само за поемане на лична отговорност, а не прехвърлянето ѝ на чужд гръб.

Даун, за пръв път съм изцяло съсгласна с теб. Peace
Аз също казах, че Сирен и Анди демонстрират раздвоение, да не съм чак толкова крайна с мед. диагнози. Sunglasses

Анди, на твоите 2 въпроса имам един отговор. И го написах.
Не трябва 16 годишни да раждат. Няма какво да мислим дали ще се изучат после и дали няма.
Просто на 16 не е време за деца.

# 1 046
  • София
а защо да не идва с готово решение? Няма право на решение ли? Нали е отделен човек, със своите мисли?

Дева, диагнозата ли стана единственото спасение като аргумент? Дотам ли опря работата, да не можеш да защитиш теза с друг аргумент, освен да да кажеш, че написаното от друг ти изглежда шизофренично? Хайде, докнор Фройд, анализирайте кои точно са делюзиите?

# 1 047
И аз бях супер изненадана от позицията на Андариел, но приятно изненадана и то много. Очаквах точно тя да напише с присъщия й плам - веднага аборт, момичето не знае какво иска и после ще съжалява, провален живот и т.н.  Поздрави, Андариел, че показваш и друга възможна гледна точка.
А относно парите и кой се грижел изцяло съм за себе си и децата си имам въпрос. Колко от вас са започнали буквално от нулата и са нямали никаква подкрепа? Нито грижовни родители, нито наследствени имоти? И ако е така как успяхте да се появите изобщо на този свят.

# 1 048
а аз ви се чудя, половината от вас нямат изобщо дъщери, та за тях е обяснимо лесно да стържат чуждия задник и да говорят за провален живот и срамота, как аз с породеноте, дето са ми давали били пари, имам глупостта да си мисля, че може едно момиче да се справи. Обаче другата половина имат дъщери, те повече ме изненадват.

Предлагам ви да посетите няколко ''домове'' за изоставени деца пълни с реални съдби на човешки същества чиито ''майки'' са слушали някой като вас за това как нямало не отгледано дете , но в един момент са открили че им е непосилно и зарязвайки ги лицемерно  утешават съвестта си с мантрата колко страшен грях е аборта .Тези деца цял живот да плащат жестоката цена .
И не знам къде сте била ,но ако мога да ви заведа на място където наистина не достигат   елементарни неща.
 Много от тях мечтаят да могат да си позволят курс за управление на тир например , но им е непосилно .
Предлагам  на другата мама , която тук си позволява убеждава четящите малолетни кандидат родители колко е успешна самообразована и в движение  да помогне на поне един сирак с таксата и да приложи фактурата тук.
Ще спечели и безкрайната признателност на един млад човек и моето уважение.
Благодаря!
Надявам се авторката и всички млади момичета в нейното положение да са си направили единствения правилен извод че само и единствено собствените си майки могат да се доверят и на никой друг.

Последна редакция: сб, 02 сеп 2017, 17:32 от mamamari

# 1 049
Аз пък тая ситуация не я приемам толкова драматично като вас. Има по-лоши неща в живота от това синът ми да доведе бременна девойка. Често казано това е най-малкото зло, от всички злини. Едно дете, ако не можем да изгледаме, за нищо не ставаме.

Общи условия

Активация на акаунт