Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - 41

• 39 686
  • 749
  •   1
Отговори
# 120
Не стоят точно така нещата с болничните както са ти казали.
Първо, че можеш да ползваш болничен цялата бременност ( не само 180 дни преди 45 дневния). До 180 дни са с лекарска комисия, след това до датата на 45 дневния с ТЕЛК.
Лекарската комисия е малко относително колко ще ти струва- на мен в Надежда не ми взимат пари за комисията( обаждам се на акушерката 2 дни преди да изтече болничния и те ми го преиздават и изпращат по куриер, тъй като съм в друг град). На скоро разбрах че в Селена (Пловдив ) момичетата плащат 80 лв., но най изходно било ако имаш АГ по здравна каса да те изпрати на комисия и да отидеш в някое ДКЦ, където се плаща 20лв.
Болничния ти го изплащат както стандартен болничен- първите 3 дни от работодател на 70%, останалите от НОИ на 80%.
Болничния се издава макс за 30 дни, не могат да ти издадат болничен за 2 месеца например.
От НОИ изплащат болничните месец за месец( при мен всеки болничен е от 15.07 до 15.08 например- тогава НОИ ми ги превеждат на два пъти от 15.07 до 30.07 някъде до 10.08 най късно и след това второто изплащане което е за периода от 01.08 до 15.08 ми го правят до 25.08)
Аз съм в болничен от момента в който разбрах по мед.причини и така ще продължа до края. Вече имам над 130 дни болничен и след месец и нещо ще разбера и с ТЕЛК как стоят нещата, въпреки че днес питах АГ и каза че всичко и там е съвсем формално.
Но препоръчвам на всеки който няма ПИк от НОИ да си извади защото е много полезен. Аз все още нямам защото не се чувствам добре за да се сблъскам с опашките в НОИ, но знам че чрез него може да си видиш осигуровките и да разбереш точно колко ще бъде майчинството, може да следиш кои болнични кога са изплатени и кога работодателя ги е занесал в нои, след това за майчинството също плащанията може да се следят и т.н.

Много полезна информация!!! Много благодаря! Hug

# 121
Извинете, но вие защо плащате за болнични?? Те ви се полагат , как така ще или лежиш или плащаш?? Това е точене на касата! Дават ли ви касови бележки за тези пари за болничните и как в описано в касовата бележка??

# 122
Аз лично не плащам, както казах ( в Надежда), но тъй като ме интересува как стоят нещата в Пловдив се интересувах и се оказа че това което се плаща в Селена или към ДКЦ е като такса за самата лекарска комисия.
 Аз също бях много изненадана и все още не мога да го проумея защо трябва да се плаща на някои места.

# 123
Лежането в болница, за да вземеш болничен, е по-скоро точене на касата.

# 124
Ох, ами то нищо не е в ред, но ако трябва да сме честни логиката е следната. Идеята е, че тези 180 дни не ти се "полагат" просто ей така. В идеален случай трябва да имаш тежка бременност, застрашаващо състояние, довело до приемане по спешност и т.н., което ако е действително такова от своя страна, се предполага, че като си в такова състояние ще те вземат в болница, там те стабилизират и след това с ЛКК ти издават болничен на база на застрашаващото състояние.
На практика голям процент от майките просто искат да си останат вкъщи, без да е в сила горното и така имат 2 варианта: да ги приемат в болница за няколко дни без да им има нещо, за да им се изпише след това болничен или очевидно да заплатят на лекар, за да не влизат в болница и той да "свика комисия" някак си и да им издаде болничен. Та нищо редно няма нито в това, че майката не отговаря на условията реално, нито в това че, лежи в болница, без да има предпоставки за това, нито в издаването на болничен без да са те виждали ЛКК срещу или без заплащане (и да се плаща, и да не се плаща, пак официално не е ок). Но този вариант очевидно удовлетворява всички страни и затова просъществува. Реално ако искаш да си стоиш вкъщи няма друг начин, защото официално ти се "полагат" май само 2 седмици непрекъснат болничен. Аз не ползвам никакви болнични и се надявам до края да не ми се налага, но много жени предпочитат да не ходят на работа.

# 125
Да, така е горе долу.
Комисията не съм чула до сега да откаже болничен на бременна, и затова може би не се изисква да присъстват.
Съгласна съм че ако търсим логика няма такава в това да не те видят , а да ти издадат болничен. Но от друга страна , като човек прекарал повече от 4 месеца на легло, съм доволна че не се налага да ходя, защото всяко излизане от нас ми коства много. А това от моя гледна точка пък е облекчение Simple Smile

# 126
Almond eyes, само че не е задължително това застрашаващо за бременността състояние да се лекува в болница. Застрашаващ аборт при отлепване например може да се лекува с постелен режим и вкъщи, разликата е, че лекарствата ги пиеш, а не ти ги вливат.

# 127
По принцип е така, но няма друг официален механизъм, по който да започнат да ти издават един след друг болнични до 180 дни, за да се лекуваш вкъщи.

# 128
Напротив. В болничен съм от 13-та седмица, когато направих отлепването. Не съм лежала и ден, нито съм се водила, че съм лежала. Затова и смятам, че вкарването на бременни в болница с цел издаване на болничен си е явно точене.

# 129
Когато на мен ми предлагаха болничен едната лекарка казваше : Ще те приемем за 3 дни и после ще ти издадем болничен. Другата казва: идваш и ти пишем болничен.
Кого  да вярва чиляк?

# 130
Ок, не споря, а как ти издават болнични след първия 30-дневен, явяваш ли се наистина на ЛКК, защото е редно да са те видяли, преглед, констатация? Не се заяждам, просто масово не се зпазва "реда" и или трябва да приемеш "условията", или ако ти се занимава да се заяждаш или да си издирваш лекар, с който ще си по правилата щом искаш. Но не на всички им се занимава с това, и не за всички е важно всъщност.

# 131
Да, след първия болничен минах преглед по ЖК. Издадоха ми талон за ЛКК. Явих се на ЛКК, дадоха ми болничен за още месец. Никога не съм имала проблеми нито с ЛКК, нито с ЖК. Съответно, не съм платила нито лев!

Последна редакция: ср, 06 сеп 2017, 09:17 от PeacockLove

# 132
И аз минавам на преглед за всеки болничен.

# 133
Чудесно, значи сте по правилата, няма от какво да се притеснявате Simple Smile, за други не е толкова важно, че ще платят някой лев или ще се водят в болница.

# 134
Лошото е, че лекарката ми иска да съм в болничен докрая, а аз не. Като я питах защо, тя ми каза "защото вече имаше отлепяне на плоден сак, ин-витро си, с близнаци си и изобщо не искам да рискувам, защото цялата ти бременност е рискова". Това ми го каза и още една лекарка във Фемина. Само че не разбирам защо болничен... И защо докрая... Казах й, че болницата ми е на 15 минути от работа и че мога да реагирам бързо, ако стане нещо. А и никога нямаш гаранция, че като си вкъщи или на разходка, пак няма да стане нещо... Само че ме хвана страх като ми го казват 2 лекаря... и не зная какво да правя... Работата ми е добра, седя, мога да се разхождам, колегите ми са страхотни, заплатата ми е добра и ИСКАМ на работа. Но какво да правя като ме принуждават и ме е страх...

Общи условия

Активация на акаунт