Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - 41

• 39 676
  • 749
  •   1
Отговори
# 105
И 45-е дена преди самото раждане са на 90 % вече,както самото майчинство.Така ми го обясни счетоводителката ни.

# 106
А този 180-дневен болничен как се изплаща? В смисъл - от 11.09.2017 до 05.01.2018 да кажем, ползвам този болничен. Сумата ежемесечно ли се изплаща?

# 107
Моля се за помощ как да преодолея убийствени киселини, без лекарства.

# 108
С чаена лъжичка (непълна) сода бикарбонат, разтворена в чаша вода.
Иначе много хвалят момичетата Бианацид - препоръчва се при бременност и било много ефикасно.

# 109
  • София
През целия си живот и за тия 9 месеца имах три пъти киселини - помогна ми прясно мляко. Не знам дали съм чула/чела някъде, но това ми свърши работа.

П.С. Ако е вярно, че майката има киселини при бебе с коса, моят син ще се роди с два косъма на главата.

# 110
  • София
Пореден мит.Иначе една ябълка преди лягане.Содата не е за препоръчване тя дразни лигавицата на стомаха.

# 111
Здравейте! Аз съм в 6 г.с. и искам да попитам в коя седмица се прави ЖК и от кога се следи самата бременност. Днес бях в една болница в София, където ми обясниха, че преди 11 седмица няма смисъл да ме преглеждат.

# 112
  • Пловдив
Здравейте! Аз съм в 6 г.с. и искам да попитам в коя седмица се прави ЖК и от кога се следи самата бременност. Днес бях в една болница в София, където ми обясниха, че преди 11 седмица няма смисъл да ме преглеждат.

Как така няма смисъл да те преглеждат? Open Mouth Нали първо се прави преглед, за да се установи бременност и дали сакчето си е вътре в матката. След това около 7ма, 8ма седмица се ходи да преглед, за да се чуе сърдечна дейност Neutral Face Иначе женската консултация наистина повечето момичета се записват след 12-та, 13-та седмица, но това не означава, че преди това не се ходи на преглед Dizzy Face

# 113
Да, бременността е установена миналата седмица. Лошото е, че доктора не ми обясни нищо и се държа грубо. Сега трябва да намеря някой, който да ме следи, но не познавам никой.

# 114
  • Пловдив
Да, бременността е установена миналата седмица. Лошото е, че доктора не ми обясни нищо и се държа грубо. Сега трябва да намеря някой, който да ме следи, но не познавам никой.

Ти от кой град си? Разпитай или някои твои приятелки или виж в нета, все трябва да има информация. Но следващия преглед си мисля, че трябва да ти е преди 11-та , 12-та седмица, за да чуете сърчице.
Ако още от сега не си доволна и мислиш, че лекаря се държи грубо, то какво остава за по-нататък и като се налага да го търсиш по различни въпроси... помисли си за друг вариант, ако мислиш, че няма да се чувстваш добре ако той те следи.

# 115
Kkattllea, ако разбереш как стоят нещата,сподели тук.

# 116
Мисля, че горе-долу разбрах... Значи за тези 180 дни, всеки месец АГ-то ти издава болничен с общо 3 подписа от ТЕЛК комисия. За целта ми казаха, че се плаща 50 лева ИЛИ се лежи 3 дни в болница всеки месец. Тези 180 дни са като стандартен болничен с продължение, като еднократно първите 3 дни се плащат 70%, после останалите дни докрая - по 80% месечно от осигурителния доход. След това вече започват да текат тези 45 дни, които се плащат по 90% и пак толкова се плаща и самото майчинство първата година. Тук мисля, че пак става дума за осигурителния доход, но не съм много сигурна дали не се изчислява някак върху брутната заплата за дадено време назад.

Другата седмица най-вероятно ще ида до НОИ да питам на място и ако разбера детайли, ще напиша всичко Simple Smile

# 117
Kkattllea, майчинството за първата година се изчислява, като се взима средноосигурителния доход за 24 месеца назад. Като отидеш до НОИ, си вземи от там ПИК код, с който в сайта им можеш да си следиш всичко, както и да си изчислиш майчинството.

# 118
Не стоят точно така нещата с болничните както са ти казали.
Първо, че можеш да ползваш болничен цялата бременност ( не само 180 дни преди 45 дневния). До 180 дни са с лекарска комисия, след това до датата на 45 дневния с ТЕЛК.
Лекарската комисия е малко относително колко ще ти струва- на мен в Надежда не ми взимат пари за комисията( обаждам се на акушерката 2 дни преди да изтече болничния и те ми го преиздават и изпращат по куриер, тъй като съм в друг град). На скоро разбрах че в Селена (Пловдив ) момичетата плащат 80 лв., но най изходно било ако имаш АГ по здравна каса да те изпрати на комисия и да отидеш в някое ДКЦ, където се плаща 20лв.
Болничния ти го изплащат както стандартен болничен- първите 3 дни от работодател на 70%, останалите от НОИ на 80%.
Болничния се издава макс за 30 дни, не могат да ти издадат болничен за 2 месеца например.
От НОИ изплащат болничните месец за месец( при мен всеки болничен е от 15.07 до 15.08 например- тогава НОИ ми ги превеждат на два пъти от 15.07 до 30.07 някъде до 10.08 най късно и след това второто изплащане което е за периода от 01.08 до 15.08 ми го правят до 25.08)
Аз съм в болничен от момента в който разбрах по мед.причини и така ще продължа до края. Вече имам над 130 дни болничен и след месец и нещо ще разбера и с ТЕЛК как стоят нещата, въпреки че днес питах АГ и каза че всичко и там е съвсем формално.
Но препоръчвам на всеки който няма ПИк от НОИ да си извади защото е много полезен. Аз все още нямам защото не се чувствам добре за да се сблъскам с опашките в НОИ, но знам че чрез него може да си видиш осигуровките и да разбереш точно колко ще бъде майчинството, може да следиш кои болнични кога са изплатени и кога работодателя ги е занесал в нои, след това за майчинството също плащанията може да се следят и т.н.

# 119

Общи условия

Активация на акаунт