Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 48

• 60 439
  • 737
  •   1
Отговори
# 105
Момичета , помагайте.
При редуване на Л-тироксин 25/50.
Феритин- 55,04.            15- 92
Фолиева- 32,50.            2,70-16,00
Витамин- Д 33,21.       20,50-50,0
Глюкоза- 4,18.               2,87-6,11
Б12.          -158.               134 -605
Fe             - 23,88             5,90-18,30
Жск.        -61,70.           41 - 77
Наситен жск 37.         24  - 76
Tsh          3,62              0,53-3,59
Ft4          15,43             12,00-20,60
Ft3           3,86               3,50-7,70

Изследването е правено преди цикъл/късно разбрах ,че не трябва/
Притеснява ме желязото и фолиевата,както и В12
Преди месеци пих фероглобин,
поради желязо на долна граница.
Симптоми нямам освен силен косопад.

# 106
  • София - Варна
На мен една ендокриноложка ми каза, че щом имам две деца, значи хормоните са ми наред. За сведение- децата ми са тийнейджъри. Тоест родила съм доста отдавна:) Това май е най шантавото изказване от изказване от лекар, което съм чувала.
Joy Joy Joy Joy Е, не! Ти си попадала на по-безумни от мене.

Хепи Мама, аз гледам да са минали поне 2 часа от хормона. Ако имам много неща за пиене и няма къде да ги сместя, чакам по толкова. Не мога да ставам роб на всички илачи, не стига, че цял живот ще пия хормон. А и твоите таблетки са подезични. Не мисля, че е проблем 2 часа.
Ако много се мъчиш къде да сместиш останалите добавки, пий си Б12 2 часа след хормона.

jfjallen, само да кажа, не че те агитирам да пиеш хормон (да не го разбереш така, всеки си решава), но не мисля, че има особена разлика, даже хич никаква няма, между това лекар да те дозира и ти сам. В смисъл второто няма да навреди нещо повече от първото, защото съм сигурна, че това те плаши.
Примерно: отиваш на лекар, той ти изписва 50 мкг Т4 (примерно, произволна цифра слагам), вика те на контрола след 3 месеца, и следи само ТСХ.
Или: ти почваш на своя глава да пиеш 50 мкг хормон, изследваш се също след известен период от време.
Няма много какво толкова по-различно от предписаното от лекаря да правиш, че да си навредиш. Дори напротив - възможно е по-успешно да си уцелиш дозата, откокото лекарят би могъл, особено ако пускаш и ФТ4, и ФТ3, и си следиш симптомите и нивата на трите хормона.
Няма къде толкова да сгрешиш, в смисъл не и повече от лекаря. Все пак той те вижда за 10 минути, погледне ТСХ само, пипне дозата малко нагоре или надолу и айде "чао".
Най-много да седиш на по-ниска доза, както май повечето лекари държат хората (все с ТСХ над 2-3); освен ако не са планиращи бременност... Joy Joy Тогава ТСХ се сваля на под 1. #Crazy

Миаа, не е изобщо грешно, че си се изследвала преди цикъл. Ти и да се беше изследвала преди това, пак щеше да се види по резултатите, че дозата ти е ниска. И с тоя феритин хубав, косопадът ти най-вероятно се дължи на ниския ФТ4, на ниската доза.
И Б12 ти е нисък.
Сигурно си пила фолиева? И затова е завишена?
И ФТ3 ти е нисък. Възможно е да е и от ниската доза на Т4. Или просто не конвертираш толкова добре, но това изобщо не може да се каже със сигуност все още, като дозата ти е ниска.

Например при Весето ФТ3 в началото беше на долна граница, нисък. Обаче когато си увеличи дозата на Т4, вече ФТ3 ѝ минава 4 и може би няма да има нужда от синтетичен Т3.
Така че нищо не е категорично, докато не се стигне до някаква поне близка до оптималната доза на Т4.

# 107
Благодаря, Африканки и аз мисля ,че дозата е ниска.В сряда  имам час ,ще видим колко ще вдигаме.
И на хематолог ще трябва да ходя май,че с тия добавки от ЛЛ ,нещо нещата не се получават . Идея си нямам как от една опаковка как се е вдигнало желязото толкова и фолиевата ,а Б12е драстично паднало ,при положение ,че в добавката имаше и 512.
Притеснявам се от натрупването на желязо.
Мислех ,че желязото е ниско затова имам косопад , то какво излезе.....при положение ,че не пия вече втори месец .
Пия само магнезий и л тироксин.

# 108
Африканчо, за много неща си права. Аз по принцип съм малко небрежна към здравето си, защото, да чукна на дърво, през целия си досегашен живот, не съм имала особени здравословни проблеми, водила съм интензивен живот, а и като натура съм оптимист. То и затова 4 г. не си бях правила никакви профилактични изследвания, но изведнъж осъзнах, че все пак възрастта, начина на живот, стресови ситуации, могат да дадат някакъв ефект върху някои показатели. И, макар и с нежелание, се захванах по-детайлно с изясняване на нещата. И, да, бях изненадана от тази диагноза, както и от това, че не получих никакви препоръки какво да правя, а просто да го приема като даденост, защото много жени го имали и си живеят с години така. Бих го приела, но, виждам, че от около година има някакви промени - качването на 3-4 кг, които не мога да сваля /а по принцип почти не ям сладко, хляб, тестени, ориз, картофи, млечните продукти са в минимални количества, месото също/, появата на тревожност, топли вълни, раздразнителност -  от време на време. И, да, осъзнавам, че всичко това може да се дължи просто на много други странични фактори.

И тъй като съм упорит Овен, захвана ли се с нещо, искам да разбера кое, как и защо става и да елиминирам поне здравословните причини, а ако е само стрес - него ще го "боря" по друг начин.

Тъй като утре ММ трябва да дава кръв за негови си изследвания, реших и аз да си пусна Б 12, витамин Д, а и видях, че ендокринолога ми е препоръчал изследване и на PTH - паратироидния хормон /проучих го по съкращението, не че той ми е обяснил защо/. Така или иначе това са платени изследвания, поне да видя кое как е.

Мисля да си взема L-тироксина и да почна първоначално с малка доза и да видя как ще ми се отрази като усещане, пък след това ще решавам.

Съгласна съм, че понякога лекарите просто предписват лекарства, сменят ги, или пък променят дозировките, но се случва и те да не съобразяват някои неща. Пример - кардиологът ми предписва обезводняващо, вкъщи чета листовката - ами не се препоръчва при повишена пикочна киселина, каквато аз имам и той ми предписа Милурит за намаляване, същевременно и това лекарство, т.е. те се неутрализират един вид, но няма да ми намалят стойностите....

Извинявам се за дългия и може би излишно подробен пост, но тук сте много отзивчиви и получих някои добри съвети и мнения. Следващия път само ще напиша резултатите от изследванията Sunglasses

# 109
Един бърз въпрос имам - обмислям да сменя лабораторията, в която се следя, понеже имам бодимед на по-удобно място... Според вас това би ли затруднило сравнението спрямо предните изследвания много? ТСХ е със същите граници, но Т3 и Т4 са с други референтни...

# 110
  • Sofia
На мен една ендокриноложка ми каза, че щом имам две деца, значи хормоните са ми наред. За сведение- децата ми са тийнейджъри. Тоест родила съм доста отдавна:) Това май е най шантавото изказване от изказване от лекар, което съм чувала.
Joy Joy Joy Joy Е, не! Ти си попадала на по-безумни от мене.

Хепи Мама, аз гледам да са минали поне 2 часа от хормона. Ако имам много неща за пиене и няма къде да ги сместя, чакам по толкова. Не мога да ставам роб на всички илачи, не стига, че цял живот ще пия хормон. А и твоите таблетки са подезични. Не мисля, че е проблем 2 часа.
Ако много се мъчиш къде да сместиш останалите добавки, пий си Б12 2 часа след хормона.

jfjallen, само да кажа, не че те агитирам да пиеш хормон (да не го разбереш така, всеки си решава), но не мисля, че има особена разлика, даже хич никаква няма, между това лекар да те дозира и ти сам. В смисъл второто няма да навреди нещо повече от първото, защото съм сигурна, че това те плаши.
Примерно: отиваш на лекар, той ти изписва 50 мкг Т4 (примерно, произволна цифра слагам), вика те на контрола след 3 месеца, и следи само ТСХ.
Или: ти почваш на своя глава да пиеш 50 мкг хормон, изследваш се също след известен период от време.
Няма много какво толкова по-различно от предписаното от лекаря да правиш, че да си навредиш. Дори напротив - възможно е по-успешно да си уцелиш дозата, откокото лекарят би могъл, особено ако пускаш и ФТ4, и ФТ3, и си следиш симптомите и нивата на трите хормона.
Няма къде толкова да сгрешиш, в смисъл не и повече от лекаря. Все пак той те вижда за 10 минути, погледне ТСХ само, пипне дозата малко нагоре или надолу и айде "чао".
Най-много да седиш на по-ниска доза, както май повечето лекари държат хората (все с ТСХ над 2-3); освен ако не са планиращи бременност... Joy Joy Тогава ТСХ се сваля на под 1. #Crazy

Миаа, не е изобщо грешно, че си се изследвала преди цикъл. Ти и да се беше изследвала преди това, пак щеше да се види по резултатите, че дозата ти е ниска. И с тоя феритин хубав, косопадът ти най-вероятно се дължи на ниския ФТ4, на ниската доза.
И Б12 ти е нисък.
Сигурно си пила фолиева? И затова е завишена?
И ФТ3 ти е нисък. Възможно е да е и от ниската доза на Т4. Или просто не конвертираш толкова добре, но това изобщо не може да се каже със сигуност все още, като дозата ти е ниска.

Например при Весето ФТ3 в началото беше на долна граница, нисък. Обаче когато си увеличи дозата на Т4, вече ФТ3 ѝ минава 4 и може би няма да има нужда от синтетичен Т3.
Така че нищо не е категорично, докато не се стигне до някаква поне близка до оптималната доза на Т4.

Аз смятам също днес да си купя Еутирокс 25 и да започвам, така и този еднокрин. при когото ходя все ме агитира да си сменя работата и да лекувам всички други причини, но не ми дава хормон. А се чувствам все по-зле, направо едва се вдигам от леглото някои дни.
F3   4.57
F4   17.91
TSH   3.09
Anti Tg (TAT)   44.46
anti TPO (MAT)   22.78

Колко да пия, по 1 на ден като начало?
Дайте съвет, моля!

# 111
  • София
Първоначално, когато започвах хормона за първи път, си спомням, че не беше изведнъж пълната предвидена доза, а на малки стъпки. Нещо от сорта на 5 дни 1/2 таблетка от 50 мгр, 5 дни цяла и после по 1 и 1/2 (аз започнах с висока доза заради страшно висок тсх..). Но схващате логиката, постепенно да свикне организмът с хормона. В случая с 25 мгр може пак така 1/2 няколко дни преди да се премине към цяла Simple Smile И естествено контрола след месец (45 дни) и следене на симптомите..

# 112
  • София
Аз започнах с цяла таблетка още от самото начало, но бях много зле - ТСХ 70 и антитела в хиляди.

Аз искам да попитам дали мога да пия чай ехинацея, попадам на различни информации в интернет ?

# 113
  • Sofia
Първоначално, когато започвах хормона за първи път, си спомням, че не беше изведнъж пълната предвидена доза, а на малки стъпки. Нещо от сорта на 5 дни 1/2 таблетка от 50 мгр, 5 дни цяла и после по 1 и 1/2 (аз започнах с висока доза заради страшно висок тсх..). Но схващате логиката, постепенно да свикне организмът с хормона. В случая с 25 мгр може пак така 1/2 няколко дни преди да се премине към цяла Simple Smile И естествено контрола след месец (45 дни) и следене на симптомите..

Благодаря, значи ще започна по 1/2 и да ще се следя.

# 114
  • София
Момичета скоро не съм писала, защото като цяло бях супер. Сега се появиха едни странни симптоми и реших да си пусна една контрола и какво да видя :

FT3        4.27       pmol/l     3.1 - 6.8     ECLIA
FT4        14.97       pmol/l     12.0-22.0     ECLIA
TSH        3.56       uIU/ml     0.27 - 4.2     ECLIA
TAT        15       IU/ml     < 115     ECLIA
MAT        9       IU/ml     < 34     ECLIA

Нямам антитела, слава Богу. Обаче тсх-то ми се е вдигнало значително. Принципно от една година е около 2,7 до 2,9. Отделно ФТ4 е 14,97, принципно ми е 17. И аз сега съм преди цикъл, горе имаше някаква връзка спомената, ще чета по-късно. Инак и аз освен голямата умора, имам болки около гръкляна, изтръпване, мравучкане- абе голяма тегавина. Такова нещо имах преди година и половина, но спря и сега тази поява ми идва в повече. Отделно гласа ми много се уморява и ме боли като говоря... Ей, такива "романтики".Пиенето на кафе влошава значително всичките гореспоменати симптоми, затова сега го спрях. Но пък как ставам и кретам следобед- само аз си знам Confused
   Аз се чудя за прием на йод в комбинация със селен- затова пиша. Много не ми се пие хормона, просто защото си мисля, че почнеш ли- завинаги го пиеш и само се качва дозата или поне такова е моето впечателение. Може и да греша Simple Smile По-скоро се надявам да греша Simple Smile bouquet
  Съжалявам, че питам в тази тема, но няма само тема за хипофункиция. Принципно изобщо се води, че хипофункция без хашимото няма. Ще отида и на ехограф, но миналата година бях доста добре. Смисъл жлезата няма изменения и наченки на каквото и да било хашимото.

# 115
chriss, повечето лекари ще ти кажат, че не трябва да пиеш йод в никакъв случай. Но ако си добре с английския, прочети Iodine - Why You Need It, Why You Can't Live Without It (David Brownstein) или The Iodine Crisis (Lynne Farrow) (мога да ти ги пратя). Прочети също какво пише за йода в Stop the Thyroid Madness - и на сайта, и на страницата във Фейсбук. И тогава си прецени.

# 116
  • София
Благодаря, Cioccolata Simple Smile Истината е, че много си мисля за липсата на йод. Купих си келп и умувам дали да почна или не. Пия селен сравнително редовно. Замислих се, защото орехи почти не ядем, както и морски неща. Бях заменила йодираната сол с хималайска и изведнъж от стандартните проблеми с гърлото(които преминаха), стана този цирк от симптоми, който усещам, че източника им е щитовидната и се оказах права. Може да ми пратиш всичко, добре съм с английския Simple Smile  bouquet

# 117
Аз започнах с цяла таблетка още от самото начало, но бях много зле - ТСХ 70 и антитела в хиляди.

Аз искам да попитам дали мога да пия чай ехинацея, попадам на различни информации в интернет ?

И аз много рових по темата, но повечето мнения и описания (вкл. на хомеопатични лекарства с ехинацея) са, че не трябва да се приема при автоимунни заболявания.
Като цяло май не е много редно да се приемат имуностимулиращи при автоимунните заболявания, което има своята логика, като се замисля.  Simple Smile

Относно приемът на йод...отново противоречиви мнения, и всяко вярно само за себе си.
Скрит текст:
Правила съм си два пъти вега тест, първият категорично показа, че по никакъв начин не бива да приемам храни, съдържащи йод (орехи, зеле и т.н.), вторият път обаче нещата бяха различни, тогава разпитах и ми казаха, че при Хашимото има моменти, в които жлезата се нуждае от йод и такива, в които не се...аз лично вярвам на себе си....доядат ли ми се орехи, ям, не мога ли да ги гледам...и така.

# 118
  • Вече с постоянно местожителство на село...
Здравейте дами, започнах да ви чета от скоро, понеже имам описаните симптоми от първата страница и реших да направя преглед при ендокринолог. На 35г. съм, сега имам детенце на 2г. 4м.,но от няколко месеца не се чувствам добре, спрях първо захарта в кафето и други напитки, намалих сладкото, от месец насам дори го спрях изцяло, хляба и него от седмица насам спрях и започнах да се чувствам малко по-добре.
Въпросът ми към вас е в болница Щерев дали има добър ендокринолог?

# 119
Здравей, Nushinka. Simple Smile

Щом усещаш, че имаш оплаквания, моят съвет е първо да си пуснеш лабораторните изследвания и след това с тях да посетиш читав ендокринолог. Това са стандартни показатели, които ще покажат, ако има някакво отклонение в работата на жлезата ти – TSH, FT4, FT3, MAT, TAT. Лабораториите предлагат пакети и всичко ще ти излезе около 50-60 лв.

Общи условия

Активация на акаунт