Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 48

• 60 434
  • 737
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Моя приятелка е също с Хашимото , хормон към 3 и малко , но двама ендокринолози са й казали, че дори и да има симптоми докато не излезне извън норма не изписвали хормон Thinking
А какво ще кажете за противоречията за йод-а ? Иска ми се да пия Тройчатка, но май не е много удачно заради зеления орех. Иначе уж тсх ми е в норма, само едните антитела са ми бомбирали и на ехо се виждат изменения.

# 91
  • София - Варна
Ерна, то за всяко заболяване е нормално в даден момент пациентът да поназнайва повече от лекарите. А какво остава за ендокринологията. Там май не са много адекванти лекарите. Поне по отношение на ЩЖ не са. И ми прави впечатление и в съседната тема за високомазнинното хранене, че лекарите не са много в час и за ИР, и режими.

Цитат
Ако е така, защо лекарят, който ми направи ехографията каза, че са ОК.
Уф, на този въпрос ако имаше отговор... Mr. Green
Защото си нямат понятие от щитовидни хормони. От отношение на ФТ4 и ФТ3, от оптимални стойности на ТСХ, както и на ФТ4, и ФТ3. И нещо или им е спуснато отгоре, някакви правила да не изписват хормон, ако ТСХ не премине горна граница, или просто са тъпи, или просто нямат никаква мотивация да четат и да се доусъвършенстват в областта на ЩЖ.
Ти си поредната жертва просто.
Сигурно всяка втора, трета жена си живее така със завишен ТСХ и симптоми, залъгвана, че нищо ѝ няма на жлезата, че е субклинична, чакаща ТСХ да ѝ отиде над горна граница, за да ѝ се изпише евентуално терапия. А пък ако е в твоята възраст, може и никога да не ѝ се изпише нищо. Нали няма да планира бременност. "Че какво му е на ТСХ 3?!?!?" За симптомите ходи на психиатър или смучи Валидол.
Та те не знаят, че при ХИПОфункция (завишен ТСХ) доооста често срещан симптом е сърцебиенето (ускореният пулс), изпотяването (особено преди цикъл), тоест типични хипер симптоми, но в по-слаба степен. Не знаят това дори.
Още помня първото си посещение при първата ендокирноложка (пардон, втората, но си беше колкото първата неадекватна)... Още не бях пускала изследвания на жлезата, обаче като ѝ изредих симптомите си, тя каза, че трябва да пусна изследвания и най-вероятно съм хипер, съдейки по симптомите, които споделях. Като излезе ТСХ около 3, направо ме гледаше като маносана. Каза, че това е лабораторна грешка. Нямало откъде да дойде такъв ТСХ. Аз съм била хипер по-скоро. В същия момент изобщо си нямаше и ни най-малка идея, че тоя ТСХ е дръпнал нагоре ФТ3 (ФТ3 ми беше към горна граница), че ФТ4 ми е пък леко нисък допълнително, и че ФТ3 е взел превес и оттам ми идват хипер симптомите на фона на висок ТСХ.
Подобни са и резултатите на повечето момичета тук.
През следващата година посетих и други ендокринолози, и при тази се връщах, но никой нямаше представа откъде идват тия симптоми. Дори някои ме караха да повтарям изследванията си, че били грешка.
Наслушах се на жестоки простотии, от рода на: "Тоя ТСХ е нормален и идва от нуждите на организма!", "Нормално е хормоните да варират всеки месец (с по над 2 единици!  Laughing), нали сме живи хора.".

Така че, jfjallen , ти и да решиш да слушаш ендокринолозите и да не пиеш хормон, поне знай, че оплакванията, за които сподели, идват от щитовидната ти жлеза.
А твоята лична, с извинение, е точно "отмятаща", ако съдя по това изказване за партньора ти.
Сетих се за коментара на някаква лична лекарка, за която беше споделило някое от момичетата от съседната тема за високомазнинно хранене, и на който коментар се бях смяла с глас... Става дума как някой отишъл при личната си лекарка с някакво оплакване (май беше някакви петна по тялото, не помня със сигурност) и тя му казала: "Абе, какво се гледаш толкова?!?! И аз имам такива!"
Та твоята лична е не по-различна от тази. За жалост.

За Б12 пък Весето ти го е написала много добре. А Мереленда - за ТСХ.
Тоя ТСХ моооже би щеше да е ОК, ако беше 90-годишна баба.

Е, поне оставена без лечение с тия стойности на ТСХ, всяка една от нас е подготвена и добила представа как би се чувствала, ако беше кажи-речи здрава, но в дълбока пенсия.

Венчо, ти си виж ФТ4 и ФТ3 за най-сигурно, както и отношението между тях. Защото както си с "добър" ТСХ (под 2), така може и пак да имаш проблем, ако ФТ4 и ФТ3 не са ти като света и с нарушено отношение. Още повече че ти май беше споделила, че имаш симптоми тук-таме.

# 92
  • София
Цитат на: afrikancho link=topic=993419.msg35520571#msg35520571

[b
Венчо[/b], ти си виж ФТ4 и ФТ3 за най-сигурно, както и отношението между тях. Защото както си с "добър" ТСХ (под 2), така може и пак да имаш проблем, ако ФТ4 и ФТ3 не са ти като света и с нарушено отношение. Още повече че ти май беше споделила, че имаш симптоми тук-таме.

Африканчо, ти си повече от лекар направо :-*

# 93
  • София
И да имам доста симптоми , но ми казаха и тогава не скочи ли тсх нищо не може да се направи. Сега са ме пратили при психиатър вече Simple Smile не че нямам и други проблрми, но се вижда и че с щито има. Ще пусна и фт -та мерси Heart

# 94
  • София
Ако ги пусна малко преди цикъл ще даде ли много отклонение , смисъл "лъжлив" резултТ ?

# 95
  • София
Ако ги пусна малко преди цикъл ще даде ли много отклонение , смисъл "лъжлив" резултТ ?

По-добре изчакай да ти свърши.. на мен ден преди цикъл тсх ми беше 6.85 Simple Smile месец по-късно обаче след цикъл и на съвсем малко по-висока доза тсх 1.56...

# 96
  • София - Варна
Ти щом си без хормон (и ако имаш нужда от такъв), така или иначе е много вероятно да ти е лъжлив резултатът на фт3 и фт4. В смисъл да са по-завишени.
А преди цикъл физиологично на всяка жена тсх се качва, както и фт3. То оттам идват и голяма част от пмс симптомте, като нервност, акне, изпотяване. А при жена с хипофункция на жлезата, тсх и фт3 се качват съвсем преди цикъл, правят по-голяма вариация и съвсем засилват пмс симптомите.
Та най-вероятно тсх и фт3 ще са ти по-високи, отколкото са през останалите дни от цикъла. Но таман ще видиш какво става тогава. И дали имаш нужда от хормон. Според мен спокойно можеш да ги пуснеш преди цикъл.
Ти имаш ли нужда от хормон, или не ще се види веднага от резултатите, независимо дали ги пускаш в извън пмс дните, или през пмс дните. Просто през пмс дните е по-вероятно тази нужда да лъсне повече. Да са ти по-кофти резултатите.
Примерно аз, на ниска доза Т4, имах ТСХ 2.10 на 12-ти ден от цикъла някъде. В рамките на същия този цикъл, пак на същата доза, ТСХ ми се качи до 3.30 4 дни преди цикъла. И единият и другият ТСХ показваха, че дозата ми е ниска. Просто ПМС-кият ТСХ е по-висок. После на същата доза, като ми дойде цикълът, на 4-ти ден от него, ТСХ ми беше 1.90...
А колкото е по-висок ТСХ, толкова по-големи вариации прави през първите дни на цикъла и преди цикъл. Както на Весето. Тя е минала и на по-висока доза де.
Първоначалната цел на терапията е ТСХ да се свали под 2, дори и през ПМС дните, даже ОСОБЕНО през тях. За да спрат тия огромни вариации.

Последна редакция: сб, 09 сеп 2017, 12:16 от afrikancho

# 97
  • София
Ти имаш ли нужда от хормон, или не ще се види веднага от резултатите, независимо дали ги пускаш в извън пмс дните, или през пмс дните. Просто през пмс дните е по-вероятно тази нужда да лъсне повече. Да са ти по-кофти резултатите.
Примерно аз, на ниска доза Т4, имах ТСХ 2.10 на 12-ти ден от цикъла някъде. В рамките на същия този цикъл, пак на същата доза, ТСХ ми се качи до 3.30 4 дни преди цикъла. И единият и другият ТСХ показваха, че дозата ми е ниска. Просто ПМС-кият ТСХ е по-висок.

Да, точно така.. не се бях замисляла, че това физиологично увеличение в пмс дните всъщност би било по-голямо и показателно, ако има проблем.. Мерси! Grinning

# 98
  • София
Ти щом си без хормон (и ако имаш нужда от такъв), така или иначе е много вероятно да ти е лъжлив резултатът на фт3 и фт4. В смисъл да са по-завишени.
А преди цикъл физиологично на всяка жена тсх се качва, както и фт3. То оттам идват и голяма част от пмс симптомте, като нервност, акне, изпотяване. А при жена с хипофункция на жлезата, тсх и фт3 се качват съвсем преди цикъл, правят по-голяма вариация и съвсем засилват пмс симптомите.
Та най-вероятно тсх и фт3 ще са ти по-високи, отколкото са през останалите дни от цикъла. Но таман ще видиш какво става тогава. И дали имаш нужда от хормон. Според мен спокойно можеш да ги пуснеш преди цикъл.
Примерно аз, на ниска доза Т4, имах ТСХ 2.10 на 12-ти ден от цикъла някъде. В рамките на същия този цикъл, пак на същата доза, ТСХ ми се качи до 3.30 4 дни преди цикъла. И единият и другият ТСХ показваха, че дозата ми е ниска. Просто ПМС-кият ТСХ е по-висок. После на същата доза, като ми дойде цикълът, на 4-ти ден от него, ТСХ ми беше 1.90...
А колкото е по-висок ТСХ, толкова по-големи вариации прави през първите дни на цикъла и преди цикъл. Както на Весето. Тя е минала и на по-висока доза де.
Първоначалната цел на терапията е ТСХ да се свали под 2, дори и през ПМС дните, даже ОСОБЕНО през тях. За да спрат тия огромни вариации.
Супер си! Мерси, ако успея утре ще отида Simple Smile

# 99
  • София - Варна
Цитат
Супер си! Мерси, ако успея утре ще отида Smile
Добре, пусни ги, успех!  Simple Smile

# 100
Благодаря на всички за мненията и препоръките, особено за стойностите на TCH. Но, дори да попадна на добър ендокринолог, най-много да ме накара да си направя нови изследвания и ако резултатите са същите, пак няма да има терапия с медикаменти. Малко се чудя дали на "своя глава" да не взема L-тироксин, но по принцип аз се самолекувам само за прости неща - грип, хранително разстройство /знам, че не е правилно, но в общи линии не съм имала грешки/. В този случай обаче не съм много сигурна дали да рискувам, все пак ендокринната система ми е доста неясна. По-скоро, четейки тук, ще си взема рибено масло, аспирин протект, пия селен. И ще си пусна B12, така за информация.

Другата седмица ММ има вторичен преглед при хематолог, ще я питам за неговите стойности, които явно са ниски, както вие казвате, ще видя какви ще бъдат моите и мога поне да попитам, ако има някакви проблеми.

# 101
  • София
Jfjallen, за селена.. провери си го и него.. възможно е да нямаш нужда, а е токсичен, когато е в повече. Приятелски съвет, изследвай го (поне две седмици трябва да е спрян приемът преди изследване) Simple Smile

# 102
Вит.В12 колко часа преди и след Л тироксина да го пия?Започвам и В12 да пия и се чудя къде да го вмъкна,то 24 часа в денонощието не ми стигат да вмъкна всичките добавки,които поемам.Подезични таблетки съм купила,ако има значение.

# 103
  • София
В12 след хранене и 4 часа след хормон. Аз го взимам след обяда Simple Smile а вит. D е 8 часа след хормон.

# 104
На мен една ендокриноложка ми каза, че щом имам две деца, значи хормоните са ми наред. За сведение- децата ми са тийнейджъри. Тоест родила съм доста отдавна:) Това май е най шантавото изказване от изказване от лекар, което съм чувала.

Общи условия

Активация на акаунт