Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 48

• 60 427
  • 737
  •   1
Отговори
# 75
Благодаря за отзивчивостта!!!

# 76
  • София
Цитат
Ти да не би да работиш в сферата на медицинските услуги?
Ха-ха, не, в хуманитарната сфера съм. Mr. Green
Съжалявам, че си загубих почти година, вместо да разгледам по-подробно всичките си предходни изследвания. Това, което сега обяснявам, просто ми е избождало очите, но не съм го виждала... Сега, за последните 2 месеца, допълнително направени изследвания само го потвърдиха. Но загубеното време си е факт...  ooooh!

И все пак мисля, че шансът 50 да е ниска доза е немалък. Може би дозата ти е някъде между 50/75 и 75. Или между 50 и 75.
Естествено може и да греша. Всичко е проба-грешка, докато нацелиш.
Знаеш повече от докторите. Задължително ще продължа с проба-грешка докато си нагодя дозата. Аз съм и със завишен пролактин и приемам Достинекс. Смятам да следя и него. Още веднъж  Hug

# 77
"Чакането свърши Simple Smile
"Първопричината" влиза за печат Simple Smile
Следете тук. До края на седмицата ще обявим всичко за предварителната продажба.
Това, което мога да кажа, минавайки повече от 5 пъти по текста е, че чакането, определено си заслужаваше!"

# 78
  • UK
Здравейте момичета, пусках изследвания, но не мога да мина още при ендокринолог, за първи път влизам в темата и нищо не знам за жлезата. Инсулинът не ми е добре също, за първи път го изследвам и него. Ако има връзка, преди дни ми откриха миомен възел в матката, и последните две седмици лекувах пневмония, пих доста антибиотици, имам остатъчна кашлица. Благодаря предварително!

# 79
Здрасти, dejie. Simple Smile

Най-вероятно става въпрос за Хашимото - антителата ти са завишени, а и FT4 ти е нисичък. Сигурно ще ти изпишат хормон в малки дози, като за начало.

С инсулина имаш относително сериозен проблем - както вероятно и сама си прочела, имаш Инсулинова резистентност. Инсулинът ти е много висок на гладно, а също така - на 120-тата мин., вместо да спада надолу, той продължава да расте, което не е добре. Най-вероятно ще ти се наложи да приемаш метформинов препарат, който да потиска секрецията на инсулин, а също така да спазваш нисковъглехидратна диета и да спортуваш редовно. Може да погледнеш тази тема.

Витамин B12 също ти е нисък - трябва да вземеш мерки и да повишиш нивата му. Peace

Какво те накара да пуснеш всичките тези изследвания? Какви оплаквания имаш?

# 80
  • UK
Благодаря за бързия отговор и вниманието! Имам поликистоза, която доскоро протичаше леко, имам сравнително редовни цикли, две естествено заченати деца, след ражданията започнаха проблемите с килограмите и за ИР подозирах. От април се опитвам да се храня по нисковъглехидратна високомазнинната диета, като последните две седмици включих нормално въглехидрати заради изследването. Реших да проверя дали съм на прав път, а за щитовидната пуснах съвсем рутинно и съм много изненадана, не съм предполагала, че имам проблем там. Майка ми има някакви възли, които не лекува, но тя е с хиперфункция.

# 81
Здравейте, за пръв път пиша в темата, защото до сега само съм имала усещането, че може и да имам проблеми със щитовидната жлеза, при профилактиките "чат-пат" съм си пускала сама TCH, но ми е било в норма, но, този път, в МЦ, където е моето GP имаше добър платен пакет са пълно изследване и си го направих. Бях много изненадана от резултатите - FT3 - в норма /по средата на референтните стойности/, FT4 и TSH- нормални, малко по-близо до горните граници, но МАТ - 429 при 30 и ТАТ 733 при 30. Ехографията не показа никакви изменения. Ендокринологът каза - Хашимото и повече ми говори за метаболитен синдром, за инсулинова резистентност /по принцип, преди 7 г. имах много нисък инсулин и съответно взимам някакви предписани лекарства/, но за тези конкретни показатели само ми каза - нищо не взимай, не яж орехи и не си прави изследвания с йод.

Донякъде, бих се задоволила с това обяснение, а и не съм хипохондричка, но, от 10-ина месеца се чувствам доста често депресирана /знам, че мога да намеря и други реални обяснения за това състояние/, но, все пак се чудя, дали и тези завишени показатели не дават някакво отражение/. Освен това, макар и рядко, имам топли вълни /отдавна минах критическата, при мен дойде доста рано, гинекологът каза - какви женски хормони да ти изследвам, ти вече си минала този период/. Също, след критическата свалих доста килограми, но сега качих малко и каквото и да правя са си все същите. Като цяло се чувствам доста дискомфортно /физически и психически/ и искам да разбера защо някак си изведнъж това се случи.

Хемоглобинът ми е в норма /по-близо до долната граница/, GP-то ми каза, че няма нужда да се изследвам за железен дефицит или В 12, но, аз все си мисля за кортизол-а, дали пък това не влияе по някакъв начин, особено на депресивните настроения. Чудя се дали да не си ги направя, без значение, че ще си ги платя. Никога не съм била такава - отпаднала, безразлична, понякога гневна ....

Знам, че всичко това е в компетентността на лекарите, и първо се опитвам да намеря логично обяснение,  но, малко ме учуди фактът, че ми поставиха диагноза и след това казаха - "ами нищо, просто си го имаш като много други хора, все пак Чернобил и бла-бла", хормоните са важни, не анти-телата.... Може и така да е, знам ли newsm78

# 82
  • Бургас
Хемоглобинът ми е в норма /по-близо до долната граница/, GP-то ми каза, че няма нужда да се изследвам за железен дефицит или В 12, ...
Защото?
Баси лекарите. Не се научиха, че и при нормален хемоглобин може да има дефицити.
Аз в момента съм с хемоглобин 125, ниско желязо и нисък б12 /СЛЕД поставяне и на инжекции/....
Пусни си ги.

# 83
Да, и аз си мисля да го направя, още повече, че в понеделник ММ трябва да си направи нови изследвания, но той е с нисък хемоглобин и малки отклонения в други показатели. При него предполагаха, че може да има дефицит на Б12, но няма /макар и близо до долни граници/. Най-обичам да ми кажат "ами всички по-възрастни имат някакъв дефицит", но след това, по-друг повод - "ама вие не сте чак толкова възрастни".../.
Или пък - "ако ти пусна кортизол и ти си под стрес, ще посочи повишени нива, е и? Другото ще означава Адисон, а ти не изглеждаш така" /съгласна съм/.

По-скоро искам да разбера какво означава и как влияят само повишените нива на МАТ и ТАТ и евентуално на какво се дължат, как мога да ги коригирам. Четох за някакъв препоръчван хранителен режим, но аз не си падам много по месото /без да съм вегетарианка/, а и не искам мазни храни, трудно преработвам мазнините /от едно старо изследване/.

# 84
  • София - Варна
Аз по-скоро залагам, че хормоните не са ти оптимални, макар че казваш, че са в норма, и оттам ти идват оплакванията, а не от ТАТ и МАТ. ТСХ по-близко до горна граница изобщо не е оптимален ТСХ.

# 85
Дали са добри /хормоните/, или не - гледам изследванията. Друг е въпросът за лабораторията.

Показателите ми са fT3 - 4,31 при референт 1,86 - 6,44
fT4 - 19,7 /от 11,45 до 22,13/
TSH - 3,26 /от 0,3 до 4,5/ - Този хормон съм го изследвала на 4-5 г. и винаги е бил в норма.
Никога не съм си изследвали преди ТАТ и МАТ, даже не знаех какво означават и как влияят на... нещо си в мен. Аз и сега не знам точно, и за това искам да разбера като са високи, защо са.

Преди години първият ми съпруг имаше проблеми като че ли свързани със сърцето, по-скоро тахикардия,  понякога прилошаване, разни оплаквания, загуба на тегло, но всички изследвания показваха, че няма проблеми със сърцето, както и с други показатели.  Както и да е /дълга е историята как се стигна до изследване на щитовидната жлеза/, но се оказа, че има някакъв проблем, труден за "хващане" - в един момент произвежда много хормони, след това, по-малко. За съжаление, беше преди доста години и не помня точно как бяха формулирали диагнозата, но бяха много изследвания и след това му предписаха нещо май беше "метформин" или нещо подобно, но всичките му проблеми изчезнаха, нямаше тахикардия, даже и понапълня. Но, всичко беше направено в ендокринологичната болница /тя съществува ли още?/.

Интересното е, че и сегашният ми съпруг има подобни проблеми - от време на време тахикардия, аритмия, загуба на тегло. Попитах GP-то ни /а, тя е добра и я познавам от 30 г., т.е. не ме "отмята" само като потребителска такса, а и аз не бях ходила за 4 години за нищо/ - тя каза - е, той си е слаб, ако семейството му е такова, и той може да прилича на тях, не може да има проблеми със жлезата.... Кардиологът не намери нещо тревожно, само му даде някакви хапчета за аритмия..

Ако те заболи нещо тук и там, ако настинеш, ако получиш разстройство, по-лесно може да намериш обяснение за причината. Но, при ендокринните жлези, не е достатъчно само да прочетеш това или онова, трябва да има обяснение защо, какъв би могъл да ефекта върху нещо си и евентуално съответното лечение.

# 86
  • София - Варна
TSH - 3,26 /от 0,3 до 4,5/ - Този хормон съм го изследвала на 4-5 г. и винаги е бил в норма.
Това изобщо не е добър тсх. Имаш проблем с функцията на жлезата. Изобщо не го гледай, че е в норма. Не е оптимален. И другите не са ти добри.

# 87
Ако е така, защо лекарят, който ми направи ехографията каза, че са ОК. Дали да отида при ендокринолог, макар че мисля, че той беше такъв, или пък само е бил по образна диагностика? И защо да не са добри резултатите, ако влизат в референтните стойности?

# 88
При здрави хора, с добре функционираща жлеза, тсх по-често е със стойности около 1 и под 1. Приема се, че до 2,5 стойностите са в норма, но тия стойности за мен би следвало да са нормални за хора вече на терапия. Да поддържат ТСХ под 2,5.
При жени над 45 г., по-високи стойности до 4 ги приемат за нормални. Не знам защо. Имаше някакви обяснения, които не помня.
И имам спомен че Шоки беше пускала някакви статии отдавна, дали проучвания бяха или друго, че при въпросните жени на възраст с по-висок тсх и здрава жлеза, говорело за дълголетие или нещо такова. Но пък имам спомен че възрастта беше доста пп-висока. Да не кажа с 20 години.
За съжаление не помня повече.
Но практиката в бг е такава. На жени в тази възраст, при по-високо само Тсх, да не се предприема терапия.
Не знам в световен мащаб как процедират и дали изобщо е правилен подход.
Но пък здрави близки в рода ми 2 жени, отдавна минали 50-те, в близките месеци изследваха Тсх и беше под 1. При едната 0,89, а при другата 0.96.

# 89
  • София
Jfjallen, казваш: "При него предполагаха, че може да има дефицит на Б12, но няма /макар и близо до долни граници/." В12 на долна граница си е дефицит, изобщо под 400 е дефицит. По последни данни над 500 е препоръчителното здравословно ниво, за деца даже над 700.

Не е важно стойността просто да попада в референтните граници, а къде точно е в тях. Това важи и за TSH. Твоят е завишен, макар и "в норма". Здравите хора имат нива около 1. Освен това имаш завишени антитела, което показва Хашимото, т.е. има автоимунна атака. Потенциалните причини са много и неизяснени (пропускливи черва, инфекции, бактерии, паразити, дефицити... сега излиза от печат книгата на Изабела Уенц "Първопричината", може да ти е полезна).

Отиди си на ендокринолог, но не се наемам да препоръчам, от никого не съм доволна.. всички гледат само TSH, не се интересуват от симптоми, пращат ни на психолози и т.н. Според мен имаш нужда от хормон и изследвай за дефицити, проучи хранителните режими подходящи за Хаши. Повечето тук сме на някакви частични или пълни диети без глутен, без соя, млечни.. някои са на АИП (Автоимунен протокол, елиминационна диета). Плюс шепа добавки..

Последна редакция: сб, 09 сеп 2017, 09:41 от veseto5775

Общи условия

Активация на акаунт